- terug naar het overzicht van Gouwe keutels uit Ouwe Spierings


Uit ouwe Spierings
© : Alle rechten zijn voorbehouden

UIT EEN OUDE SPIERING


Op 2 oktober 2001 bestond de Nederlandse televisie 50 jaar. Vijfentwintig jaar geleden dus 25 jaar. Ook toen besteedde men aandacht aan 'Het valse tientje', en Gerarda Holzhaus schreef daar in 'de Spiering' het volgende stukje over:

Het valse Tientje

De uitzending op de televisie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het NTS/NOS-Journaal, heeft heel wat herinneringen opgeroepen in Muiden. We gaan terug naar 10 oktober 1956.
Je kon zien hoe door de opmerkzaamheid van een 16-jarig meisje, Alie Rozendaal, een valsemuntersbende werd opgerold. Alie werkte in die tijd als winkelhulpje bij haar tante Aartje Dolman die een winkeltje had in kruidenierswaren en snuisterijen, naast het pand waar nu Café De Mol zit aan de Amsterdamsestraat.
Op een dag kwam er een dame in het grijs het winkeltje binnen om een cadeautje te kopen. Haar keus viel op een hertje. Alie vond het maar vreemd dat de dame zo schichtig deed. De dame betaalde met een briefje van tien. Alie vond het tientje wel wat licht van kleur, maar durfde niets tegen de dame te zeggen. Ze gaf wisselgeld terug en toen de dame de winkeldeur achtér zich had dicht gedaan rende ze naar achteren naar haar tante en de heer Schuurman uit Weesp, die er voor een leverantie was. Ze bekeken het tientje en waren het erover eens dat het vals moest zijn. De heer Schuurman rende naar buiten en ging de dame achterna. Hij haalde haar in, hield haar staande en met een van gemeentewerkman Veerman geleend potlood noteerde hij haar naam en adres en liet haar gaan. De heer Veerman vond dit niet genoeg en volgde de dame. Onderweg waarschuwde hij een politieman die haar spoor per auto volgde. Op de Naarderstraatweg (ze had de weg naar de bushalte gevraagd) was ze spoorloos verdwenen. De heer Veerman ging look' op onderzoek uit en ontdekte de dame in de rietkraag langs de sloot. Pas toen de politieman onverricht terzake terug kwam wees hij de schuilplaats waar de dame zat aan.
Heel Muiden in rep en roer.
Er werden zelfs opnamen gemaakt voor de Wereldomroep en het bericht werd opgevangen door een broer van Alie die toen in Nieuw Guinea zat.
Een van de gevolgen was dat Alie bij burgemeester Coops moest komen die haar namens de Nederlandse Bank een beloning van 1000 gulden overhandigde. Hij drukte haar op het hart er met niemand over te praten om geen scheve ogen te krijgen. De heren Schuurman en de Mol kregen namelijk 200 gulden en de heer Veerman 500 gulden en tante Aartje kreeg. . . . niets. Dit vond Alie zo sneu dat ze 200 gulden van haar beloning aan tante Aartje gaf. Voor haar moeder kocht ze een pendule en de rest ging naar de spaarbank. Alie deed wat de burgemeester van haar gevraagd had. Ze vertelde alleen thuis van haar beloning en verder hield ze haar mond.
Maar het lekte toch uit en de volgende morgen kreeg ze een journalist van De Telegraaf aan de telefoon met de vraag of het waar was dat, ze een beloning van duizend gulden bad ontvangen?
Ze vroeg verbaasd: "Hoe weet u dat"? en realiseerde zich toen dat iemand zijn mond voorbij gepraat moest hebben. Op 5 december 1956 kon men in Het Nieuws van de Dag,' onder de kop "Fluistercampagne na valsmunterij" lezen:
"Namens het Ministerie van Justitie keerde burgemeester Coops van Muiden gisteren aan drie bewoners van zijn stad en een uit Weesp een flinke beloning uit. "Niets vertellen, zei deze officiële Sinterklaas. Alle vier beloofden zij plechtig aan de burgemeester aan dit verzoek te voldoen. Toch weet iedereen in Muiden dat Alie Rozendaal fl. 1000.— gemeentewerkman Veerman fl. 500.— en dat de heer de Mol en de heer Schuurman uit Weesp fl. 200.— hebben gekregen. Het wordt niet frank en vrij verteld. Het wordt gefluisterd en daarmee komt men in een stadje als Muiden een heel eind." Toen ook al....

Alie, nu mevrouw Haverkamp, vind het erg jammer dat ze de TV-uitzending zelf niet heeft gezien.
14 april komt er weer een uitzending met fragmenten van het oude NTS-journaal. Of ze dan weer in de publiciteit komt vind ze zelf onwaarschijnlijk evenals het feit dat ze toen zo koelbloedig was en pas naderhand dacht als de bendeleider maar niet terug komt en me iets doet.

door Gerarda Holzhaus.


naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Gouwe keutels uit ouwe Spierings


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: