- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
VERSE KEUTELS

16-dec-2000


+ Met het schaamrood op mijn kaken moet ik ongelijk bekennen. De besloten raadsvergadering over de aquaductplannen was niet onwettig. Raadslid Frits van Rossum heeft het me haarfijn uit de doeken gedaan. Het zit zo: nadat er die bewuste novemberavond een enorm koffiezetapparaat met koffie voor de hele raad de kazernezaal binnen was gerold, gingen de deuren potdicht en werd de geluidsinstallatie in de belendende koffieloze koffieruimte afgezet. Inderdaad: wat er besproken werd was niet voor de oren van de kiezers bestemd. Maar …aan het eind van de vergadering, op het moment dat het raadsbesluit werd genomen (een halve ton uittrekken voor de eerste aanzet van de Koprolplannen), werd de deur wijd opengezet. Het besluit werd dus openbaar genomen. Dat er geen publiek bij was, kwam natuurlijk wel goed uit in verband met de geplande grote persconferentie, die het Grote Nieuws over Groot Muiden, in één machtige beweging in alle media zou brengen.
De enige nog aanwezige niet in de raadszaal aanwezige was op dat moment Kazernegastheer Gerrie van Wijk, die het koffiezetapparaat terug mocht komen rollen. Niks stiekem dus. Gewoon openbaar. En vooral: wettig. De raadsleden hielden zich al even keurig aan het dringende verzoek om hun kiezers pas na enkele dagen te vertellen wat hun te wachten stond. Niets aan de hand dus.
+ Gelukkig dat in Muiden de wet gerespecteerd wordt! En niet zo'n beetje ook. Sinds de raadsvergadering van donderdagavond wordt het wettelijk rookverbod voor openbare ruimten ook in de kazerne toegepast. Normaal staat de koffieruimte blauw van de rook. Maar in de laatste raadsvergadering van het jaar, die afgesloten werd met een hapje en een drankje, adviseerde de burgemeester de rokers hun jas aan te trekken en buiten, in de kou, te gaan staan paffen. Deze eindejaarsborrel was opvallend sneller afgelopen dan normaal. Scheelt weer representatiekosten.
Nu nog een rookverbod voor de vergaderkamers in het gemeentehuis.
+ Het zo wetsgetrouwe raadslid Van Rossum stond in de raadsvergadering van dinsdag jl. op het punt om B&W op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Het ging om de 2500 Muidense en Muiderbergse kerstbomen. Die mogen vanaf heden niet meer op een grote brandstapel aan hun eind komen. Daarmee verdwijnt een mooie traditie, moet dat nou echt, wilde Van Rossum weten. De burgemeester vond het ook jammer, maar die wist maar al te goed dat er op geloerd wordt om in overtreding zijnde gemeentes te betrappen. Muiden kan gerust zijn: alle 2500 kerstbomen worden opgehaald door het GAD. Wie zei daar: zwerfvuil?
+ Omdat deze raadsvergadering toch openbaar bleek te zijn voel ik mij verplicht om mijn waarschuwing aan de kiezers terug te trekken over de raadsverkiezingen van 2002. Ik herinnerde er aan dat alle 13 raadsleden stiekem en onwettig bezig waren geweest. Met andere woorden: kijk uit wie je kiest. Ik trek mijn woorden terug. We zien wel wie de eer aan zichzelf houdt.
+ Hoezo: Muiers hebben geen Internet? Piet Lochies heeft er twee!
+ El Oosterbroek speelt een glansrijke hoofdrol in een film van Knorr. Je hoeft er niet eens op Internet te surfen om haar te zien. Ze vertoont haar culinaire kunsten gewoon op de TV, in het Sterblok. Onze El als model, heeft Muiden tòch iets wat heel Nederland onder ogen krijgt.
+ Iets minder van harte dan de geestelijk vader van het aquaduct zich zal hebben gewenst besloot de raad, na de halve ton die bureau Koprol al voor de eerste aanzet van het Nieuwbouwbultenplan had gekregen (via de openbare vergadering met gesloten deuren), dit bureau met nog eens f 60. 000 te verrassen. Maar de knip gaat er nu op, maakten twee partijen duidelijk Er moet straks beslist iets hoopvols uit het hoge ambtenarenoverleg van Rijkswaterstaat, Provincie en buurgemeenten komen, want anders: geen cent meer.
Nu was het aanvankelijk de bedoeling van B&W om anderhalve ton bij de raad los te peuteren aan Koprol over te maken. Ons Muiden heeft dus, dankzij de raad, toch maar mooi f 90.000 verdiend.
+ Wat zou je allemaal met f 90.000 kunnen doen?

+ Volgens Muiers is ouwe Muier geen intellectueel, maar Muier.
+ Opgevangen in de Amsterdamsestraat: dit plan stinkt zo dat zelfs de honden er met dichtgeknepen neus langslopen. Welk plan zouden ze bedoelen?
+ Wie wil winnen van Rijkswaterstaat moet zich realiseren dat deze instantie niet voor niets een staat in de staat wordt genoemd. Als Rijkswaterstaat zijn keus maakt uit de Craagtekeningen (óók van Rijkswaterstaat) kun je hoog of laag springen: er staat Wat er staat.
+ De kerstboom van de MOR op de sluis gezien? En iedereen maar beweren dat het zo goed gaat in Nederland!
+ De voorzitter van de gemeenteraad gewaagde, met de waardigheid hem eigen, dat er 'krimpscheurtjes' dreigen te ontstaan in de eensgezindheid van de raad wat betreft het Grote Plan. Hij maande de raad de 'rug te rechten'. En dan te bedenken dat diezelfde voorzitter buitenspel stond toen de Raadsvergadering over het Grote Aquaduct en Nieuwbouwbulten werd gehouden. Hij zat onbereikbaar in Nepal. Zoveel solidariteit valt te prijzen. Maar toch: als je doorkrijgt dat je hersenschimmen najaagt, moet je dan domweg doorgaan?
+ Tot nog staat alleen D66 met informatie op Muideninfo. De andere drie politieke partijen nog niet. Zouden ze niets te vertellen hebben?
+ Minister van Boxtel wil Muiden f 25.000 gulden geven om een eigen Website op te zetten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft al lang geleden een domein voor Muiden geclaimd: Muiden.nl. Het is nog steeds een lege pagina.
Gratis advies: surf naar Amsterdam.com. Zie je hoe het moet.
+ Een persconferentie omdat Muiden niet op de kaart zou staan? Kom nou, heel Nederland hoort elke dag de naam Muiden. Luister maar eens naar de filemeldingen. Sterker nog: Muiden is zelfs een internationaal begrip. Vraag maar aan de verkeersvliegers.
+ De raad keurde diverse belastingverordeningen goed. Ik miste een voorstel voor vermakelijkheidsbelasting op de raadsvergaderingen.
+ Gehoord: Qua Aquaduct wordt Muiden quasi groot.
+ Gehoord: Muden sal Muden bliven, Muden sal nimmer beclyven (een zeemeermin)
+ Waar gebeurd in de laatste Muider raadsvergadering. Aan de orde is de aanschaf van vier stemmachines. Dat is goedkoper: geen papier en drukinkt meer voor stembiljetten. En minder presentatiegeld, want een of twee man kunnen de kiezende machinisten wel in de gaten houden. Muiden moet machines hebben, betoogt de voorzitter, want Muiden is een van de laatste gemeenten van het land dat het rode potlood nog hanteert. En over vier jaar heb je geen machines meer nodig, zegt hij, dan stemt iedereen per E-mail.
Hoewel er zes kiesdistricten zijn komen er vier machines, dat is goedkoper. En het aantal districten gaat gewoon terug naar vier. Dat is goedkoper.
Opmerking van raadslid van der Steen: machinaal stemmen is beter, want daar hoef ik als raadslid niet bij te zijn, en mijn aanwezigheid, heb ik gemerkt, beïnvloedt het stemgedrag.
Opmerking van raadslid Van der Steen: de ouderen uit Mariahoeve kunnen niet meer in het gemeenthuis stemmen als daar wordt het stembureau wordt opgeheven. Ze moeten, slecht ter been als ze zijn, per auto naar de Kazerne. En dan moeten ze parkeergeld betalen. Wat doen we daaraan? Antwoord van de voorzitter: hier ligt een schone taak voor de politieke partijen.
Vraag uit de raad: heeft u ze gezien, die stemmachines? Antwoord: nee, maar ze zijn wel besteld. Het zijn veruit de meest verkochte populairste stemmachines van Nederland. Zodoende.
Maar ze kosten wel wat.
De raad besluit de machines te aan te schaffen. Het komt niet uit Muiden en het is duur. Dus het moet wel goed zijn.
+ Met drie wethouders moet je in zo'n kleine gemeente een hoop kunnen doen. Wel drie.
+ Wethouder Schulp: 'We blijven een kleine speler, maar je kunt niet om Muiden heen'.
+ Ouwe Muier, wat denk je nu te bereiken? Weinig vrees ik.. Ik volg de stem van mijn hart. En ook een beetje mijn verstand, en dan denk ik: je kunt beter stemming maken dan werkeloos toezien hoe gemeenschapsgeld in de Vecht wordt gegooid.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: