- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
LOSSE KEUTELS

21-dec-2000


+ Al maandenlang ligt er in de Singelgracht, half onder water, een plastic bootje. In de berm staat een bordje waarop DWR de eigenaar verzoekt contact op te nemen. U was niet aan boord toen we langskwamen, staat op het bordje te lezen. Wanneer het bootje zal moeten verdwijnen? Niet echt duidelijk. Als datum waarop de DWR aan boord had willen komen staat: donderdag 2000.
+ Krijgt Ouwe Muier vanuit de politiek naar zijn hoofd: jij bent een spelbreker. O ja? Ik ben net als alle Muiers buitenspel gezet al voordat het spel begon.
+ Dan klinkt dít beter. Een mailtje uit Muiderberg:

‘Beste Ouwe Muier, Prima zo , deze info uit de losse -en frivole pols,maar gelukkig wel met een bezorgde insteek.Kost wel veel tijd (weet ik uit ervaring ) maar wees er zeker van dat je veel dankbare lezers hebt en nog zult krijgen.( ook Jonge Muiers, hoop ik !!! )Houdt vol, en sterkte !!!’
+ In zo’n kleine twintig Spieringloze, dus ook Keutelloze jaren is er veel gebeurd, wat zó in de Spiering had gekund.

Bijvoorbeeld: Johan van Wonderen, de eigenaar van die prachtige, alle andere woonboten in de schaduw stellende gloednieuwe etagewoonboot in de Singelgracht, was pak weg zestien toen hij tijdens de vakantie van zijn ouders op de kippen moest letten. Dat ging twee dagen goed. Elke morgen raapte Johan de eieren . Maar daarna viel er ineens geen ei meer te rapen. Er lag gewoon niets. Johan kocht toen maar een doosje. Vraagt zijn vader, bij terugkomst in Muiden: ‘waarom heb je eieren gekocht, je hebt zeker niet op de kippen gelet. Johan: ze leggen niet! Vader van Wonderen ziet het twee dagen aan. Inderdaad: geen ei te bekennen in het hok! Hij draait de waardeloze kippen de nek om en koopt een zestal nieuwe. Korte tijd later treft Johan een groepje koffiedrinkende stratenmakers aan bij Ome Ko. Bedankt voor de lekkere eitjes riepen ze. En toen herinnerde Johan zich dat ze voor de deur van het ouderlijk huis aan het straten waren geweest. Te laat.
+ Erik Pieter Vlaanderen laat zich zo vaak zien op de publieke tribune dat je haast zou gaan vermoeden dat hij heel misscchien wel eens terug zou willen keren in de Muider politiek. Wie weet.
+ Het duurt nog even eer de gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden, maar het is iedere inwoner van Muiden en Muiderberg aan te raden om zich nu al af te vragen welke raadsleden met Muiden en Muiderberg bezig zijn, welke bezig zijn met spelletjes om de politieke macht en welke bezig zijn met hun eigen waardigheid. Daarmee valt herhaling van wat er gebeurt rond het aquaduct en aanverwanten wellicht te voorkomen.
+ Opgevangen door een kier van de deur tijdens het hoge ambtelijke overleg van de belangrijke provinciale instanties over de plannen voor Groot Muiden: ‘We moeten Muiden tegen zichzelf beschermen’.
+ Wil je een aquaduct? Ja en ook een kruiwagen goudstaven als je toch aan het uitdelen bent.
+ Wie weet of er schimmel komt in de plantsoenen als er houtsnippers op worden gestrooid uit de door de gemeente aan te schaffen houtsnipperbaar? De verantwoordelijke wethouder werd door de vraag overvallen, evenals de hele raad. Zelfs de vragensteller zelf, raadslid Hans van der Steen, wist het niet. Wel vroeg hij zich af of Muiden echt zo’ n snipperaar nodig heeft met een composteer binnen de gemeentegrenzen. Die vreet ook hout. Dus ook kerstbomen. En wat de plantsoenen betreft: waarom zou je vier weken lang de herfstbladeren uit de plantsoenen wegblazen. Goeie compost. Beter dan houtsnippers, zeker als die zouden schimmelen. Geen houtversnipperaar is volgens Van der Steen dan ook voordeliger en milieuvriendelijker. Hij komt er wel. Die versnipperaar bedoel ik.
+ In de commissievergadering van dinsdag ging het kerstbomengevecht tussen raadslid Frits van Rossem en de burgemeester, dat in de raadsvergadering werd ingezet, onverdroten door. Van Rossem kwam met voorbeelden van andere, nog wel veel grotere gemeenten waar men zich niks van het verbod op de verbranding van kerstbomen aantrok en stelde zelfs voor een honderdje de man te lappen als Muiden beboet zou worden, vanwege het oplaaien van een verboden vreugde vuur. Maar van Rossem kreeg de raad niet mee, ook niet toen hij zei dat je veel beter een georganiseerde verbranding kan hebben dan overal fikkies en wie weet rellen. In Weesp heb je nooit kerstboomverbranding en toch geen narigheid, zei de burgemeester, die niet te vermurwen was. Willens en wetens de wet overtreden? Geen sprake van! Het zou trouwens wat moois zijn tegenover de boeren, zei burgemeester Smith: die mogen helemaal niks verbranden vanwege het milieu. Enfin, zo ging het twintig minuten heen en weer. Het doek over een oude Muider en Muiderberger traditie viel op dinsdag 19 december 2000.
+ In januari komt de Algemene Politie Verordening aan de orde in de openbare commissievergadering. Benieuwd of een verplicht verbod op een draaiende motor voor de geopende sluisbrug is toegevoegd. Dat mag opgenomen worden in de APV heb ik begrepen.
+ Ook in januari wordt in het openbaar overlegd over of en hoe de elektronische snelweg nu ook eindelijk door het gemeentehuis van Muiden gaat lopen en wat dat voor ons allen kan betekenen. Wiebe de Haan, die zijn weetje weet op digitaal gebied zei dat een eigen Muider Website (Muiden.nl) met diverse diensten gemakkelijk te verwezenlijken is, maar toch ook weer niet zo gemakkelijk als sommige Internetters denken. Als trouwe hitter van Muideninfo hebt u vast wel wat ideetjes. U bent van harte welkom. Er is koffie.
+ Hoe vindt de Maxis dit nu allemaal, dit gedoe rond de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de Randstad ter hoogte van Muiden? Zouden ze een bericht van A&P afwachten?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: