- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
Een sliert Oudejaarskeutels.

29-dec-2000

+ Heel wat Muiers waren jarenlang trouw patiënt van tandarts Janssen, die er vorige week na een half mensenleven tandheelkunde aan de Burgemeester de Raadtsingel mee stopte. Tienduizenden grote monden heeft hij te verduren gehad. Aanvankelijk was tandarts Janssen, die net als de grote oud wielrenner Jan Janssen heet, bang dat hij bij gebrek aan een opvolger voorgoed het licht achter zich uit zou moeten doen, maar gelukkig kon op de valreep het gat worden gevuld. Duco Luitse, een van de artsenzonen van de 'oude' dokter Luitse, had er na vele jaren genoeg van om elke dag twee uur in de spits te zitten, van Muiden, waar hij woont, naar Amstelveen, waar hij zijn tandartspraktijk had en terug. De 'nieuwe' dokter Luitse zet de praktijk in eerste instantie voort in de behandelruimte van zijn gepensioneerde collega. Dokter Janssen blijft zelf in het huis ernaast wonen..
+ In de behandelruimte van tandarts Janssen hing jarenlang een krantenknipsel aan de muur, waaruit bleek dat hij door de medische wetenschap in het gelijk was gesteld wat betreft zijn terughoudendheid ten aanzien van het maken van mondfoto's. Over zijn zeer doortastende tandheelkundige aanpak werden de nodige grappen gemaakt. Zo stond een keer in De Spiering te lezen dat tandarts Janssen de praktijk van autohersteller Gerrit van Kooij waarnam tijdens diens vakantie. Dat was misschien leuk, maar niet terecht, want Janssen had als jonge legerarts zoveel kiezen aan de lopende band moeten trekken dat hij juist probeerde elke tand of kies te sparen tot het echt niet meer ging. Wel had hij sterke handen en een stevige greep op het kakement van de patiënt. Zijn grote hobby is sinds jaar en dag het bouwen van orgels, een liefhebberij waar hij zich nu geheel en al op kan storten, evenals op een aanverwante hobby: Johan Sebastian Bach.
+ Het doek is nu toch echt gevallen voor de benzinepomp van garage Van Kooij. De pomp komt niet meer terug. Muiden is zijn laatste pomp kwijt. Gelukkig dat de twee neefjes supermarkt Korzelius hebben overgenomen, anders hadden we ook nog zonder supermarkt gezeten. Nog meer goed nieuws. De geruchten dat de Rabobank in Muiden zou gaan sluiten in het kader van de landelijke sanering kloppen niet. Het Muider filiaal mag dan niet elke dag open zijn, kennelijk is Muiden belangrijk genoeg dat deze (op de Postbank na) laatste bank in Muiden blijft. Hoe het met al die geruchten rond het voortbestaan van De Hoek annex postkantoor zit moet u maar aan Angelique zelf vragen.
+ Kijk uit: rotjesjongens op de Sluisbrug.
+ Gezien: Fie van Kooij voor de etalage van Vie de Bourgogne.
+ Koffie-uur in mijn stamcafé. Een onbekende man vertelt, aangemoedigd door het gezellige sfeertje, likkebaardend een turkenmop (het kan ook een negermop, een homomop, een jodenmop of een vrouwenmop geweest zijn, wat maakt het uit, het was het bekende werk). Tot zijn verbazing volgt geen daverend gelach. Arie Bentvelsen legt het de man uit: 'daar houden we hier niet zo van, van dit soort moppen. Wij zijn meer van leven en laten leven'. Ik hou van Muiden. Het asielzoekerscentrum kan doorkomen.
+ Nu het weer wintert is het verhaal van oermuier Patjang (eigenlijk Bert, maar dat weten er maar weinigen) weer hoogst actueel. Komt Patjang stampvoetend van de kou binnenzetten voor zijn eerste kop koffie van die dag. Zegt-ie: het is zo glad buiten, er zaten zelfs twee honden op elkaar.
+ Je hebt in Muiden politici, die het belangrijker vinden hoe partijleden met elkaar omgaan dan hoe het gemeentebestuur omgaat met de bevolking.
+ Het speelde zich afgelopen zomer af. Maar toen was er nog geen muiderinfo.nl, laat staan dat er weer verse keutels waren. De volgende ware gebeurtenis speelde zich af in de pruimentijd, vlak bij het gein van de wandelroute door Muiden richting Muiderslot. Op de stoep zaten drie verkopers van pruimen uit eigen tuin. Een jongen van negen en zijn zusjes van vijf en twee. Gedrieën bestookten ze de voorbijgangers met hun handel: fritesbakjes vol pruimen. Maar ze waren wel zo slim om hun pruimen alleen onder de aandacht te brengen bij degenen die op weg naar het Muiderslot waren. Aan de van het slot terugkerende bezoekers viel niets te verdienen. Die hadden immers al geheel gratis hun buik vol gegeten op 'Het Muiderslot in de Pruimentijd'. Een meneer, die vertederd van ieder van de drie de kinderen een bakje pruimen kocht, kreeg toen hij buiten gehoorafstand was het volgende commentaar van de oudste pruimenverkoper mee: 'wat zal die man kwaad zijn als-ie bij het Muiderslot is. Voorbijgangers die de pruimenhandel van de drie negeerden werden door het zusje van vijf tot de orde geroepen: 'Hoor je me niet? Ben je soms doof? Pruimen te koop! Het zusje van twee: Pluimekooooop!
+ Als je klein van stuk bent kun je maar beter snel de Weesperstraat in schieten als er in de Amsterdamsestraat een groepje dronken Urkers aan komt zetten. Dronken Urkers houden van dwerggooien.
+ Wethouder Hekking is bij ons burgemeester.
+ Waarom maken de Muiers hun straatje niet meer sneeuwvrij? Zijn ze vergeten dat dit verplicht is of vinden ze het leuk om vanuit hun raam te zien hoe hun mede Muiers onderuit gaan?
+ Gerrie van Wijk zegt Jaap tegen dokter Bleeksma.
+ Volgens de wethouder heeft het grote verkeersonderzoek uitgewezen dat al het sluipverkeer uit Muiderberg kont. Hebben de tellers zeker de merken van de auto's genoteerd in plaats van de nummers.
+ Verwijt aan het adres van Ouwe Muier: soms weten we niet wat je bedoelt met bepaalde keutels. Nou en? Als iedereen Freek de Jonge zijn grappen zou begrijpen zou zijn publiek wegblijven.
+ Ander verwijt: Je noemt Bureau Kolpron Bureau Koprol en dat is niet netjes, want je mag niet spotten met iemand zijn naam. Ouwe Muider is het hier tot op zekere hoogte mee eens, je moet iemand niet plagen met iets wat hij zelf niet in de hand heeft, zoals zijn naam. Maar dat ligt anders als je zelf een bepaalde naam gekozen hebt. Dan kun je een bijnaam over jezelf afroepen, zeker bij een bepaald gedrag. Niet netjes zei je toch?
+ Hartje winter. Het zwanengezin uit het balkengat doft zich op om bij de Doelen te gaan eten. Een Muier kan niet nalaten even stil te staan langs de Vecht om van dit tafereel te genieten. Komt er een klein jochie naast hem staan. Zegt de Muier: 'wat is er man? Zegt het jongetje: 'mooi hè meneer?
+ Te voet Muiden binnenkomen is geen probleem voor de bezoekers aan ons stadje, die hun auto achterlaten op een van beide grote gratis parkeerterreinen onderlangs de A1. De routes zijn immers aangegeven, behalve dan nog steeds die langs het water achter de tuinen van de Kalkovens. Muiden weer uitkomen lijkt een stuk lastiger te zijn. Raadslid Hans van der Steen, die zich net als bijvoorbeeld raadslid Gerrit Ruiter, steeds meer ontpopt als iemand die doet wat er van hem verwacht wordt, namelijk signaleren wat er zoals in de gemeente verbeterd kan worden, maakt dit probleem regelmatig aanhangig. Wat hij wil is bordjes in Muiden die verwijzen naar de grote parkeerterreinen. Kunnen de bezoekers niet meer verdwalen. Het is maar al te waar. Je ziet regelmatig horden arme vreemdelingen ronddolen in Mariahoeve, eerst aarzelend, maar daarna al gauw in paniek: erbarmelijk huilend. In Muiden komen is leuk, maar om er te moeten blijven!
+ Op de Kabelkrant lees je almaar: de een gaf dit aan en de ander gaf dat aan. Burgemeester Smith gaf zus aan en de heer Beenen gaf zo aan, waarna de heer Zijlstra weer iets anders aangaf. Kortom, iedereen geeft van alles aan in de Kazerne. Maar wie al zoveel jaar altijd de koffie aangeeft in de Kazerne staat nooit op de Kabelkrant.
+ Laatst toch een compliment gehoord: de nieuwe president van de Verenigde Staten ziet er uit als een raadslid van de gemeente Muiden!
+ Een uitspraak, ooit opgetekend uit de mond van Jan Melis (het geluid kan er helaas niet bij geleverd worden): 'Het is toeval als je hier geboren bent. Je had ook ergens anders geboren kunnen worden. Omdat je hier geboren bent ben je niet beter dan mensen die hier zijn komen wonen. Die mensen hebben zelf voor Muiden gekozen. Ik vind het maar onzin al dat gedoe van geboren Muiers, ook al ben ik zelf een geboren Muier. Als het er op aankomt heb je hier heel wat mensen die hier niet geboren zijn maar die hier langer wonen dan geboren Muiers, ik bedoel die jonkies met hun grote mond'.
Zo'n man geef je toch een standbeeld?
+ Nog steeds hebben drie van de vier politieke partijen kennelijk niets in of aan Muiden te vertellen. Kijk maar op de voor de politieke partijen beschikbaar gestelde ruimte op deze site.
+ Een eindejaarsbeschouwing. Dat Muiden groter is dan het gemeentehuis mag een waarheid als een koe lijken, maar het gros van onze medeburgers die het gemeentelijke beleid bepalen of uitvoeren handelt sinds jaar en dag alsof het andersom is. Niet dat men zich boven eigen stad en dorp verheven zou voelen. Het merendeel van de raadsleden en ook een aantal ambtenaren hebben zowel in Muiden als Muiderberg hun sociale contacten. Dit maakt het des te opmerkelijker, dat er zo vaak zo schuw, terughoudend en zelfs afwijzend gereageerd wordt op initiatieven vanuit de bevolking. Het lijkt wel of het gemeentebestuur bang is om erop in te gaan. Is het angst voor verandering? Is men bang dat het extra werk met zich mee zou kunnen brengen? Of worden suggesties van burgers uitgelegd als kritiek op de eigen plannen?
+ Bewoners die, omdat ze van hun woonomgeving houden, het gemeentebestuur aanbieden om, liefst los van de politiek, als groepje of als particulier vanuit hun eigen specialiteit iets voor die woonplaats te doen komen bijna altijd van een koude kermis thuis, zelfs (of misschien wel: juíst) als ze er geen geld voor willen zien. Ze stuiten op een muur van wantrouwen en onbegrip. Jammer. En dom. Ervaring, kennis, kunde en enthousiasme, allemaal zo dicht bij huis, dat moet toch goed te gebruiken zijn. Het heeft er alles van dat de oprechte wens van de eigen ingezeten om mee te werken aan de leefbaarheid van stad en dorp door gemeentebestuur en uitvoerders als bedreigend wordt ervaren. Zou het ingegeven zijn door de angst om door de mand te vallen, wanneer blijkt dat men op het gemeentehuis niet precies weet waar het om gaat en hoe het allemaal zit? Alsof dat verwacht wordt!
+ Zouden de externe adviseurs van het gemeentebestuur net zo geïmponeerd zijn van het gemeentebestuur als het gemeentebestuur is van de externe adviseurs?
+ Om elke kans op gezichtverlies uit te sluiten verschuilt het gemeentebestuur zich graag achter de deskundigheid van ingehuurde krachten. Dat die deskundigheid nogal eens betwist kan worden, en ook dat inschakelen van specialisten van buiten de gemeente handenvol geld kost, is kennelijk van ondergeschikt belang. Maar zo gaat dat. Als je van bepaalde zaken geen kaas gegeten hebt, kan dat beter aan het licht komen bij vreemden dan bij je eigen ingezetenen, want die kunnen je er op aanvallen. Het honorarium van externe deskundigen voor bewezen diensten is dus tevens een soort zwijggeld.
+ Niet voor niets raken de politieke partijen in onze gemeente overstuur als er zich weer eens een gemeentelijke belangenpartij aandient.. Ik bedoel natuurlijk niet de aanhangwagen die de VVD ooit binnenhaalde en die langzamerhand geurt als een mestkar. Bedoeld wordt een echte onvervalste belangenpartij die op de bres staat voor stad en/of dorp. De schrik voor de komst van een belangenpartij in onze gemeente is zo groot, dat de plaatselijke politici zelfs van streek raken van aprilgrappen rond dit onderwerp. Dat was al jaren geleden al zo bij 'Muider Belang' en het afgelopen jaar nog bij de MEP, de Muiderbergse Eenheids Partij. De verontrusting bij de gevestigde macht is niet onterecht, want menig Muider en Muiderberger sprak de boodschap van die neppartijen in hoge mate aan. De Muider politiek zij op haar hoede. De raadsverkiezingen van 2002 komen naderbij.
+ En nu niet allemaal de schuld in de schoenen van Schulp schuiven!
+ Ik mis Melis.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: