- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
Nieuwe Nieuwjaarskeutels.

10-jan-2001

Wie Aquaduct zegt moet ook B&W zeggen.

De eerste klap van het nieuwe jaar uitgedeeld aan een lummel die rotjes gooide naar de zwanen, een grote mond had toen hij te horen kreeg dat dit laf was en door wilde gaan met gooien. Tot mijn opluchting droop hij geschrokken af.

Eerlijk is eerlijk: de Nieuwjaarsreceptie die in het gemeentehuis werd gehouden was van de eerste tot de laatste minuut volstrekt openbaar. Als de bevolking dat had geweten waren er vast meer mensen het gemeentebestuur een handje komen geven. Als u niet geweest bent heeft u wat gemist. Ook al omdat het de eerste volstrekt rookvrije receptie van Muiden was.

Iedereen verwachtte, gezien de ervaringen van voorgaande jaren, dat burgemeester Smith zijn Nieuwjaarstoespraak goeddeels zou wijden aan zijn recente sportieve prestaties in de bergen van Nepal, maar er stond ineens een heel andere Harry Smith. Eentje die deed waar hij voor benoemd was. Hij had het over het wel en wee van Muiden. Wat overigens geen garantie was voor een goede afspiegeling van wat hier gaande is. Zo werd, op een grapje over files richting gemeentehuis na, met geen woord gerept over de grote plaag van het sluipverkeer door ons stadje. Wel kreeg het aquaduct twee zinnen mee. Het onzalige Rijkswaterstaat plan van de twee bruggen moet worden omgebogen tot een aquaduct, en: bevolking en bestuur (in deze volgorde!) moeten de handen ineen slaan, niet tegen elkaar, maar met elkaar. Niet meer dan twee zinnen aquaduct. Het had iets van: 'Hier sta ik. Ik kan niet anders'.

Advies van de politie in het jaaroverzicht van de gemeente Muiden: laat niets zichtbaar achter in uw auto. Stuur eruit? Banken eruit?

Een van de bezoekers aan de receptie vroeg waar de WC was. Sommige mensen willen ook alles weten.

De Kerstbomenstrijd tussen de burgemeester en het raadslid Frits van Rossem, die in de raad opriep tot voortzetting van de traditionele, maar vanaf heden verboden kerstboomverbrandingen in de gemeente, desnoods tegen de wet in, woedde nog even door in de nieuwjaarstoespraak van de eerste burger. Smith liet blijken dat je toch maar nooit kunt weten wat er kan gebeuren bij zo'n vreugdevuur. Waarop Van Rossem zich in kleine kring knarsetandend afvroeg wat er deze week zoal in Muiderberg kan gebeuren, waar de nog steeds niet door de GAD opgehaalde kerstbomen hun zwerftocht door het dorp maken.

Uit een tussenstand van de aquaduct enquête op deze website blijkt dat iedereen in principe wel voor een aquaduct is en dat de helft van degenen die reageerden voor de volle 100% achter de plannen van B&W staat. Alleen blijkt die helft uit één computer te komen. Uit welke is onbekend.

Toch vreemd dat er zo weinig keutels uit Muiderberg komen. Zijn die Muiderbergers nu zandhazen of angsthazen? Het wordt nog druk met de gemeenteraadsverkiezingen. De geruchtenstroom houdt aan. Afgaande op de laatste landelijke uitslagen kan Groen Links hier met gemak een zetel veroveren. Ook Jan Nagel krabt met zijn Leefbaar Nederland aan de deur van Muiden. En als je ze in Muiderberg moet geloven staan daar maar liefst twee plaatselijke belangenpartijen op stapel. Zou er nu werkelijk iets gaan veranderen?

Je zou toch zeggen dat Bureau Koprol Muiden dankbaar mag zijn voor die fl. 110.000 (als het aan B&W ligt volgt er nog meer). Maar kennelijk was het toch niet genoeg voor Koprol om op de Nieuwjaarsreceptie te verschijnen. Met name de heer drs ir Paul Reijn, die, het moet nu maar eens gezegd worden, opvalt door zijn arrogante houding, inclusief slobberpak en sigaar, was opvallend afwezig. Geen beste beurt voor de man die van Koprol 'Muiden mocht doen', omdat zijn verschijning en optreden naar verwacht werd wel goed zou aanslaan bij die boeren. Dat ontspannen stijltje, die haast onverschillige presentatie, die uitstraling van deskundigheid, het was allemaal zo imponerend en veelbelovend dat het gemeentebestuur het geen moment nodig vond zich af te vragen of bureau Koprol nu werkelijk wel zo geschikt zou zijn om ons allen te redden.

Er zijn nu zoveel lantaarns uitgevallen langs de Singelgracht, dat je in het aardedonker langs het water loopt. Natuurlijk weet men dat op het gemeentehuis. Maar het is nu eenmaal zo dat kapotte verlichting slechts 1 x per maand vervangen wordt. Is niet erg als je maar niet meer dan 1 x per maand beroofd wordt.

Als die arme oude dame, zoals in de krant stond, dik een miljoen voor haar oude poppen heeft gekregen, hoeveel kan Fie van Kooij dan wel niet krijgen voor haar nieuwe in de etalage van de garage?

Een Weesper windt zich in een van de gratis advertentiebladen op over het Muiderslot. Om er aan te ontkomen dat hij op tweede kerstdag meer dan een uur in de kou in de rij zou moeten staan voor een bezoek aan het slot in kerstsfeer, wilde hij met zijn gezin een wandeling rond het kasteel maken. Maar dat mocht niet. Hij moest gewoon in de rij blijven en het volle pond betalen voor die wandeling. De Weesper verbaast zich erover dat men geld durft vragen voor zo'n ommetje, terwijl de subsidie om een erfgoed als het Muiderslot in stand te houden toch door de burgers betaald wordt. Entree betalen voor het slot, akkoord, maar ook voor de wallen? Wij Muiers verbazen ons niet (meer) over deze gang van zaken. En eigenlijk gaat het ook een stuk beter dan de laatste jaren. Dankzij de nieuwe slotbeheerster, die meer van Muiden begrijpt dan de vorige, kunnen wij voor een luttel bedrag een jaarkaart krijgen om samen om het kasteel heen te lopen. Maar goed beschouwd is het natuurlijk te gek voor woorden dat er voor zo'n wandelingetje betaald moet worden. De boze Weesper heeft groot gelijk.

Over het Muiderslot gesproken. Prima die aanpak tegenwoordig met al die vrijwilligers uit eigen stad en dorp. Iedereen vindt het leuk en het bespaart het slot aardig wat geld. Zou mooi zijn als er zoveel bespaard wordt dat die prijzen van de taveerne teruggebracht kunnen worden tot een aanvaardbaar peil, te beginnen met de snoeperij voor de kinderen.

Ze zeggen dat ze bij het CDA een computer hebben.

Rent een klein meisje voor haar oma uit, die aan komt schuifelen in zo'n rollend looprek (waar het sluipverkeer op de sluisbrug zo'n bloedhekel aan heeft). Roept zij verguld naar ieder die het horen wil: 'Mijn oma heeft een rollade!'

Alles gaat opzij voor het aquaduct. Het aquaduct gaat voor. Het aquaduct gaat voor het sociaal economisch onderzoek. Het aquaduct gaat voor de bestrijding van het sluipverkeer. Het aquaduct gaat voor de herziening van de huren van de kazerne. Het aquaduct… welk aquaduct?.

Wat zijn Muiers toch aardig. Kreeg wethouder Schulp de ene na de andere gesloten envelop overhandigd voor zijn aquaduct.

Het staat nu toch echt wel vast dat die twee nieuwbouwbulten er niet komen. Zelfs al zou de hele Bloemendaler volgebouwd worden, dan nog zijn de kosten van het aquaduct er niet uit te halen hebben mensen die het weten kunnen (en die toch gewoon in onze gemeente wonen) becijferd.

Heel ouwe Muiers herinneren zich nog wel andere Groot Muiden plannen. Zo wilde burgemeester Jongeneel indertijd dwars door het stadje een brede verkeersweg laten aanleggen. Alle huizen en woningen aan één kant van de straat, inclusief de Doelen, zouden hiervoor met de grond gelijk moeten worden gemaakt. Toen dat niet doorging kwam hij met een ander megalomaan plan: een gigantisch pretpark, te bouwen door Joop Geesink bij het Echobos in Muiderberg. Maar Jongeneel deed alles wel zonder een extern bureau in te schakelen om de plannen er door te krijgen. Vroeger kon je nog wel eens lachen, zonder dat het meteen veel geld kostte.

Burgemeester Smith, na een aanval op zijn persoon vanuit de raad: 'Hoge bomen vangen veel wind'. Zo gek groot is onze eerste burger nou toch ook weer niet.

Opgevangen (niet in Weesp): 'In Weesp begint de Veluwe".

Wat was dat toch een mooie tijd toen het winkeltje in het Muiderslot zo goed floreerde dat Muiers erom vochten om slotbeheerder te worden!

Zou het rund dat de twee afvalbakken bij de Amsterdamse Poortburg opblies zijn hand hebben meegenomen? Hoewel die er toch echt af moet zijn, was er geen spoor van te vinden. Wel lag er verderop een winterwant maar daar zat niks in.

Oud raadslid Anne Waanders nam aan het hoofd van een twintigtal Muiderbergers een nieuwjaarsduik in het IJmeer. Als je zo dapper bent durf je het vast wel aan om een eigen Muiderbergse partij te beginnen.

Je kunt als raadslid toch maar het best met voorkeursstemmen gekozen zijn. Dat betekent natuurlijk wel dat je kiezers wat van je verwachten, maar vooral ook dat ze je wilden, wat niet geldt voor de kandidaten, die door leden van de eigen partij een hoge plaats op de kieslijst hebben gekregen om de raad binnen te kunnen worden geloosd. Die krijgen een zetel zonder echt gekozen te zijn, al zou je dat vaak niet zeggen als je ze hoort. Goed bedacht van Leefbaar Nederland om de kiezers zelf en niet de partijleden hun kieslijsten te laten samenstellen. Gaat ze zetels op leveren. Ook in levendig en leefbaar Muiden?

Er wordt gefluisterd dat er een computer in het gemeentehuis staat.

Die is er in 1998 gekomen: kijk maar, als je het aantal inwoners aan het begin van het jaar vergelijkt met het aantal op het eind van het jaar, door daar het immigratie-saldo en geboortes bij op te tellen, en de overledenen van af te trekken, klopt dit voor het eerst in 1998. Daarna gaat het alleen nog een beetje mis, en zijn er niet, zoals in 1996 een dozijn zoek….

Wie bij de Nieuwjaarsreceptie B& W een hand gaf heeft ook Minister Netelenbos een beetje een hand gegeven. Want een hand die door de minister zelf gedrukt is, die was je natuurlijk niet.

Wil je de ambtenaren van Verkeer en Waterstaat in Den Haag hier helemaal in Muiden horen lachen? Dan moet je zeggen dat de minister de ambtenaren meekrijgt in plaats van de ambtenaren de minister.

Iedereen zal het erover eens zijn dat onderwijzer Guus Kroon met zijn vele initiatieven, waarmee hij zijn liefde voor de vesting vorm geeft, een lintje verdient. Wat heet? Twee! Onder de titel Wie, Wat, Waar Muidenaar? heeft Guus van de H.A.M. (het Historisch Archief Muiden) enquêteformulieren in de bus gedaan op 425 adressen. Maandag had hij er al tientallen ingevuld terug. Guus wil graag 'de meningen, ideeën en eigenschappen van de inwoners van de Muider Vesting' weten. Als inleiding op het enquêteformulier schrijft Guus Kroon: 'De Gemeente Muiden geeft veel geld uit aan een onderzoekbureau om er achter te komen waar het met Muiden naar toe moet'. Hij ziet zijn enquête als een alternatief onderzoek bij een beperkt deel van de Muider bevolking. Guus vraagt de inwoners de oren van het lijf.
Bijvoorbeeld; hoe lang woont u al in Muiden (a. Mijn hele leven. b. …..jaar. c. Korter dan 5 jaar). Ook wil hij weten hoe de benaderde inwoners Muiden willen omschrijven: als een mooi oud stadje, als een interessant plaatsje of als een leuk dorpje. Verder vraagt Guus onder meer waar men zijn auto meestal parkeert, of men tevreden is over het parkeerbeleid en wat men vindt van de huidige voorzieningen, inclusief de verenigingen en de bieb. Vraag: bent u van mening dat Muiden vergrijst en zo ja, wat moet daar aan gebeuren? Vraag: leest u de bladen met nieuws over Muiden, en zo ja hoe vaak? Vraag: omschrijft u zichzelf a: Als een echte Muier, b. Als Muidenaar, c. Als inwoner van Muiden, d.Als import? Laatste vraag: wat zal u graag in Muiden veranderd zien in Muiden, de komende vijf jaar?

Maar de veertiende vraag van de enquête van Guus Kroon is met recht de H.A.M. vraag. Die vraag luidt: moet er een aquaduct komen in de Vecht om de files op de A1 te bestrijden?
Ja/Nee/weet ik niet. Ouwe Muier heeft zijn eigen H.A.M.'vraag: Moet er om de bouw van dat aquaduct te kunnen bekostigen 80.000 m2 kantoorbouw (= zestien voetbalvelden) langs de Vechtoevers komen (voor wie het nog niet weet: met instemming van het gehele gemeentebestuur wordt gedacht aan een kolossaal kantoorgebouwencomplex van vijf verdiepingen dat qua totale inhoud het allergrootste kantoor van Nederland, dat van ABN Amro in Amsterdam, naar de kroon steekt) Roept u maar: Ja/Nee/Weet ik niet/ Zijn ze een haartje betoeterd?

B&W van Muiden hadden minister Tineke Netelenbos heus wel meegekregen als ze de twee geheime wapens van Muiden hadden ingezet. Muiderberger Richard Krajicek had Tineke kunnen waarschuwen voor domme beslissingen door te zeggen: 'Als dat aquaduct bij Muiden er niet komt kun jij het wel schudden dat je ooit nog eens samen met Daphne en mij op de foto mag, laat staan dat je ooit van je leven nog eens een oefenballetje met me mag slaan'. En Freek de Jonge had kunnen dreigen met: 'Als dat feestje voor Muiden, dat aquaduct, niet doorgaat, noem ik nooit meer je naam in mijn oudejaarsconference'. Onze twee beroemde inwoners hadden het vast wel graag (en vast ook gratis) gedaan. Dat Bureau Koprol daar nu toch niet aan gedacht heeft. Slimme jongens en toch zo'n gemiste kans!

Het schijnt dat Bureau Koprol een computer heeft.

Je zal als beleidsambtenaar toch opgezadeld zijn met steeds weer nieuwe politieke bazen die het allemaal beter denken te weten. En dan moet je ook nog eens het verkeer tussen de politiek en de bevolking regelen..

Oproep via Ouwe Muier: wie heeft een oud Betamax kabeltje te leen om een Betamax videoprogramma over te schrijven op VHS. Er staat iets op wat ze in Haarlem beslist moeten weten.

Wethouder Schulp heeft geen computer.

Ouwe Muier


naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: