- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
Tal van uitgetelde keutels.

13-jan-2001


Lekker winterzonnetje, dus maar 'ns over de dijk van Muiden naar Muiderberg gelopen. Wat een machtig gezicht om die torenflats aan de overkant uit de zee te zien oprijzen. Zoiets moeten we in Muiden ook hebben. Langs de Vecht bijvoorbeeld.

In het gemeentelijk informatieblad staat als agendapunt voor de commissievergadering van aanstaande dinsdag 'de vaststelling van het I&A plan'. Wat is dat nou weer? Je zou toch zeggen dat informatiebladen bedoeld zijn om de lezers te informeren.

De gemeente, zo staat te lezen in het gemeentelijk informatieblad, heeft een bedrijf ingeschakeld dat gespecialiseerd is in herwaarderingsactiviteiten voor de onroerende en roerende zaakbelasting. Dit werk blijkt zo complex te zijn, dat er een vertraging is ontstaan in de afwikkeling. Het vergt 'veel meer tijd dan was voorzien'. Door wie voorzien? Door de gemeente voorzien? Of door het in deze activiteiten gespecialiseerde bedrijf voorzien? Als dat laatste het geval is zou je je kunnen afvragen of er geen bedrijf in ons eigen Muiden had kunnen worden gevonden dat zo gespecialiseerd is dat het zelfs in een planning kan voorzien.

Ouwe Muier kreeg een E-mailtje binnen van Gerrit Ruiter, zoon en naamgenoot van het vroegere raadslid en zelf ook raadslid. Gerrit mailde, doelend op het gerucht dat het CDA wellicht een computer zou hebben: 'Zie je wel dat het CDA een computer heeft.' Je hebt me overtuigd Gerrit. En nu ik je toch spreek: 'Net als je vader indertijd doe jij wat er als raadslid van je verwacht wordt. Je kijkt waar je ook komt in de gemeente goed om je heen en je slaat alarm als er iets mis is, bijvoorbeeld met de straatverlichting of het wegdek. Zou je dat ook een keer in Klapwijk willen doen?

Raadslid Wiebe de Haan is buiten de Bouvywijk gesignaleerd.

In Floris V zit een man luidruchtig zijn bord leeg te eten. Hij smakt en slurpt dat het een aard heeft. Komt de bediening aan zijn tafeltje: 'Eet smakelijk meneer'. De man: 'Dankjewel'. De bediening:'Dit is geen wens, dit is een verzoek'.

Het heeft uitvoerig in de pers gestaan: de wethouder van Aquaductdromen wil geld van de buurgemeenten om het onderzoek voort te zetten. Waarom vraagt hij geen geld aan onze eigen gemeenteraad? Die is totnogtoe niet kinderachtig geweest met die f 110.000 voor adviesbureau Koprol. Zo lijkt het wel alsof Muiden niet rijk genoeg is om zijn eigen boontjes te doppen!

Als B&W nu eens waren begonnen om in die beruchte nepopenbare raadsvergadering de raad te vragen een kwartje te voteren teneinde met het provinciehuis in Haarlem te bellen om te informeren of een aquaduct wel in de toekomstplannen voor Noord-Holland zou passen. Dat had Muiden toch maar mooi f 110.000,- min een kwartje is f 109.999,75 gescheeld!

'Er is positief gereageerd' zegt volgens de Gooi- en Eemlander wethouder Schulp, sprekend over het hoge ambtenarenoverleg. Positief? Als je je als burger van Muiden kritisch uit over gemeentelijke plannen heet het dat je 'negatief' bent. Maar als hoge ambtenaren zich minstens zo kritisch opstellen heet dat ineens 'positief'. Of zou de wethouder heel misschien toch niet weten hoe die ambtenaren reageerden? Hij was zelf immers niet bij het overleg? Maar dan nog: het CDA heeft toch een computer? Hij had toch op muideninfo.nl kunnen lezen hoe de hoge ambtenaren reageerden op de plannen voor Groot Muiden?

Maar het is waar, je moet de dingen altijd positief zien. Je moet je bijvoorbeeld niet afvragen wat de wethouder niet gelukt is in de laatste halve eeuw, je moet je afvragen wat hem wel gelukt is.

Kees Vijver, zo staat in de Nieuwe Weesper, vindt de digitale nieuwe Spiering als opvolger van de vroegere papieren Spiering waarvan hij eindredacteur was, een goed idee. Vijver? Goudvissen? Zouden ze misschien Cees Pfeiffer bedoelen? Even Weesp bellen. Ja hoor!

Waar zou makelaar Vlaanderen in de nabije toekomst het liefst huizen gebouwd zien. In de schaduw van de bomen op het kruitfabriekterrein of in de schaduw van de kantoren aan de Vechtoevers?

Een neo Muier kwam speciaal hier wonen vanwege Ome Ko. Dat vond hij zo'n leuke bruine kroeg. Maar al gauw misdroeg hij zich op een avond zo ernstig dat hem nog de toegang ontzegd werd. Ook zijn hond mag niet naar binnen. De man woont nog steeds in Muiden. Een beetje eenzaam. Dat wel.

Weet je wat misschien helpt om het aquaduct er alsnog door te krijgen? Het gemeentebestuur zou nog één keer al die de hoofdambtenaren, die het Groot Muiden plan in de Kazerne zo spontaan torpedeerden bij elkaar moeten roepen en ze in diezelfde Kazerne over hete kolen laten lopen, aangevuurd door de grote motivatiemeester Emiel Ratelband. Doet- ie graag. Kost maar f 35.000 per sessie(1998) En dan legt Emiel als toegift ook nog overtuigend uit wat er bedoeld wordt met het tweesporenbeleid, waar de wethouder van Aquaductdromen deze week ineens mee kwam aanzetten.

Ook gezien? Vrijdag rende een Japanse filmploeg door Muiden. Ze volgden met groot materieel een duidelijk Hollandse huisman met een peuter in een buggy. Dachten zeker dat ze op Marken waren.

Service van de zaak: een greep uit de cijfers van het politie jaaroverzicht. In 2000 vonden er in de gemeente 61 vernielingen aan auto's plaats tegen 44 in '99. Er werden 29 (was 35) mensen zo onwel dat de politie eraan te pas moest komen en er werden 5 brommers gejat.

Er werden in 2000 in totaal 21 auto's in Muiden gestolen, het aantal winkeldiefstallen verdubbelde tot 16 en er waren iets minder 61 (was 75) woninginbraken. En er waren 136 diefstallen uit auto's, meer dan het dubbele vergeleken met '99. Wat betreft bedrijfsinbraken is er alleen een cijfer over 2000, te weten 36 stuks.

Binnen de gemeente vonden in 2000 acht snelheidscontroles plaats. Daarbij werden 45.700 auto's gecontroleerd. 13,6 % kreeg een bekeuring. Of de snelheidsovertredingen van het sluipverkeer door de vestig erbij zitten is me niet bekend. Het zijn er zoveel, het zal wel.

Dit jaar, in augustus, hoopt Muiden een honderdjarige dame in Florisberg in de bloementjes te kunnen zetten. Gaat de burgemeester voor naar Muiderberg.

We gaan achteruit: in de stad Muiden woonden begin dit jaar 3481 mensen (begin 2000: 3503). In Muiderberg resp. 3300 en 3314 en in de gehele gemeente 6781 (was 6817). Dat is dus 36 mensen minder.

In 2000 overleden 48 inwoners van Muiden (het jaar ervoor 55). Ze waren allemaal boven de vijftig. Je kunt dus maar het best onder de vijftig zijn als je in Muiden komt wonen.

Uit Muiden vertrokken 88 meer mensen dan er zich hier vestigden. Er werd een record aantal huwelijken gesloten: 105 , waarvan 26 met een bruidspaar, bruid of bruidegom uit Muiden. Dat vult de kassa van de gemeente aan!

Er kwam (na de 36 woningen in '96, de 29 woningen in '97 en de 9 woningen in '98 ) in 1999 en 2000 niet één nieuwe woning bij.

Er gingen in het gemeentehuis 663 paspoorten en 842 rijbewijzen de deur uit. Er waren 92 bouwaanvragen. Kassa. Kassa. Kassa.

Binnen de gemeentegrenzen waren in 2000 in totaal 40 verkeersongevallen met letsel. In Muiden zelf 13 (was 3), in Muiderberg 1 (was 2). Op de A1 en de A6 waren 26 (was 24) ongelukken waarbij mensen gewond raakten. Er waren in totaal 318 verkeersongevallen: 80 in Muiden, 20 in Muiderberg en 218 op de A1 en de A6.

In 2000 werden er in Muiden op de kop af 100 meisjes en jongentjes geboren. In Muiden 25 vrouwtjes en 30 mannetjes, in Muiderberg 24 zijtjes en 21 hijtjes.

De Brandweer rukte 79 keer uit: 5 x voor een binnenbrand, 10 x voor een buitenbrand en 12 x (2 x zoveel als in '99) voor een autobrand. Drie keer (was 6 x) werd een dier uit de sloot gehaald. Er was 6x (andere jaren 3 x) loos alarm. Er werd vorig jaar een keer op één dag maar liefst 12 keer uitgerukt. Dat was tijdens de storm van 28 mei.

Dat het geen beste zomer was blijkt uit de volgende cijfers. Er kwamen ruim 2500 toeristen bij de balie van de VVV informeren, zo'n 250 minder dan in '99. Ook kwamen er 600 minder telefonische vragen bij de VVV binnen. Het Muiderslot trok een kleine 115.000 bezoekers, ruim 10.000 minder dan het jaar ervoor. Heel veel bezoekers liepen trouwens vanaf de grote parkeerplaatsen door de vesting, waardoor het juist drukker leek. Ook de bezoekerscijfers van Pampus liepen (voor het eerst) terug: 33,500 in '99 en 30.300 in 2000.

De scheepvaarttellingen in de Groote Zeesluis gaven eveneens aan dat het wel wat mooier weer had mogen zijn. Er passeerden om precies te zijn in totaal 24.922 boten de sluis – de Vecht op en de Vecht af. Dat waren er 26.723 in '99.



Naar het overzicht van alle cijfers



Er wordt steeds meer van buiten Muiden naar muideninfo.nl geklikt. Moeten we blij zijn met die aandacht? Van de ene kant wel natuurlijk, maar van de andere kant? Muiden begint Kampen in te halen. Je had altijd Kamper uien, en die waren niet bedoeld om de snuggerheid van het stadsbestuur te benadrukken. Muier uien. Het klinkt goed.

Hoe is het met de plaatselijke pizza-oorlog? Nog even en de pizza's zeilen als vliegende schotels de huizen in. Met gratis wijn of ijs of een puddinkje er achteraan.

't Valt wel mee met die vergrijzing in Muiden', mopperde Paul Beudel toen hij op de hoek bij De Hoek bijna omvergelopen werd door een hele kluit kinderen.

Eens kijken of het gemeentebestuur leergeld betaald heeft met externe adviseurs. Het moet ze op het gemeentehuis onderhand toch wel duidelijk zijn dat wat van buiten komt daarom nog niet beter is dan wat Muiden zelf aan deskundigheid in huis heeft. Hoe klein onze gemeente ook is, het wemelt hier van de zelfstandige adviseurs op allerlei gebied. Eigen volk eerst gaat natuurlijk niet op, maar men zou in het gemeentehuis op zijn minst eens op de gedachte kunnen komen dat het niet alleen fatsoenlijk, maar vooral ook rechtvaardig is om de eigen bevolking een kans te geven, al dan niet via een competitie of een offerte.

Ook in de Tweede Kamer vallen soms keutels. Zoals in 1995. Toen boog de PvdA het hoofd door een eigen voorstel compleet met al gemaakte afspraken, in te trekken.. Het SP-kamerlid Remi Poppe sprak toen de gedenkwaardige woorden: 'De PvdA heeft zijn dappere keutel ingetrokken'.

Muiden kan op dit punt iets van de Tweede Kamer leren. En in Muiden spelen de raadsleden graag Tweede Kamertje, compleet met coalitie en oppositie, wat soms een nuttig spelletje kan zijn. De raad zou in navolging van de grote broers en zusters in Den Haag die onverteerbare aquaduct + nieuwbouwbultenkeutel die er zo gedachteloos en verborgen voor de eigen kiezers doorheen floepte, alsnog dapper kunnen intrekken. Met elkaar en niet tegen elkaar, zoals de burgemeester zei. Dus met coalitie én oppositie. Er moet snel iets beters bedacht worden. Ik durf het nauwelijks te zeggen, maar misschien wel samen met de bevolking. En wie weet valt er zelfs wel iets beters te bedenken dan het felbegeerde aquaduct. Want de A1 zal naar men verwacht een stuk rustiger worden als de andere grote verbindingen worden doorgetrokken. Dan is die tweede, lokale verkeersbrug die Rijkswaterstaat wil misschien helemaal niet nodig.

U weet hopelijk toch wel wat het verschil is tussen de taak van de Tweede Kamer en de taak van de gemeenteraad? De Tweede Kamer controleert de ministers en bedenkt nu en dan wetten, maar bestuurt niet mee, terwijl de gemeenteraad dat nu juist wèl moet doen, meebesturen. Als alle raadsleden op één lijn staan, zoals bij de aquaductvoorstellen, zijn zij dan ook met z'n allen verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Vooruit dames en heren, trek 'm in, met z'n allen, die dappere maar ondoordachte en kostbare keutel van jullie. Vóór het allemaal nog erger wordt.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: