- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
Een trits harde en zachte keutels.

17-jan-2001

Vorig jaar brachten de parkeerautomaten en de boetes van overtreders pak weg f 15.000, - minder op dan in 1999. Toen werd er een totaalbedrag van f 385.000, - gehaald, tegen f 370.000, - in 2000. Het zat dan ook allemaal behoorlijk tegen. Niet alleen trok Muiden door het slechte weer minder bezoekers, ook weet inmiddels bijna iedereen nu toch wel dat parkeren in ons stadje geld kost als je geen vergunning hebt. Er worden dus minder boetes uitgedeeld en dat betekent minder geld in het gemeente laatje.

Maar misschien wel de belangrijkste oorzaak van het treurigstemmende resultaat is dat de parkeerautomaten in Muiden het zo te zwaar te verduren hebben gehad. Het was keer op keer raak, of liever mis met die automaten, vooral op het Vestingplein. Er waren aan de lopende band storingen en vernielingen. Ook werden er automaten gekraakt. Vooral november was een slechte maand. De opbrengst was toen nauwelijks meer dan de helft van die van november het jaar ervoor. Voor zover bekend werd er geen parkeerpaal met een kraanwagen uit de grond getrokken, zoals onder wethouder Sjake van Huissteden. Voor zover bekend, want de paal van Sjake mocht indertijd niet in de krant.

Het aantal parkeerboetes loopt dus steeds meer terug. Verwacht wordt dat er dit jaar niet meer dan drie automobilisten per dag een prent van f 86, - krijgen. Een prent van de gemeente wel te verstaan, want de opbrengst van de boetes die automobilisten die zonder vergunning op een vergunninghouderplaats gaan staan moeten betalen vloeit naar de staatskas. En dat is pas kassa! In 1998 bijvoorbeeld leverde dit soort boetes 1600 x f 90, - = zo'n f 144,000, - op, dat is duizend keer een gros guldens. Toch maar mooi meegenomen voor de Staat der Nederlanden.

Toen het betaald parkeren in Muiden werd ingevoerd kwamen er tegelijkertijd ontheffingen voor de eigen inwoners. Die ontheffingen, zeg maar vergunningen, waren gratis en dat zijn ze nog steeds. Maar het is beslist niet zo dat daardoor het betaald parkeren, dat ooit ingevoerd werd om de eigen burgers te verzekeren van voldoende parkeerruimte, de bevolking van Muiden dus ook geen geld kost. Het onredelijke van het huidige systeem is dat inwoners van de gemeente Muiden die geen auto hebben (of die niet willen) moeten meebetalen om het systeem in stand te houden. Los daarvan betalen ook de automobilisten in Muiderberg mee, die toch al niet zo enthousiast zijn over het betaald parkeren in Muiden

Als je de cijfers hoort zou haast denken dat er geen winst met dat parkeren in Muiden gemaakt wordt. Dat klopt. Sterker nog: er wordt verlies geleden en niet zo'n beetje ook. De kosten voor onderhoud, aanpassingen, vernieuwing, surveillance, en wat al niet meer vliegen de pan uit. Het is alles bij elkaar zoveel dat het nadelig saldo in 1999 bijna een ton bedroeg. Voor 2000 wordt zelfs meer dan een ton verlies verwacht.

Als Muiden Amsterdam was (honderd keer meer inwoners dan Muiden) zou het verlies een dikke tien miljoen gulden bedragen. Maar in Amsterdam wordt de kas nu juist gespekt door de munten van de automoblisten. Onze grote buurman haalt jaarlijks een winst van maar liefst vijftig miljoen gulden per jaar uit het parkeren en de foutparkeerboetes.

In dit verband vraagt Ouwe Muier uw aandacht voor het volgende: het is bekend dat politieke partijen bang zijn kiezers te verliezen als ze achter impopulaire maatregelen staan. Maar zou het niet redelijk zijn om onderhand eens te gaan praten over het betalen van de vergunningen in Muiden? Per slot van rekening gebruik je als automobilist het stukje gemeenschapsgrond waar je je auto op neerzet. Het is toch niet onbillijk als je daar via je vergunning een soort huur voor betaalt? Misschien komen we als Muiden dan uit de kosten.. In elk geval betaalt dan de gebruiker (ik schreef bijna de vervuiler), en dat is gewoon veel eerlijker. Wie bindt de kat de bel aan? Groen Links? Leefbaar Muiden? Lijst Waanders? Lijst Vlaanderen? Muider Belang? De MEP? Vrienden van Koprol?

Herinnert u zich nog de keutel over 'de vaststelling van het I&A plan' in het gemeentelijk informatie blad? Ik ben er inmiddels achtergekomen hoe het zit. I&A staat voor Informatie & Automatisering. Wie zei daar dat informatie automatisch in ons eigen sufferdje komt?

De eerste indruk van het informatie - en automatiseringsplan, in opdracht van de gemeente Muiden opgesteld door 'Roccade Civity' is overigens gunstig. Of de raad er ook zo over denkt zal blijken in de commissie vergadering van dinsdag 23 januari.

Computers zijn trouwens ook niet alles. Zo was er opluchting in de raad dat de aan te schaffen stemmachines, de voorlopers van het digitale stemmen, inderdaad machines en geen computers blijken te zijn. Een machine die stuk gaat kan binnen een uur gerepareerd worden. Met computers ligt dat anders. Dat is wel gebleken in Amerika. Gelukkig dat we met ons machinale stemsysteem in Muiden geen Bush zullen krijgen als we die Gore willen.

De schrijfcursus voor de ambtenaren werpt vruchten af. Wat te denken van die fraaie zin in het voorstel over de T-kruising Zuidpolderweg / Nooitgedacht West om het fietspad over te laten gaan in een soort 30 km plateau? Er staat: 'De fietsers zwerven nu nog over de kruising'. Mooi of niet?

Er komt geen rotonde in de Weesperweg bij de afslag Maxisweg. Is geen geld voor. Nee, ik begin niet weer over het aquaduct. Nog niet.

Dat de bussluizen van en naar de A1 ooit nog eens opengesteld worden voor lokaal verkeer als de sluisbrug tijdens de ochtend - en avondspits mocht dicht gaan is heel onwaarschijnlijk. Rijkswaterstaat wil het niet en dan weet je het wel.

Er staan nieuwe advertenties en sportuitslagen op de Kabelkrant. Dat wordt nog een hele zit.

Al dat gezoek naar hangplekken voor jongeren en ouderen! Treurwilgen genoeg in Muiden.

Pampus by Night in de nacht van 20 op 21 april. Dat belooft brullen en bunkeren, lurken en snurken te worden. Aan de gangmakers zal het gezien de veelbelovende namen niet liggen. Wat dacht u van het Zeedijkkoor uit Amsterdam, de Vestingkrakers uit Naarden, de Notenhakkers uit Weesp en last but no least: de Meiden van Muiden?

Bij Willy van de Water kun je gekleed voorovergebogen op een stoel een massage ondergaan.

Op de kabelkrant staat dat het gemeentehuis een verminderde dienstverlening heeft. Daar ga je toch niet mee adverteren!

Mannen opgelet: de vrouwen van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen afdeling Muiden kennen de geheimen van hekserij en toverkruiden, ingewijd als ze sinds woensdagavond jongstleden zijn dankzij mevrouw Broers.

Het Muier Schippersorkest Neptunes (ook bekend als NepTunes) blaast al weer 22 jaar harder dan de wind. Al vier jaar meerderjarig, en nog steeds een stel jonge honden.

Oud Muier Jaap Schulp, die schoorvoetend toegeeft heel in de verte familie van de geliefde wethouder te zijn, woont al zijn halve leven in Muiderberg. Als alle Muiderbergers ergert hij zich grauw aan het betaald parkeren in de vesting Muiden. Niet lang geleden toen hij weer eens Muiden binnenreed zag hij in een flits een bord met de tekst: 'Wielklem in Muiden'. Daarmee was voor hem de maat vol. Maar toen hij nog eens goed keek zag hij dat er 'Welkom in Muiden' op het bord stond. Toch aardig.

Als Muiderberg niet zo'n lief dommelend dorpje was, had de Oude Muiderberger met zijn rubriek de Jonge Zandhaas zijn vriendelijke berichtjes vast niet Hazekeutels gedoopt, zoals nu, maar Hazenpepers. Dat dit slaapdorpje ooit de prijs voor een 'kern met pit' won! Zouden ze misschien 'pitten' bedoeld hebben?

Raadslid van Rossum had er problemen mee dat hij als aanwezige op de lijst stond van twee commissievergaderingen die hij vanaf de publieke tribune had bijgewoond. Hij werd prompt van de lijst van aanwezigen geschrapt. Is er eens een keer publiek bij zo'n openbare vergadering wordt het als afwezig beschouwd.

Het is de bedoeling dat uiterlijk 1 augustus 2002 de twee nieuwe leslokalen van de Jozefschool aan de Kloosterstraat tussen de nummers 23 en 27 klaar zijn. De lokalen vormen samen een zogeheten 'schoolwoning' dat wil zeggen: ze kunnen later worden omgebouwd tot één woning.

Ouwe Muiers noemen Kloosterstraat nog steeds Kerkachterstraat. Die naam veranderde ineens toen er nieuwe woningen werden gebouwd, die moesten worden verkocht.

De PvdA heeft een keer een initiatiefvoorstel ingediend om tot eenrichtingsverkeer in de vesting te komen. Dat voorstel heeft het toen niet gehaald. De kans lijkt groot dat er nu wel een raadsmeerderheid voor te vinden is. B&W zal er op terugkomen. De PvdA ook. PvdA 'verkeersraadslid' Eric Hoetmer pleit voor eenrichtingsverkeer in de Naarderstraat, maar alles één kant op schijnt bij wegen voor doorgaand verkeer op juridische problemen te stuiten.

Hoe zou het nu toch komen dat er in de krant wel regelmatig gerept wordt over het dorpje Muiden, maar nooit over het stadje Muiderberg?

Waar blijft nu toch dat signaal Brug open Motor af dat al weer zolang geleden toegezegd was? Toch eens aan de wethouder vragen.

Bij Ome Ko werkt zomers op het terras een knappe jongen met donkere krullen, die zo sprekend op een populaire figuur uit een populaire TV soap lijkt dat de jonge meisjes denken dat het hem echt is. En dan willen ze samen met hem op de foto. En dan zet hij maar weer even met een zucht zijn serveerblad neer. En dan poseert bij maar weer voor de zoveelste keer.

Als de aangepaste APV wordt goedgekeurd is het gebeurd met langs de weg geparkeerde aanhangwagens met grote reclameborden erop. Prima, maar hoe kun je straks weten waar je Koloniale Meubelen in Weesp kunt kopen, als dat niet meer te lezen is op een bord op het parkeerterrein aan de Maxisweg?

Volgens de nieuwe APV kunnen er in Muiden plaatsen worden aangewezen waar het verboden is bepaalde dieren te houden. Bijvoorbeeld duiven binnen de bebouwde kom. Ook een kraaiende haan kan uit de buurt worden verwijderd worden, dus rustig aan Wiebe, daar in de Bouvywijk.

Pieter van Buijtenen is laatst zonder polstasje gezien.

Hoe lang is het geleden dat Philip Hamers witheet werd vanwege de zwaar verontreinigde grond van de Lepelaar? Zo lang dat je het bijna zou vergeten, zo goed als je haast zou vergeten dat het terrein in 1995 gesaneerd zou worden. Raadslid Hans van der Steen herinnerde de burgemeester er aan en die antwoordde dat de Lepelaar in handen van de provincie is en dat er vertraging schijnt te zijn, onder meer omdat het ingenieursbureau de deur is gewezen en is vervangen door een ander ingenieursbureau. Dus het kan wel, dat er koppen rollen.

Joop Lahnstein ging als wethouder van seniorenzaken naar Florisberg. Ze wilden dat hij bleef.

Het aquaduct zal altijd minstens 150 meter van de huidige brug in de A1 moeten komen vanwege de verstoring van de begraafplaats pal bij deze grote verkeersader.

Heb je hem weer met zijn aquaduct, zult u denken. Dat klopt, maar voor de verandering laat ik nu eens de gemeente zelf aan het woord. Wat lezen wij bijvoorbeeld letterlijk in de notulen van de laatste raadsvergadering? De heer Schulp over het grote ambtenarenoverleg: 'Op de lange termijn zal [indien het project doorgaat] veel meer geld terugverdiend worden. Wanneer de uitslag [van het hoge ambtenarenoverleg] negatief is zal Muiden, door de publiciteit rond dit project, een betere onderhandelingspositie bij de benuttingvariant [de twee bruggen over de Vecht die Rijkswaterstaat wil] hebben. Er is toch in de breedte geïnvesteerd'. En, eveneens de heer Schulp: 'Er wordt [in het hoge ambtenarenoverleg] nog niet over gesproken over wat er zal moeten gebeuren indien het aquaduct niet doorgaat, omdat het college er van uit gaat dat het aquaduct er zal komen'. Volgende alinea:'De voorzitter benadrukt dat bij dit soort projecten bestuurlijk goede besluiten genomen moeten worden'. Mee eens!

Ook interessant zijn de notulen over een eerdere vergadering, de commissievergadering van 7 december, waarin over de haalbaarheid van de aquaductplannen werd gesproken. De heer Reijn van Kolpron: 'De hoeveelheid bebouwing die gebruikt is om de aandacht van de politiek te trekken zal iets gereduceerd moeten worden om een leefbaar Muiden te handhaven. Qua bouwhoogte is niet boven de vier of vijf bouwlagen uitgegaan'. En: 'Een aquaduct met wat bebouwing kan relatief leefbaarder zijn dan het alternatief.' [de twee bruggen over de Vecht].

Uit dezelfde notulen: 'Het is naar zijn mening [de mening van de heer Mackay uit het publiek] niet een aquaduct met 'wat' bebouwing; de zestien kantoorgebouwen zijn vijf tot zes lagen hoog (…..) Het wordt een oppervlakte van bijna een derde van de kern van Muiden (….). Hij [de heer Mackay] haalt als voorbeeld Scheveningen aan en benadrukt het feit dat het pittoreske van Muiden geen geweld aangedaan moet worden.'

In, nog steeds, dezelfde notulen staat te lezen: 'De heer Reijn benadrukt dat dit document [bedoeld wordt het aquaduct - en bebouwingsplan] op deze wijze is vervaardigd om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. In het document is nadrukkelijk gezegd dat het aangepast zal moeten worden aan de schaal van Muiden. Wat hier berekend is hoeft er ook niet daadwerkelijk te komen'. De heer Reijn even later: 'Een kant en klare tekening zou stagnerend kunnen werken in het proces'. Ook raadslid De Haan wordt aangehaald: 'De heer De Haan is tevreden over de gang van zaken tot nu toe. Hij ziet liever geen bebouwing, maar alleen een aquaduct'.

Niet uit de notulen, maar wel recht uit het hart van Ouwe Muier: 'Wat een draaikonterij! Er wordt niet alleen keihard gemanipuleerd, het gebeurt ook nog eens schaamteloos in het openbaar. Wat zal er, als dit zomaar in het openbaar gezegd wordt niet allemaal gezegd zijn in die eerste besloten aquaductvergadering, die samenzwering, waar de kiezer niet bij mocht zijn?'

Gelukkig hebben we iets van Koprol geleerd. We weten nu hoe we iets op de politieke agenda kunnen krijgen. Bijvoorbeeld: hoe krijgen we het geld voor jongerenwerk op de politieke agenda? Door te stellen dat 80 % van de Muider jeugd werkloos, drugsverslaafd en spijbelend op de hangplek rondhangt.

Hoe krijgen we het sluipverkeer op de politieke agenda? Door te stellen dat het aantal in Muiden schoolgaande kinderen elke werkdag met één verminderd wordt.

Hoe krijgt we de geluidsoverlast van het vliegverkeer op de politieke agenda? Door te stellen dat 50% van de bevolking bij de dokter loopt met keelklachten vanwege het tegen elkaar schreeuwen.

De befaamde raadsvergadering van begin november, de vergadering dus waar de kiezers niet aanwezig mochten zijn blijkt toch wel degelijk in formele zin een besloten vergadering te zijn geweest. Alleen was deze bijeenkomst niet besloten omdat er gepraat moest worden over een of ander plaatselijk schandaal, zoals gebruikelijk is bij besloten vergaderingen (die hier dan ook zelden worden gehouden). Het bleek over een puur zakelijk onderwerp te gaan waar men liever geen getuigen op de publieke tribune bij had: de aquaduct - en groot kantoor - en woningbouwplannen.

Wat er allemaal besproken is in die grote achterkamer van de kazerne zal zelfs de eigen achterban van de politieke partijen nooit precies te weten komen. Er zullen geen openbare notulen over deze geheime vergadering verschijnen. Alleen het raadsbesluit is openbaar en dat kent u: met unanieme stemmen werd besloten om als eerste stap f 50.000, - ter beschikking te stellen aan Bureau Koprol. En dat besluit mag, gezien de algehele oenigheid, waarmee de raad in dit giga project rolde, toch eigenlijk ook wel een schandaal genoemd worden. Ze zullen het niet graag toegeven, de dames en heren raadsleden, maar inmiddels wordt de een na de ander duidelijk dat die f 50.000,- gemeenschapsgeld (plus de latere f 60.000,-) toch wel hoogst waarschijnlijk in de Vecht gegooid geld zijn. Eigenlijk is het dus nog zo gek niet dat die vergadering besloten was. Krijgen ze toch nog gelijk.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: