- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING
Zoete en zure keutels.

22-jan-2001

+De keutels hangen bij Angelique buiten in het kastje om de hoek. Service voor niet-surfers.

+'Ongelukje met brug' stond vrijdag boven de foto in de Gooi- en Eemlander van werkzaamheden bij de Naarderpoortbrug, maar dat was zachtjes uitgedrukt. Er was wel degelijk iets meer aan de hand. Vorige week waren er twee dagen uitgetrokken om zowel het brugdek, de zogeheten val, als de bovenbouw met het zware contragewicht (het deel dat daalt als de brug omhoog gaat) te verwijderen en af te voeren naar de werkplaats voor een grondige opknapbeurt. Maar het contragewicht kwam heel wat sneller naar beneden dat de bedoeling was. Toen dit brugdeel in de takels hing begaf de ketting het met als gevolg dat het gevaarte vier meter omlaag stortte. Met een daverende klap, die in de wijde omtrek te horen was, kwam het ettelijke tonnen wegende brugdeel op het wegdek terecht. De hijskraan sloeg van de weeromstuit een eind achteruit.

+Vraag 1: hoe dit kon gebeuren? Dat is altijd moeilijk achterhalen, maar waarschijnlijk was de ketting niet voldoende gestropt toen het contragewicht in de takels hing. Laten we het op een inschattingsfout houden. Nog een geluk dat het gewicht niet op de kraan viel. Er werd prompt een andere, zwaardere kraan aangerukt, eentje die meer dan tien ton kan hebben.

+Vraag 2: wat had er kunnen gebeuren? Terwijl het bovendeel van de brug op straat plofte, zwiepte de gebroken ketting door de lucht. Gelukkig stonden de werkers aan de brug op voldoende afstand. Hetzelfde gold voor het groepje toeschouwers: allemaal voetgangers en fietsers die moesten wachten tot ze over de brug mochten. Geen letsel dus. En de schade bleef beperkt tot een krater in het wegdek. Maar het was toch echt wel iets meer dan 'een ongelukje'.

+De schrik zat er goed in bij de reparatieploeg. De mannen besloten een rigoureuze maatregel te nemen. Al de hele donderdagmorgen hadden ze moeite met eigenwijze voetgangers en fietsers, die ondanks de waarschuwingen de brug opgingen, zelfs al sprongen de vonken van de snijbranders. Na de klap mocht niemand er meer door. Was de brug voor auto's sowieso al verboden gebied, nu waren dus ook voetgangers en fietsers de klos. Iedereen zag de doorgang versperd door een lint dat dwars over de weg was gespannen. Niks even wachten tot eventueel gevaar geweken was en dan de burg over, maar: omlopen.

+Je kon als voetgangers of fietser hoog of laag springen: je kwam Mariahoeve langs de gebruikelijke weg niet uit en de vesting niet in, en omgekeerd al evenmin. Jong en oud aan de kant van Mariahoeve werd het stille weggetje langs de Kalkovens opgestuurd, om in een lange bocht langs het water lopend of fietsend via de Keetpoortsluis door de Bouvywijk het centrum van Muiden te bereiken. Te voet was dat een kwartiertje heen en een kwartiertje terug: een pittige, zeker niet ongezonde, maar wel ongevraagde wandeling. Eigen volk het stille weggetje langs de Kalkovens opsturen! Op dat prachtige stukje Muiden zijn zelfs de bezoekers aan ons stadje nog steeds niet welkom.

+Ergens in maart wordt wederom een sportieve prestatie verwacht van eenieder, die over de Naarderpoortbrug wil, want dan worden het gerenoveerde bovenstuk en brugdek teruggeplaatst. Omlopen mensen.

+Commentaar van Eric Hoetmer, die alles vanuit zijn snackbar kon volgen: 'Dat willen we toch in Muiden, alles lopen?

+Wat een weelde is dat, die twee autoloze dagen binnen de poorten van ons aloude Muiden! Kreeg die Naarderpoortbrug maar tot in lengte van dagen opknapbeurten! Of eigenlijk nog liever: ging de Sluisbrug maar dicht, want met een gesloten Naarderpoortbrug kan het sluipverkeer nog altijd over de Mariahoeveweg via de Keetpoortsluis, en ook over de Noordpolderweg al mag dat niet, Muiden binnenscheuren.

+Natuurlijk vond het sluipverkeer die dichte Naarderpoortbrug maar niks. Toen de automobilisten in de gaten kregen dat ze niet door konden rijden (pas voor het hek staand wilden ze geloven dat ze niet verder konden) keerden ze met gierende banden om op Nooitgedacht. Ze vonden het echt een rotstreek, want het mag dan zo zijn dat het verboden is om tijdens de ochtendspits de Zuidpolderweg in te rijden vanuit de richting Muiderberg, die aardige politie legt je nooit een strobreed in de weg. En waarom zou je je überhaupt iets aantrekken van verkeersborden in Muiden zolang je hier ongestraft je gang kunt gaan?

+Nu ik het daar toch over heb: in de notulen van de commissievergadering van 20 december is geen woord terug te vinden van wat de wethouder van verkeerszaken zei over het (niet) optreden van de politie. Hij gaf onomwonden te kennen dat de politiebonzen het vierkant vertikken om in Muiden op sluipverkeer te laten controleren. De wethouder zei letterlijk: 'Van de politie hebben we niks te verwachten. Nul komma nul'. Er zal best wel een goede reden voor geweest zijn dat hier niets over in de notulen stond, maar die reden kan niet geweest zijn dat de wethouder niet gezegd zou hebben wat hij zei, want hij zei het wel. Zelf gehoord, zelf genoteerd.

+ Terug naar die twee heerlijke autoloze dagen. Groepjes bewoners van Mariahoeve stonden donderdagmorgen te genieten van de automobilisten die met rood aangelopen koppen gedwongen waren rechtsomkeert te maken. Smullen toch? Maar de pret ging al gauw af toen bleek dat ze zelf ook niet over de brug mochten.

+Op de plaats van de Naarderpoortbrug ligt nu zolang een noodbrug. Niet meer dan een flinke bobbel over het water. Maar weer een onuitputtelijke bron van plezier voor de toeschouwers, want ondanks de waarschuwingsborden komen er nogal wat auto's met een noodgang aanzetten. Ze maken een flinke bokkensprong voordat ze op het wegdek klappen. Deze fantastische noodbrug is de eerste echte verkeersdrempel voor het doorgaand verkeer in Muiden. En ook de laatste, ben ik bang.

+Alvast een suggestie voor de zomerzondagen, wanneer de sluisbrug gesloten is en het hart van Muiden net zo'n wandelgebied is als tijdens de werkzaamheden aan de Naarderpoortbrug (die vroeger trouwens de brug van Spelle genoemd werd). Als de gemeente nu eens een bandje bij de sluisbrug plaatste met hoongelach, dat elke keer opklinkt als er weer een auto aan komt stuiven. Staat de bestuurder voor schut. Moet-ie maar niet pas vlak voor het afsluitpaaltje op de kop van de brug stoppen. Er staan niet voor niets grote en goed leesbare borden bij alle entrees van Muiden..

+ Om een kort verhaal lang te maken: goed ingepakt, met stevige stappers aan, en voor alle zekerheid voorzien van een zaklantaarn, stond Ouwe Muier donderdagavond al vroeg klaar om vanuit Mariahoeve, waar hij toevallig bij kennissen was, aan de voettocht via de Keetpoortsluis naar de kazerne te beginnen. Hij wilde op tijd bij de raadsvergadering zijn, en je kunt immers maar nooit weten. Het bleek allemaal niet nodig te zijn. Zelfs auto's konden in de avond en nacht over de vervangende noodbrug die er inmiddels lag. Ook het kogelvrije vest dat hij onder zijn driedelig kostuum droeg was niet nodig. De vergadering was een tamme vertoning.

+ De raadsvergadering van donderdag was in een stief kwartiertje gepiept. Het ging vooral over geld. De belangrijkste uitspraak kwam van Hette Zijlstra. Die zei: 'Het geld is gauw uitgegeven'. Daar kunnen we het wel over eens zijn in Muiden.

+Je moet hier als inwoner niet de raadsvergaderingen bijwonen. In een raadvergadering vallen alleen maar de besluiten. En die zijn zelden of nooit verrassend, want alles is altijd al eerder, in de openbare commissievergaderingen, uitgebreid voorgekauwd. Bij die commíssievergaderingen moet je wčl zijn wil je wat meemaken. Er is veel te horen, te zien en vooral ook te lachen op de publieke tribune. Je mag als eenvoudig ingezetene zelfs het woord nemen. Als je dat durft.

+De raadsleden doen zichzelf te kort. Dat is maar je en jij of het niks is. Alles bij de voornaam: Henk en Frits en Gerrit en Dirk en Cees en Margot en Riet en Hans en zelfs Harry. Ouwe jongens krentenbrood. Natuurlijk niet tijdens de vergadering zelf. Dan is het keurig meneer en mevrouw. Zouden ze wel weten dat ze als raadsleden als weledelgestrenge heer of vrouw dienen te worden aangesproken? En de wethouders en burgemeester zelfs als edelachtbare? Als Groot Muiden ooit nog eens doorgaat mag Harry zichzelf als burgemeester van een grote gemeente maar liefst hoogedelachtbare laten noemen! Ze weten vast niet hoe belangrijk ze wel zijn. Maar het is dus wel waar. Het staat allemaal in mijn zakagenda onder 'Titelatuur'.

+Ga nu toch eens kijken wat er bij Fie van garage Kooij in de etalage staat. Elvis de Pelvis. Stickies rokende Marsmannetjes. Een salontafel met een liggende zeemeermin als poot. Veel Indianenhoofden, ook een kleintje bovenop een enorme runderschedel. Diverse de Dikke en de Dunne's, een keer zelfs als muzikanten. Diverse Sunny Boys. Marylin Monroe met opwaaiende jurk vanwege het luchtrooster waar ze op staat en dat je erbij moet denken. Betty Boop voor de grijsaards. Ettelijke Donald Ducken en Mickey Mousen. En nog veel meer. Allemaal bij Fie te koop. Vroeger ook benzine en eieren.

+De DWR heeft toegeslagen in de Singelgracht en omstreken. Zeven half of geheel gezonken wrakken werden weggehaald. En passant werd de steiger even voorbij de Amsterdamsebrug, die al tig jaar illegaal stond te wezen, naar de kant gehaald en afgevoerd.

+Vraagt een neo Muider aan een woonbooteigenaar of hij zijn zeilbootje langs diens ark mag vastleggen. Antwoordt de woonbootbewoner: 'Dat is goed, als ik mijn caravan bij jouw huis voor het raam mag zetten'.

+Weet u dat de verstaging van een zeilbootje uiterst irritant tingelt bij het minste briesje? Kun je beter een caravan nemen. Die houdt zich tenminste koest.

+Vijf en zestig jaar Rooie Gerrit. Het was te merken in Weesp.

+Ouwe Muier trof in zijn mailbox vijf reacties aan op de laatste rits keutels. Rietje Hamers schreef: 'Wat een enige rubriek met die harde en zachte keutels, genoten!' Wie Rietje wel eens heeft gezien begrijpt hoe verguld Ouwe Muier met dit compliment is.

+Ook een brief van een wethouder, die naar Florisberg in Muiderberg ging waar ze hem wilden houden: 'Beste Ouwe Muier. Helaas heb ik van het genereuze aanbod van Florisberg nog geen gebruik willen maken. Ik voel me echter wel gevleid, dat ik daar zo van harte welkom ben. Ga ook eens naar Florisberg, als ze jou zo'n aanbod doen kan je je ook gevleid voelen en misschien heb jij wel al zin om de rest van je dagen daar door te brengen. De omgeving, de verzorging en het wonen daar lijkt mij uiterst aantrekkelijk te zijner tijd. Groeten, Joop Lahnstein'. Vraag: waar ligt Muiderberg.

+De derde reactie kwam van mevrouw Kooijman helemaal uit Haarlem, die de keutels kritisch volgt. Ze merkt op dat Ouwe Muier er twee keer naast zat. Hij had het over een trits keutels, terwijl een trits volgens het woordenboek een trio ofte wel een drietal is. Terwijl hij veel meer keutels had afgescheiden. Ook tikte zij hem op zijn vingers over de keutel waaruit naar voren kwam dat het verlies van Gore te wijten zou zijn aan de nieuwerwetse kiescomputers. Het waren juist de ouderwetse kiesmachines in de arme wijken, waardoor er zoveel stemmen op Gore de mist ingingen. Mevrouw Kooijman heeft gelijk. Ouwe Muier zat beide keren naast. Zal nooit meer gebeuren.

+De vierde brief kwam naar aanleiding van de volgende keutel: 'Ook gezien? Vrijdag rende een Japanse filmploeg door Muiden. Ze volgden met groot materieel een duidelijk Hollandse huisman met een peuter in een buggy. Dachten zeker dat ze op Marken waren'. Deze huisman heeft zich bij Ouwe Muier bekend gemaakt. Hij heet Bauke Schat en hij woont gewoon in Muiden woont . Hij deed boodschappen met zijn zoontje Douwe, zoals wel vaker op vrijdag. De Japanse filmploeg had hem en zijn vrouw Angela benaderd. De Japanners zijn voor hun landgenoten een promotiefilm aan het maken voor het combineren van gezin en werk. Als voorbeeld hebben zij vier families in Nederland gevolgd, waarvan met name de vrouw werk en zorg voor het gezin combineert. 'In ons geval', schrijft Bauke, 'is dat dus ook de man (ik en mijn vrouw werken beide 4 dagen)'.Dat hij op vrijdag boodschappen ging doen en ook 's avonds ging koken was voor de Japanners zeer bijzonder. Tot slot laat Bouke Schat weten dat de Japanse vader gemiddeld 15 minuten per dag aan het huishouden en de kinderen besteedt en dat er daar dus nog een hoop te verbeteren valt. Bauke Schat, inwoner van een schat van een stad.

+Tenslotte de vijfde mail. Die heeft de Webmaster opgenomen als ingezonden stuk. De schrijver, die zich 'een iets jongere Muier' noemt, gaat in tegen mijn betoog om de parkeervergunningen in Muiden door de gebruikers ervan te laten betalen. Ik zou zeggen: neem een kijkje bij: 'Ouwe Muier, wat maak je me nou', en kom dan terug voor mijn reactie. Die luidt: ik heb me laten vertellen dat de opbrengst van een bepaald soort boetes, te weten die voor onbevoegd parkeren op plaatsen van vergunninghouders in de Staatskas vloeit. Hoe de surveillance langs de vergunningsplaatsen in Muiden met de staat verrekend wordt weet ik niet. Alles wat ik heb willen zeggen is dat het onredelijk is om niet-autobezitters mee te laten opdraaien voor die dikke ton verlies die het betaald parkeren Muiden oplevert. Met andere woorden: als er geen verlies is mogen die vergunningen wat mij betreft best net als nu gratis zijn. Moraal van dit verhaal: gemeente Muiden doe er alles aan dat je op z'n minst quitte speelt. Zelf ben ik een graag wandelende autobezitter, maar wat doet dat ter zake?

+Het barst in Muiden van de typetjes. Voor je het weet ben je er zelf een.

+Er zijn Muiers met Internet die de Keutels uitprinten en aan buren, vrienden en bekenden geven. Hoe lang zal het duren eer ze voor het raam worden gehangen in navolging van Angelique van De Hoek?

+Niet één keer over het aquaduct gehad!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: