- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Sluipkeutels en mobiele keutels.

+Gezien en gehoord: vijf levensgrote motoragenten reden met knetterende knalpijpen op de voor motorvoertuigen verboden Noordpolderweg in de richting Muiderberg. Het was halfnegen in de morgen. Zeker op zoek naar sluipverkeer.

+Even op de kalender noteren: woensdag 28 februari 8 uur n.m. inloopavond in de kazerne. Onderwerp: het sluipverkeer in Muiden. Alle afspraken afzeggen. Alle verjaardagen overslaan.

+De rakkers hebben iets slims bedacht om een stormloop op de insluipavond te voorkomen. Op 28 februari worden er twee keer zoveel verjaardagen gevierd dan op alle andere dagen van het jaar, want 2001 is geen schrikkeljaar dus iedereen die op 29 februari jarig is moet dat op de 28 februari vieren.

+Het Muiderzand is van naam veranderd. Het lawaaistrand tegenover Muiderberg heet tegenwoordig Almeerderzand. Dit omdat er op een zomerdag hele horden dagjesmensen koers zetten naar Muiden in de veronderstelling dat daar wel het Muiderzand zou zijn. Niet dus.

+Wist ú dat, van het Muiderzand? Arie Bentvelzen niet. En als Arie Bentvelzen iets niet weet is het een keutel.

+Muiderberg zag indertijd een NS station aan zijn neus voorbijgaan. Het is dan ook extra zuur dat de NS wel even voor een tijdelijk station bij Muiderberg zorgt zodra er flink aan verdiend kan worden, zoals bij de Libelle dagen op het Almeerderzand. Er stapte toen de ene na de andere golf damesbladlezeressen uit de trein.

+Heel misschien dat Muiderberg alsnog een stationnetje kan verwachten. Dat is dan te danken aan wethouder Schulp. Die was in Den Haag en sprak met minister Tineke Netelenbos. Zij liet zich op zijn zakagendakaartje van Europa aanwijzen waar Muiden lag en waar de Hollandseburg. Van het een kwam het ander. Dick Schulp begon over het NS station dat Muiderberg zo graag wilde maar niet kreeg. De minister was zeer verbaasd, zo niet verontwaardigd: 'Muiderberg geen NS station? Dat kan toch niet! Dus wie weet. Als er voor Muiden geen aquaduct in zit heeft ze altijd nog een aardige troostprijs achter de hand.

+Komt een mevrouw op de fiets Muiden binnenrijden. Vraagt ze: 'Waar is Blokker?". Antwoordt een Muier: 'In Muiden is geen Blokker, Blokker is in Weesp.' Zegt die mevrouw: 'Er is hier wèl een Blokker. Zeker weten.' Haalt die Muier zijn schouders op. Ik hoop dat hij deze keutel leest, hier, of bij Angelique om de hoek van De Hoek. Kan hij zien dat hij ongelijk heeft. Er is wel degelijk sinds kort een Blokker in Muiden. Bij de Maxis. Blokker Tuinmeubelen.

+De burgemeester van Weesp, mevrouw Hofkamp, heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid door te pleiten voor één grote gemeente, bestaande uit Bussum, Naarden, Muiderberg, Muiden en Weesp (bij elkaar meer dan 80.000 inwoners, ruim tien keer het inwonertal van de gemeente Muiden). De politieke partijen in de Muidense gemeenteraad hebben alle vier de zelfstandigheid van Muiden hoog in het vaandel staan. Men is er kennelijk van overtuigd dat iedereen in onze gemeente wil dat Muiden autonoom blijft. Het is de vraag of dat ook werkelijk zo is. Er zijn steeds meer afwijkende geluiden te horen.

+Muiden een buitenwijk van Weesp? Op de Kabelkrant is de annexatie al in volle gang. Het rijk van Adri de Bruin, de succesvolle ondernemer uit Weesp die onder de naam Enter opereert, dijt steeds verder uit. De ene na de andere Weesper advertentie verschijnt op de TV. Muiden wordt stukje bij beetje ge-enterd. Het is maar goed dat Muideninfo.nl 100% Muidens is en beslist van plan is dat ook te blijven.

+Frits Van Rossum voerde in beide laatste commissievergaderingen als enige van de VVD constant het woord. Namens zijn partij? Margot van der Fliert, die VVD- wethouder was tot de klap viel, zat er een hele vergadering bij. Met een plastic glimlach, zonder ook maar één keer haar mond open te doen. Terwijl zij toch fractievoorzitter van de VVD is sinds Vlaanderen opstapte. Nieuwe ontwikkelingen?

+De geruchtenstroom zwelt aan. Makelaar mr. Eric Pieter Vlaanderen, die zichzelf graag E.P.(rijmend op lovely me) noemt zou nog wel eens kunnen terugkeren in de raad. Als hij niet hoog op de lijst wordt gezet door zijn partijgenoten, dan redt hij het wel weer met voorkeurstemmen. In Muiden ligt E.P. niet zo goed, maar Muiderberg telt genoeg huizenbezitters om hem een kontje te geven.

+Het nieuwe raadslid mevrouw J.Knijn nog niet gehoord in de vergaderingen. Kon wel eens een goed teken zijn.

+Behalve de seksboerderij aan de Rijksweg hadden we in Muiden tot voor kort de parensauna Aquarius aan de Herengracht. Je kon er naar hartelust saunaaien. Aquarius is fini sinds in het huis ernaast nieuwe buren kwamen. Die hielden prompt een handtekeningenactie in de Bouvywijk. Maar Aquarius wegkrijgen lukte pas toen hun advocaat er achter kwam dat de exploitanten verzuimd hadden de vergunning te laten verlengen. Toen de parensauna nog maar net het veld geruimd had ontdekten de nieuwe buren tot hun stomme verbazing dat hun huis ineens veel meer waard was. Ze verkochten het dan ook snel door. Ze vergaten niet de bewoners van de Bouvywijk een bijdrage te vragen in de kosten van hun advocaat.

+Een bewoner van Zuidwest viel in het Muiderbos letterlijk over de ravage van omgewaaide bomen. De Zuidwester besloot een over het pad gevallen grote boomtak doormidden te zagen om de doorgang vrij te maken. Hij achtte zulks zijn burgerplicht, zei hij in de commissievergadering. Dat had hij beter niet kunnen zeggen. De wethouder wees hem erop dat hij de gemeente had moeten bellen. Want nu had de gemeente wel eens opgebeld kunnen worden over een onbekende houtvester die midden in het Muiderbos bomen aan het doorzagen was. Maar zou de gemeente gekomen zijn om het karwei van hem over te nemen?

+Muiden was laatst gedwongen een vernielde parkeerautomaat te vervangen. Kosten f 18.000.

+Op de sluis voor De Doelen geldt een parkeerverbod. Dat wordt duidelijk gemaakt door een verbodsbord met de tekst: uitgezonderd i.r.t. vergunninghouders. Wat betekent i.r.t.? Alleen voor leden van het Interregionaal Recherche Team? Of slaat I.R.T misschien op de sleeën die voor de Doelen staan te glimmen: In Rijkdom Tenonder?

+Het is de bedoeling dat per 1 juni buslijn 153 tussen Muiden en Weesp en omstreken wordt opgeheven. De exploitatie van dit knusse busje kost ConneXXion te veel. Gemiddeld nog geen vijftig passagiers per dag is te weinig. Maar hoe moet het nu verder? Ben je als gebruiker van openbaar vervoer vanaf 1 juni aangewezen op de treintaxi? Nee hoor, als de 153 niet meer rijdt komt er zogeheten CVV vervoer voor in de plaats.

+CVV vervoer staat voor 'belbusjes'. Het gaat zo: je belt vanuit Muiden of Muiderberg op naar een bepaald telefoonnummer en je maakt een afspraak, net als bij een taxi. Het busje komt (als het meezit op precies de afgesproken tijd) voor de deur, de chauffeur toetert, je stapt in en je laat je naar het trein- of busstation in Weesp brengen. Onderweg worden andere passagiers opgepikt. Hooguit een kwartier te vroeg ben je bij het station. Wil je terug naar huis, dan bel je weer vanaf het station.

+De komst van het belbusje zal gebruikers van het openbaar vervoer beslist welkom zijn. Niemand is echt gelukkig met buslijn 153. Het mag dan gezellig zijn om met z'n allen in dit busje op een kluitje te zitten, maar niet meer dan één keer per uur naar Weesp kunnen is wel erg weinig. Om nog maar te zwijgen over het weekend. Op zondagen is het tot de avonduren zelfs onmogelijk om per openbaar vervoer van Muiden naar Weesp te komen. Ook zijn de treinaansluitingen bepaald niet gunstig.

+Natuurlijk zijn er diverse 'maren' aan het belbusje verbonden. Zo zal er vast wel flink wat meer voor moeten worden betaald dan voor een rit met de gewone lijnbus. Maar toch vast ook weer niet zoveel als voor de treintaxi. Als het hier met de belbusjes net zo gaat als in de kop van Noord-Holland dan betaal je straks als 65-plusser niet meer f 1,- (twee strippen) voor een busrit naar Weesp, maar pakweg vier of vijf gulden. Dat is nog lang niet die f 7.50 voor een treintaxi, maar toch. Geld is geld. Dat de ouderen en de schooljeugd, die de belangrijkste groepen busreizigers vormen, met de komst van het belbusje wel meer service krijgen zal hen een schrale troost zijn. Maar wie weet valt het allemaal wel mee.

+Over de diensten van het belbusje in het weekend valt op dit moment nog niets te zeggen. In elk geval zal het niet zo zijn als op Texel, waar je vanuit een duinpan belt en het busje al naar je toekomt, terwijl jij nog overeind komt en het zand van je af slaat.

+Om mee te kunnen met het busje moet je opbellen. Dat is het makkelijkst met een mobiele telefoon, want dat kan immers vanaf elk punt. Misschien dat de senioren nu wel net zo in hun oksel gaan zitten kwetteren als de jeugd in de bus doet. Een kindertelefoontje en roze strippenkaart. Het moet toch mogelijk zijn voor opa en oma. En anders moet het maar mogelijk gemaakt worden.

+Als het belbusje er eenmaal is, neemt niemand natuurlijk meer een treintaxi. Het zit er dan ook dik in dat net als buslijn 153 ook het treintaxibusje verdwijnt. Maar wie zal daar rouwig om zijn?

+Het is allemaal wat tegengevallen met de treintaxi. Zodra de passagiers ergens in Weesp, Muiden, Muiderberg of Nederhorst den Berg gelost zijn racen de taxibusjes weer naar het station van Weesp voor de volgende lading. Ze schieten je voorbij, die lege busjes. Toch gek dat de wachttijd bij het station evengoed soms wel tot een half uur en zelfs meer kan oplopen. Heel wat mensen nemen dan ook toch maar de bus vanaf het station. Die vertrekt vaak eerder dan het taxibusje arriveert. En het kost maar twee strippen.

+Met het verdwijnen van de treintaxi komt er, naar je mag aannemen, ook een eind aan dat tijdrovende omrijden. De treintaxi's maken vaak enorme lussen rondom Weesp om in de hele omgeving passagiers af te zetten of op te pikken. Je kunt het echter ook positief benaderen. Met een treintaxi zie je nog eens wat van de omgeving. Zoals de interessante Weesper nieuwbouwwijk Aetsveld. En met wat geluk zelfs het verre Nederhorst den Berg.

+Op de valreep heeft Weesp toch maar besloten om net als Muiden en Nederhorst den Berg mee te gaan betalen aan het treintaxivervoer. Een beetje laat nu er nog hooguit een zomer te gaan is. En slim natuurlijk van Weesp.

+Kabong, kabong, kabong. De repeterende klappen van de auto's op het wegdek van de brug in de A1 is om horendol van te worden. Er is al van alles geprobeerd om het er uit te krijgen. Totnogtoe tevergeefs. Toch maar liever een aquaduct.

+Vroeger, dat was andere koek. Begin jaren tachtig zat meneer Bresters in enkele gemeentelijke commissies. Meneer Bresters was hoogleraar en rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam. Een zwaar beroep, maar gelukkig haalde hij zijn slaap in tijdens de vergaderingen. Prachtig om zo'n gewichtig man in zijn zetel te zien wegzakken om vredig in te dutten.

+De laatste slag in de kerstbomenoorlog is gewonnen door Frits van Rossum. Zoals hij voorspeld had bleven de kerstbomen nog wekenlang onopgehaald. Ze lagen overal voor de deur of zwierven rond in de buurt. Een aantal, met kluit, vond een vaste plaats in de tuin. Burgemeester Smith die wat de wet betreft geen duimbreed week en in die zin winnaar was moest zijn tegenstander op het punt van ophalen gelijk geven. Maar hij toonde zich een sportief verliezer. Smith kondigde zelfs aan met justitie te bekijken of volgend jaar de kerstboomverbranding misschien toch nog terug mag komen.

+Nog maar een keer: een aquaduct ónder de Vecht bestaat niet, een aquaduct ín de Vecht wel. Een aquaduct is een, vanwege de kostenbesparing zo smal mogelijk gehouden, betonnen goot waar het water van een rivier of kanaal doorheen stroomt, en waar het verkeer onderdoor raast.

+Een aquaduct bij Muiden is dus niet een tunnel die bij Naarden de grond in schiet en daar ter hoogte van Diemen weer uit opduikt. De Gooi- en Eemlander van 6 februari zat er dan ook weer eens behoorlijk naast. Er stond: 'De plannen van de gemeente Muiden voor de aanleg van een tunnel onder de Vecht'. Je moet niet alles geloven wat er in de krant staat.

+Een keutellezer uit Amsterdam, die al surfend naar Muiden websites zocht, kwam de naam van onze stad op verschillende Finse sites tegen. Muiden yliopistojen opinnäytteet stond er bijvoorbeeld. Zal wel niet over ons gaan. Of misschien toch? Wie spreekt er Fins?

+Op de website van de Rabobank staat de geruststellende mededeling: kantoren Weesp en Muiden blijven open'. Een bevestiging van wat de Rabobank dames in Muiden al zeiden.

+Een andere opvallende mededeling op de Rabobank pagina's van Weesp en Muiden is dat bij deze bank winst geen doel op zich zou zijn, maar slechts een middel om ambities te kunnen realiseren, reden waarom een deel ervan 'beschikbaar is voor de gemeenschap waarin wij werkzaam zijn'. Gauw een bedelbrief sturen voor een bijdrage aan de aquaductplannen, meneer Schulp! Je weet maar nooit of deze stoute plannen een lokaal compliment waard zijn.

+ Anders dan Ouwe Muier veronderstelde is het de bedoeling dat er straks wel degelijk controle uitgeoefend wordt bij het gemotoriseerde verkeer dat voor een dichte sluis staat te wachten. Zodra de officiële bordjes met 'Sluis open, motor af' zijn aangebracht (hopelijk compleet met een verwijzing naar het betreffende APV artikel) kunnen overtreders op z'n minst een ernstige waarschuwing krijgen. Er hangt hen een boete van f 90,- boven het hoofd. Geldt ook voor Muiers.

+Op de Schulpen ligt voor de watersportartikelenwinkel die vorig jaar verkocht werd nog een winkeldochter op de stoep in de vorm van een groot roestig anker. Je kunt daardoor je fiets niet tegen het raam zetten. Maar een lelijke smak maken gaat best.

+Gehoord in een Muidense lokaliteit: 'Heeft u een pinautomaat?' Antwoord:'Nee wel een pinda automaat.'

+Ouwe Muier is vereerd dat de PvdA-afdeling Muiden/Muiderberg flink wat aquaductkeutels citeert in haar ledenblad. Voor wat hoort wat. De PvdA wordt uitgenodigd om op haar beurt, net als D66 gedaan heeft (en ook de VVD van plan is) haar aquaductstandpunt door te geven aan www.muideninfo.nl die dit graag op de voor de politieke partijen gereserveerde pagina's zal zetten. Daarmee vangt de PvdA twee vliegen in één klap. Er wordt een bijdrage geleverd aan de actuele publieke discussie én de belofte van drie jaar geleden wordt waar gemaakt. Voor de gemeenteraadsverkiezingen beloofde deze partij namelijk de inwoners regelmatig te informeren over de eigen activiteiten voor een Levendig & Leefbaar Muiden & Muiderberg.

+Groen Links met zijn gezamenlijke afdeling Weesp/Muiden, ruikt hier kansen. Ze kunnen al, uitgaand van het resultaat van de laatste landelijke verkiezingen, een zetel binnen halen in de raad van Muiden wanneer ze meedoen aan de komende raadsverkiezingen in Muiden. Misschien zelfs wel meer dan één. GroenLinks verzet zich immers fel tegen bebouwing van de Bloemendalerpolder, iets waar ons gemeentebestuur, vanwege de aquaductplannen, ineens voor bleek te zijn. Die ommezwaai wordt, op zijn zachtst gezegd, niet overal in Muiden gewaardeerd.

+De GroenLinksers gaan de toekomst van de Bloemendalerpolder aankaarten bij de provincie. Als het even meezit doet ook Roel van Duijn een duit in het zakje. Deze bekende Amsterdammer, die voor De Groenen in de Provinciale Staten zit, heeft zich immers pas geleden op landelijke niveau bij GroenLinks aangesloten. Jammer dat hij een kabouter is. Kabouters zijn bosbewoners. Die voelen zich niet thuis in de polder.

+Wie broeihopen wil maken voor de ringslang moet meedoen aan de cursus Broeihopen maken voor de Ringslang in Diemen.

+Waar pikt Ouwe Muier zijn keutels op? Van de straat.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: