- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Vliet- en Biebkeutels.

+Muiden: meer heb je niet nodig, zegt de MOR. Maar ik vraag Muiden: wat wil je nog meer? Ik weet namelijk iets heel leuks. Wat zou u denken van een schoon en veilig Van der Vliet terrein met daarlangs, vanaf de sluis, een wandelpromenade die helemaal tot het eind van de werf doorloopt? Vlakbij de sluis ligt een intiem pleintje, het Vlietplein, met winkeltjes, al dan niet met woningen erboven. Op dit pleintje is ook horeca. Er zijn terrasjes aan het water. Je kan naar de bootjes kijken, ligplaatsen genoeg.
+Ziet u het voor u? Een boulevard, beginnend op de sluiskade voor De Doelen, met een trappetje over de historische waterkering achter het sluiswachtersluisje, via een gezellig winkelcentrumpje met terrasjes helemaal doorlopend langs de Vecht tot aan het einde van het Van der Vlietterrein. Dat is pas het 'Levendig&Leefbaar', waar de politiek de mond vol van heeft!
+Maar we zijn er nog niet. Achter een aaneengesloten rij fraaie eengezins - koopwoningen aan de Hellingstraat, elk met een eigen breed terras, ligt in mijn droom over het nieuwe Van der Vlietterrein een park, het Vlietpark, waarin twee appartementsgebouwen met drie woonlagen staan. Ze doen in de verte denken aan de huidige grote hoge loodsen, maar vraag me niet precies hoe. Rondom is veel groen en veel ruimte. Geen auto te zien. Het blik, van bewoners en bezoekers, staat in een grote ondergrondse parkeergarage voor 80 auto's.
+Leuk bedacht hoor, Ouwe Muier, maak ons maar lekker. Wacht even, ik heb het niet zèlf bedacht. Het is een van de drie bebouwingsmogelijkheden die in overleg met de gemeente gemaakt zijn voor het Van der Vlietterrein. Natuurlijk sta ik er wel 100% achter, wie niet? Maar veel belangrijker is natuurlijk dat de gemeenteraad erachter staat. Het goede nieuws is dat dit vast wel het geval zal zijn, want al twee jaar staat de raad als één man achter het bekende sociaal - economisch plan voor de vesting, waarin deze opzet naadloos past.
+Het slechte nieuws is dat er een paar addertjes onder het gras zitten. Zo zal dit droomwijkje aan de Vecht het volgens B&W moeten stellen zonder sociale woningbouw. Nog geen procent van het stellige voornemen om 25% van het bouwvolume te besteden aan sociale woningbouw wordt waargemaakt. Er dat terwijl betaalbare huurwoningen toch tot vorig jaar een harde gemeentelijke eis waren tijdens de onderhandelingen met de eigenaar van het terrein. Na acht jaar steggelen is de kans verkeken. De grond is in al die jaren veel te duur geworden. Theoretisch zou men eruit kunnen komen met flats, maar wie wil dat? Hoogbouw mag hier trouwens niet vanwege het beschermde stadsgezicht. Maar gelukkig kan, als men het handig (en sociaal) aanpakt, het nieuwe Van der Vlietterrein de gemeente zoveel geld opleveren dat daarvan elders in Muiden wèl sociale woningbouw kan worden gerealiseerd.
+Dit is het verhaal van grote plannen die op de helling staan. Het epos over de nieuwe toekomst van de oude Scheepswerf Schouten, vandaag de dag beter bekend als Van der Vliet Maritiem. Het is the continuing story over de oer-Hollandse en oer-Muidense scheepswerf, die met zijn grote hoge loodsen en brede helling tot op de dag van vandaag het beeld beheerst van de Vechtoever boven de sluis, gezien vanaf de Herengracht. Een verhaal dat begint in 1632, toen volgens de aloude annalen al hoog en breed een werf op deze plaats was gevestigd .
+We maken een flinke sprong in de geschiedenis. In 1993 gaf de huidige eigenaar Arie van der Vliet, die het bedrijfsterrein een aantal jaren ervoor had overgenomen (de grond is formeel nog eigendom van Scheepswerf Schouten BV) te kennen dat het in totaal 10.000 m2 grote terrein wat hem betreft mocht vrijkomen. Nelis Projectgroep BV zag er wel iets in. Er kwamen gesprekken op gang, waarin de gemeente Muiden nauw betrokken was, want zo'n plek kun je natuurlijk niet even volgens je eigen ideetjes inrichten. Een belangrijke gemeentelijke voorwaarde was dat de bouw zou moeten passen binnen het beschermde stadsgezicht van Muiden, en dat dus het historische open karakter van de werf zoveel mogelijk gehandhaafd moest blijven.
+Na een voorspoedige start, waarbij op kosten van de projectontwikkelaar diverse ruimtelijke oplossingen op papier werden gezet, liepen de onderhandelingen vast. Pas in 1997 werd de zaak weer serieus opgepakt. Inmiddels had Arie van der Vliet aan de bekende Muier Cor de Wit het misschien wel allermooiste plekje van heel Muiden verkocht: 1000 m2 vlak bij de sluis (de Witte Plek waarover eerder een keutel ging!) Omdat terreineigenaar Van der Vliet zijn eigen kantoorgebouwen (nog) niet wilde verkopen, had hij 2000m2 grond voor zichzelf geclaimd. Projectontwikkelaar Nelis had een optie voor flink wat woningbouw op de de grootste lap grond: 7000 m2.
+Hoewel de uiterste verkoopdatum steeds dichterbij kwam, konden de partijen het maar niet eens worden. De gemeente Muiden gaf op een goed ogenblik de Grontmij opdracht op gemeentelijke kosten een adviesrapport te maken. Hierin staat te lezen dat Muiden om 'niet te worden uitgespeeld' snel duidelijkheid over een haalbare en ruimtelijk wenselijke visie wilde beschikken. Dit rapport, waarin drie verschillende bebouwingsmogelijkheden voor de nabije toekomst worden gegeven, kostte de gemeenschap f 46.000, - .
+Het voorlopige eind van het liedje kwam vorige maand. Het onderste van de kan was bereikt en Van der Vliet had het deksel op zijn neus gekregen. B&W zaten met een probleem. Hoe nu verder? Na jaren van geheimzinnigheid en gewichtigdoenerij over wat Muiden op deze plaats te wachten stond werd besloten de gemeentelijke voorstellen openbaar te maken en voor te leggen aan de gemeenteraad. Nu de onderhandelingen afgeknapt zijn mogen de leden van de commissie C donderdag 22 februari hun zegje zeggen over de 'Actualisering stedenbouwkundige visie ontwikkeling Van der Vlietterrein'. En u mag als Muider ingezetene meepraten.
+In het Grontmij rapport worden onder het veelbelovende motto 'Een kans voor het centrum van Muiden' de drie verschillende bebouwingsplannen uit de doeken gedaan. Vooruitlopend op de eenstemmigheid in de raad over een Levendig&Leefbaar Muiden, heb ik het beste en meest voor de hand liggende plan alvast aan het begin van deze keutelreeks breeduit in het zonnetje gezet. Ik twijfel er geen moment aan: deze Van der Vlietdroom (het derde plan in het rapport) is veruit favoriet. Ook al is de sociale woningbouw geschrapt. Want alleen in dit plan wordt niet louter en alleen op de wensen van geprivilegieerde burgers ingespeeld. Met de twee andere plannen ligt het anders. Die zijn één en al concessie. Waarom B&W dan toch uitgerekend achter deze twee plannen staat? Misschien wel om de keus makkelijker te maken voor de raad.
+In beide concessieplannen is het nieuwe Van der Vlietterrein alleen via de 'achterdeur' van enkele smalle openingen in de Hellingstraat bereikbaar. In het eerste en ergste plan krijgt alleen een groepje welgestelde medemensen dat zich een peperduur huis of appartement kan veroorloven de kans om zich te vestigen op wat je zou kunnen omschrijven als een 'luxe wooneiland.' Het tweede, minder erge concessieplan voorziet daarnaast ook in een 'paviljoen' voor een 'Grand café' of scheepsbenodigdhedenwinkel. Maar ook in dit plan is het terrein dus alleen te bereiken via de Hellingstraat.
+Nu de onderhandelingen helemaal zijn stukgelopen geeft B&W toch maar eens opening van zaken. Of het de wethouder een applaus oplevert betwijfel ik. Dat de partijen het niet eens konden worden over de verkoopprijs van het terrein kan hem moeilijk aangerekend worden, maar op de gemeentelijk rol binnen het gehele spel is hij wel degelijk aan te spreken. Hij kan vragen verwachten als: wat is er nu al die jaren gebeurd, of juist niet gebeurd? En ook: hoe zit het nu precies met het inleveren van de sociale woningbouw, was dat echt nodig en waarom?
+Ook is wethouder Cees Leupen (of juister: is B&W) verantwoordelijk voor de visie die de raadsleden nu eindelijk voorgeschoteld krijgen. En daar zit 'm de kneep, want het college acht uitgerekend de minst sociale voorstellen, dus die zònder de boulevard vanaf de sluis en zònder het winkelpleintje met terrassen, haalbaar. Ze worden dan ook moedeloos aanbevolen.
+Helaas, zo meldt B&W, gaat het boulevardplan hoogst waarschijnlijk niet door, want die 1000m2 grond vlakbij de sluis is immers van De Wit, en die wil in zijn eigen tuin aan de Vecht zitten zonder dat wandelaars hem het uitzicht ontnemen, zelfs al zouden die wandelaars mede - Muiers zijn. En daar hebben B&W zoveel begrip voor dat ze graag bereid zijn om maar alvast het bekende artikel 19 uit de kast te trekken. Gewoon even het bestemmingsplan op dit punt wijzigen, klaar is Cees.
+Aangezien de wandelpromenade ook met Van der Vliet zelf onbespreekbaar is, want deze is voor zijn kantoren gepland zal de wethouder donderdagavond ongetwijfeld zijn treurigste en meest medelevende gezicht trekken.
+Verzet! Moet Muiden nu echt wijken voor privé - wensen? Moet het algemeen belang nu écht opzij voor persoonlijk belang? Ik gun Cor de Wit van harte zijn riante diepe tuin tot aan de Vecht, zoals ook de halve Weesperstraat een riante diepe tuin tot aan de Vecht heeft, maar ik gun Muiden nóg meer haar wandelpromenade en pleintje met terrassen. Sterker nog: ik vind dat Muiden daar recht op heeft. En dat vindt de raad ook, anders had zij niet en bloc gekozen voor het sociaal economisch plan dat immers betere voorzieningen in Muiden beoogt.
+Er zit nog een addertje onder het gras. Of liever een alles verslindende boa constrictor. Voor Muiden is het geen nieuws dat de grond van het Van der Vlietterrein vervuild is, maar wie had gedacht dat het zò erg zou zijn? Als de vervuilde grond wordt vervangen gaat dat misschien wel viereneenhalf miljoen gulden kosten – zeker als er dieper gegraven wordt dan twee meter, zoals nodig zal zijn voor de parkeergarage. Alleen bij de grond van de Wit schijnt de vervuiling aardig mee te vallen.
+De vervuiler betaalt, de overheid verhaalt. Maar de meeste vervuilers van Muidens grote scheepswerf liggen zelf al eeuwen onder de grond. Toch zal er beslist gesaneerd moeten worden. Wie zal dat betalen? Is dat nog een vraag? De eigenaar van de grond, wie anders!
+De provincie is zo vriendelijk om twee ton bij te dragen. Twee ton gemeenschapsgeld als saneringssubsidie tot nut van het algemeen. Dat komt nog eens goed uit voor wie de gelukkige bewoner wordt van een alleen via de achterkant bereikbaar luxe wooneilandje langs de Vecht!
+Een rekensommetje. Hoeveel zou het Van der Vliet terrein schoon opleveren? Letterlijk schoon, bedoel ik. Deze 10.000m2 bouwgrond is viereneenhalf miljoen waard, heb ik me door deskundigen laten vertellen. Da's nu ook toevallig: de sanering ervan kost evenveel: ook viereneenhalf miljoen! De waarde van het Van der Vlietterrein is dus viereneenhalf miljoen min viereneenhalf miljoen is nul komma nul. En dat terwijl Muiden al f 46.000,- aan de Grontmij kwijt is. Om nog maar te zwijgen over de 'verborgen' kosten. Wat denk je dat al die uren niet kosten die de wethouder en de ambtenaren er in hebben gestoken!
+Ik heb een voorstel. De gemeente is niet kinderachtig. Muiden koopt de grond van Van der Vliet en praat niet meer over de eigen kosten. Van der Vliet ontvangt het symbolische bedrag van een gulden. Heeft-ie toch nog wat verdiend na al die jaren van onzekerheid.
+Wilt u de plannen zien? Iedereen kan ze 's morgens in het gemeentehuis inkijken. Je krijgt er een kop koffie bij. Maar als je echt het naadje van de kous wilt weten, bijvoorbeeld over de financiële kant, dan moet je bij gemeentesecretaris Aalten zijn. Die beschikt over de meer vertrouwelijke informatie. Helaas, ook al bent u nog zo nieuwsgierig, ik geef u weinig kans dat hij u erin laat snuffelen.
+Wat Cor de Wit betaald heeft voor zijn 1000m2 gaat niemand van al die mensen die het al weten iets aan.
+Hoezo een 'kans voor het centrum van Muiden'? Niets kan Van der Vliet er van weerhouden om zijn terrein stukje bij beetje te verkopen aan de liefhebbers van een huis met een lap grond tot aan de Vecht. En dat zal hem best lukken ook. Een gemeentebestuur dat zo makkelijk wijkt voor particuliere wensen, maakt het de verkoper wel erg gemakkelijk om hele mooie prijsjes te bedingen.
+Nog niet lang geleden had Muiden zèlf eigenares van het terrein kunnen worden. Maar de VVD lag dwars via zijn wethouder Sjake van Huissteden. Als Muiden wéér belangstelling toont voor aankoop (wat in het licht van Levendig&Leefbaar voor de hand ligt) dan raadt Ouwe Muier het gemeentebestuur gratis aan een extern adviesbureau in te schakelen om de keiharde onderhandelingen te doen. Wil zo'n bureau graag. Het kost wel een paar centen.
+Jarenlang schermde wethouder Leupen met vage en ontwijkende antwoorden het project af tegen vragen van belangstellenden en belanghebbenden. Hoe anders is eigenaar Arie van der Vliet. Die heeft zelf nooit gewichtig gedaan over 'zijn grondje' zoals hij het terrein graag trots en met enige vertedering noemt. Arie was er altijd heel open over.
+Een voorbeeld: Ouwe Muier kreeg in het recente verleden regelmatig per abuis faxen binnen die voor Van der Vliet bestemd waren. Kwam omdat de faxnummers zo op elkaar leken .Het waren vaak interessante faxen die hij uiteraard ongelezen doorstuurde.
+Hele ouwe Muiers herinneren zich nog de klinkhamers van scheepswerf Schouten. Als knallende geweerschoten klonken de zwiepende klappen over de Vecht. Zo is er nog wel meer nostalgie. Wanneer Cor de Wit straks een mooi groot huis bij de sluis bewoont, is er weer een De Wit terug aan de sluis. Ouderen herinneren zich vast nog wel het prachtige sluishuis waarin scheepsbouwkundig tekenaar Fred de Wit met zijn gezin woonde en dat tot ieders ergernis werd afgebroken.
+Ter afsluiting van dit hoofdstuk nog een puntje. Uit het Grontmij - rapport blijkt dat DWR alle boten, waaronder vele grote plezierjachten, weg wil hebben van de 75 meter remmingswerken voor het Van der Vlietterrein. Ook Domeinen heeft een vinger in de pap. Die beheert het water en de waterkant. Komen er nou ligplaatsen voorlangs het terrein of niet?
+Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel in Muiden. B&W gaan zaterdag een feest maken van de heropening van de bieb, die een grondige opknapbeurt gehad heeft. Er is van alles te doen, maar echt spectaculair is de kennisquiz over Muiden. De drie wethouders gaan onder leiding van burgemeester Smith strijden om de vraag wie het meest van Muiden weet. Als toegevoegde Muiden - kenner doet ook oud-wethouder Sjake van Huissteden mee. Hij komt er speciaal voor over vanaf Texel. En dat terwijl zijn VVD vindt dat je beter boeken kunt kopen in plaats van lenen! De winnaar van de quiz wacht eeuwige roem. Hij mag de heropeningsplechtigheid verrichten.
+Bij twijfel over de juistheid van de antwoorden wordt beslist door een deskundige jury. Ouwe Muier weet wie er in zitten. Op zoek naar keutels vond hij voor de kazernedeur een lijst met namen van bekende Muiers. Een mooie jury! Flip Hamers, Fie Kooij, Gerrit Kooij, Patjang, Nel Veerman, de dames Laane en Elzinga, Daniël Otten, Rinus Dobber, Gerrit Gort, Jan Prent, Joop Pouw, Jocke Overwater, Jan Helder, tandarts Jansen, Theo Stol, Cor Smolders, Pieter van Buijtenen, Pam van Loohuizen en Gerrie van Wijk.
+Nog meer biebnieuws. Iedereen kan op de grote feestdag van de bieb een uur lang boeken die hij of zij vergeten was terug te brengen boetevrij inleveren! En nu maar hopen dat daar bij de verbouwing rekening mee is gehouden.
+Je wordt een dagje ouder, je verkoopt voor veel geld je huis in Muiden en je krijgt een huurwoning toegewezen: in Muiden. Is meer dan eens gebeurd. Ra ra hoe kan dat?
+Al weer lang geleden werden er tijdens de Muidense Hardzeildagen schippershond -verkiezingen georganiseerd. Een uitgesproken mormel, aan de lijn gehouden door een werkelijk beeldschone jonge meid, won met enorme voorsprong. Alleen maar tienen! Juryvoorzitter Jan Melis begon. Hij stak met zijn tien alle andere juryleden aan. Melis hield van geintrappen. En hij kon schoonheid waarderen.
+Volgens wethouder Schulp ben ik een ongeboren Muier.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: