- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Extra Babbel- en Grabbelkeutels.

+In 2003 bestaat de stad Muiden 1050 jaar. Burgemeester Smith vertelde dat er een stichting in oprichting is. Het moet een groot feest worden. Menigeen zal zich het grandioze Sluisfeest herinneren, waarbij heel Muiden zich in historisch kostuum stak. Zouden de jongeren van nu daar nog voor te porren zijn? Ik hoop het, maar ik heb mijn twijfels.
+Keutel uit de mail gevist: 'Beste ouwe Muier. De jury die toeziet op de juiste beantwoording van de vragen over Muiden bij de heropening van de bibliotheek, bestaat uit de geboren Muiers Lidy Streefkerk. Herman van Dijk en Guus Kroon. Ondergetekende heeft ook de vragen bedacht. Groeten en succes verder met je rubriek. Guus'.
+Carnaval betekent niet dat Muiden drie dagen achtereen bol staat van de leut. Integendeel, de ware gangmakers, het schippersorkest Neptunus (NepTunes) met aanhang zet elders de boel op stelten, te weten in Oeteldonk, jawel: Den Bosch, en Tobbegat, jawel: Weesp.
+Vanaf half december werd er in afwachting van een beslissing geen sluisgeld meer geïnd van de passerende boten. Anders dan eerder aangekondigd, is pas besloten om toch maar door te gaan met de passantenpenningen. De nieuwe gele bonnenboekjes bij de hand, klompjes en hengels keurig opgepoetst. Ze gaan er weer tegenaan bij de sluis Boten tot 10 meter f6,- per passage, boven de 10 meter f 10,- , kano's en roeibootjes gratis, mits zonder motor.
+Voor de sluiswachters zelf is het geen slecht nieuws dat er weer tol geheven wordt, want als er betaald moet worden voor de doorvaart moet de sluis bemand blijven, ook in de winter. Daarmee is de dreiging dat evenals andere bruggen in DWR-beheer ook de sluisbrug op afstand bediend zal worden, en er voor de sluiswachters hier geen werk is, voorlopig geweken.
+Ook de gemeente heeft een oogje op het witte Sluishuis dat straks in de verkoop gaat.
+Hulkenberg moet vrijwel zeker tóch weg. Het kabinetsbesluit over de 20 meter afstand tussen huizen en opslagplaatsen van consumentenvuurwerk leverde het nodige geknetter en gespetter op tussen de burgemeester en Wiebe de Haan, die zich geroepen voelde de burgermeester te berispen over diens uitlatingen in de krant. Wiebe had kennelijk De Staatscourant alwéér niet gelezen. Daarin stond immers al eerder wat onze eerste burger de pers vertelde. Smith liet zich als altijd verleiden tegen De Haan in te gaan. En zo gierden de vliegende keukenmeiden heen en weer. De zevenklapper van de avond was Smith zijn betoog dat in grote winkelbedrijven wel vuurwerk mag zijn opgeslagen – nota bene op vijf meter afstand van het winkelend publiek.
+Geen raadslid die het opnam voor Hulkenberg zelf, terwijl die zijn portie toch wel gehad heeft, in het verleden en nu weer. Misschien weten ze domweg niet wat hem allemaal is overkomen. Hopelijk brengen de laatste ontwikkelingen geen nieuwe ellende voor onze stadgenoot met zich mee.
+Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Bij De Haan is het altijd hetzelfde liedje. Er komt geen eind aan.
+Namens de MOR reikte burgemeester Smith in Taveerne De Mol cadeaupakketten uit aan nieuwe inwoners van Muiden. Zeven van de vijfentwintig neo Muiers kwamen er voor naar De Mol. Wat zal er met die achttien overgebleven pakketten gebeuren?
+Een Muier was in de weggeefwinkel in Leiden en vroeg of ze misschien ook een aquaduct te vergeven hadden, maar ze zeiden dat hij daarvoor in Den Haag moest zijn.
+Als je je auto niet op het Vestingplein kwijt kunt kan je hem altijd nog parkeren in de voortuin van de brugwachterswoning bij de brug van Spelle.
+Een begripvolle overbuurman leeft dusdanig mee met het wel en wee van de eigenaar van de nieuwe etage-ark in de Singelgracht, dat hij iedereen ongevraagd inlichtingen verstrekt. Hij weet van minuut tot minuut te vertellen hoe het staat met de vele onvermoeibare, maar helaas nog steeds niet geheel geslaagde pogingen om deze grote ark goed uitgebalanceerd afgemeerd te krijgen. Hoe iemand zich zo in een ander kan inleven, dat snabbienie.
+Even een uitstapje naar Muiderberg vanwege de nieuwsgierig makende mededeling van de NVVH op de kabelkrant: 'Doe-avond. Houten bak versieren. Neemt u een scherp schaartje mee?' Ja ja, de dames weten hoe een vrouw haar creativiteit moet uiten.
+Loopt u zich al warm voor de 'insluipavond' in de kazerne op woensdag 28 februari om 8 uur? Spannend toch? Het sluipverkeer wordt in de extra editie van het informatieblad van de gemeente 'een doorn in het oog' genoemd. Dat is zachtjes uitgedrukt. De horde auto's die twee keer per dag door Muiden stormt is ook nog eens een frontale aanval op oor, neus, mond, longen, lijf en leden.
+Ook voor wie zelf geen last heeft van het lawaai, de uitlaatgassen en het gevaar is de inloopavond interessant. Uit het informatieblad blijkt immers dat de voorgestelde aanpak consequenties heeft voor heel Muiden en Muiderberg.
+Maar goed dat de wethouder heeft begrepen dat Muiden nu eindelijk spijkers met koppen wil wat het sluipverkeer betreft. Een actiegroepje boze Muiers stond op het punt de hele stad bijeen te trommelen voor een bezetting van de sluisbrug. De avond komt dus net op tijd.
+Zei ik discussieavond? Dat is het niet echt. Er worden acht mogelijke oplossingen aangedragen, waarvan er zes doorzichtige zoethoudertjes zijn, alleen voor de democratische schijn. Het is wel duidelijk dat het plan waaraan B&W de voorkeur geeft door zal gaan, niet alleen omdat B&W dat wil, maar ook omdat het gewoon de beste oplossing is – althans wat de ochtendspits betreft. Ik bedoel plan nummer 8, het plan voor toeritdosering op de Zuidpolderweg tijdens de spits, plus afsluiting, eveneens tijdens de spits, van de Herengracht ter hoogte van de Mariahoeveweg.
+Volgens B&W kunnen dankzij deze ingrepen de mobiele bewoners van zowel Mariahoeve als de Bouvywijk én via de Keetpoortsluis én via de Grote Zeesluizen de A1 bereiken. Op dat punt zou er dus niets veranderen, behalve dan dat er gedurende de spitsuren alleen nog lokaal verkeer door Muiden rijdt zodat het hier heel wat rustiger en veiliger wordt.
+ In plan 8 wordt het 'legale' sluipverkeer nog vóór de Keetpoortsluis de weg versperd. Ter afsluiting van de Herengracht bij de Mariahoeveweg wordt een 'verzinkbare paal' aanbevolen. Er zullen er wel meer aan te pas moeten komen wil men alle automobilisten weren. De weg is ter plaatse breed genoeg om via berm en fietspad Muiden binnen te komen. Ook zit het erin dat er in de directe omgeving van de afsluiting spontaan geparkeerd wordt door mensen, die 'even in Muiden moeten zijn', zoals dit ook regelmatig op de zomerzondagen voor de afgesloten sluisbrug gebeurt. Wat valt hier tegen te doen? Controleren, ja. Maar voor handhaving is nu juist geen geld.
+Als toeritdosering en paaltje er komen wordt het de Muiderbergers die naar de A1 willen moeilijk gemaakt door Muiden te rijden. Moeilijk, maar niet onmogelijk, want als ze alleen maar in Muiden willen zijn kan dat. Alleen moeten ze dan wel even geduld hebben. Pas als het doseerlicht op groen springt mag je doorrijden. Het is te hopen dat het systeem het alle auto's volstrekt onmogelijk maakt om langs de doseerblokkade te glippen. Denk erom dat dit geprobeerd wordt! Van automobilisten die zich nooit een snars aangetrokken hebben van het inrijverbod op de Zuidpolderweg hoef je niet te verwachten dat ze ineens wel netjes op verkeerslichten reageren.
+Een mysterie: hoe kan het verkeer dat de vesting verlaat, anders dan het verkeer dat de vesting ín wil, de spitspaal wèl passeren, zoals in het infoblad beloofd wordt? Buigt de paal soepel mee naar de kant van de A1 als je er voorzichtig tegenaan en overheen rijdt? Zit er misschien een elektronisch oog in het paaltje, dat de auto's herkent die uit de vesting komen?
+Nóg een vraag. Over de avondspits wordt nauwelijks gerept. Nu is die inderdaad gelukkig niet zo ergerniswekkend als de ochtendspits, omdat de avondkaravaan over de nodige uren verspreid door Muiden trekt. Maar het is toch ergerlijk genoeg om ook hier voor eens en altijd een eind aan te maken. Benieuwd wat B&W op woensdagavond 28 februari hierover zal mededelen.
+Ochtendspits, avondspits. We zijn bij de sluisbrug beland. Steeds vaker hoor je in Muiden de roep om tijdens beide spitsen de sluisbrug af te sluiten. Dat is inderdaad de meest radicale oplossing wil je én de ochtend - én de avondspits aanpakken. Maar het is niet tevens de meest ideále oplossing want de afsluiting van de sluisbrug maakt het ook de bewoners aan de oostkant van de Vechtoever onmogelijk met de auto over de brug te komen.
+Knarsetandend laat ik dan ook bij deze mijn stokpaardje om de sluisbrug af te sluiten vallen voor het betere idee van B&W. Als het nu maar goed uitgevoerd wordt, dat plan met die toeritdosering en dat paaltje. Overigens vraag ik me af waarom B&W het nodig vindt om aan te komen zetten met het nonsens-argument over de vereiste toestemming van Rijkswaterstaat over het afsluiten van de sluisbrug. Daar zit je Rijkswaterstaat niet mee in het vaarwater. Om tegenstanders op deze manier de mond te snoeren is een zwaktebod. Het bewijst dat er twijfels bij B&W over de eigen voorkeur leven.
+Ouwe Muier, waar maak je je nu toch allemaal druk om. Heb toch wat vertrouwen. Aan alles is immers gedacht? Dat zou te mooi zijn om waar te wezen. Wanneer alles in Muiden van een leien dakje zou gaan kon ik mijn keutels wel inpakken. Denk erom dat ik dat wel eens overweeg, want altijd die ontstemde politici, dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Ze zijn soms zo boos dat ze vergeten dat het niet meer dan boutades en voetzoekers zijn die ik afsteek.
+Als blijk van goede wil sluis ik als oplossing voor het sluipverkeerprobleem een doseringssysteem door, uit te voeren in het hart van Muiden. Aan beide kanten van de sluisbrug staat een hekje. Er is maar één sleutel. Aan de ene kant van de brug doet de automobilist het hek open, rijdt een stukje de brug op, doet het hek weer achter zich op slot, rijdt naar het hek aan de andere kant van de brug, maakt dit hek open, rijdt door tot naast de eerste wachtende auto aan die kant, geeft de sleutel aan door het raampje, waarna de andere automobilist precies dezelfde handelingen verricht maar dan dus in de tegenovergestelde richting. En zo gaat het heen en weer.
+Een aantal gemeenteraadsleden, niet allemaal, is ontstemd over het feit dat het langverwachte, door een extern bureau uitgebrachte dure rapport over het sluipverkeer hen pas onlangs bereikt heeft, en ook dat dit rapport niet eerst in een commissievergadering wordt besproken voordat de insluipavond plaatsvindt. Zo krijgen ze geen kans om in het openbaar wijze woorden te spreken voordat het gemene volk zich op de plannen stort. Ik zou zeggen: net goed! Krijgen ze een koekje van eigen deeg. Weten ze een keer hoe het voelt om gepasseerd te worden. Beste dames en heren raadsleden: het is het gevoel dat nogal wat Muiers kregen toen de stiekeme raadsvergadering gehouden werd over het aquaduct- annex Groot Muiden-plan. Toen kwam het B&W beter uit om juist de bevolking te passeren. Nu bent u aan de beurt. Nieuwbouwbult, eigen schuld.
+Raadslid Van der Steen vroeg in de commissie of het in het bezit hebben van een wurgslang en aanverwante reptielen volgens de nieuwe APV verboden is. Hoeveel zou hij er hebben?
+Interessante leesstof, de inventarisatielijst van alle subsidies, die de gemeente Muiden aan instellingen en verenigingen verleent. Met fl. 40.000,- scoren de peuterspeelzalen van Muiden en Muiderberg behoorlijk hoog. De vrienden van het Zuiderzeemuseum komen er het bekaaist vanaf: elk jaar slechts fl. 25,-. MSV '68 ontvangt fl. 5000,- . De tennisvereniging Amuda krijgt 6 x f 3,000 per baan, dat is f 18.000, - . Ach, ja die armlastige tennissers, die help je een handje, net als die arme hockeyclub die indertijd slechts fl. 2500,- per lid toebedeeld kreeg voor kunstgrasveld.
+Secretaris Jaap Meijer van Crescendo kwam, niet helemaal gerust over het gemeentelijk voorstel over het aan te passen subsidiebeleid, naar de commissievergadering. Hij ging opgelucht met de muziek mee, nadat wethouder Joop Lahnstein hem had medegedeeld dat Crescendo zeker geen cent minder krijgt dan de fl. 21,929,- , waarvoor onze succesvolle muzikanten op de lijst staan – waarna wethouder Lahnstein zichtbaar teleurgesteld liet weten dat geen enkele vereniging gereageerd heeft op de suggestie van B&W om eens over het subsidiebeleid van gedachten te wisselen. Zou men wel begrepen hebben waar het over ging?
+De aanpassing van de subsidiestrategie vindt in eigen gemeentelijk beheer plaats. Er wordt dus geen extern bureau ingeschakeld. Dat is prima, maar ook in tegenspraak met de mening van D66 ten aanzien van een ander, vergelijkbare onderwerp. Van der Steen betoogde namelijk bij de behandeling van de herziening van de gemeentelijke huurtarieven dat de objectiviteit er mee gediend is wanneer hiervoor een extern adviesbureau wordt ingeschakeld.
+Van der Steens pleidooi om de tariefsherziening van gemeentelijke ruimten als de Kazerne, het Muizenfort, de Rijver en de gymzalen uit te besteden was beslist niet ingegeven door de angst dat je zoiets niet aan eigen ambtenaren over zou kunnen laten. Hij zal eerder bedoeld hebben dat je moet voorkomen dat je de ambtenaren in verlegenheid brengt. Zeker als je zelf ook huurder bent, via een club of vereniging, word je voor je het weet van partijdigheid beschuldigd.
+CDA raadslid Henk Beenen vond het maar onzin om de voorgestelde fl. 11.425, - uit te geven voor het onderzoek. Zoveel geld voor zo weinig werk? Om hoeveel gebouwen en huurders gaat het nu helemaal? Geen van de raadsleden kwam op het idee dat een extern onderzoek wel zo makkelijk is. Kun je jezelf, als er protesten komen, altijd verschuilen achter de onafhankelijke deskundigen. Maar misschien had niemand er trek in zijn eigen coalitie af de vallen. Lang leve Muiden!
+De VVD, niet in het college vertegenwoordigd, liet de kans liggen om voor open doel te scoren. Ik betwijfel of de dames uit Muiderberg begrepen waar die mannen het toch allemaal over hadden.
+Joop Lahnstein, de keus voor het externe bureau verdedigend, gooide het erop dat de ambtenaren geen tijd hadden voor het voorbereiden van de tariefsherziening. Te weinig mensen en te veel werk. Andere zaken gaan voor. Het aquaduct bijvoorbeeld? Ook zei de wethouder nadrukkelijk dat er een vervolgonderzoek te verwachten is. Ook weer f 11.425, - ?
+Hette Zijlstra suste de gemoederen met zijn suggestie de post onder te brengen in het personeelsbudget. Ook Henk Beenen vond dit een prima idee. Als het betekent dat de kosten van de verschillende onderzoeken niet doorberekend worden in de tarieven zul je er Ouwe Muier niet meer over horen. En zo komt alles toch weer goed.
+Ruim twee jaar geleden begonnen huurders tegen de uit de hand gelopen tarieven te protesteren. Het wordt dus nu toch echt wel tijd dat er snel iets aan gedaan wordt. Het is soms niet te geloven, laat staan te pruimen. Zo is de huur van een bepaalde ruimte in de Kazerne nog steeds een veelvoud van die van een vergelijkbare ruimte in de Rijver. Zou er misschien rekening gehouden zijn met de armlastigheid van de Muiderbergers? Nee, zei de wethouder al eerder: het komt door een andere subsidiering. O, maar natuurlijk, dan is het goed, sorry hoor!
+Sociaal-cultureel Muiden, in verenigingsverband of 'commercieel', wacht af welke voorwaarden en huren er uit komen. Zou toch leuk zijn om vanuit de huidige noodbehuizingen terug te keren in de kazerne met haar ideale ruimten, die nu al zo lang zo vaak leegstaan. Wie weet wordt de kazerne toch weer waar de kazerne voor bedoeld was: een gemeenschapshuis.
+Als je de kazerne binnenkomt loop je bijna tegen een bordje aan waarop in verplaatsbare lettertjes staat: 'het is niet toegestaan om te roken in de kazerne B-W.' Maar tot twee keer toe stond er de volgende tekst op: 'het is net toegstaan om te rokn in de kazerne WieBe'. En ik maar denken dat de nestor van de raad boven de wet stond.
+Wie herinnert zich niet onze Muider schipper-dichter die ooit aller gevoelens vertolkte met de onvergetelijke regels: 'Het Markermeer moet dicht, hetgeen is geen gezicht'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: