- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Politieke en Perskeutels.

+Digibeten opgelet! Café Ome Ko heeft de primeur van het Groot Keutel Boek. Het ligt ter inzage voor iedereen die geen Internet heeft en niet in de kou bij Angelique om de hoek wil gaan staan om de keutels in het kastje te lezen.
+Wat gebeurt er toch veel in Muiden. Nu weer Guus Kroon. Ze zeggen dat hij zo knoerthard met zijn fiets tegen het Poorthuis van het Muiderslot aan knalde dat het gebouw bijna in elkaar stortte. Boze tongen beweren dat het niet het werk van Guus was maar dat er gewoon scheuren in de muur waren gesprongen door de vorst.
+En dan de situatie bij de noodbrug over de Naardertrekvaart. Een oude dame werd meegesleurd door een lawine van rollende gruiskorrels op de plaats die waarschijnlijk als tijdelijk voetpad bedoeld is. Gelukkig had zij haar heup nog. Pas na Pasen zal de Naarderpoortbrug in volle glorie hersteld zijn. Alle tijd dus om de hellinghoek te verkleinen en een asfaltlaagje over de korrels aan te brengen.
+Weer een andere gebeurtenis. Johan van Wonderen kreeg een rekening met een duizelingwekkend hoog bedrag gepresenteerd. Enig graafwerk in zijn tuin, twee jaar verleden verricht, zou pas onlangs hebben geleid tot het uitvallen van het licht van een rijtje lantaarns langs de Singelgracht. Na twee jaar! De gemeente maakte een foto van de hun inspanningen om de storing op te heffen. Die foto zou het wettige en overtuigende bewijs moeten zijn van Johan zijn schuld. Dat ze niet op Johan's ijzeren hek gelet hebben! Dat hek werd twee jaar lang gloeiend heet zodra het licht van het rijtje lantaarns weer eens uitviel. Dat was pas een waterdicht bewijs geweest! Maar ja, daar is het nu te laat voor.
+Laatst was ook het licht van alle lantaarns op het Vestingplein en aan de Zuidpolderweg voor Mariahoeve een paar avonden uitgevallen. Niemand die de reparatiebon uit het informatieblad durfde opsturen. Je zal toch maar in je tuintje hebben staan schoffelen.
+Er was nog meer te doen in Muiden, maar het zal niet belangrijk geweest zijn, want er stond niets over in de Gooi- en Eemlander. Ik heb het over het Van der Vliet terrein. De hele raad viel over de wethouder heen, omdat die bij voorbaat door zijn knieën was gegaan voor de terreineigenaren Arie van der Vliet en Cor de Wit, die geen openbare wandelweg langs hun grondgebied wilden.
+Ook het andere nieuws waar Muiden zo vol van is, de verkeerde tekeningen van de zogeheten benuttigingsvariant van Rijkswaterstaat, vond de Gooi- en Eemlander het vermelden niet waard. Eigenlijk geneer ik me dan ook om over zoiets onbenulligs te beginnen als deze tekeningen, waarvan Rijkswaterstaat zei ze nooit gezien te hebben. Maar ja, heel Muiden praat erover, dus ik moet wel. Het gaat over dat twee bruggenplan van Rijkswaterstaat, u weet wel, dat onzalige plan dat aanleiding was om Muiden 'op de kaart' en hoog 'op de politieke agenda' te krijgen, door in plaats die twee bruggen een aquaduct te eisen, en wel zo snel mogelijk, desnoods met wolkenkrabbers langs de oevers.
+Misschien dat u het net als de meeste raadsleden helemaal niet wilt weten, maar ik vertel het toch maar even voor de volledigheid. Op basis van deze verkeerde tekeningen kreeg B&W de raad zover om fl 110.000, - uit te trekken voor onderzoek naar de mogelijkheden voor een aquaduct door bureau Koprol. De ingenieurs van Koprol vonden het kennelijk prima actuele tekeningen, waarna B&W een en ander met veel tamtam aan landelijke pers en plaatselijke bevolking presenteerde.
+Ach, zal de redactie van de Gooi- en Eemlander gedacht hebben: verkeerde tekeningen, wat dan nog, het gaat om het idee, iedereen maakt foutjes. Het zal in de haast gebeurd zijn en wat stelt het nu eigenlijk helemaal voor? Omrijden om op de A1 te komen moeten die Muiers toch, of het nu zulke ellenlange lussen zijn als op de verkeerde tekeningen staan of alleen maar een klein stukje oprit, zoals op de goede tekeningen. En ja, de verantwoordelijke wethouder wist inderdaad al in december dat de tekeningen niet klopten, en dat hij de raad hier niet van op de hoogte had gebracht klopt ook wel. Maar is dat nou echt wereldnieuws? Gebeurt toch overal?
+Als iets niet in de Gooi- en Eemlander staat is het geen nieuws. Vraag maar aan de burgemeester die zo ongeveer onbezoldigd Muidens correspondent is voor die krant en als tegenprestatie voor de publicatie van alles wat hij kwijt wil steevast een heldenrol krijgt toebedeeld. Lekker goedkoop en lekker makkelijk voor de Gooi- en Eemlander. Maar journalistiek? Waar hebben we het over: de aandeelhouder wint.
+Ook op de kabelkrant stond niets over de mysterieuze tekeningen. Misschien dat 'de politiek' te kennen had gegeven niet publiekelijk voor schut te willen staan, en daar hou je je dan maar aan, want pers en politiek moeten met elkaar verder nietwaar? Maar het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat er geen ruimte was tussen al die Weesper advertenties.
+Geen haan die ernaar kraait als Muiden de krant niet haalt, zolang het aquaduct maar landelijk in het brandpunt van de belangstelling staat. Muiden op de kaart, maar dan wel positief graag. Toffe jongens en meiden van de pers om daaraan zo belangeloos mee te werken!
+Over Muideninfo.nl zullen we het maar niet hebben. Internet een nieuwsbron? Computerspelletjes spelen zul je bedoelen. Naar vieze plaatjes kijken. Het is allemaal nieuwerwetsigheid. Gewoon weer een of andere bevlieging. Gaat wel weer over.
+Muiden kan rustig gaan slapen. Niet vergeten de computer uit te zetten! Natuurlijk, dat geldt ook voor u. Of dacht u soms dat u de enige bent die een computer heeft? Zo'n zeventig tot tachtig procent van de huishoudens in onze gemeente heeft er al een. Aquaduct of niet, met of zonder volgebouwde Bloemendalerpolder, ze moeten niet denken dat wij hier achterlijk zijn.
+Tot ieders verrassing stond er zomaar wèl een verslag over de insluipavond in de Gooi- en Eemlander. Er was zelfs een verslaggeefster helemaal voor naar Muiden gekomen. U heeft het natuurlijk allemaal gelezen, maar voor de enkeling die geen abonnement op de Gooi- en Eemlander heeft zal ik toch maar even samenvatten wat er op die gedenkwaardige avond zoal gebeurd is.
+Wethouder Schulp kreeg het zwaar te verduren met zijn voorkeursplan voor het radicaal weren van sluipverkeer in Muiden. Naar schatting toch wel zo'n 175 gealarmeerde inwoners waren naar de kazerne gekomen. Zeker de helft daarvan had hiervoor de reis uit Muiderberg ondernomen. Het plan dat aan de bevolking verkocht moest worden was: Muiden in de spits afsluiten via een doseersysteem op de Zuidpolderweg plus een verzinkbaar paaltje aan het begin van de Herengracht Zuid. B&W wisten natuurlijk wel dat het effect van dit plan nihil zou zijn voor Muiderberg, maar ze hadden er even niet aan gedacht dat het dorp dit niet leuk zou vinden. (Ouwe Muier had ook niet aan het sluipverkeer door Muiderberg gedacht, maar als excuus mag gelden dat hij alleen het stadje Muiden dekt met zijn keutels; voor Muiderberg geeft hij het stokje door aan de Ouwe Muiderberger van de Jonge Zandhaas).
+Bakzeil halen ten overstaan van zoveel mondige mensen valt niet mee. Geen grapjes deze keer van meneer Schulp. Wie had dit ook kunnen denken? Muideninfo. nl had immers als enig medium uitvoerig aandacht aan deze avond geschonken, en wie kijkt er nou naar Muideninfo.nl? Kwam nog bij dat het volk opstandig was. Waar is het respect voor het gezag gebleven?
+De enige twee aanwezigen die over een microfoon beschikten waren de meneer van het externe onderzoeksbureau voor (tegen?) sluipverkeer en de wethouder. Ze moesten opboksen tegen diverse mannen en zelfs een enkele vrouw die via stemverheffing aller oren en hun doel trachten te bereiken. Wie het hardst brulde kreeg het meest gelijk.
+Muiden zou Muiden niet zijn als er niet iets te lachen was geweest. De aanleiding was serieus. 'Muiderberg' liet weten dat men het desnoods zou afdwingen om het verkeer te gedoseerd te krijgen dat nu vanaf drie wegen aan de Oostkant door de straten van het dorp rijdt (een oplossing die, eerlijk is eerlijk, ook effectief voor Muiden zou zijn).
+Langzaam maar zeker drong de dodelijke waarheid tot onderzoeksbureau en wethouder door. De geschrokken onderzoeksmeneer onderbrak zijn toelichting om toestemming aan de wethouder te vragen om ook over de kosten te mogen praten. Dat mocht niet. 'We gaan het hebben over de beste oplossing en niet over geld' liet Schulp ferm weten. Het leverde hem een hoongelach op waar ieder ander van door de grond zou zakken (kon niet, de kazerne heeft een marmeren vloer).
+Al even ferm terugkomend op zijn standpunt riep de wethouder in zijn microfoon dat het verschil tussen de allerbeste oplossing voor de hele gemeente en de beste oplossing voor alleen de vesting het onoverkomelijke bedrag van drie ton zou zijn, in het nadeel van Muiderberg. De aanwezigen schrokken er niet van. Harry Mock wilde weten of dit in - of exclusief BTW was. Ook riep er iemand vanuit de zaal: 'Dan verkoop je toch gewoon je aquaduct!
+En dan was er nog makelaar Eric Pieter Vlaanderen, helemaal terug in de politiek maar (nog) niet in de raad. Hij bestond het de onderzoeksmeneer aan te vallen, wat de zaal niet pikte, want die man stond er ook maar om zijn brood te verdienen. Vervolgens was de wethouder aan de beurt. Dick Schulp maakte de zaal gelukkig door te roepen dat hij niet op de man speelde, zoals E.P., maar 'op de bal'.
+En zo verknolde de VVD via haar prominente lid Vlaanderen een juweel van een kans om een wig in de coalitie te drijven, want de heren raadsleden van de regerende partijen kunnen natuurlijk niet blijven doen alsof hun neus bloedt nu B&W kort achter elkaar tot drie keer toe is afgegaan: eerst het Van der Vliet terrein, toen met de tekeningen die Rijkswaterstaat nooit heeft gezien en nu dus ook met het sluipverkeer.
+De verkiezingen komen eraan. Muiderberg mort. Muiden lacht. Wanneer kraait de Haan drie keer?
+Als u alles wilt lezen over het sluipverkeeronderzoek: de webmaster heeft het voor elkaar gekregen dat het gemeentebestuur is gaan beseffen dat er zoiets bestaat als persvrijheid en openbaarheid van bestuur. Hij kreeg het onderzoek zowaar digitaal aangeleverd. Zo hoort het ook. Anders dan Ouwe Muier is de webmaster een beschaafd man. Hij heeft de heren keurig bedankt.
+Ik kan niet nalaten één puntje uit het onderzoek te pikken. Het blijkt dat één op de vijf auto's op de Zuidpolderweg uit Muiderberg komt. Wie riep er ook alweer dat àl het sluipverkeer uit Muiderberg komt? Blader terug in de keutels en u weet het.
+Inmiddels wordt in Muiden druk gespeculeerd over hoe dat verzinkbare paaltje, dat de Herengracht zou moeten afsluiten, nu precies werkt. Dankzij dit paaltje kunnen de auto's Muiden niet binnenkomen, maar ze kunnen er wel uit. Dat komt door de detector die erin zit. De slimme sluipers zullen er wel weer iets op bedenken. Als de detector op ijzer reageert nemen ze gewoon een hengel mee met een blikje eraan. Autoraampje open, even de hengel voor het paaltje, en hup: daar gaat-ie omlaag of de diepte in.
+De Muider jeugd wacht een prima bijverdienste. Je gaat bij het paaltje staan met je rug naar Muiden gekeerd. Je houdt met je ene hand een limonadeblikje voor het elektronische oog en je andere hand hou je op. Mag ik effe vangen? Kassa!
+Ook al zal het voorkeursplan van B&W het niet halen: vanuit het standpunt van de stad Muiden is (was?) het geen slecht plan. De Muiderbergers die Muiden als bestemming hebben zullen tijdens de spits weliswaar tien minuten tot een kwartier voor de doseerlichten en -blokken moeten wachten, maar ze kunnen de stad in elk geval in. En de Muiers zelf kunnen via verschillende wegen de stad verlaten. Beslist een voordeel is dat zowel paaltje als doseerinstallatie ook ingezet kunnen worden voor de avondspits – dus richting Gooi.
+Maar waar heb ik het over. Als Muiderberg aan de Oostkant 'dicht gaat' tijdens de spits, zijn zonder ingrepen hier ook voor Muiden de perikelen voorbij. Hoewel: zolang er geen controle is zullen die gluiperds van een sluipers de sluiproute langs de A1 bij de Maxis blijven nemen.
+Op de insluipavond kwam, omdat Muiderberg met zijn betoog de show zo overtuigend had gestolen, de meest radicale oplossing, de afsluiting van de sluisbrug in de spits, amper ter sprake. Waarom ik er dan toch nog even bij stil sta? Hierom: Schulp kwam ineens op de proppen met het doorslaggevende argument om het niet te doen, dat afsluiten van de sluisbrug, want als er maar één inwoner met de wet in de hand gaat dwarsliggen kan het tot Sint Juttemis duren eer het plan voor de dichte burg verwezenlijkt zal zijn
+Waarom kwam Schulp hier nu pas mee? 'Hoezo, het stond toch in het informatieblad?' zei de meneer van het sluipverkeer toen Ouwe Muier hem er na afloop om vroeg. De sluipspecialist wees het me aan. Het was punt 2 van de nadelen. Er stond: 'er is een nieuw verkeersbesluit nodig voor de oplossing'. Maar natuurlijk! Stom, stom, dat had ik kunnen bedenken. Nog een troost dat het de volgende dag ook fout in De Gooi- en Eemlander stond. Die hadden dat broodnodige verkeersbesluit en de goedkeuring van Rijkswaterstaat om de brug dicht te gooien verward. Terwijl het toch professionals zijn.
+Het is wel zeker dat de ellende van het sluipverkeer op zijn minst nog de hele zomertijd door zal gaan. Er moet nog een hele procedure door de molen. Vooruit dan maar weer. Nog maar een half jaartje de handen voor de oren, de adem inhouden en rennen voor je leven.
+De sluiswachters hebben zich ontfermd over een zwerfkat. Ze verwennen hem met hapjes. Hij heeft geen naam, of je zou de woorden 'dikzak' of 'rotkat', die het arme dier vaak naar de kattenkop geslingerd krijgt een naam willen noemen. Zodra een vreemde het wachtershuisje nadert schiet de sluispoes zo snel zijn pootjes zijn zware lijf maar kunnen dragen naar de grond van Cor de Wit, op zoek naar een schuilplaats. Hij zit er graag warmpjes bij.
+Al weer een jaar of wat geleden namen drie raadsleden afscheid. Het had hare majesteit behaagd Marjo Vlaanderen, Betty Mock en Hans van Esveld te belonen vanwege hun verdienstelijkheden voor stad en dorp tijdens hun lange raadsperiode. Alle drie werden bijgezet als lid in de orde van Oranje Nassau. Bij Hans van Esveld hing het erom. Zou hij een lintje krijgen of niet? Hij was een beetje een jojo. Het werd maar niet duidelijk of hij op zou stappen of zou blijven. Toen hij ten slotte besloot om nu toch echt te gaan was er een probleem. Er was geen lintje meer voorhanden. Er zat niets anders op dan met een rotgang naar Weesp te gaan, naar de prijzenwinkel aan het Buitenveer, met al die bekers in de etalage. Hans van Esveld kreeg zijn lintje net op tijd opgespeld. Alleen was het een dameslintje, want de herenlintjes waren op. Terwijl onze Hans toch echt een mannelijk lid was. Niet doorvertellen hoor!
+Aan het Buitenveer ligt een heel rijtje lintjes klaar. Alvast voor Muiden. Met het oog op de raadsverkiezingen van volgend jaar.
+Piet Logchies heeft een onverbiddelijk rookverbod in zijn winkel. Wie rokend binnenkomt gaat eruit. Moet ie maar lezen wat er op de deur staat. Laatst stond iemand in het gat van de deur met een hond aan de lijn. Of de hond naar binnen mocht. 'Alleen als hij niet rookt' zei Piet streng.
+Ook gezien? De VVV zoekt adressen voor Logchies en ontbijt.
+Jongeneel heeft een huis op de Brink in Muiderberg gekocht. Zou-ie terugkomen?
+Een volgende keer wil ik het hebben over het feest rond de bieb en over het Van der Vlietterrein. De hele raad brengt binnenkort, in navolging van Hette Zijlstra, een bezoek aan deze oude scheepswerf. Kan geen kwaad om eens te zien waar je het over hebt.
+Levendig&Leefbaar of Knullig&Oenig. Wat doen we?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: