- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Gooi- en Eemlandse tussenkeutels.

+Volgens welingelichte kringen is de redactie van de Gooi- en Eemlander boos. Of in elk geval de redactrice die Muiden onder haar hoede heeft. Ze is zo boos, dat niet duidelijk wordt op wíe. Op Ouwe Muier met zijn keutels of op zichzelf? Waarschijnlijk op Ouwe Muier, want de Gooi- en Eemlander maakt geen fouten en waarom zou je dan boos op jezelf zijn? Ouwe Muier, er zich van bewust dat hij zich met zijn keutels op het terrein begeeft van een echte krant, al is het maar in de schaduw van de grootmeesters der regionale journalistiek, buigt bij deze beschaamd zijn schuldige hoofd.
+Wat heeft hij verkeerd gedaan? Dit: hij had het niet mogen hebben over de spraakmakende gebeurtenissen waar heel Muiden het over heeft. Hij had het nieuws moeten laten liggen omdat de Gooi- en Eemlander in zijn wijsheid bepaald had dat het geen nieuws was. Als de Gooi- en Eemlander oordeelt dat iets geen nieuws is dat moet die eigenwijze Ouwe Muier met zijn Muier fikken van zijn Muier keyboard afblijven. Onvergeeflijk dat hij in zijn onnozelheid dacht Muiden een dienst te bewijzen door de waarheid aan het licht te brengen rond het Van der Vlietterrein en het aquaduct.
+Het niet-nieuws ging over twee dingen, te weten 1: de raad eiste in afwijking van het advies van B&W een wandelpad voor de bevolking langs de Vecht over het van der Vlietterrein en 2: de tekeningen van de benuttigingsvariant van Rijkswaterstaat, op basis waarvan de raad een bedrag van fl 110.000,- voor onderzoek naar de mogelijkheden voor een aquaduct bij Muiden uittrok, bleken de verkeerde tekeningen te zijn.
+U weet het vast nog wel. Bureau Koprol en B&W presenteerden de tekeningen van het twee bruggenplan van Rijkswaterstaat, tekeningen waarvan Rijkswaterstaat zelf later zei ze nooit gezien te hebben. Ze werden eerst in een besloten vergadering aan de raad getoond en later met veel tam tam aan de landelijke pers. Aan het eind van de rit werd ook de bevolking bijeengeroepen teneinde te applaudisseren en al vast stil te staan bij een plaats voor een standbeeld van de uitvinder van het aquaduct. De bedoeling van dit alles was een aquaduct los te krijgen van minister Netelenbos. Voor het geval dat de minister het aquaduct niet wilde geven had Muiden een plannetje achter de hand om het zelf te kunnen financieren via gemeentelijke opbrengsten van hoogbouw langs de Vechtoevers.
+Maar ja, over dat wandelpad en die tekeningen had Ouwe Muier beter zijn mond kunnen houden. Zo zie je maar weer wat ervan komt als je krantje wil spelen. Een beetje knullig zandbakjournalistiek bedrijven kan er nog wel mee door. Leuke keuteltjes draaien, je doet maar wat je niet laten kan. Maar wijsneuzig net doen alsof iets nieuws is, hoewel het géén nieuws is, dat gaat toch echt te ver. En dan ook nog eens het lef om het op internet te zetten, terwijl de redactrice geen internet heeft!
+Hoewel verstoken van internet, wilde ze wel graag weten wat er zoal op de elektronische snelweg van die malle Muiers had plaatsvonden. Ze verzocht de webmaster dan ook de nodige keutels uit te draaien en de printjes per fax naar haar toe te sturen. Want denk erom dat ze een fax heeft! Maar ja, hoe geduldig hij ook is: een fax versturen naar een jonge mediavrouw in het digitale tijdperk, een tijd waarin zelfs bejaarden zich met hun computers als een vis in het water voelen, dat vertikte de webmaster toch hartgrondig.
+De Gooi- en Eemlander. Wel bij de tijd maar niet van deze wereld, zullen we maar denken.
+Ook wilde de redactrice weten wie ouwe Muier was. Ouwe Muiers, daar hebben we er zo veel van in Muiden! Bedoeld wordt natuurlijk de Ouwe Muier die de keutels afscheidt. Maar dat weet toch iedereen in Muiden? En zij niet? Muiden is nota bene haar gebied. Ik zal de redactrice wat verklappen: Ouwe Muier dat ben ik.
+Een senior, die Kuifje speelt? Die keutels van de straat oppikt? Wat zijn dat nou weer voor fratsen? En wat heeft hij ermee voor? Hij zal toch geen kritiek willen leveren op de dames en heren van het gemeentebestuur? Zoiets doe je toch niet in 2001? Als hij al wat wil, laat hem dan toch op zijn minst proberen zich als een echte persman te gedragen.
+Een echte regionale journalist heeft zo zijn of haar adresjes en vertrouwelingen. Met name op het gemeentehuis, bij voorlichtingsdiensten en bij PR-afdelingen. Alles wordt natuurlijk telefonisch afgewikkeld. Soms kan hij of zij er echt niet onderuit om de deur uit te gaan, naar een persconferentie, zoals die hele grote in november over het aquaduct.
+Maar nieuwtjes rechtstreeks oppikken tussen de mensen, dat is toch werkelijk het toppunt van kneuterigheid. Zo kom je nooit aan de bak bij The New York Times of The Washington Post. Heel vroeger ja, tot over het midden van de vorige eeuw, toen hadden veel kranten in zelfs de kleinste plaatsjes correspondenten. Allemaal net zulke nieuwsgierige en lastige mannetjes als die Ouwe Muier. En de verslaggevers moesten alle vergaderingen af. Je ontmoette de gewoonste mensen.
+Ach ja, de tijd van Swiebertje en Dik Trom! De burgemeester riep af en toe de hoofdredacteur op het matje. Die was daar verguld mee, met je mulo bij zo'n gewichtig personage ontboden worden!
+En dan nu, in dat kleine door sluipverkeer belaagde Muiden, ontstaat zomaar muideninfo.nl. Die verwarrende mengeling van Oud en Nieuw. Oubollig en toch internet. Twee redenen voor een echte krant om het straal te negeren. Behalve dan natuurlijk als die eigenheimers zich verbeelden de Gooi- en Eemlander naar de kroon te kunnen steken met hun 'nieuws'. Concurreren met een echte krant, je moet maar durven.
+Ouwe Muier kan niet anders dan het volmondig toegeven. Zijn dikke en dunne, kleine en grote en natte en droge keutels kunnen niet tippen aan het journalistieke topwerk van de 'Gele Ooilander' zoals de krant wel ondeugend in het Vechtstadje genoemd wordt. Nooit van zijn leven zal hij het peil kunnen bereiken van de even meeslepende als begripvolle reeks reportages op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander over mevrouw Vlaanderen die mevrouw van de Fliert een oorvijg gaf, om nog maar te zwijgen over dat ontroerende verslag uit Muiderberg dat dinsdag in de krant stond.
+'Mama au riep Nanda (2) na doodschop in buikje'. Een kop in de Telegraaf om nooit te vergeten. Die bondige samenvoeging van zoveel leed, dat kan alleen de krant voor wakker Nederland. Dacht ik tot voor kort. Inmiddels weet ik wel beter. Voor het echt gevoelige werk moet je bij de Gooi- en Eemlander zijn.
+U leest die krant natuurlijk óók. De callcentergirls, die nu al jaren het avondeten in onze contreien gezellig onderbreken met het verzoek toch vooral een abonnement te nemen op de Gooi- en Eemlander, zouden daar wel mee stoppen als het niet werkte. Ik ken zelfs iemand die nadat hij een proefabonnement had genomen, maar na de proeftijd niet echt enthousiast voor de telefoon reageerde, kon kiezen: graag of niet.
+Als abonnee van de Gooi- en Eemlander kreeg u dinsdag het op ingehouden toon geschreven, uiterst beknopte, maar toch volledig informerende verhaal voorgeschoteld van het Muiderbergse schandaal. U moet het gezien hebben. Er stond een heel stuk op de voorpagina en het las binnenin door: weer een halve pagina. De fijngevoeligheid om alle betrokkenen gefingeerde namen te geven! Wat zal de in het kleine Muiderberg wonende maar vanwege de privacy niet met name genoemde politieman wiens zoon over de schreef ging, blij zijn met deze discretie! Van zo'n krant kun je nog iets leren als Ouwe Muier met je platte keutels.
+Helaas, het digitale kwaad lijkt niet te stuiten. Vorige week kreeg muideninfo.nl al meer klikken te verwerken dan er mensen in Muiden wonen. Deze week zullen het er nog meer zijn. Het rapport over het sluipverkeer werd in twee dagen honderd keer gedownload. Als Muiden er voor naar het gemeentehuis had moeten komen was de koffie niet aan te slepen geweest.
+Hoe lang zal het duren eer je gewoon Internet via de kabel kan krijgen? Niet lang meer. De TV aan, twee keer klikken en je leest van alles en nog wat over Muiden. Drie keer klikken en je bent bij de keutels. Heel misschien straks toch wel iets voor de Gooi- en Eemlander?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: