- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een hele reutel ongeregelde keutels.

+ Een oudere mevrouw liep, steunend op haar stok, door de Amsterdamsestraat. Toen Ouwe Muier haar passeerde vroeg ze of ze hem wat mocht vragen. Ze wilde weten waar ze een rollator en een oprijplank voor haar huis kon krijgen. Ouwe Muier verwees naar de Kruisvereniging in Weesp en naar de gemeente. Zelf wilde hij graag weten waarom ze juist hem hierover aanschoot. 'U bent toch meneer Schulp?' zei ze. Zie je nu wel. Al die ouwe Muiers lijken op elkaar. (Wie het niet gelooft moet haar er zelf maar over aanschieten. Ze heet mevrouw Boender en ze woont sinds twee jaar in het huis van Slump aan het eind van de Prinses Irenestraat).
+ Wie zei daar dat Muiden te klein is voor drie wethouders? Ze komen om in het werk. De wethouder van lantarenpalen bijvoorbeeld heeft zijn handen vol aan het verwijderen van stickers van gemeentelijke eigendommen. Maar misschien brengt hij die stickers nu juist áán. Je weet maar nooit. Al die ouwe Muiers lijken op elkaar.
+ We zijn ons mortuarium kwijt. Niets aan te doen. We gaan niet genoeg dood in Muiden. Zit geen brood in voor een ondernemer. Misschien is het wat om volgend jaar op een partij te stemmen die niet alleen kijkt naar wat rendabel is, maar die zich ook inspant voor wat sociaal is, zoals dat gebeurt bij de bibliotheek. Wie weet kan het schoolzwemmen dan weer doorgaan. En blijft het openbaar vervoer naar Weesp betaalbaar als lijn 153 wordt opgeheven en er een belbusje wordt ingezet.
+ Schipster Cockie Schilperoord voer op Wereldvrouwendag onder een piratenvlag.
+ De groene draak steken met Maxima, dat doen we hier niet. Laat staan met Minima.
+ De agrariër G.H.van Wijs aan de Weesperbinnenweg wierp vlak voor de woonboot van zijn overbuurman N.D.de Beugel een enorme molshoop op. Als gevolg hiervan moest de heer de Beugel zich een weg naar de deur van zijn ark graven. Hij liet de bevoegde instanties weten het niet geheel met Van Wijs eens te zijn. Men toonde er alle begrip voor, deed een plas en liet de zaak zoals het was. (De namen zijn gefingeerd in verband met de privacy van de betrokkenen).
+ Slim van de Gooi- en Eemlander om zijn abonnees hier weg te jagen. Hoeven ze helemaal niet meer over Muiden en Muiderberg te schrijven.
+ Op de insluipavond riep de wethouder tot twee keer toe dat Rijkswaterstaat elke week met weer nieuwe kaarten komt. Volgens hem maakt dit het onmogelijk om in het kader van de aanpak van het sluipverkeer op de Rijkswaterstaatkaarten af te gaan. Ze veranderen zo vaak dat ze geen houvast bieden voor de verkeerssituatie rond Muiden, betoogde hij.
+ De eigen gemeentelijke plattegronden zijn hem kennelijk liever. Tuk om hem hierin bij te vallen keek ik op de grote gemeentelijke wegenkaart, die, op het oog nog nat van de drukinkt, op de insluipavond kon worden ingezien. Er was iets vreemds aan de hand. Het gemeentehuis stond aangegeven op de Herengracht, het politiebureau op de Bernardsingel en het kantoor van openbare werken aan de Weesperweg. Maar het Muiderslot stond nog op de oude plaats. Kaarten van een decennium terug. Waar blijft de tijd!
+ Beter oude eigen kaarten dan nieuwe van Rijkswaterstaat, moet de wethouder gedacht hebben. Jawel, verkeerde tekeningen, díe zijn pas goed!
+ Het is me toch wat! Eerst de verkeerde tekeningen van het benuttigingsalternatief en nu weer die telfouten in het sluipverkeeronderzoek. Laten we er maar van uitgaan dat de gemeente zo verstandig is geweest om een 'niet goed/geld terug' clausule te hebben opgenomen in de overeenkomsten met beide adviesbureaus. Het zal toch wel? Of misschien toch niet?
+ Raadslid en PvdA verkeersspecialist Eric Hoetmer is, zoals iedereen weet die van Muiden en patat houdt, van beroep snackbarhouder op het Vestingplein. Hij weet precies wat er gebeurt bij de parkeerautomaten, maar vooral ook wat er níet gebeurt. Eric betoogde dat je beter midden in de week en vlak voor het weekend op storingen kan controleren dan op maandagen en dinsdagen zoals nu het geval is. 'Dat kunt u niet weten' zei wethouder Schulp: 'U bent op maandag en dinsdag gesloten'.
+ Nu al voor het zestiende jaar werd Ome Ko als voorbeeld van een typisch havencafé nagebouwd op de Hiswa. Onlangs werden de decors, die staan opgeslagen bij een boerderij, door medewerkers opgehaald. Toen de vrachtauto de weg opdraaide, werd de bestuurder aangehouden. De politie, extra waakzaam vanwege het Islamitische offerfeest, wilde de auto doorzoeken op schapen. Dat beviel een van de medewerkers niet. Hij begon te mekkeren, waarop de politie fanatiek aan het zoeken sloeg.
+ Nog een schapenkeutel: je mag in Nederland de hei niet op maar blijkbaar wel onze schapenkaai. Een hele sliert wandelaars liep er tussen de schapen. En dat terwijl in Engeland de honderdjarige Koningin-moeder door een bak lysol moet banjeren.
+ Politienieuwtjes: + De Muier wijkagent Herman de Vries is lang ziek geweest en is nog steeds ziek. Hij wordt vervangen door wijkagent Jan Koops, maar komt weer terug. + Het tijdelijke politiebureau, dat in containers zal worden ondergebracht zal mogelijk nog voor de zomer kunnen worden betrokken. De politiepost komt te staan bij de brandweerkazerne aan de Weesperweg. + We krijgen een eigen 'waterpolitie', want het regiokorps voor de Gooi - en Vechtstreek gaat straks met 5 boten en 11 mensen het water op om te controleren en hopelijk veel snelvaarders te verbaliseren.
+ Nog meer politienieuwtjes: + Opvoeders, kinderen en politie in Muiden en Muiderberg verdienen een compliment omdat hier verleden jaar maar vier jongeren met de politie in aanraking kwamen, wat veel minder is dan elders. + De helft van de 'Muider' vernielingen komt niet voort uit vandalisme, maar uit bijvoorbeeld wraak bij burenruzies. + Doordat een bende werd opgerold halveerde in 2000 het aantal inbraken in Weesp en Muiden.
+ Nog een paar: + Het blijkt toch mogelijk om ook voor de vergunningsplaatsen 'gemeentelijke' parkeerwachten bonnen te laten uitschrijven, en als gemeente de inkomsten hiervan op te strijken (deze gaan nu in de Rijkskas) + De politie heeft onlangs binnen twee weken 300 automobilisten op de bon geslingerd, die al 'sluipend' inrij-verboden negeerden. Het was een incidentele actie, en geen oplossing, want helaas kan men dit niet elke dag doen: te weinig mensen. + Dankzij het groeiend aantal mobiele telefoons krijgt de politie steeds meer meldingen binnen van ongelukken en misdragingen. + Dat het aantal drugsmeldingen is verdubbeld komt omdat drank tegenwoordig door de overheid ook als drug wordt beschouwd. Het gaat nu dus om Drank&Drugs.
+ Als wethouder Cees Leupen het al Spaans benauwd heeft gehad in de commissievergadering die gewijd was aan de toekomst van het Van der Vlieterrein, dan wist hij dat meesterlijk te verbergen. Maar, om het taalgebruik van Leupen even over te nemen: dat liet niet onverlet dat hij alle reden had om peentjes te zweten. De hele raad viel over hem heen: niks opzij gaan voor grondeigenaren Arie van der Vliet en Cor de Wit.
+ Een publiek wandelpad langs de Vecht en wel over het hele terrein, dat is wat de raad wilde. Raadslid Beenen had als mening: 'Wat moet, dat moet'. Wàt moest bleek toen alle fracties zich hadden uitgesproken: een publiek wandelpad. Ja, zo gaat dat bij het CDA.
+ De raad wilde nog meer. Niet ieder raadslid zei het met zoveel woorden, maar de koppen tellend tekende zich een meerderheid af voor de aankoop van het Van der Vlietterrein door de gemeente Muiden. Aan Arie van der Vliet zal het niet liggen. Hij wil er best over praten.
+ Er moesten stoelen worden aangesleept om voor alle belangstellenden een plaats te vinden. Met stijgende verbazing werd het politieke spel vanaf de publieke tribune gevolgd. Je hoorde de mensen denken: kan dat zomaar, al die meningen terwijl men nog nooit een voet op het Van der Vlietterrein heeft gezet? Inderdaad, dat kan. Overal, dus ook in Muiden.
+ Even dreigde Leupen uit zijn rol te vallen toen het nog onervaren VVD raadslid Riet Ruijzendaal het woord voerde. Ze zou toch geen zorgvuldig bewaarde, uitsluitend voor raadsleden bestemde geheimen prijsgeven aan het gretige publiek? Hij verhief zijn stem om haar te waarschuwen. Maar Leupen had zijn billen niet bijeen hoeven te knijpen, want Riet deed het niet.
+ Is het u trouwens ook wel eens opgevallen dat wethouder Cees Leupen lijkt op de Franse restauranthouder René uit de Tv serie Allo Allo? Boft hij even! Alle vrouwen in deze serie zijn verliefd op hem. Maar met de billen bloot? Nooit!
+ Riet Ruijzendaal, fervent voorstandster van gemeentelijke aankoop, kreeg twee keer de wind van voren. De eerste keer omdat haar partij, de VVD, drieënhalf jaar geleden een aanbod in die richting van Arie van der Vliet afwees ('Andere tijd, andere kansen, andere fractie' verweerde zij zich slagvaardig) en de tweede keer omdat ze pleitte om tòch sociale woningbouw op het Van der Vlietterrein te krijgen, ook al hadden B&W dat goede voornemen al hoog en breed laten varen.
+ Wiebe de Haan kon als PvdA man niet over dat laatste uit. De VVD en sociale woningbouw! Hij overlaadde Riet Ruijzendaal met hoon. Jammer voor zijn daverende debaterstalent, maar zijn insteek – zoals dat heet - was om drie redenen misplaatst, zo niet misselijk. De eerste reden: wat Riet wilde was heel reëel, namelijk doorstroming van huurders naar koopwoningen. Tweede reden: de PvdA heeft boter op zijn hoofd, want indertijd werd nota bene door de socialisten sociale woningbouw in Buitendijke tegengehouden om middels koopwoningen de gemeentekas te spekken. Derde reden: een maatschappelijk gebeuren als de invulling van het van der Vlietterrein mag geen inzet van een politiek machtsspelletje zijn.
+ Tijdens Wiebe de Haans filippica hóórde je het publiek denken:' kun je wel, nestor, tegen een beginner, nu is het wel mooi geweest, wordt het niet tijd voor een lintje?'
+ Nieuws! Wat het van der Vlietterrein betreft kan ik u melden dat Cees Leupen met de schrik vrijkomt. Zoals hij al somber voorspelde zit een publiek toegankelijk wandelpad op deze plaats er niet in, zij het om andere redenen dan die B&W aanvoerde. We zullen het helaas zonder promenade of boulevard moeten stellen. Behalve dan als we een stukje zouden kunnen vliegen: opstijgend van de sluiskade voor de Doelen, over de waterkering achter het wachterhuisje, met een landing op het van der Vlietterrein.
+ Er is namelijk even niet aan Louk en Germa Gotjé gedacht, de bewoners van het laatste huis op de Sluis en eigenaar van een bescheiden stuk grond, dat echter de doorslaggevende schakel is in een eventuele boulevardroute. 'Over mijn grond?' zal Louk Gotjé gedacht hebben: 'over mijn lijk zal je bedoelen'. Enfin, de komende lente bloeien de bloemen in privé bakken vóór en wie weet ook wel óp de waterkeringwal aan het eind van de sluis.
+ Maar je mag toch zeker vrij wandelen op wat zo misleidend de Middensluis genoemd wordt? Klopt, maar niet over particuliere grond. Tussen het wachterhuisje boven op de sluis en de tuin beneden, voor de woning Sluis nr 11 zit één decimeter speling. En daar kom je niet door, al leef je nog zo zuinig.
+ Dag wandelpad langs de Vecht! En er was nog wel zo heerlijk gefantaseerd die avond over wat je zoal zou kunnen doen om toch een Muier boulevard te krijgen, ondanks de koude douche van Cor en Arie. Guus Kroon, wie anders, sprak het bevrijdende woord. Hij kwam met een idee waarvoor nota bene Cees Leupen zelf de aanzet had gegeven. Leupen zei namelijk dat de gemeente niet de fout van dertig jaar geleden wilde maken, toen de splitlevelwoningen in de Bouvywijk verkocht werden, inclusief grond en aanlegplaatsen pal voor de huizen aan de Vecht.
+ Guus Kroon sprak veler verlangen uit door te betogen dat je grondgevechten kunt omzeilen door een pier voorlangs het Van der Vlietterrein aan te laten leggen - zoiets als de pier van Scheveningen, maar dan dus niet in de Noordzee, maar langs de Vecht.
+ Dat zou pas leuk zijn: na het toekomstige Dick Schulpaquaduct de Guus Kroonpier met daarachter het Vlietplein en Vlietpark!
+ Ik weet er nóg een: de Cor de Wittunnel. De Cor de Wittunnel loopt voorlangs het Van der Vlietterrein direct onder de kade. Deze Muier tunnel is van plexiglas. Zij ligt tot op ooghoogte onder water en biedt daardoor een prachtig zicht op de vogels en de vissen, boegen, zwaarden, spiegels en jongetjes die van de dukdalven duiken. Je betreedt de tunnel vanaf de loods van Oudshoorn aan het begin van de Hellingstraat, waar Cor zoals niet bekend een optie op heeft.
+ Een fantastisch plan al zeg ik het zelf. Met zo'n unieke attractie maakt Cor de Wit zich eindeloos populair bij een breed publiek zonder er last van te hebben. De tunnel is veel beter voor de bofkonten die in hun diepe tuin langs de Vecht zitten te zonnen dan de Guus Kroon pier, want daarbij is de stoet wandelaars niet alleen in zicht, ze klossen ook nog eens over de steigerplanken. De Cor de Wittunnel zal hem eer en roem brengen. Daar zal Ouwe Muier natuurlijk een beetje in delen, ook al zal die er geen cent aan meebetalen.
+ U begrijpt wel, de Cor de Wittunnel zal veel centjes gaan kosten. Maar dat kan geen punt zijn voor onze even beminnelijke als knappe Muier Cor de Wit. Deze geliefde stadgenoot is namelijk, zoals slechts een handjevol ingewijden weet, schat- en schatrijk. Oom Dagobert de Wit is zelfs veruit de grootste rijkaard van heel Muiden.
+ Hoe ik dat weet? Soms rolt er zomaar onverwacht een mooie keutel in je schoot. Zoals dit goudglanzende exemplaar. Ik pikte hem op uit Quote, de Privé van ondernemend Nederland. Quote publiceert periodiek een lijst met de Vijfhonderd Rijkste Nederlanders. Muier Cor de Wit staat op de 336ste plaats. Hij is nu iets armer dan hij was, want de vorige keer stond hij op plaats 223. Kwam door een terugval van 17% op de f 100 miljoen, waarop zijn vermogen was ingeschaald. Quote schrijft vertederd dat Cor de Wit na verkoop van zijn tuinartikelenbedrijf Markt Group gewoon in zijn 'rijtjeshuis' bleef wonen.
+ Ook laat Quote zijn lezers weten dat Cor de Wit zijn honderd miljoen besteedde aan een nieuwe Jaguar en aan De Wit Invest, zijn nieuwe onderneming, waarmee hij startende bedrijven financiert, zoals 'een sushiroller, een garagedeurenfabrikant en vergadercentra'. Het yuppenblad weet voorts te melden dat Cor de Wit werkt volgens het principe: eerst winst maken en dan zien we wel weer. 'Omdat hij nog geen deelneming heeft is niet te zeggen hoe zijn vermogen in de afgelopen jaren is gegroeid'. Wat voor Quote reden blijkt voor een 'neerwaartse correctie' van 17%. Dit betekent dat Quote er ondanks alle gewroet niet achter kon komen wat Cor vandaag de dag in de knip heeft. Ook Ouwe Muier heeft daar geen idee van. Hij is er trouwens helemaal niet nieuwsgierig naar.
+ Het enige wat Ouwe Muier interesseert is of onze Cor nog wat over heeft voor ons aller Muiden. Daarbij denk ik aan niet meer dan slechts enkele miljoentjes voor een tunnel in de eenvoudigste uitvoering voor Muiers en dagjesmensen.
+ De Cor de Wittunnel die ik voor ogen heb zou mooi kunnen aansluiten op een wandelroute die op de sluis begint en onder het sluiswachterhuisje doorloopt, want onder dit huisje op de sluis is een flinke lege ruimte. Zo zou een soort Muiderpoort ontstaan, die leidt naar de Cor de Wittunnel, welke weer eindigt bij het Vlietplein en het Vlietpark. Wat is het toch simpel om iets voor je stad te doen. Van Arie van der Vliet weet ik zeker dat hij dit graag wil. Hij schreef het in een geheime brief naar het gemeentebestuur: 'Muiden gaat mij aan het hart'.
+ Er is slechts één probleem dat uitvoering van het tunnelplan in de weg kan staan. Als de hardnekkige geruchten dat het witte sluishuis in de verkoop zal gaan op waarheid berusten, kan Muiden het wel vergeten. Want dan verhuist de machinerie, die de sluisdeuren in beweging zet, van de kelder van het witte huis naar de ruimte onder het wachtershuisje. En dan blijft ook hier slechts een decimeter over om je lichaam langs te wringen.
+ Vanaf deze plaats doe ik dan ook een dringende oproep op DWR: verkoop het witte sluishuis niet. Help Muiden!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: