- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Pret- en Pijnkeutels.

+ 'Op 21 april 2003 is het 1050 jaar geleden dat een belangrijke schenking van Koning Otto aan de Sint Maartenskerk te Utrecht tot stand kwam. In de daarbij behorende oorkonde van 21 april 953 werd met de aanduiding "Villa Amuda" het dorp Muiden genoemd en daaraan heeft de huidige vestingstad Muiden haar bestaansrechten te danken. Wij zijn van mening dat dit luisterrijk gevierd moet worden'. Met deze woorden begint het voorstel waarin B&W de raad vragen om in totaal f 75.000, - uit te trekken voor allerlei festiviteiten.
+ Voor wie er nog aan mocht twijfelen: 1050 jaar stad Muiden wordt een grandioos feest. En Muiderberg mag volop meedoen, zegt B&W, want het is 'uiteraard de bedoeling dat de gehele gemeenschap van de huidige gemeente bij de viering wordt betrokken'.
+ Voorgesteld wordt een stichting op te richten die 'Muiden 1050 jaar' gaat heten. Op de lijst van voorgedragen bestuursleden worden niet alleen de namen vermeld maar ook waar ze voor staan. Het zijn Karel Wiegert, de Spiering, namens de Commissie Openbare Feesten, de COF (gedoodverfd voorzitter), Wim van de Bos, Het Karveel, namens de Kerken, Ans Portengen, De Blauwe Wereld, namens de COF en de MOR, Luit Kuiper, Kalkovens, als Oud Raadslid, Matthijs Wink, Ravelijnspad, als Bekende Muider en IT specialist, voor de Publiciteit, Frank Wagenmans, Amsterdamsestraatweg, voor de MOR, en C. van de Bosch, Zuidpolderweg, Muiderberg, voor Sport en Landbouw. Verhip: een Muiderberger! Alhoewel, Zuidpolderweg is dat Muiderberg?
+ Was het in 1953 bij het duizendjarig bestaan van Muiden een grote verkleedpartij, dit jaar is het een kwart eeuw geleden dat heel Muiden in het pak ging om het feest van de gerenoveerde Groote Zeesluizen te vieren. Vijf en twintig jaar opgeknapte Groote Zeesluizen, is dat geen reden voor een feestje? Misschien wel, maar dan voor een piepklein groepje feestvarkens. Want als we met z'n allen op de sluizen gaan staan storten die gegarandeerd van ellende in elkaar.
+ In een advertentie op de kabel wordt een open haard te koop aangeboden. Ook in de tuin te gebruiken staat er bij. En 'met spoed' staat erbij. Natuurlijk, het kan in maart nog behoorlijk koud zijn buiten!
+ Het snoepje van de week. Bakker Stricker is vanwege de verbouwing van de zaak verhuisd naar een bouwkeet op de Schulpen. Om dit te vieren ging bijna al het lekkers voor de halve prijs weg, ook de verkoopsters. Het stond er echt.
+ Hoogtepunt van de feestelijke opening van de ingrijpend verbouwde bieb was de quiz waarin de drie wethouders, aangevuld met oud-wethouder Sjake van Huissteden, eens even zouden laten zien wat ze van de geschiedenis van Muiden weten. De uitslag is bekend. Beter bekend dan de geboren ouwe Muier Dick Schulp zich zou wensen. Deze zowel bij het publiek als bij zichzelf zwaar favoriete wethouder bleef tot de laatste vraag als enige op 0 goed staan.
+ Dick Schulp werd gered door de bel, of liever door zijn sambaballen, de ballen die hij gekozen had uit de ludieke lawaaimakers waarmee de wethouders hun antwoorden mochten aankondigen. Hij wist als enige alle Muider burgemeesters van de vorige eeuw uit zijn hoofd en nog in de goede volgorde ook. Geen wonder als je er van droomt zelf in dit rijtje te staan. Maar het was te laat. Schulp moest de eer laten aan een ongeboren, maar zeer betrokken ouwe Muider. Wethouder Joop Lahnstein mocht vanwege zijn totaalscore als de grote winnaar de vernieuwde bieb openen. Joop glunderde. En het publiek smulde.
+ Als onderdeel van de quiz declameerde Herman van Dijk oud-Hollands verzen. De wethouders moesten raden bij welke gelegenheid deze strofen ooit waren voorgedragen. Ze gingen alle vier af. Voor één keer speet het Ouwe Muier dat hij geen wethouder was. Hij wist het goede antwoord. Niks oud-Hollands. Het was een fraai stukje dichtwerk van oud-wethouder Hans van Esveld, die dáár tenminste goed in was. En dezelfde Herman van Dijk bracht Van Esvelds poëzie ten gehore met dezelfde dramatische dictie als tijdens de opening van de bieb twintig jaar geleden.
+ 'Levendig&Leefbaar' pikte Ouwe Muier op uit Hermans mond. Maar was dat niet de kreet van de Stichting Stad Muiden, de kreet die zoveel jaar later overgenomen werd door de PvdA en daarna door heel politiek Muiden? Ouwe Muier wist meteen dat hij goed zat. Hij had het namelijk ooit zelf bedacht.
+ Burgemeester Smith, de quizmaster, geurde ermee dat hij bij diverse instanties in totaal vier keer een toets had doorstaan om tot Muidens eerste burger te worden benoemd, terwijl de vier wethouders 'alleen maar' gekozen waren. Zo'n eervolle benoeming is inderdaad iets om trots op te zijn. Maar wat zou er gebeurd zijn als er een laatste toets was geweest, de toets van de bevolking?
+ Verliezen van een ongeboren Muier? Dat zal me niet meer gebeuren, moet Dick Schulp gedacht hebben. Om meer van Muiden en de wereld te weten besloot hij meteen bieblid te worden. Terwijl hij thuis al een boek heeft. Bieblid worden kon die middag gratis.
+ Er werden in het uur dat je gratis lid kon worden zestig boeken teruggebracht, waarvan veertig te laat. Maar daarvoor hoefde geen boete te worden betaald. Vanwege het feest. Ook mocht je gratis videobanden lenen. De plank met porno was meteen leeg.
+ De bieb quiz staat op de site. Wie Joop verslaat wacht een bijzondere verrassing. Doen!
+ Het Van der Vlietterein waarover de raadsleden zo'n eendrachtig standpunt innamen (een openbaar wandelpad langs de Vecht en als het even kan de gemeente als nieuwe eigenaar) stond niet als onderwerp op de agenda van de laatste raadsvergadering. Afgevoerd. De stomverbaasde wethouder wil eerst bekijken waarom de hele raad over hem heen viel.
+ Van der Vliet zelf weet wel wat hem te doen staat. In het bijna een eeuw oude, grote kantoor waarvan de eerste steen op 12 januari 1916 werd gelegd door H.J. Schouten, is een gevelsteen gemetseld met een beulsbijl uit 1789. Hij kan er zo uitgehaald worden.
+ Mariahoeve was vroeger een drassig weiland, het Kampie geheten. De grond verzakt er nog steeds met als gevolg rioleringsproblemen. Laatst moest op de Lelie de pijp weer eens doorgeblazen worden. De bewoners werd aanbevolen de WC pot af te sluiten en een emmer water of een stapel stenen op de deksel te zetten. Maar in één van de woningen was niemand thuis – en ook niet bereikbaar. Daar komt stront van, dacht de buurt. En ja hoor, in het kleinste kamertje hingen de keutels als stalactieten aan het plafond.
+ Marcel Pronk en Daniëlle Westerweel houden huis aan huis actie om de sluisbrug af te sluiten. Ze wonen nog maar kort in de Amsterdamsestraat, dus de ellende van het sluipverkeer komt bij hen extra hard aan. Ze hebben het onder meer over gierende vrachtauto's in de nacht die je huis doen trillen op z'n grondvesten. Blijkbaar willen ze radicale afsluiting, dus niet alleen in de spits. Alle begrip voor de initiatiefnemers, maar Muiden is groter dan alleen de Amsterdamsestraat.
+ Dat de papklok nog steeds om negen uur 's avonds luidt slaat nergens op.Vroeger mocht je na die tijd Muiden niet in of uit. Als de papklok nu eens helemaal in ere hersteld wordt, maar dan niet voor de nachtelijke uren maar voor overdag. Niks geen sluipverkeer meer!
+ Veel Muiers troffen een dure gele geplastificeerde sticker aan op hun auto, die uitnodigde tot het laten veranderen van de kilometerstand 'op ieder gewenst stand'. Gold voor 'alle merken van A tot Z'. Service aan huis. Het telefoonnummer stond erbij. Een Muier belde op. Maar dan wel naar een ander nummer, namelijk dat van de politie. Hij was niet de eerste.
+ Commercieel of ideëel: Ouwe Muier heeft een hekel aan stickers. Vooral als ze slecht plakken, zoals die van muideninfo.nl.
+ Gezien: politie met zwaailichten over de Noordpolderweg, Niet op jacht naar sluipverkeer. maar naar schapenvervoer. Die arme schapen schrokken zich dood.
+ De veiligheidsdienst van de Maxis sloeg op eigen houtje aan het aanhouden en fouilleren van verdachten van winkeldiefstal, terwijl dit een politietaak is. Verleden jaar nam de politie haar taak weer over.Vandaar dat er zo opvallend veel winkeldiefstallen gemeld werden.
+ De pas aangeschafte gloednieuwe speedboten van het korps regiopolitie zijn te klein. Vraag maar aan de sluiswachters. Die werden een keer door de politie in Weesp gebeld dat er al enige tijd een vaartuig van de politie voor de sluis lag. Of ze even wilden kijken. Even de bril op zetten en ja hoor, in de diepte voor de sluisbrug lag een speedboot ongeduldig te dobberen. De roerganger had zijn mobieltje nog in zijn hand. Laten we het erop houden dat het de dooie hoek was.
+ Muiden op z'n minst. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren onbekenden zo laf om in de Singelstraat auto's te bekrassen en huizen te bekladden met hakenkruizen en de naam Anne Frank. Al eerder was het bushuisje van de halte op de Weesperweg bij de A1 en het grote parkeerterrein op deze manier bewerkt. Muiden liet meteen weten hoe het denkt over dit soort gluiperige activiteiten. De vuilspuiterij (of was het dommigheid?) was razendsnel van de muren verdwenen.
+ Het muurtje van de boze buurman op de Weesperbinnenweg is al weer weg. Berry en Maud en hun kinderen hoeven niet om te zwemmen om in hun goednieuwe ark te komen. En verder is het allemaal zo triest dat ik er maar liever het zwijgen toe doe.
+ Een emotioneel moment voor moeder Fie, vader Gerrit en zoon Gerard Kooij. Na 31 jaar is hun pomp uitgegraven en afgevoerd. De enige en laatste benzinepomp in ons stadje. Al pak weg zeventig jaar geleden stond hier een pomp. Die was toen van Streefkerk. De kous is trouwens nog niet af. De in al die jaren zwaar vervuilde grond moet gesaneerd worden.
+ Reclamemaken is verre van mij, maar ik kan niet nalaten Muiden nu alvast attent te maken op de werkelijk prachtige nieuwe menukaart van Floris V. De hele kaart staat in het teken van Jan Melis. Het levensverhaal van onze markante stadsgenoot wordt in beeld gebracht met schitterende tekeningen. U moet het zien. Wip desnoods alleen even binnen om te vragen of u naar de WC mag. Dat mag wel. Voor een keutel mag alles.
+ De Muiderhof is tot eind maart gesloten vanwege een grondige verbouwing. Alles wordt anders. Met name de kaart. Minder gourmet, meer eerlijke hap. Vis wordt dé specialiteit, de Muiderhaven de nieuwe naam.
+ Taveerne de Mol houdt op 11 april een proeverij met miswijn. Wat kan er mis zijn met wijn?
+ Een horecabedrijf in Muiden gebruikte 's nachts twee keer zoveel stroom als overdag. De Nuon vroeg zich af of er soms een illegale wietkwekerij op zolder was. Maar er was een lek.
+ Bij ome Ko is het tegenwoordig doorzakken en uitblazen. Pas op je toupetje als je in de buurt van de batterij afzuigpijpen in het plafond komt.
+ Ome Ko stond (zonder het afzuigorgel) weer geheel nagebouwd op de Hiswa, tussen de stands waar frisse dan wel gebakken lucht verkocht werd. Ome Ko dankt deze uitverkiezing aan het feit dat het café landelijk als hét voorbeeld van het oude café aan de haven gezien wordt. Hoewel de ruimte die Ome Ko op de Hiswa in beslag neemt twee keer zo groot is als die in Muiden en er liefst 150 zitplaatsen zijn, was het ook dit zestiende jaar weer frappant hoezeer Ome Ko op Ome Ko leek. De collega's uit Muiden, die anders dan de schippers en vaste klanten nog nooit kwamen kijken, hebben dus niks gemist.
+ De wanden vol curiosa en prullaria, de tapijtjes op de tafeltjes, het bedienend personeel – het was weer allemaal zo bedrieglijk echt Ome Ko in Amsterdam, dat Alma, de kasteleinse, regelmatig de vraag kreeg of Ome Ko zelf tijdens de Hiswa gesloten is, en zo niet, of het er niet leeg is.Volgens Alma is ook de dagelijkse gang van zaken exact hetzelfde. Er wordt op de Hiswa bij Ome Ko afgesproken en de bezoekers gedragen zich nèt zo lastig als Alma met luide stem meldt dat het de hoogste tijd is.
+ Muiden was op de Hiswa ook door andere stadgenoten vertegenwoordigd. Er waren twee stands van Dufour op de Westzeedijk en een stand van de Vries zeilmakers, waar Ab Schulp de kijkers te woord stond. Vroeger waren er trouwens meer stands van Muider ondernemers.
+ Het is al weer lang geleden maar nog steeds een keutel waard. Onze schipper-dichter, op zijn klompen en met woeste baard nadrukkelijk aanwezig op de Hiswa, toonde na bezoek aan Ome Ko veel belangstelling voor een peperduur jacht. Omdat hij wel eens een excentrieke rijkaard kon zijn was hij meer dan welkom aan boord. De schipper-dichter bekeek alles met grote aandacht. Ook het stilletje. Toen hij verdwenen was lag er een keutel te dampen in het hoogpolig tapijt.
+ Nog een Hiswa keutel. Op een bord werden met grote letters gestolen scheepsmotoren en boten uit 1999 en 2000 aangeboden. Gek genoeg waren de motoren veel duurder dan de boten. Ouwe Muier vroeg aan een man van de waterpolitie, die er bij stond, hoe dat nu zat. De politieman keek hem wantrouwig aan en zei toen: 'Het gaat niet om prijz'n maar om de aantal'n gestool'n boot'n en motoor'n van de laatste jaar'n.
+ Ligt er een zeilbootje te koop in Muiden. Dient zich een koper aan die vraagt: 'Hoeveel heeft-ie gevaren?
+ Aquaduct 1.Voordat de wethouder de raad kon vertellen hoe effectief zijn inzamelingsactie voor het aquaductonderzoek was geweest stond dit nieuws al in de krant. 'Heeft u soms gelekt', vroeg een onervaren raadslid. Zoiets vraag je toch niet aan een man van die leeftijd! Zeker niet als hij een jongedame van de pers van het lijf had moeten houden, zoals hij beweerde.
+ Aquaduct 2. Een uitspraak van wethouder Schulp: 'hoe meer de pers over het aquaduct schrijft hoe sympathieker het is'. De pers, maar daar vallen tegenwoordig toch ook de websites onder?
+ Aquaduct 3. Het loopt door Muiden en het lijkt op een kameel. De wethouder van aquaductdromen die zijn nieuwbouwbulten heeft ingeslikt.
+ Aquaduct 4. Wiebe de Haan, de vliegende kiep van de PvdA, toont zich opgelucht dat Muiden geen gemeenschapsgeld kwijt zal zijn aan de tweede fase van het onderzoek van Koprol, omdat grote buurtgemeenten en andere belanghebbenden hiervoor royaal in de beurs hebben getast. Alsof dàt soms geen gemeenschapsgeld is. Wiebe de Struisvogel.
+ Aquaduct 5. Geen pers te zien in de raadsvergadering waarin harde woorden vielen over de verkeerde tekeningen, waarvan de wethouder zo erg schrok, dat hij maandenlang vergat de raad over de fout in te lichten. Bij de krant hebben ze natuurlijk aldus geredeneerd: als je er niet bij bent hoef je er ook niet over te schrijven en als er niet over geschreven wordt is het geen nieuws. Kwam dat even goed uit voor het gemeentebestuur!
+ Aquaduct 6. Aangekomen bij het agendapunt over de tweede fase van het onderzoek naar de haalbaarheid van het aquaduct wilde de burgemeester dit voorstel er door rammen alsof het een hamerstuk betrof. Misschien dacht hij ook wel dat het kat-in-het-bakkie was. Misschien ook niet. Misschien heeft hij naar de lege plaatsen aan het perstafeltje kijkend de conclusie getrokken: 'niks in de krant, niks aan de hand'.
+ Aquaduct 7 A. Gaandeweg de discussie moet het tot de man met de hamer zijn doorgedrongen dat er wel degelijk vreemde dingen in Muiden zijn gebeurd. Hij voelde zich dan ook geroepen tot een soort epiloog. Wie gedacht mocht hebben, dat de burgemeester namens B&W excuses aan zou bieden voor de zolang verzwegen verkeerde tekening kwam bedrogen uit. Dat had de wethouder al gedaan. En waarom zou je je verontschuldigingen aanbieden aan pers en publiek? Het mag dan waar zijn dat die ook door de verkeerde tekening op het verkeerde been waren gezet, maar het was de schuld van Rijkswaterstaat. Toch?
+ Aquaduct 7 B. De toon aanslaand van de meester die niet boos maar verdrietig is, vermaande de burgemeester zijn klasje om vriendjes te blijven en nooit meer uit de school te klappen.
+ Kortom: coalitie gered. Op naar de Mol. Maar u heeft nog een mooi verhaal te goed.
+ Ik ben het met de burgemeester eens. Beter een klepsite dan een haat- en nijdsite.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: