- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een sliert Kazernekeutels.

+ Komt er een Muier binnen in de noodwinkel van Bakkerij Stricker op de Schulpen. Zegt-ie : 'Ik vond jullie vorige zaak mooier'.
+ Kijk op de Kabelkrant: Florisberg heeft de voorjaarskriebels. Waar moet dat heen? Nog eentje: in de City of Wesopa in Weesp wordt een programma voor, door en tegen vrouwen opgevoerd. Het heet 'Kutwijven'. Sinds kort staat er bij: 'nu ook voor mannen'. Wat gebeurt er toch allemaal?
+ In de Nieuwe Weesper gelezen dat B&W toestemming heeft gegeven om de politie tijdelijk in vijf containers bij de brandweerkazerne te doen.
+ Heeft u het gelezen? Dan boft u, want dan krijgt u de Nieuwe Weesper in de bus. Dit zou meer moeten gebeuren vinden B&W. De officiële gemeentelijke publicaties staan er immers in omdat heel Muiden en Muiderberg het blad huis aan huis zouden krijgen, wat dus lang niet altijd gebeurt. Terwijl de gemeente verplicht is haar publicaties onder ieders aandacht te brengen. Als alle dertien raadsleden nu eens ieder een wijkje Nieuwe Weesper zouden lopen, dan is het probleem opgelost. Goeie oefening voor volgend jaar, als er weer gefolderd moet worden vanwege de verkiezingen.
+ 'Vooruit dan maar' moet het gemeentebestuur gedacht hebben: 'Geen gezeur. Muiden wat, Muiderberg óók wat'. Muiden een herdenkingsfeest, Muiderberg een herdenkingsmonument. Wel een beetje laat dat monument, ruim een halve eeuw na de tweede wereldoorlog. Maar van de andere kant: in 2001 een feest organiseren vanwege 1050 jaar Muiden is ook bepaald niet aan de vroege kant. Dat kon je al 1048 jaar geleden zien aankomen.
+ Sinterklaas is weer geheel hersteld van zijn val van het paard. Hij kwam vermomd als Karel Wiegert, het gedoodverfde opperhoofd van de Stichting 1050 jaar Muiden in oprichting, de commissie vertellen hoe gelukkig hij was dat de gemeente de bal aan het rollen brengt. Geld uit de gemeentekas: twee tientjes per inwoner, plus de bijdragen van sponsors, plus giften vanuit de bevolking - als dat geen leuk feestje wordt weet ik het ook niet meer, aldus de vanuit vele eeuwen ervaring sprekende Goedheiligman.
+ Toen hij de commissievergadering A binnenkwam viel het Ouwe Muier meteen op dat iedereen zo keurig rechtop zat. Het kan toeval geweest zijn, maar het moet te maken hebben gehad met de duidelijk professionele filmer die met zijn indrukwekkende apparatuur rond de commissieleden en het publiek draaiend opnamen maakte in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor een voorlichtingsfilm met de Muidense commissie als decor. Het ging er niet om wat er gezegd werd, maar hoe het er uit zag. Zeggen ze. Van Rijkswaterstaat.
+ Wethouder Joop Lahnstein verontschuldigde zich tijdens 'zijn' commissievergadering uitvoerig voor een procedurefout. Anders dan hij bij een vorige vergadering gezegd had moet bij de nieuwe subsidieregeling eerst de verordening rond zijn voordat er gesprekken met de verenigingen kunnen plaatsvinden. Eerder was hij erover gevallen dat geen enkele vereniging op zijn uitnodiging om over de subsidie te praten was ingegaan. Kwam dat achteraf even goed uit!
+ Logisch dat verenigingen niet ingaan op zijn uitnodiging voor een oriënterend gesprek. Zo'n uitnodiging, denkt men al gauw, kan alleen maar betekenen dat je moet inleveren en dat wil je liever niet weten.
+ Dankzij de nieuwe aanpak zullen de subsidies straks eerlijker verdeeld zijn dan bij de oude verordening. De verenigingen gaan er zeker niet op achteruit. En wat ook wel zo prettig is: het voorgestelde vierjarenplan brengt veel minder werk met zich mee, zowel voor de gemeente als voor de verenigingen.
+ Crescendo's secretaris Jaap Meijer zat weer op de publieke tribune. Of hij vertrouwde het niet helemaal of hij begint er lol in te krijgen.
+ Het moet gezegd dat Lahnstein zijn zaakjes op orde had. Alleen dan dat procedurefoutje. Daar tilde hij zo zwaar aan dat hij met een uitgebreid 'mea culpa' kwam nog voordat iemand er maar zelfs aan dacht een beschuldigende vinger naar hem uit te steken. Hij gaf daarmee het goede voorbeeld aan wethouder Schulp die na hem kwam. Maar die had geen last van schuldgevoelens.
+ Onze derde wethouder mag dan de oudste zijn van de vier collegeleden, hij is de enige die niet een eeuw te laat geboren is. Lahnstein beseft als geen ander dat je respect niet kan afdwingen maar moet verdienen.
+ Nu ik toch zo aardig ben voor D66: als deze partij straks Vera Den Hartog – Potjewijd op de verkiezingslijst zet dan weet je zeker dat ze genoeg voorkeursstemmen krijgt om weer níet in de raad te komen. Is al twee keer gelukt
+ Wiebe de Haan vroeg toen de notulen van een voorgaande vergadering moesten worden vastgesteld, of zijn zoon soms die vergadering had bijgewoond in plaats van hij zelf. Er stond E. de Haan in de notulen en bij de De Hanen staat E voor Egbert, Wiebe zijn zoon dus.
+ Het nieuwe raadslid Janneke Knijn sloeg met haar eerste woorden in de raad meteen maar even twee vliegen in een klap. Ze wilde graag dat het nuttige werk van de GAD, waar ze op excursie was geweest aandacht zou krijgen in het 'muideninfo krantje'. Janneke doelde op het gemeentelijk informatieblad maar kwam op muideninfo uit, omdat ze daar vaak en graag naar toe surft.
+ Een mastodont is een zeer groot uitgestorven slurfdier met grote slagtanden – een geweldig gevaarte. Tussen twee mastodonten gaat het hard tegen hard. Publiek en commissieleden (pers was er op beide commissieavonden niet, behalve natuurlijk de kabelkrant en muideninfo) waren getuigen van een oerstrijd, toen wethouder Schulp en Webmaster Bovenlander in de kazernezaal hun verbale geurvlaggen uitzetten.
+ 'Ik heb geen website' gromde Schulp aan het eind van het grimmige gevecht. 'Digibeet' beet de webmaster hem toe. Riet Ruijzendaal schrok ervan. 'Zulk een taal hoort niet in een raadszaal ' riep Riet gegeneerd.
+ Inzet van de strijd was het sluipverkeerrapport. Er waren op dat moment al rond de vijftig reacties binnen, wat veel is voor Muiden. B&W moet ze stuk voor stuk bekijken voor de volgende ronde. Een beetje voor zijn beurt was de heer Koekoek, die zo slim was geweest zijn protestbrief te richten naar zowel B&W als de hele gemeenteraad. Dat gaf hem de kans zijn betoog nog eens stevig voor de raadsleden toe te lichten, wat hij dan ook vaardig deed. Hij was, zelf tellend, op iets andere sluipverkeercijfers in Muiderberg uitgekomen: drie keer zoveel als in het rapport stond.
+ Wethouder Schulp zag de bui al hangen toen Webmaster Bovenlander naar het beklaagdenbankje beende, om vanaf die plaats nog maar eens te zeggen wat al uitvoerig op muideninfo.nl staat. Schulp vond dat Bovenlander net als iedereen moest afwachten tot B&W de binnengekomen reacties beantwoordt. Maar dan zou het volgens de Webmaster al te laat zijn.
+ Als u regelmatig op deze webstite surft bent u het vast wel tegengekomen: Jan Bovenlander heeft zulke grote gaten in het sluipverkeerrapport van het externe bureau geschoten, dat het hele onderzoek wankelt. Het ging hem niet om wat verouderde tellingen, maar om totaal verkeerde cijfers en tegenstrijdigheden. B&W hadden hun aanbevelingen op drijfzand gebaseerd, liet hij de wethouder weten. En dat heeft weer als gevolg dat de bodem onder het voorgestelde plan van aanpak is weggeslagen. Eerst opnieuw je huiswerk doen en dan pas naar de bevolking toe. Daar kwam het op neer. Ook wilde Jan Bovenlander allerlei relevante gegevens zien, die in het rapport ontbreken. Daar hebben ingezetenen volgens de wet recht op.
+ Wie mocht denken dat wethouder Schulp, geschrokken van dit intellectuele geweld, eieren voor zijn geld zou kiezen kent Dick Schulp niet. Ook een poging van Harry Mock om hetzelfde als Bovenlander in wat vriendelijker bewoordingen te zeggen bracht de wethouder niet op de gedachte dat Jan Bovenlander wel eens gelijk zou kunnen hebben. Meneer Bovenlander moet van hem gewoon op zijn beurt wachten. B&W maakt zelf wel uit hoe goed een rapport is. Ook hoe slecht? Wordt vervolgd.
+ Soms staat de politie op de Zuidpolderweg vanachter een container naar overtreders van het inrijverbod te loeren. Alle reden dus om die container te laten staan.
+ Hans Westhoven, de even jeugdige als vaardige rechterhand van B&W bij technische perikelen kan zich verbeteren. Hij wordt per 1 mei adviseur bij Interconcept in Rotterdam. Heb je een goeie, gaat-ie weer weg. Westhoven nam met een jongensachtige glimlach alle complimenten van al de collegeleden in ontvangst. Ook vanaf deze plaats: het ga je goed Hans.
+ De Bloemendalerpolder, die voor 70 % op Muider grondgebied is (en niet eigendom, was dat maar waar) was de achtergrond voor een heel wat rustiger tafereel in de commissievergadering. Dit vooral dankzij de vergaderstijl van wethouder Cees Leupen. Die weet het altijd keurig netjes te brengen. Ook als het onderwerp een rotzooitje is, want zo mag je de huidige Bloemendaler polder wel noemen nadat de gemeente heeft toegelaten dat de ene boer na de andere een centje bijverdient met allerlei niet agrarische activiteiten, zoals opslag van alles en nog wat. Met het poldermodel maak je een polder niet mooier.
+ Boze tongen beweren dat de gemeente de Bloemendalerpolder bewust heeft laten verwaarlozen om een excuus te hebben het gebied straks vol te stampen met woningbouw. Maar dat is niet eerlijk, zo viel op te maken uit zowel het collegestandpunt als de reacties van de commissieleden. Muiden doet juist zijn best er iets moois van te maken.
+ Wat heet mooi? Voordat er over mooi gepraat mag worden moet er van ons gemeentebestuur een aquaduct komen. En dat betekent een verlegging van het tracé van de A1. In de Bloemendalerpolder. Opvallend was dat geen raadslid het nog had over de Groot Muiden plannen, waarmee het aquaduct betaald zou kunnen worden. Wel werd heel voorzichtig gewag gemaakt van 'beperkte bebouwing'. Wiebe de Haan kon zelfs dàt niet over zijn lippen krijgen. Bij hem heet woningbouw 'private financiering'. Dus niet tegen hem zeggen 'wat heb jij een mooi huis', maar: 'wat heb jij een mooie private financiering'.
+ Wat wil je als je geen huizenzee wilt? Hans van der Steen wil een Bloemendalerpark met veel recreatiepunten en veel 'waterplaatsen'. Daar moet Gerrit Ruiter helemaal niets van hebben. Hij werd er zelfs iebel van. Gerrit Ruiter wil een polder die op een polder lijkt. Niks turfsteken en zeker niet golfen. Een vlakke polder met groene klaverweitjes en glanzende koeien. Maar een aquaduct, dat willen ze wel allebei.
+ Op de valreep werd het Bloemendalerdossier uitgebreid met weer een dik rapport. Geen raadslid dat de tijd had gehad om het te lezen. Zelfs plaatjes kijken kwam er niet van. En als dat wel gekund had, had het geen informatie opgeleverd. Alle verklarende kleurtjes waren terug gebracht tot één grijzige massa. Het leek wel een platgereden Dalmatiër. Gerrit Ruiter vond het net een Karel Appel. Vragen zijn collega's: 'maar een Karel Appel heeft toch juist veel kleur, meneer Ruiter?'. Wacht eens even, zo makkelijk laat een echte Ruiter zich niet opzij zetten. Gerrit: 'ik bedoel een zwart-wit van Karel Appel'.
+ Wethouder Leupen trof het onaangenaam dat er geen kleur was. Maar dit liet 'onverlet' dat er gepoogd was de commissieleden terstond te informeren, zo deelde hij mede. Ook zei hij: 'Ik geloof niet dat we zelf over een kleurencomputer beschikken'. Kleurencomputer? Er zal toch wel een kleurenprínter in het gemeentehuis zijn? Wethouder Leupen ook al een digibeet? Nee toch!
+ En Weesp maar lachen. Zou het gemeentebestuur van Muiden zich nog de plechtige belofte van Weesp herinneren dat in het huidige Leeuwenveld geen huis meer zou komen. Dat het de eerste, de enige en de laatste bebouwing aan de noordkant van het spoor zou zijn? Nu wordt er in Weesp net zo makkelijk gepraat over 500 als 1500 extra woningen in Leeuwenveld. Maar goed dat ze niet verder mogen dan de bobbel in de Weesperweg, want daar houdt Weesp op. Tenminste, zolang Muiden niet onder Weesp valt.
+ De even beschaafde als bescheiden Muideninfo. nl stickers vallen in het niet bij de golf commerciële en officiële stickers die het openbaar meubilair ontsieren. Een van de opvallendste stickers is die met het knullig getekende slakje met daarbij het woord Slac. Het ziet er zo onbeholpen uit dat je drie keer moet kijken eer je vermoedt dat het wel eens een overheidssticker zou kunnen zijn. Ouwe Muier heeft het nagetrokken. Inderdaad, het slakje dat 'schaterend langs alle controles' (Slac!) glibbert staat voor minder doden en gewonden in het verkeer dankzij de politiecontroles in de regio Gooi- en Vechtstreek. Hoezo belastinggeld?
+ Nog maar eens goed gekeken. Wat staat daar nu toch? Regionaal bureau Verkeershaving? Maar weer eens opbellen. Foutje. Had Verkeershandhaving moeten staan. Die vijfduizend foute exemplaren waren al gedrukt en verspreid. Nee, niet meer te achterhalen. Er liggen hele stapels op de balie van het gemeentehuis in Muiden zegt u? Kan kloppen.
+ Koffietijd op de Vecht. De damesacht van de roeisloep 'De Spiering' plus stuur onderbreken de training om een lekker bakkie te drinken. Als de bekertjes leeg zijn worden ze gebruikt om te hozen. Het blijven praktische huisvrouwen.
+ Een oogverblindende overnaadse vlet van pak weg twee ton met zo'n dikke gedraaide kabel van sisaltouw glijdt over het gladde water van onze mooie rivier. De eigenaar staat achter zijn stuurwieltje te glimmen van trots. Roept zo'n wrede Muier: 'Moet je zien: die boot wordt bijeengehouden met een touwtje!'
+ Einde aan alle onzekerheid: het witte sluishuis zal niet worden verkocht. Bedankt DWR! De weg is vrij om straks vanaf de sluis dóór het Muiderpoortje onder het sluiswachtershuisje via de Cor de Wittunnel op het Vlietplein te komen. Als het van het gemeentebestuur mag en alle partijen meewerken natuurlijk
+ Hiep hoi. De Gooi - en Eemlander heeft over de verkeerde tekening geschreven. De tweede keer ging het over Guus Kroon's confrontatie met de wethouder die hem gelaste de door Guus meegenomen andere tekeningen niet publiekelijk te ontvouwen.
+ We hebben een eigen Muider weerstation: www.weerstationmuiden.nl . Kunnen we goed gebruiken met al dat onweer in de kazerne.
+ Het schijnt dat er weer een extra editie van het gemeentelijk informatieblad uitkomt, net als toen met de plannen voor het aquaduct. Maar dan met een tekening van een verbrede brug in de A1. Dus geen twee bruggen meer. Rijkswaterstaat is zo geschrokken van zijn eigen tekeningen, dat wij niet meer bang voor Rijkswaterstaat hoeven te zijn. Net zo min als voor het Groot Muiden plan. Gaat ook al niet door. Er is dus eigenlijk niets meer om bang voor te zijn. Wat een onzin om dan toch met een extra editie uit te willen komen! Helemaal eens met meneer Schulp. Een rectificatie is meer dan genoeg.
+ De Gooi - en Eemlander ging onlangs na hoe het zat met de woonlasten in de achttien gemeenten binnen haar verschijningsgebied. Het blijkt dat in Muiden vergeleken met andere plaatsen soms wel het dubbele betaald moet worden voor het ophalen van huisvuil, te weten fl 669,24.
+ Ook trouwen is het duurst in Muiden. Maar liefst fl 684,75. Profiteert de gemeente lekker van het Muiderslot als hét decor voor bruidsfoto's. Maar je kunt hier ook nog iets gratis voor niets krijgen: de 65+ pas. Toch maar mooi meegenomen. Voor de senioren dan.
+ Gemeten naar de rioolbelasting heeft Bussum de meeste kak, nog meer dan Laren. Weesp heel wat minder kak dan Muiden, maar bij Muiden zit Muiderberg in. Eemnes heeft helemaal geen kak. Op naar Eemnes.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: