- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Rustig kabbelende keuvelkeutels

+Het wordt nu pas duidelijk dat Muiden op grote schaal in de aprilgrap van de stadswandeling is gelopen. Iedereen was zo geïntrigeerd door de onbekende plekjes die zo bedrieglijk echt leken tussen al die bekende plekjes, dat men domweg vergat op de kalender te kijken. De aprilmop was uiteraard bedoeld voor de inwoners van Muiden. Voor degenen die van buiten Muiden kwamen, ook de Muiderbergers, was het wel een beetje sneu. Wisten zìj veel! Maar ja, 1 april blijft natuurlijk wel een verdachte datum. Gelukkig maar dat Guus Kroon de pijn verzachtte met zijn plaatsvervangende stadswandeling van de stichting 'Ken uw Kalender'.
+Onder degenen die van buiten Muiden op de wandeling van de stichting 'Ken uw Woonplaats' af kwamen was meneer Plesman, een zeer welgestelde ingezetene van Huizen. Meneer Plesman kon de aprilgrap waarderen, maar wilde wel meteen met een wandeling over de beer rond het Muiderslot de schade inhalen. Hij toonde zich echter 'danig ontdaan' toen hij niet zonder meer het pad op mocht dat hij naar zijn zeggen zelf betaald had. Hij moest gewoon net als iedereen een toegangskaartje kopen. De Huizer Plesman zou in de jaren tachtig het wandelpad rond het slot voor enkele tonnen hebben laten aanleggen en aan de Muider goegemeente hebben geschonken. Een paar jaar geleden werd dit pad tot ieders verrassing afgesloten. Je mocht er wel op wandelen, maar alleen als je het volle pond betaalde. Meneer Plesman vond dat dit nooit had mogen gebeuren. Blijft de vraag of hij op zijn beurt Muiden erin wilde laten lopen. Het was tenslotte 1 april.
+Vorige keer stond er een keutel op muideninfo.nl over het doorspuiten van het riool langs de Lelie. Een van de bewoners was niet thuis. Het gevolg was dat bij gebrek aan voorzorgsmaatregelen het kleinste kamertje ineens van kleur veranderde. Een lezeres was erg geschrokken: 'stel eens dat er een kindje op had gezeten'. Maar ook het kindje was niet thuis.
+U herinnert zich de keutel over het Muider zwanenechtpaar dat onverschillig toezag hoe het grootste deel van hun kroost het loodje legde? Ouwe Muier heeft diverse reacties van ooggetuigen gehad. Zo vernam hij uit betrouwbare bron dat drie zieltogende kuikens met een schepnet uit het Balkengat werden gevist, niet om op eten, maar om ze snel naar de dierenopvang in Naarden te brengen. De geschiedenis verhaalt niet of ze het overleefd hebben maar het is onwaarschijnlijk. Ook verklaarde een kenner hoe het kwam dat enkele van de ruggelings in het water getuimelde zwanenkuikens zich niet konden omkeren. Dit werd veroorzaakt door afbraak van eigen vet door het vervuilde oppervlaktewater aan het begin van het Balkengat.
+De familie Gotjé heeft om hun kat Nietze te gerieven een enkele meters lange loopplank met treetjes erop getimmerd en deze vanaf het Van der Vlietterrein tegen de hoge waterkering op de sluis geplaatst. Hierdoor wordt het ook de sluiszwerfkat Dikzak makkelijk gemaakt. Dikzak hoeft maar de plank op te waggelen om de brokjes te gaan eten die de sluiswachters in het sluiswachtershuisje altijd voor hem klaarzetten. Omdat Dikzak altijd honger heeft wordt hij extra verwend door de Gotjeetjes, die hem tracteren op peperdure blikjes kattenvoer waarvoor hun eigen Nietze zijn neus ophaalt. Nietze vindt het best. Hij vreet het liefst de voor Dikzak bestemde brokjes van de sluiswachters.
+Opgelet: het is nadrukkelijk níet de bedoeling dat de loopplank van Dikzak opgenomen wordt in het wandelpad over de Guus Kroonpier, of via de Cor de Wittunnel, naar het Vlietplein. Is dat even een kater voor Muiden!
+De sluiswachters zien alleen alles wat er rond de Groote Zeesluizen gebeurt. Zo viel het een van hen op dat een bewoner van een van de huizen op de sluis in een wat merkwaardige houding doodstil op de bank lag. Dat duurde uren. Ook de volgende dag lag hij er weer, in dezelfde houding en op dezelfde plek. De sluiswachter waarschuwde voor alle zekerheid de buren. Die gingen voor het raam staan en tikten tegen de ruit. De bewoner bewoog en kwam langzaam overeind. Het bleek dat hij voor zijn werk soms uren achtereen TV moest kijken en zich daarvoor zo prettig mogelijk op de bank had geïnstalleerd.
+Is het u ook opgevallen dat de ene na de andere nieuwe woonark in de Grote Zeesluizen geschut wordt? Maar je moet toch vergunning hebben om door de sluis te mogen? Klopt, en die hebben de eigenaren ook. Zodra het lente wordt, worden een aantal drijvende huizen door nieuwe vervangen. Maar dat verklaart nog niet waarom er zo véél arken door de sluis komen. Dat zit zo: hoewel men van overheidswege nog steeds het liefst ziet dat de 'waterzigeuners' uitsterven zijn er in onze regio zo'n veertig tot vijftig ligplaatsen bij gekomen. Met name in Kortenhoef. Daar drijft straks een complete nieuwbouwwijk.
+De korenaar in de mast van een Lemster aak mag pas verguld worden als het schip helemaal afbetaald is. De Groene Draeck van het Koninklijk huis met als ligplaats Muiden is afbetaald.
+Als je Openbaar Vervoer reisinformatie belt, en je wilt van het Weesperplein in Amsterdam naar Muiden toe, dan krijg je steevast het advies om met de metro naar Amsterdam CS te gaan, de trein naar Naarden/Bussum te nemen en van daar met bus 136 terug te reizen naar Muiden. Zo staat het in hun computer.
+Bassist Rinus Schaap kwam laatst op de repetitie van Crescendo met de mededeling: 'Jullie boffen dat ik hier ben, want schapen mogen de weg niet op'.
+'Je loopt een paar maatjes achter Rinus' riep de dirigent van Crescendo. Rinus: 'Wat zou dat, ik haal het wel in'. Toen Rinus een keer een verkeerde noot speelde en de dirigent zei 'het is een mol Rinus', antwoordde Rinus: 'vertel mij wat een mol is, ik heb jaren onder de grond gezeten'. Klopt, hij was vroeger loodgieter. Wie nu mocht denken dat Rinus Schaap een dissonant zou zijn bij Crescendo, heeft het mis. De boomlange bassist heeft een belangrijk aandeel in de frappante nationale successen van onze Muier muziekanten.
+Toen de Hoek een dagje dicht ging wegens verplaatsing van de postagentschapbalie hing er een briefje op de deur met: 'De Kranten bij de slager". Bakkerij Stricker, vers heropend, zette de burenhulp toen de Hoek al weer draaide voort door ook kranten te gaan verkopen.
+Op 2 april keek vuurwerkman Peter Hulkenberg je aan vanaf menig raam, boom en lantaarnpaal. Over de volle breedte van de Naarderstraat was ook een spandoek aangebracht met een welgemeend hiep hiep hoera voor de vijftigjarige. Hij stond er ook nog eens helemaal opgeblazen als Abraham op het dak. Benieuwd wat Jan Portengen van DWR te wachten staat. Deze bijna Abraham woont op de Blauwe Wereld.
+Anders dan wel gedacht wordt zijn niet alle bewoners van de Kalkovens blij dat het stille weggetje openbare weg is. Een geboren Muier kreeg toen hij langs het water kuierde van een neo-Muier de vraag wat hij 'hier te zoeken' had.
+'Dit wordt nooit een amfitheater' zegt de beheerster van het Muiderslot in de krant. Bedoeld wordt de enorme vierkante kuil met de grote betonnen tribune achter de opgehoogde wal aan de oostkant van het slot. De krant houdt het op een toernooiveld of een arena. Maar we hebben al een arena. De Muier Arena van snackbarhouder annex raadslid Eric Hoetmer.
+Een grote vrachtauto van de Lamme Groep gaat regelmatig op safari door Muiden. Stoepranden worden meegepikt. Fietsers stappen van schrik af. Ouders trekken hun kinderen naar zich toe. Als de Lamme niet achter het stuur zit is het wel de blinde.
+In een van de Muider winkels word je wanneer je als inwoonster met een hoofddoekje om binnenkomt even vriendelijk bediend als ieder ander. Maar nooit door een meisje dat zelf een hoofddoekje draagt.
+Gelezen in het deze maand zeer actuele Muider blad 'De Sluiz': DWR, de nieuwe eigenaar van de Schapenkaai wil voor 1 mei alle hokken en schuurtjes van de Kaai verwijderd zien. Daarmee is Cor Smolders, na het gedwongen opdoeken van zijn schaapjes voor zijn huis aan de Herengracht en het opruimen van de dierenhoek bij het Muizenfort andermaal in de problemen met zijn beestenspul. Eerst werd van hem geëist dat hij voor het eind van het jaar weg moest zijn, maar hij kreeg gelukkig nog de gelegenheid om zijn ooien te laten lammeren. Zou de grote schoonmaak ook voor mensen gelden? Zou de DWR weten dat de Schapenkaai deel uitmaakt van druk belopen landelijke wandelroutes?
+Met het verdwijnen van het gedoetje op de Schapenkaai verdwijnt ook weer een stukje 'Muiden van Melis'. Elke dag zag je Ome Jan Melis met een emmer oud brood en groenteresten naar zijn 'beesies' op de kaai lopen, al dan niet in gezelschap van Cor Smulders en hulpkracht Arnold Ruiter.
+Jan Melis had een bijzondere band met dieren. Hij kende de namen van alle vogels. Als jongen keek hij eens urenlang vergeefs uit naar otters die in de Vest gesignaleerd zouden zijn. Geintje van zijn vrienden. Ooit hypnotiseerde hij een zeebaars in een aquarium. En hij kreeg een keer, vertelde hij, een hengst van een merrie. Toen hield de dierenliefde even op.
+Sinds augustus vorig jaar is de benzinepomp van Garage van Kooij gesloten. De pomp zelf is inmiddels al weer een tijdje verwijderd. Dat weerhield een inwoner van Mariahoeve niet om met een jerrycan langs te komen voor vier liter benzine. Commentaar van Gerrit Kooij: 'Je hebt zeker sinds augustus geen auto meer gereden'.
+De rompslomp rond het opheffen van de benzinepomp is een minder leuk verhaal. De tanks onder het parkeerterreintje aan de Zeestraat zijn laatst geleegd en gereinigd. Maar er loopt al vijf jaar een proces waarmee moet worden voorkomen dat Gerrit en Fie op moeten draaien voor tig jaren bodemvervuiling. Het gaat om een bedrag van maar liefst zes cijfers.
+Volgens de borden gaat vanaf dinsdag 10 april de Zuidpolderweg weer drie dagen dicht. Dit keer om de gerenoveerde delen zoals het brugdek (de val) en de bovenbouw met contragewicht weer op hun plaats te zetten. Dat word weer lopen, fietsen of omrijden voor Mariahoeve. Maar zouden ze het wel het halen voor Pasen?
+In de 'Duurzaam Veilig' plannen past geen 'woonerf' in de Zuidpolderweg tussen de uitritten van de beide Nooitgedachten. Er zou hier op z'n minst een inhaalverbod moeten komen. De auto's snijden elkaar vlak voor de afslag. Je kunt op de Lelie maar beter niet uit het raam kijken. Slecht voor hart - en bloedvaten. Er is twee miljoen voor 'Duurzaam Veilig' uit getrokken. Daar kan toch hopelijk wel een extra bordje vanaf.
+Vijf jaar geleden voerde de succesvolle Muiderbergse toneelvereniging Stuk voor Stuk met daverend succes een aantal avonden op de binnenplaats van het Muiderslot het openluchtspel 'Een man als Floris' op. Als voorzorgsmaatregel was Schiphol verzocht de aanvliegroute over het Muiderslot een paar uur te verleggen zodat het publiek de spelers kon blijven verstaan.
+Dankzij waardevolle connecties (waarvan het overigens in Muiderberg wemelt), beloofde de verkeersleiding dat men op Schiphol kon rekenen. Ze zouden er alles aan doen om het een paar avondjes stil boven Muiden te houden. Dat ging eerst prima. Het Muiderslot was in diepe stilte gedompeld. Maar op een avond was het helemaal mis. Om half negen, direct nadat het openluchtspel was begonnen, denderde om de twee minuten een vliegtuig over de binnenplaats. Het ene vliegtuig was nog niet weg of het andere kwam al weer aanzetten. Het openluchtspel had zich naar boven verplaatst. Spelers en toeschouwers keken met stomheid geslagen omhoog.
+Om kwart voor negen belde de organisatie van Stuk voor Stuk woedend op naar Schiphol. Wat haalden ze in hun hoofd! Dít was niet de afspraak! Maar de dienstdoende verkeersleider wees elke schuld af. Hij had in tegendeel zijn instructies juist keurig opgevolgd, betoogde hij. Alles had hij eraan gedaan dat de vliegtuigen de vesting Naarden zouden mijden. 'Naarden?!', brulde de organisatie. 'Naarden, ja, het Muiderslot in Naarden', riep de verkeersleider terug. Een minuutje later kon het publiek genieten van 'Een man als Floris'.
+De les van deze historische gebeurtenis is dat er maar één telefoontje nodig is om het luchtruim boven Muiden stil te krijgen. Misschien een ideetje voor het raadslid Hans van der Steen die roem vergaarde met zijn openbare uitspraak 'als we geen aquaduct kunnen krijgen, dan maar een andere aanvliegroute'. Gewoon even naar Schiphol bellen Hans, en binnen een paar minuten geniet je internationale bekendheid als initiator van de Hans van der Steen aanvliegroute, die 's lands kas behoedde voor een uitgave van een half miljard harde guldens, zijnde het prijskaartje van het aquaduct
+Wie zijn fiets achter wil laten bij een bushalte moet hem vastleggen aan een lantaarn of een boom. Niet dat het veel helpt, want buiten verankerde fietsen worden nogal eens vernield, of gewoon gejat. Raadslid Hans van der Steen, ook volijverig op de bres voor de fietsers wil zò graag dat er fietsboxen komen bij de bushaltes dat hij de tijd uittrok om, de gemeente werk uit handen nemend, zèlf diverse offertes aan te vragen. Het kostte maar tien minuten.
+Fietsers die een box bij de bus willen huren hoeven daar niet meer dan twee tientjes per maand voor te betalen berekende Van der Steen. Het zou volgens hem ook geheel gratis kunnen als er NS fietsboxen bij de bushaltes komen. De NS plaatst en verhuurt die zonder er een cent voor te willen zien. Alleen jammer dat er geen station is in Muiden, verzucht hij: 'maar misschien willen ze het tòch doen'.
+Eind vorig jaar kondigde de Rabobank voor Weesp, Muiden en omgeving de zoveelste verhoging van de huur van de bankkluisjes aan. Die was deze keer zo fors dat de ene na de ander cliënt besloot om de huur op te zeggen. Drie opzeggers waren in de loop der jaren hun reservesleutel kwijtgeraakt. Hen werd een pittige rekening voor het vervangen van het slot in het vooruitzicht gesteld.
+Dit overkwam ook een Muier die al dertig jaar bij de Rabobank zit. Hij vond het natuurlijk niet echt aardig van een bank die dertig jaar aan hem verdiend had om hem een nieuw slot te laten betalen. Maar hij vond het vooral gek. Zouden de sloten van opgezegde kluisjes dan niet altijd sowieso worden vervangen? Nee, zei de bank, als beide sleutels er zijn wordt het kluisje gewoon doorverhuurd. De Muier toonde aan dat doorverhuren gemakkelijk tot diefstal uit het opgezegde kluisje zou kunnen leiden. Een kluisroof via een duplicaatsleutel is een kwestie van een complotje met een nieuwe huurder van weer een ander kluisje, aldus luidde zijn redenering. Er was geen speld tussen te krijgen.
+Zijn betoog kwam de Volkskrant ter ore. Die vond het zo overtuigend dat de krant in zijn Oudejaarsnummer ruim aandacht aan het verhaal schonk, vooral ook omdat de Rabobank beweerde dat de kluissleutels niet nagemaakt konden worden. Maar dat bleek heel makkelijk te kunnen en zelfs voor weinig geld bij de dubbelbaardige sleutels met erin geslagen kluisnummer, zoals men bij de ouderwetse kluisjes in Muiden gebruikt. Ook had de Muier zich nooit hoeven te legitimeren, zelfs niet bij nieuwe bankmedewerkers. Zijn vrouw en andere kluisjeshuurders die hij er over sprak hadden dezelfde ervaring.
+ Hoezo safeloket? Zeefloket! De Volkskrant gaf het advies om in Muiden je goudstaven maar beter niet bij de Rabobank in bewaring te geven.
+Een tijdlang hoorde de Muier niets meer. Maar onlangs, na bijna vier maanden kwam er alsnog een rekening voor het nieuwe slot. De Muier diende op zijn beurt alsnog een klacht in bij de Rabo Klachtenservice. Wegens onzorgvuldigheid. Geen lokaal compliment voor de Rabobank.
+Vorig jaar waren er in totaal 61 diefstallen uit auto's vertelde politiebaas Punter onlangs in een commissievergadering. Om precies te zijn: op de Maxisweg 12 keer, de Pampusweg 10, Mariahoeve 14, Vestingplein 7, Herengracht 8 en Ton Kootsingel 10 keer. Volgens de heer Punter maakt menig automobilist het de dieven bijzonder gemakkelijk door allerlei kostbare dingen in de auto te laten slingeren.
+Gerrit Ruiter wilde weten of er ook autodiefstallen in Muiderberg gepleegd worden. Dat niet, maar wel diefstallen uit auto's. Vorig jaar maar liefst 69 keer. Veel meer dan in Muiden. Ook meer kostbaarheden?
+Ouwe Muier werd door de politie aangehouden omdat hij keutels vervoerde terwijl het verspreiden van mest op dit moment verboden is. Toen hij waar kon maken dat het om ongevaarlijke, mens - en diervriendelijke digitale keutels ging liet de politie hem gaan.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: