- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Onbestendig met keutelbuien.

+Ouwe Muier is van de generatie die nog z'n hand uitstak op de fiets. Hij kon zijn ogen dan ook niet geloven toen hij zag hoe automobilisten op de eerste avond van de afsluiting van de Naarderpoortbrug doodgemoedereerd de afzetting opzij schoven en zich blindelings op de losse val stortten. De volgende avond versperde een hoogwerker de toegang. Daarmee kwam een eind aan de kamikazevluchten.
+Aanstaande moeder zwaan gaat tussen haar slaapperioden onverdroten door met het ophogen van haar nest in het Balkengat. Ze heeft inmiddels haar wekenlange gevecht met een fietsband opgegeven. Dit onbruikbaar gebleken bouwmateriaal ligt nu als symbool van de band met de mensheid op de rand van het zwanennest.
+Amsterdammers onderscheiden twee soorten vogels: sijsies en drijfsijsies. De drijfsijsies van de Singelgracht hebben nu al voor het tweede jaar niets te duchten van de terreur van het zwanenechtpaar. Nu die twee kanjers in het Balkengat broeden durven de meeuwen weer brutaal te krijsen, zo goed als de futen elkaar weer ongestoord het hof maken, de woerden zich uitleven in groepsverkrachting, de felle meerkoetjes over het water scherend op elkaar afstuiven en de schuwe waterhoentjes weer om de arken durven te scharrelen.
+De eenzame aalscholver, die wellicht vanwege een stip te veel of te weinig uitgestoten werd en tot zijn solobestaan gedwongen, hoefde al nooit iets van de zwanen te vrezen. Ze tolereren hem. Een vreemde vogel, maar geen voedselconcurrent. Mensen vinden hem wèl interessant. De aalscholver weet zich dan ook verzekerd van veel belangstelling, als hij met wijd gespreide vlerken op een paaltje staat te zonnen of half weggezonken in het water net zo lang met een vis van eigen grootte jongleert tot hij hem in de volle lengte naar binnen kan schrokken, waarbij zijn hals als een panty in de breedte uitrekt. Een beetje eng, maar móói…
+De schepen van 'Hollands Glorie' voeren eerste Paasdag voor een habbekrats met jong en oud uit voor een tochtje over het IJsselmeer. Het ging allemaal zo vredig toe op deze bruine vlootschouw, dat niemand in de gaten had hoezeer de twee verhuurkantoren in elkaars vaarwater zitten. De schippers zelf hebben geen behoefte aan een Slag om de Zuiderzee. Laat ze die maar op het land uitvechten.
+Meneer Plesman uit Huizen belde op. Het verhaal van zijn wandeling over de wallen van het Muiderslot ter compensatie van de 1 april wandeling van 'Ken uw woonplaats', waar hij zoals zo velen in was getrapt, klopte, op één belangrijk punt na. Zomin als hij boos was om de aprilgrap was hij boos toen hij bij het slot arriveerde. Hij was juist vereerd. Een medewerkster die al heel lang op het Muiderslot rondleidingen doet herkende hem na ruim twintig jaar prompt als de gulle schenker van het wandelpad en ontving hem allerhartelijkst.
+Meneer Plesman hoefde dan ook niet te betalen om 'zijn' pad te betreden. Hij kon geheel gratis zijn gang gaan, samen met de dame die hem vergezelde. Wel vond hij het teleurstellend dat er tegenwoordig een toegangsprijs geheven wordt om over de beer te lopen. Dat was nooit zijn bedoeling geweest toen hij het pad in 1980 aan het slot en Muiden schonk. Zijn idee was dat iedereen er vrijelijk gebruik van zou maken, met name gehandicapten. Voor rolstoelers heeft hij een speciaal plaatsje in zijn hart. Laten we het er op houden dat meneer Plesman niet boos was, maar verdrietig (lees ook wat de Webmaster hierover schrijft!).
+Mevrouw Fenje Smit, informatrice aan de VVV balie, werd geïnterviewd door de Gooi- en Eemlander. Ze vertelde dat ze toen ze nog in Leiden bij de thuiszorg werkte en de mensen haar vroegen waarom ze in Muiden woonde, als antwoord gaf dat haar man bij de gemeente werkte. Mevrouw Smith houdt niet van poeha. 'De vrouw van' vindt ze een achterhaald idee. Mevrouw Smith is de vrouw van de burgemeester.
+In de komende raadsvergadering wordt afscheid genomen van Margot van de F., die uit de gemeente vertrekt. Ze neemt haar wethouderswachtgeld mee want ze was vier maanden in deze functie, net genoeg om hier aanspraak op te mogen maken. Een kans om zich waar te maken heeft ze echter nauwelijks gehad. Ze genoot vooral bekendheid als de vrouw die een klap kreeg in de raadszaal: een klap die wat het wachtgeld betrof net op tijd kwam, maar die wel het eind van haar politieke carrière inluidde. Het was de eerste klap die ooit in deze eerbiedwaardige omgeving viel. De eerste klap is soms méér dan daalder waard.
+Zijn intense belangstelling voor de Muider politiek kennende zal het me niets verbazen als Eric Pieter Vlaanderen zich momenteel langs de lijn warm loopt om weer in de raad te komen. 'E.P.' is de man die als inzet van een damesruzie achter de klap zat (allemaal achterklap). Eigenlijk is oud-wethouder Sjake van Huissteden aan de beurt voor de vrijkomende raadszetel, maar Sjake woont hier niet meer. Theoretisch is het mogelijk dat hij terugkomt naar Muiden, maar waarschijnlijker is dat E.P. straks de stoel van Van de F. gaat bezetten. E.P.staat na Sjake als tweede kandidaat op de VVD lijst, omdat hij bij de verkiezingen meer dan 300 voorkeursstemmen kreeg, verreweg de meeste van de hele raad. Doet-ie het of doet-ie het niet? Als dat maar goed gaat.
+De Omroep Bezig verzorgt in Florisberg het muziekprogramma 'Het loopt op rolletjes'. Ook niet-bewoners zijn welkom. Maar wel met een rollator.
+Muiden vraagt zich af wat er met het wijkgebouw/annex mortuarium in de Prinses Irenestraat gaat gebeuren. Alleen Thea Ruiter zit er nog met haar fysiotherapie. Als je de geruchten moet geloven wordt het pand als woonhuis verkocht. Brengt meer op.
+Stel nu eens dat de gemeente het mortuarium zou kopen. Kunnen we hier weer met een gerust hart doodgaan.
+De trombosedienst is tijdelijk ondergebracht bij de brandweer. Het gaat er als vanouds gemoedelijk aan toe. Het is zelfs gezelliger geworden dankzij het huiskamersfeertje en de koffie. Het consultatiebureau is voor zolang het duurt verhuisd naar Florisberg in Muiderberg. Kunnen de kleintjes alvast een plaatsje uitzoeken.
+Ouwe Muier maakt nu wel grappen, maar in wezen is het natuurlijk godgeklaagd dat in Muiden de ene voorziening na de andere wordt opgeofferd aan de commercie. Wie verandert er wat aan? Plaatselijke politici, doe wat alsjeblieft!
+Gezien in het gemeentelijk informatieblad? Je krijgt straks een hapje en een drankje na elke raadsvergadering. Oneerlijke concurrentie voor de vaste stek na afloop, taveerne de Mol!
+Als B&W de raad meekrijgt komen er nog wel ingrijpender veranderingen op het gebied van gemeentelijk vergaderen. Ooit waren de openbare commissievergaderingen bedoeld om alvast de raadsvergaderingen voor te bakken. Maar deze informatief bedoelde vergaderingen zijn in de loop der jaren ontaard in bijeenkomsten, waarin niet geschroomd wordt alvast aan te kondigen wat men straks gaat stemmen en waarom. Zodat er in de raadsvergadering zelf niets meer te betogen valt. In recordtijd vliegen de voorstellen er door heen. Die situatie wordt teruggedraaid. De raadsvergaderingen moeten weer spannend worden.
+Onder het motto 'een insprekende burger is niet lastig maar nuttig' wordt voorgesteld om voorafgaand aan elke raadsvergadering een vragenhalfuurtje te houden voor ingezeten. Het is niet duidelijk of deze alleen vragen mogen stellen over de onderwerpen die op de agenda staan of hier ook iets over mogen zeggen.
+Ook voor de raadsleden verandert er iets. In het kader van discussie en besluitvorming mochten die totnogtoe naar hartelust iedere collega in de rede vallen, maar straks kunnen ze alleen vanachter een spreekgestoelte hun ei kwijt. Wel wordt er soepeler omgesprongen met de spreekbeurten. Je mag in principe twee keer aan het woord komen, maar de voorzitter zal uitwisseling van ideeën en meningen eerder stimuleren dan frustreren, is de bedoeling.
+Wat de commissievergaderingen betreft wil B&W terug naar de eerste aanpak. Net als vroeger mogen er ook niet-raadsleden in de commissies zitten, maar ze moeten wel op de kandidatenlijst staan van de partij die ze vertegenwoordigen. Vraag van Ouwe Muier: waarom niet ook niet-kandidaat partijleden? Hou me ten goede: dit is geen sollicitatie.
+Geheel nieuw is dat de commissie in wisseldienst wordt voorgezeten door een raadslid. Dat wil dus zeggen niet door de burgemeester en ook niet door een wethouder, ook al is iedere wethouder zoals u weet zelf ook raadslid.
+Een echt gezellige boel met z'n allen om een grote ronde tafel wordt het niet. Anders dan nu mag het publiek straks zelfs niet meer spontaan inspreken bij de rondvraag. Je moet je vragen twee dagen tevoren indienen, zodat er alle tijd voor de gemeente is om een antwoord te bedenken. En het beruchte beklaagdenbankje, van waaruit de insprekers een duit in het zakje mogen doen, blijft. Als het aan B&W ligt.
+Wat ik echt mis is het peper en zout in de commissievergaderingen: deskundige informatie door ambtenaren of andere specialisten. Want daar gaat het toch om, om meningsvorming.
+De krant bracht met een grote kop het bericht dat Brandweer, het voetbalelftal van de Amsterdamse spuitgasten, het Muidense elftal waartegen ze moesten spelen probeerde 'om te kopen'. Het brandweerelftal was incompleet en kwam niet opdagen. Om een boete te ontlopen vroegen ze Muiden zichzelf als winnaar op te geven bij de bond. Een merkwaardig verhaal, alleen is het voor de voetbalwereld geen nieuws. Muiden wees de suggestie verontwaardigd van de hand, maar je zal ze de kost moeten geven die er op ingaan. Anders wordt het overspelen en als je dan geen elf man bij elkaar krijgt riskeer je zelf een boete.
+Café Ome Ko stond van oudsher bekend als een etablissement waar je bijna 24 uur per dag terechtkon. Alleen is het al weer jaren geleden dat tante Aart, vaak samen met tante Fie, ontaard vroeg volop in touw was, terwijl maar twee uur daarvoor de laatste klanten de deur uit waren gegaan. Het loonde dan ook om buiten op de komst van de dames te wachten. Als je een bekende was wilden ze je nog wel eens uit medelijden binnenlaten voor een kop koffie.
+Die tijden zijn voorgoed voorbij.'Een kleintje mededeling' staat boven het bericht dat sinds kort bij Ome Ko hangt en waarin uitbaatster Alma Boersma aankondigt dat haar café voortaan niet meer om zeven uur maar om acht uur 's ochtends opent. Hiermee is ome Ko nog steeds een vroeg café. Maar een nachtcafé: nee.
+Woensdag 18 april staat Alie Kuijl, tante Alie voor de jongeren, voor de laatste ochtend in ons nationale watersportcafé. Trouwe koffiedrinkers zullen straks haar hartelijkheid en belangstelling missen, zoals ze ook tante Aart missen en Karel Moolhuizen, die al weer een paar jaar druk in de weer is met 'zijn oude dag'. Alie stond eerst op donderdagen. De laatste jaren was ze er altijd op maandag.
+Alie gaat weg, maar een andere geliefde Muier keerde naar Muiden terug. Tot ieders genoegen is Ko Schiffel er weer. Hij was langdurig ziek. Kootje moet nog wat aansterken.
+Marcel Pronk telde op 5 april tijdens de spits ongekend hoge aantallen door Muiden rossende auto's. Kunst! Er was die dag een landelijke treinstaking.
+Bij Veerman op de Lelie hebben ze druiven, sinaasappelen en bananen in de voortuin.
+Volgens 'VechtJournaal' blijft lijn153 tussen Muiden en Weesp tot september bestaan. Het gemeentelijk infoblad meldt dat er voor een rit met het belbusje, dat deze lijn zal moeten vervangen, meer moet worden betaald dan het strippentarief, maar hoevéél meer staat er niet bij. De gemeente kondigt aan het niet te zullen pikken als het busje niet meteen komt als lijn 153 verdwijnt. Geen openbaar vervoer naar en van Weesp is voor B&W absoluut niet te verteren, zo laat men vechtlustig weten. Waarmaken heren!
+Muiderberg heeft 17 kinderspeelplaatsen en moet terug naar 15. Muiden heeft er 10 en moet terug naar 7. Muiderberg heeft er dus ruim twee keer zoveel. Wat heeft die V.I.B. te zeuren over achterstelling van het dorp?
+Wie de gemeente in het ootje wil nemen moet de komende vier weken een kluif in zijn tuin leggen en achter de deur gaan zitten blaffen. Er wordt in die periode geïnspecteerd op hondenbelasting. Als je daar onderuit wilt kun je ook Bello zolang bij de buren stallen.
+Valt er op een lentedag overal in Muiden een peperdure folder in de bus. U hebt 'm vast wel gezien. Veel blauw en nog meer groen. Blijkt het over 'de herinrichting van de Vechtstreek' te gaan. 'Rijk aan historie, rijk aan natuur, rijk aan toekomst!' zo wordt ons vanaf de voorkant toegeroepen. Van wie is die folder? Even zoeken. Niet te vinden. Even bellen dan? Geen telefoonnummer. Dus maar weer het gemeentehuis lastig gevallen.
+Andere nieuwsgierige burgers zijn me voor geweest. De groene folder is van de provincie, van de dienst landelijk gebied voor ontwikkeling en beheer. Het is dus geen folder van de Landinrichtingscommissie waarin allerlei 'openbare lichamen' en 'belangengroeperingen' zitting hebben? Bedoeld worden die elf zo te zien belangrijke meneren en die ene belangrijke mevrouw die ook meteen de voorzitter is? Ja, nee, geen mening.
+Wel een mooie folder. Toch maar even lezen. Ai, ai. Niets dan nulmededelingen op het bekende betuttelende voorlichtingstoontje. De overzichtskaart lijkt meer informatie te bieden. Staat daar niet 'Rietpolder'? Maar dat is toch het kruitfabriekterrein? Waarachtig, het staat erbij: de 70 ha van de KNSF, een en al 'groengebied'! En wat staat daar? Worden er nog meer groengebieden aangelegd? Jawel:160 ha Diemerpolder. Een ook nog eens 140 ha Gemeenschapspolder - Oost en Bloemendaler polder. Maar daar zou toch…eh?
+Ouwe Muier weet het niet meer. De kruitfabriek is plotsklaps weg en er is geen woning gepland. De Bloemendaler polder moet het ineens stellen zonder de 'afrondende bebouwing' van Leeuwenveld. Groot Muiden met de kantoorkolossen en de woningbouw langs de Vechtoevers? Niet te zien. Maar het allermerkwaardigste: geen spoor van een verlegd A1 tracé en geen spoor van het aquaduct!
+Het is allemaal groen wat de kaart slaat. Groen met gloednieuwe wandelpaden. Groen met gloednieuwe fietspaden. De provincie maakt ons lekker met groen, groen en nog eens groen. Hoewel, de provincie? Laten we zeggen een dienst van de provincie die duidelijk iets anders voor ogen heeft dan weer andere diensten. Wie moeten we nu geloven? Wat moeten we nu geloven? Waarom moeten we ik weet niet wat geloven?
+ Er is sprake van een raamplan dat u mag inzien (laat ik nu toch per ongeluk 'rampenplan' lezen). En u mag zelf invloed uitoefenen. Er waren inloopavonden gepland, maar die zijn afgeblazen. U zult het met 'telefonische spreekuren' moeten doen.
+De voorganger van Harry Smith, Bert Kuiper, is al weer jaren burgemeester van Skasterlân. Hij had hier veel vrienden gemaakt en komt dan ook regelmatig terug. Vorige zomer wachtte een heel verjaardagsgezelschap op Bert Kuiper, die, als belangrijke gast, vanuit Friesland met de boot naar Muiden zou komen.
+Bert Kuiper meerde aan op een plek waar hij volgens zijn gastheer zou mogen liggen. Maar die plek was van een ander en zijn gastheer had verzuimd die ander in te seinen over de komst van de eerste burger uit Friesland. Had hij het maar wel gedaan.
+ Ongevraagd de plek van een ander innemen is op het water, vergeleken met het leven op het land, zoiets als plompverloren je auto in andermans voortuin parkeren. Kortom, burgemeester of niet, Bert Kuiper kreeg de wind van voren van de eigenaar van de ligplaats. In recht voor zijn raaps Muiens werd hem duidelijk gemaakt dat hij op moest rotten. Het kwam gelukkig allemaal nog goed. Hij mocht blijven liggen tot het feestje voorbij was.
+Op naar het Muiderslot. Van 28 april tot en met 6 mei komen daar de Middeleeuwen tot leven. Er zijn ridders en riddergevechten, er is een nar en er zijn troubadours. Horigen en lijfeigenen ontbreken. Die mensen in de tuin zijn Muier vrijwilligers.
+Mevrouw Kooijman, een niet-Muiense die helemaal in Haarlem woont, maar toch de keutels kritisch volgt, mailt mij: 'Ouwe Muier, als je moeilijke woorden gebruikt, moet je het wel goed doen. Iemand die van keutels smult is geen 'coprofagist' maar een coprofaag. Of een coprolagnicus. Of een coprofiel - niet te verwarren met een copoclefiel, een sleutelhangerverzamelaar'. Hartelijk dank mevrouw Kooijman, ik waardeer uw gekeutel zeer.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: