- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Oplichtende en nagloeiende keutels

+De treurwilgen langs het water staan weer mooi te wezen in hun groene sluiers. Verdwaalde wintergasten als brilduikers, tafeleenden en nonnetjes laten zich nauwelijks meer zien. Het wachten is nu op de moeders met kuikens, zoals de fuut, die met haar jongen op haar rug een ideale draagmoeder is, evenals de aanstaande moeder zwaan in het Balkengat.
+De donzen racebootjes van de eendenmoeders vormen een hoofdstuk apart. Zich van geen kant bewust van het gevaar dat van boven en van onderen dreigt schieten ze razend snel heen en weer. Af en toe verdwijnt er een in de bek van een reiger, snoek of waterrat. Dan kijkt de eendenmoeder om, een beetje verbaasd, maar vooral nogal dom. Ze houdt het er maar op dat ze zich verteld heeft. Elke keer weer.
+De dappere meerkoetjes zijn uit ander hout gesneden. Ze vallen elke reiger die in de buurt van hun jongen komt frontaal aan. Het maakt indruk op de rover. De malle meerkoetmuppets met hun rode kraagjes komen meestal met de schrik vrij.
+Wat voor verrassingen staan ons te wachten, zodra het onder de rook van Amsterdam weer warmer wordt? Komen de zwanebloemen terug en de egelskop? Krijgen we weer ringslangen te zien? En dodaars? Zou er weer af en toe een ijsvogel langs schieten? Hebben we het zeldzame geluk om net als een paar jaar geleden weer een roerdomp waardig langs de oever te zien schrijden?
+Muiden wordt een Lichtstad. Als het voorstel van B&W bij de raad gehoor vindt komen de Groote Zeesluizen in floodlight te staan. Ook de toegangsbruggen krijgen een spannende belichting: de Naarderpoortbrug, de Amsterdamsepoortbrug en misschien zelfs wel de brug over de Keetpoortsluis. Een artistiek belicht kippenbruggetje zit er echter niet in. Volgens de plannen komt ook Muiderberg aan de beurt, maar later, na Muiden dus. Voor Muiderberg Lichtdorp richten de adviseurs van 'Holland Licht BV' uit Amsterdam hun blik met name op de Brink en de Dorpsstraat.
+De lichtmeesters van 'Holland Licht BV' hebben er zin in, dat is wel duidelijk. Ze zijn zo wildenthousiast over Muiden dat ze bereid zijn om zonder daar ook maar een cent voor te rekenen alvast een tipje op te lichten van de lichtsluier die Muiden-bij-nacht aan het oog onttrekt. Vol overgave schreven ze een lofzang op de Vechtstad van vele pagina's. Daarin wordt op allervriendelijkste toon de zo gewenste verlichting van onze monumenten bepleit.
+Zwartkijkers zoals Ouwe Muier zullen er wel weer over zeuren dat adviseurs de stroopkwast hanteren om de vroede vaderen te paaien. Maar wat kan er op tegen zijn als professionals lyrisch worden van het licht dat zij in de Muider duisternis zien? Zolang het niets kost?
+De Amsterdamse lichtmeesters hebben het over een sfeervolle verlichting, waarbij 'de architectuur van de stad centraal staat'. Muiden is totnogtoe slecht bedeeld met floodlight. Alleen onze middeleeuwse kerk staat in het toeristenseizoen in de schijnwerpers. Daarnaast is er ook groot licht gericht op het Muiderslot en de Doelen, maar die doen dat voor eigen rekening.
+Als het aan Holland Licht BV ligt wordt Muiden een lichtend voorbeeld voor de hele regio. Vooral de omgeving van de sluisburg is een luisterrijk, zo niet feeëriek aanzien toebedacht. Het hart van de stad wordt door de lichtspecialisten de 'huiskamer van Muiden' genoemd, en ook 'een dierbare ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers'.
+De Amsterdamsestraat en de Naarderstraat blijven zeker niet in de schaduw. De adviseurs hebben ook voor deze sluipverkeerroute een belichting in petto, al zeggen ze nog niet hoe precies. Maar over de Kazerne en het Muizenfort wordt met geen woord gerept. Ook het gemeentehuis wordt niet genoemd, het oude zomin als het nieuwe. In de opsomming ontbreken voorts de huizen van zowel de burgemeester als de wethouders. Wel een beetje pijnlijk, maar met een extra budgetje is zoiets gauw goed gemaakt.
+De wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de adviseurs werpt een verlossend licht op een complexe materie. Wie had bijvoorbeeld ooit kunnen bedenken dat er hier vier soorten straatverlichting zijn? Dit verschijnsel wordt even geduldig als helder uitgelegd. Je hebt naast de openbare verlichting ook nog de jaarlijkse feestverlichting, de veiligheidsverlichting van de sluis en de sfeerverlichting. Met name wat dat laatste betreft schieten we in Muiden te kort. We hebben alleen maar schemerlampjes en die staan niet op straat, maar binnen.
+Het idee om de sluisbrug uit te lichten teneinde een feestelijke uitstraling op het hele stadje te verkrijgen schrijven de lichtmeesters met gepaste bewondering toe aan onze eigen Muider Ondernemings Raad. Uitgangspunt bij het verlichtingsplan is dan ook de facelift met de traditionele feestverlichting, waarop de MOR Muiden elke decembermaand pleegt te trakteren. Wel haasten de adviseurs zich eraan toe te voegen dat het bij floodlight niet om lichtarmaturen gaat zoals tijdens de feestdagen, maar om schijnwerpers die zelf niet zichtbaar zijn. Nooit geweten!
+Muiden Lichtstad. Als alles meewerkt wordt deze droom nog voor het eind van het jaar werkelijkheid. Dit temeer omdat B&W verwacht dat de MOR bereid is een substantiële bijdrage in de kosten te verlenen. Met de DWR als beheerder van de Groote Zeesluizen zal eveneens over een bijdrage moeten worden gepraat. Dat gebeurt na de zomervakantie.
+Ook al is de zelfpresentatie van Holland Licht BV dan geheel gratis, het grote lichtfeest gaat natuurlijk wèl iets kosten. B&W vraagt de gemeenteraad in totaal fl 45.000, - op te hoesten. Dit als 'voorbereidingskrediet voor het opstellen van het verlichtingsplan'. Let wel: ze hebben het over een voorbereidingskrediet. De eigenlijke uitvoering is weer een heel ander hoofdstuk met weer een heel ander prijskaartje.
+Van de gevraagde fl 45.000, - is fl 29.000, - nodig voor het eigenlijke verlichtingsplan. Hier komen BTW, 6% bureaukosten, en onkosten als reiskosten en reprokosten bij. Ook houden B&W in hun voorstel alvast voor alle zekerheid rekening met prijsstijgingen.
+Ik heb geen verstand van zekeringen. Ik durf het dan ook nauwelijks te vragen, maar is het eigenlijk niet een beetje veel, bijna een halve ton, voordat er zelfs nog maar een peertje is ingedraaid? Of is zo'n bedrag gebruikelijk bij inschakeling van een extern adviesbureau?
+Zelf zou ik het op mijn eigen simpele manier aanpakken – vooropgesteld dat ik mee zou willen werken aan zo'n mega lichtbaken voor nachtelijke aanvliegroutes. Ik zou drie installatiebedrijven een offerte laten uitbrengen en dan het in mijn ogen beste plan kiezen op basis van prijs, kwaliteit en vertrouwen. De bofkont die het mag uitvoeren verwacht en krijgt natuurlijk geen stuiver meer dan hij geoffreerd heeft. Maar ja, ik ben wat grootschalige aanpak betreft nu eenmaal geen groot licht. Ik ben geen edelachtbare manager en mijn piepkleine bedrijfje draait niet op gemeenschapsgeld.
+E.P. Vlaanderen maakt zijn rentree in de gemeenteraad op 10 mei. Brak op 10 mei niet de tweede wereldoorlog uit?
+Ongevraagd advies aan burgemeester Harry Smith: volg vóórdat Vlaanderen weer in de raad zit een spoedcursus vergadertechniek.
+Wethouder Cees Leupen voert schijngevechten uit om zich voor te bereiden op zijn confrontatie met de gedeputeerde Henri Meijdam van de provincie Noord-Holland. Die komt op woensdag 25 april naar Muiden. Het liefste zou Leupen Meijdam op het matje roepen en hem eens stevig de oren wassen, vanwege z'n plannen om de Bloemendalerpolder vol te plempen met woningen. Dat voornemen staat haaks op de natuurvriendelijke ideeën van Meijdam zijn voorganger. Maar hoeveel dreigende taal Leupen ook uitslaat: als kleine jongens met grote jongens vechten verliezen de kleine, om maar weer eens een wijze uitspraak van een vroeger raadslid die Wiebe de Haan strijk en zet citeert, te citeren.
+Raadslid Frits van Rossum roert menig onderwerp aan. Maar waar hij het woord ook over voert, het klinkt altijd als een grafrede. Dat was zèlfs het geval bij zijn milieuvriendelijke ideetje om Muiden in te dekken tegen de dreiging van eventuele woningbouw in onze mooie open Noordpolder. Van Rossum zou graag zien dat de Noordpolder een moerasgebied werd als een soort 'ecologische schakel' tussen het Naardermeer en het IJmeer. Mooi bedacht, maar voor de springlevende boerenstand een grafrede .
+Er waren in de raadsvergadering van 19 april bloemen voor Margot van de Fliert, die afscheid nam na het breken van het twee eeuwen oude snelheidsrecord in het bezetten van politieke functies in Muiden. Er waren ook bloemen voor Dick Schulp die voorlopig nog niet van plan lijkt te zijn om op te stappen. Het stond me vaag bij dat hij vorig jaar ook al een boeketje had gekregen, bij gelegenheid van zijn twintigjarig raadslidmaatschap. Inderdaad, het bleek een telfoutje te zijn. Schulp liet weten dat hij dat hij inmiddels al 21 jaar meedraait in het gemeentebestuur. Hij mocht de bloemen houden.
+Wiebe de Haan voorziet dat als Muiden nog verder wordt ingesloten door de grote steden Hare Majesteit straks over land naar Hoorn moet, ook al heeft De Groene Draeck, de Lemster aak van het Oranjehuis, Muiden als thuishaven.
+Als het voorstel van B&W doorgaat krijgen de niet-raadsleden die in de gemeentelijke commissies gaan zitten geen cent presentiegeld en ook geen onkostenvergoeding. De raadsleden krijgen dat allemaal wel. Alsof je geen cent waard bent wanneer je nog niet bent gekozen!
+Het van der Vlietterrein dat aanvankelijk op de agenda voor de raadsvergadering stond, komt pas later aan de orde. Heeft te maken met nieuwe ontwikkelingen bij de onderhandelingen tussen de gemeente en Arie van der Vliet. Regelmatig duiken er andere ideeën op. Het laatste is een grand café - achtig horecabedrijf in de Hellingstraat naast de poort naar de werf.
+Wie de hal van het gemeentehuis opgevrolijkt wil zien met haar of zijn kunstwerken krijgt alle gelegenheid om alvast te oefenen. In de kleuterhoek staat een tafeltje met kleurpotloden en papier klaar.
+Wij bestaan! De Gooi- en Eemlander noemt onze site bij naam in een artikel over de terugkeer in de raad van Erik Pieter Vlaanderen. Aanleiding is een exclusieve verklaring van ons aller E.P op muideninfo.nl. Een goed voorbeeld van hoe een lokale website haar nut als informatiebron voor een regionaal dagblad kan bewijzen en hoe de krant op zijn beurt zijn lezers een dienst bewijst.
+Kranten die naar lokale sites verwijzen, dat is een goede ontwikkeling. Krant en site vullen elkaar immers prima aan. Menig nieuwsgierig gemaakte krantenlezer zal naar een bepaalde site klikken, wanneer hij door de krant attent gemaakt is op bijzonderheden op die site, die de redactie niet kan geven, bijvoorbeeld door gebrek aan plaatsruimte. Maar zo'n lezersservice is pas echt zinvol als de naam van de website goed gespeld is. En dat was bij het artikel in de Gooi- en Eemlander jammer genoeg niet het geval. Menig abonnee in Muiden en Muiderberg zal dan ook vergeefs naar muideninfo.nl gesurft hebben. Het is helaas niet anders: websitenamen luisteren net zo nauw als telefoonnummers.
+De Keetpoortsluis wordt gerestaureerd. Dat de situatie straks een stuk veiliger wordt zal de moeders en vaders die met hun grut over de brug lopen geruststellen, want na de restauratie is over de volle lengte een extra stang onder de huidige hoge leuning aangebracht. Nu kan een kleuter nog onder de leuning door zomaar de sluis inlopen.
+Eigenlijk moet de Keetpoortsluis als monument strikt in de oorspronkelijke staat hersteld worden. Maar de DWR gaf gelukkig gehoor aan het verzoek van de gemeente om uit menslievendheid in te stemmen met een stukje geschiedvervalsing.
+Ook de Weesperpoortsluis wordt binnenkort gerestaureerd. Voor het kippenbruggetje is geen extra beveiliging nodig. Onder de leuning lopen in de lengte zoveel stangen dat een kind er niet gauw doorheen zal glippen.
+Roergangers die de snelheid van 6 km/u binnen de bebouwde kom en 9 km/u daarbuiten overschrijden moeten er op rekenen dat ze binnenkort een pistool op zich gericht krijgen. Niet als schot voor de boeg maar om hun snelheid te meten. Dat mag straks waarschijnlijk ook op het water, net als nu op het land. Er wordt geschoten met een laserpistool.
+Jan Portengen, hoofd van de regio Gooi - en Vecht van de DWR hield voor de Historische Kring Stad Muiden een lezing over de waterhuishouding in onze contreien. Jan Portengen weet heel veel, maar hij wist geen raad met een vraag uit de zaal hoe het zit met de vervuiling van het Naardermeer door de lepelaar. Totdat bleek dat de vragensteller het vervuilde terrein bedoelde en niet de vogel. Die broedt trouwens niet meer in het Naardermeer.
+Alle belanghebbende partijen hebben in het kader van het restauratieplan Vecht een intentieverklaring getekend om niet meer langs deze rivier te bouwen, zodat het gebied de kans krijgt zich te herstellen. Ook Muiden tekende ervoor. Dat zullen ze toch niet vergeten zijn? Of denken ze misschien: tegen die tijd gooien we er wel een artikel 19tje tegenaan.
+De aarden wal die de boze buurman opwierp op de Weesperbinnenweg om het Paul Beudel onmogelijk te maken zijn ark te betreden ligt er nog steeds. De gemeente doet er niets aan. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich in het klein. De enorme aarden wal aan de Noordpolderkant van het Muiderslot al gezien? Onderneemt de gemeente ook niets tegen.
+Anders dan de geruchten willen is het onwaarschijnlijk dat het wijkgebouwtje in de Prinses Irenestraat straks naar de hoogste bieder gaat en woonhuis wordt. De gemeente vindt dat het gebouw de bestemming gezondheidszorg moet behouden. En aangezien er zich al belangstellenden uit die sector hebben gemeld zit het er beslist niet in dat er straks geraniums voor de ramen staan.
+Niet alleen buslijn 153 tussen Muiden en Weesp komt te vervallen. Ook de 138 N, de nachtbus tussen Hilversum en Amsterdam rijdt straks niet meer bij gebrek aan voldoende belangstelling. B&W vragen zich af of er wel genoeg reclame gemaakt is voor 'deze waardevolle dienstverlening' zoals zij de 138 N noemen. Vast niet. Hoeveel Muiers hebben er ooit van gehoord?
+Er verdwijnt een aantal kleinere kinderspeelplaatsjes in de gemeente. Daar staat tegenover dat B&W voorstellen bijna een kwart miljoen uit te trekken om op de grotere speelplaatsen extra toestellen neer te zetten. Ook is het de bedoeling de speelplaatsen van een ondergrond van rubbertegels te voorzien, waardoor een val niet zo hard aankomt. Rubbertegels hebben de voorkeur boven boomschors, dat wel meegeeft maar niet zo lang meegaat en bovendien de omgeving vervuilt.
+Een mysterie op de Herengracht tegenover nummer 97. Vlak langs de Vecht staat nog net op de wallenkant achter een houten hekje een op het oog rijklare witte Honda. De auto wordt ingesloten door struiken en planken en kan zo te zien voor- noch achteruit. Hoe is-ie ooit op deze plek gekomen en hoe komt-ie er ooit weg? Er zit maar één ding op: alle heren van de gracht aantreden en helpen tillen.
+Waarom zou je met 30 km/u door Muiden rijden als er toch niet gecontroleerd wordt? Een Muidense heeft het antwoord. Ze kreeg een spelend kind op de motorkap. Maar omdat ze 30 km/u reed stond ze zo snel stil dat het kind ongedeerd bleef.
+Komt een oude Muier na twintig jaar terug in zijn stad. Ziet hij twee automobilisten die, elkaar de voorrang betwistend, midden op de sluisbrug op de vuist gaan. Constateert hij deskundig dat het hier nog steeds hetzelfde liedje is als vroeger: 'slechte dekking allebei.'
+Een bewoner van de Broshuizen wil de relatie met een opblaaspop als huwelijk erkend zien.
+Alma Boersma, de kordate uitbaatster van Ome Ko, vervangt in eigen persoon Alie Kuijl, die na 36 jaar trouwe dienst met pensioen is. Op Alma's eerste plaatsvervangende ochtend bestelde een vaste koffieklant zijn vaste café crème. Alma verstond hem niet goed en vroeg: 'hoor ik het goed, moet je koffie crème?'. Op zíjn beurt verstond de klant Alma niet goed. Hij dacht dat ze gevraagd had 'moet je koffie kreng?' Verzucht de stamgast: 'Alie is nog maar een dag weg, maar toch mis ik haar al'.
+In de luchtvaart is een keutel een habbekrats: een volstrekt waardeloos iets. Ik moest me toch maar eens wat luchtiger opstellen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: