- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kluit - en Rietkeutels

+Bericht uit de kazerne. Raadslid Riet Ruijzendaal: 'Wat bedoelt u met korte termijn? Wethouder Cees Leupen: 'Dat we er in ieder geval op terugkomen' Raadslid Riet Ruijzendaal: 'Dank u meneer de voorzitter'.
+Vier piepkleine kuikens, net uit het ei, ploften in het spoor van moeder meerkoet, hup over de rand van het hoge nest de Singelgracht in. De vijfde bleef zielig zitten, en leek daarmee ten dode gedoemd. Maar het pakte anders uit. Zijn kranskopje steekt nog steeds onder moeders vleugels vandaan. Goed dat-ie niet meeging want het eerste uitstapje van de vier avonturiers werd een drama. De koetjeskuikens werden meegesleurd door de sterke stroom. Vader en moeder koet schoten in paniek over het water maar konden de kleintjes geen helpende poot reiken. Voor hun leven vechtend verdwenen ze onder de Amsterdamse poortbrug door richting Amsterdamse trekvaart. Dus het hoekje om.
+Rectificatie: het zwanenechtpaar in het Balkengat heeft niet acht, maar negen eieren.
+Alsof er helemaal niets gebeurd is tijdens de bokkenfuif loopt elke woerd nu weer op gepaste afstand stijfjes achter zijn dameseend aan. Het lijken wel mannen. Hoewel: als ze mannen waren lieten ze zich niet zo ringeloren door de meerkoetjes. Die zijn nota bene de helft kleiner.
+Iedereen kijkt ademloos toe hoe een koppel futen elkaar het hof maakt. Ze lijken zo sprekend op elkaar dat het onmogelijk is aan te wijzen wie het mannetje en wie het vrouwtje is. Hebben de futen zelf ook moeite mee. Als het op niets uitloopt waren het twee mannetjes. Een herenechtpaar noemden ze dat vroeger respectvol in Muiden.
+Als je er oog voor hebt zie je dat een woerd zich pas echt prettig voelt als hij in zijn eentje is.
+Gehoord aan de waterkant: 'Ik zal je lèren genieten van de natuur!'
+Zondag 22 april werd het plezier voor de talrijke wandelaars in Muiden vergald door lange slierten motorrijders die hun stank en lawaai op ons stadje loslieten. Het verbod om over de sluisbrug te crossen werd door vrijwel alle coureurs straal genegeerd. Ze mogen wel de brug over, maar dan met hun motor aan de hand. Alleen vergt een motor voortduwen spierkracht en daar is lang niet iedere motormuis, ondanks het breedmakende motorpak, mee bedeeld. Vreemd dat de politie toch bang voor ze lijkt te zijn. Er was tenminste weer geen agent te zien.
+Het was stralend weer zaterdagmorgen tijdens de vrijmarkt. Het duurde alleen even voordat het COF door had dat dit niet door het oranjezonnetje kwam maar door de regen. Gelukkig waren de kooplieden al snel weer op temperatuur toen de handel in de grote tent mocht worden voortgezet. Hoewel de negotie nat was werd de markt druk bezocht.
+Mijn vrouw had wel naar de 'Sixtiesparty' in de feesttent op het Vestingplein gewild, maar ze kon ineens haar petticoat niet vinden.
+Donderdag 26 april trakteerde Kees van den Brink in Stadscafé vanouds Gieling zijn vele vrienden op zijn nieuwe dichtbundel 'Muider sequensen', een reeks ontroerende gedichten met Muiden in de hoofdrol. Kees van den Brink schrijft schitterend. Zijn bundel werd uitgegeven door De Beuk, Amsterdam. Aanschaffen als je hart voor onze stad hebt!
+In Story staat een hele pagina over Muiden. Of eigenlijk over Reinier van De Doelen. Of eigenlijk over de het rollebollend gedrag dat deze onweerstaanbare mooie jongen wordt toegeschreven. Er staat een plaatje bij van Reinier met zijn paaltje in de hand: het paaltje van de parkeerplaatsen voor De Doelen. Roddels, daar doet Ouwe Muier niet aan. Je koopt Story maar. Ligt bij De Hoek, eerste straat links vanaf de sluis.
+2001 is een slecht lintjesjaar voor Muiden. Er zat zelfs geen dameslintje in.
+Raadslid Hette Zijlstra wilde van de burgemeester weten hoe het nu toch zat met het ruimen van de bomen op de wallen van het Muiderslot. Het was een historiserende ingreep, liet Smith weten. De zieke iepen mochten zonder meer meteen voor de bijl, maar voor de niet-zieke bomen was een kapvergunning verplicht. En die was niet aangevraagd, laat staan verleend. 'Dit was de eerste en meteen ook de laatste keer' zei de burgemeester. Kunst, op twee bomen na staat er niets meer.
+De gelatenheid van Muidens eerste burger stond in schril contrast met zijn doortastende optreden bij de kaalslag op de dijk langs de Noordpolderweg. Maar dat was toen dan ook een 'heterdaadje'. Het scheelde weinig of Smith had zich tussen de flitsende bijlen en ronkende kettingzagen geworpen, zo geladen was hij. Maar het navrante was dat deze kap, hoewel rigoureus aangepakt, gewoon nodig was. Boomwortels ondermijnen nu eenmaal de waterkering en dat levert gevaar op voor mens en dier.
+Het is wel raak met de elektriciteitsstoringen in Mariahoeve. Al wekenlang valt de ene reeks lantaarns na de andere uit. Dan moet er weer gegraven worden. Weggebrande moffen bij de vleet. Als klap op de vuurpijl was daar woensdagavond ook nog eens die blikseminslag op de Zuidpolderweg waardoor je urenlang geen TV kon kijken en ook geen muideninfo. nl. Een aantal computers begaf het zelfs helemaal. Ook over videorecorders kwamen sombere berichten binnen.
+De loopvlakken van de Groote Zeesluizen werden drie dagen achtereen onder hoge druk schoongespoten met water uit eigen sluis. Een heel karwei. Het ziet er op het eerste gezicht weer als nieuw uit maar er valt heel wat te restaureren. Wat dan ook gaat gebeuren, zij het pas volgend voorjaar.
+Zondag de 22ste verscheen dan toch de eerste zwaluw in Muiden. Hij was kennelijk aangetrokken door de schone sluis. Zeker weten dat het een hìj was, want bij zwaluwen komen de mannetjes voor de vrouwtjes uit. Op vrouwen moet je nu eenmaal altijd wachten.
+Burgemeester Smith heeft het voor elkaar gekregen dat je binnenkort doorgeschakeld wordt naar Hilversum en niet naar Amsterdam als je vanuit Muiden of Weesp belt naar het alarmnummer 112 (daar red je levens mee). Gelukkig maar, want er waren levensgevaarlijke misverstanden met Amsterdam over bijvoorbeeld de Herengracht, de Weesperstraat en 't Singel. Die heb je in de hoofdstad ook.
+Niet meteen naar Ouwe Muier klikken als u naar muideninfo.nl surft. Er staan veel belangrijker dingen op, helemaal sinds webmaster Jan Bovenlander er een kompleet pakket gemeentelijke informatie op heeft gezet. Dat deed hij om iedereen alvast van dienst te zijn in afwachting van de komst van de officiële gemeentelijke website. Het kan namelijk wel even duren eer die operationeel is. Er staat nu werkelijk van alles en nog wat over Muiden te lezen op muidenifo.nl. En dát in Miami en Middelburg zo goed als in Muiden, en in Moskou en Maastricht zo goed als in Muiderberg. Daar kan geen gemeentegidsje tegenop.
+Als ik vaststel dat muideninfo.nl een schoolvoorbeeld is van hoe gebruiksvriendelijk en overzichtelijk een site kan zijn en ook hoe snel het opzetten ervan zonder grote kosten kan gebeuren is dat niet omdat ik er verstand van heb. Ik val anderen die er wel verstand van hebben en de site hogelijk waarderen graag bij, omdat ik er zoveel plezier aan beleef.
+Ondanks alle tam tam die ervoor gemaakt werd is de deelname aan het grote jaarlijkse spektakel 'Pampus by Night' onder de verwachtingen gebleven. Verdeeld over twee avonden kwamen een kleine zeshonderd feestgangers opdagen terwijl op duizend man gerekend was. Koud dat het was!
+Op de kabel worden 'zwangere vrouwen vanaf plusminus 28 weken' opgeroepen om aan zwangerschapsyoga te gaan doen. Díe zijn er vroeg bij!
+Willy van de Water is genomineerd uit 2000 kappers voor de Coiffure Award 2001. Wanneer ze wint krijgt ze een keutel.
+In de etalage van slager Frank Wagenmans hangen, ter ondersteuning van zijn handtekeningenactie tegen de massale ruiming van vee, opvallende schilderijen van runderen en schapen. Ze zijn gemaakt door mevrouw Rienks-Overbeek in de Weesperstraat. Of je het nu eens bent met de actie of niet: het zijn mooie schilderijen. Als er een expositie van haar in het gemeentehuis komt ga ik er heen. Kom ik daar ook eens een keer.
+Bij bakker Stricker op de Schulpen kun je sinds de verbouwing gezellig met z'n allen aan tafeltjes zitten, een broodje eten, koffie drinken en een krantje lezen. Op de gevel staat: Brood, Patisserie, Croissanterie en IJs. Waarom niet gewoon Lunchroom. Had een hoop verf uitgespaard.
+Achter het raam van haar gezellige antiek en curiosa winkeltje in de Sluisstraat, waarvan Marjan Britstra op zonnige zondagen de deur opengooit, staat tussen de andere spulletjes een blauwe Schipperbitter zakflacon. Toeristenprijs f 5, - Dezelfde flacons zijn te koop bij Ome Ko. Ook voor f 5, -. Maar dan vol.
+Vanaf 1 mei voert de politie geen parkeercontrole meer uit in Muiden. Ze hebben te weinig mensen en te veel andere taken. Zo wordt de surveillance door wijkagenten uitgebreid. De politie wil van de afspraken met de gemeente af omdat zij die niet kan waarmaken.
+Wethouder Dick Schulp zit hierdoor behoorlijk in de problemen. Het is bijvoorbeeld nog niet helemaal duidelijk welke bevoegdheden de uitzendkrachten van het particuliere bedrijf Parcon hebben, die de politieagenten moeten gaan vervangen. Ook het ophalen van de parkeerpenningen, dat de gemeente uitbesteedt, gaat nogal eens de mist in omdat men zich niet aan de afspraken houdt.
+Zolang er zich geen burgers als onbezoldigde parkeerkracht melden zal Muiden om quitte te kunnen spelen gedwongen zijn samen te werken met buurgemeenten.Verdeeld over de verschillende plaatsen kunnen de parkeerwachters van Parcon dan het aantal uren draaien dat is voorgeschreven.
+Eric Hoetmer, de verkeersdeskundige van de PvdA, is het niet eens met de verhoging van het parkeergeld die B&W in petto heeft om uit de kosten te komen. Hoewel Muiden behalve het Muiderslot en de horeca nauwelijks iets te bieden heeft, moet hier meer worden betaald dan in de wijde omgeving. En dan straks het maximale parkeergeld eisen. Ook al denkt de rest van zijn fractie er anders over: mij krijg je niet mee, zegt Eric.
+Het is vreemd gesteld met de particuliere parkeerkrachten. Ingehuurd door de politie mochten ze alleen op pad, met een portofoon op zak voor het geval dat. Maar zodra de gemeente ze inschakelt moeten de huurlingen altijd zij aan zij de straten af. Eentje binnenhalen, twee betalen. 'Wat de politie mag mogen wij niet' verzuchtte Schulp.
+Volgens de wethouder wordt er in Duitsland netter geparkeerd dan hier omdat de Duitsers nu eenmaal veel gedisciplineerder zijn dan wij. Best mogelijk, maar àls ze eenmaal je plaats inpikken houden ze 'm jaren bezet.
+Om hun droom van Muiden Lichtstad verwezenlijkt te zien wil de MOR samen met het gemeentebestuur en de DWR een lichtarchitect inhuren. Vooruitlopend op de ontwikkelingen nodigde de voorzitter van de Muider neringdoenden Frank Wagenmans het gehele gemeentebestuur uit voor een winkelwandeling door donker Muiden. Kijk maar uit mensen. Als in alle winkels de knop om gaat kun je hier geen hand voor ogen meer zien. Als ik de MOR was zou ik Crescendo vragen zijn blazers voorop te laten lopen met die schijnwerpers op hun pet. Een Duitse toerist die Crescendo zag marcheren dacht dat het muzikale mijnwerkers waren. Zeker uit de Bouvy zoutmijnen.
+De raadsleden lijkt het trouwens wel wat: eerst Muiden in floodlight en daarna ook Muiderberg. Maar het CDA en de VVD vonden dat het wel veel centjes zijn die B&W voor het verlichtingsplan wil uittrekken. Bijna een halve ton voor een advies, dus nog voordat er een peertje is ingedraaid, dat is geen kattenpis.
+De traditionele feestverlichting in Muiden tijdens de decemberfeestmaand werd door de wethouder van verlichtingszaken Cees Leupen 'de krul' genoemd. Maar goed dat hij niet door de raad werd afgezeken.
+In een commissievergadering kwam de toekomstige gemeentelijke website aan de orde. Drie op digitaal gebied ingevoerde raadsleden van evenzoveel partijen lieten weten moeite te hebben met de keus van B&W wat betreft het bedrijf dat de uitvoering ter hand zal nemen. De door het college gekozen firma werd traag op het web en ook nogal duur bevonden.
+Ook de afwijzing van een plaatselijke aanbieder viel verkeerd in de raad. Hette Zijlstra vond de door B&W aangevoerde redenen niet deugen en Frits van Rossum zei zelfs vierkant dat volgens hem dit Muider bedrijf zomaar opzij gezet was.
+ Van Rossum ontkrachtte zijn argumentatie door te betogen dat een websitebedrijf dat geen briefhoofd heeft niet gekozen had mogen worden en al helemaal niet als dat bedrijf het in zijn offerte heeft over een smoelenboek, in plaats van portrettengalerij. Dat is niet netjes en zo'n firma kan volgens Frits dan ook nooit iets zijn. Maar of de raad nu hoog of laag springt: B&W hebben het laatste woord bij dit soort besluiten.
+Ouwe Muier zit achter zijn monitor als een bestuurder die niet weet dat er een motor in zijn auto zit. Hij zal zich dan ook niet mengen in een discussie over digitale vaardigheden. Wel wil hij kwijt dat het kennelijk al zo normaal gevonden wordt dat tot twee keer toe de naam van een aanbieder verkeerd in de stukken staat dat hier nog maar één raadslid over valt. Maar het kan nog erger.
+De stadgenoot die meedong naar de uitvoering van de website kwam er pas achter dat hij niet in aanmerking zou komen toen hij bij toeval het betreffende voorstel in handen kreeg. Wat moet je hier nu van vinden? U mag kiezen: niet sjiek, slordig, stijlloos of hufterig. Ik zeg niet hoe dat Muider bedrijf heette, anders denkt u nog dat het Grid Consult van Jan Bovenlander is, de ondernemer die nu al een half jaar gratis voor niets heel surfend Muiden en Muiderberg een digitaal trefpunt biedt en deze beide woonkernen voorziet van speciaal klaargestoomde informatie en entertainment.
+Raadslid Hans van der Steen bracht in een commissievergadering de mogelijkheid ter sprake om straks vanuit Muiden het pompstation 'De Hakkelaar' te bereiken. Dat kan via een aan te leggen rotonde als de afritten van de A1 mochten worden aangepast. Als die rotonde er komt zou dat betekenen dat Muiden weer een 'eigen' benzinepomp heeft. 'Hoezo rotonde? Wat nou afrit? 'We gaan toch voor een aquaduct?' snauwde wethouder Sçhulp. Ouwe Muier vraagt zich af wat het een met het ander te maken heeft. En een aquaduct én een eigen benzinestation, mag dat asjeblieft óók?
+Dora de Beer, de verre voorgangster van Angelique, was een echte Muider stripfiguur. Ze was altijd heel afgemeten, tegen het bekakte aan met haar: 'woat belieft u ?' Vroeg Ouwe Muier haar een keer een BTW bonnetje. Zei ze gedecideerd: 'Ik wil absoluut niets met politiek te maken hebben'
+Gastkeutel van Rietje Hamers. Tijdens de bootaccessoiremarkt in de jachthaven  Naarden, voor de 38ste keer georganiseerd door Philip Hamers Internationaal uit Muiden, heeft de bekende Dog-troep een mast en een reddingsvlot gekocht om mee te nemen voor hun voorstellingen in Rusland. Ook was er een kunstschilder die een bruin katoenen botterzeil kocht, niet om er mee te gaan varen, want daar moet hij niets van hebben, maar om op te schilderen.
+Zomaar een zondagmorgen bij Ome Ko. 'Mag ik afrekenen? Antwoord: 'Woont u niet op de gracht? Nee? Dan wordt het een vriendenprijs: zes gulden. U woont in Weesp, zegt u? Negen gulden graag'.
+'Het is bij de konijnen af', constateerde wethouder Schulp. Raadslid Janneke Knijn protesteerde: 'dat kunt u toch niet maken!?" Maar ze vond het erger dat de burgemeester haar eerder mevrouw Klijn noemde. 'Het staat hier verkeerd', was zijn excuus.
+Wie de voorzitter van de VVD-fractie is weten we wel, maar wie gaan we vanaf 10 mei het meeste horen?
+Je wordt niet om een keutel en drie knikkers vastgezet, schreef Willem van Iependaal ooit. U kunt ze dus met een gerust hart blijven uitdraaien.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: