- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Dolgedraaide kamelen - en kletsende kazernekeutels.

+De Oranjeklanten die de trein naar Amsterdam gepakt hadden kwamen 's middags niet verder dan Weesp. Ze wandelden vaderlandse liederen zingend naar Muiden, waar ze bus 136 bestormden. Toen iedereen zat, stond en hing trok de bus langzaam op. Het scheelde weinig of ze waren ook nog bovenop het dak geklommen. Pas bij het Amstelstation werd het blik feestgangers opengetrokken.
+Een of ander onnozel TV spelletje waarbij de deelnemers de Vecht in moesten fietsen, hield op Koninginnedag bij Breukelen de scheepvaart op, met als gevolg dat het ongekend rustig was in de Muider sluis, terwijl er juist extra mensen paraat waren. Maar ook toen de laatste fietsers uit de Vecht gevist waren bleven de boten weg. Alles was naar Amsterdam.
+Een voordeel van de rust in de sluis was dat de toespraak van de burgemeester niet onderbroken werd door het gerinkel van de sluisbel. Dat kon ook nauwelijks, want de eerste burger was dit jaar opvallend kort van stof voor zijn doen. Misschien wel omdat er zoveel minder mensen naar hem stonden te luisteren. Begeleid door Crescendo werden volksliedjes gezongen. Oude maar ook een nieuwe: 'Ja Zuster, Nee Zuster'. Het gezagsgetrouwe publiek kende deze evergreen beter uit het hoofd dan die andere: het Wilhelmus.
+Bij de feesttent dreef een kleurrijke ballonnenwolk de lucht in. Een jongetje probeerde zijn eigen ballon in de massa te ontwaren. 'Zie je die van mij nog?' vroeg hij aan zijn vader. 'Ja', loog zijn vader: 'dáár gaat-ie'. Jongetje blij. Goeie vaders mogen liegen.
+Hét succes van Koninginnedag was de rodeokameel. Nooit geweten dat zo'n beest zulke bokkensprongen kon maken en kopstoten kon uitdelen. Maar ja, dikke bult, eigen schuld.
+Het schijnt dat de Meiden van de Kade (niet te verwarren met de Meiden van Verkade) heel mooi gezongen hebben. Jammer dat het niet te horen was. Voortaan een keel opzetten dames.
+Alle 34 deelnemers van 12 tot 15 jaar hebben het Jeugdsurvival overleefd. Op het water, aan het water, in het water. Kampvuur op het Schelpenstrandje en slapen in de feesttent. Koud dat het was! Maar je wordt er wel een echte kerel van. Behalve als je een meisje bent. Wat meer dan de helft was.
+Op de feesttent hing een alarmerend briefje van 'een Muidenaar' die zijn sleutelbos kwijt was. De eerlijke vinder werd uitgenodigd op te bellen of langs te komen. Om het makkelijker te maken stonden het telefoonnummer en adres van de verliezer erbij, plus de tekst: 'je maakt iemand heel erg blij'. Benieuwd of de vinder langs gekomen is. 's Nachts bijvoorbeeld.
+Nog maar een kwart van de Nederlandse bevolking heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Toch opvallend dat in Muiden zo'n kleine driehonderd mensen aanwezig waren bij de dodenherdenking. Overal hingen de vlaggen halfstok en de paden langs de oorlogsgraven in het Muiderbos waren mooi betegeld. Maar koud dat het was!
+Guus Kroon hield in het Muizenfort een zelfgemaakte expositie onder de titel 'Hitler en zijn handlangers'. 'Geen nazi-propaganda' had hij er voor alle zekerheid bij geschreven. Alsof iemand die daar ook maar één moment aan zal hebben getwijfeld. Gelukkig maar dat er geen neo-nazis op afkwamen Guus. Daar had je wel mee in discussie gegaan, zei je in de krant. Zij niet met jou, ben ik bang. Ik heb de èchte meegemaakt in '40 – '45.
+Zoals iedereen inmiddels wel weet is het een kwart eeuw geleden dat Muiden zich in historisch kostuum stak om de restauratie van de Groote Zeesluizen te vieren. Het vijfentwintigjarig jubileum is aanleiding voor een bescheiden feestje. De DWR en het Hoogheemraadschap trakteren Muiden op een Groote Zeesluizen kalender. Die valt deze zomer huis aan huis in de bus. De kinderen hebben hun jubileumcadeautje al binnen. Op de beker warme chocolade die ze na de lampionoptocht kregen staan de sluizen van Muiden.
+Hoewel de sluizen eigenlijk verboden toegang zijn voor het publiek, knijpen de sluiswachters een oogje dicht als er weer een bruidspaar met fotograaf de trap opkomt voor een foto van de dag van hun leven. Zo'n kiek kost niets. Een heel verschil vergeleken bij het Muiderslot. Daar moet voor het maken van bruidsfoto's fl. 100, - worden neergelegd.
+Langs de plantsoenkant van de Singelgracht komt misschien nog dit jaar een stukje uit de oever een beschoeiing met paaltjes. Tussen oever en paaltjes ontstaat al snel een rietgebiedje. Zo worden twee vliegen in een klap gevangen: meer natuur en minder afkalving van de oever door golfslag. Langs de Vecht is deze aanpak al een succes gebleken.
+Dankzij de steeds geavanceerder waterzuiveringstechnieken wordt het ook steeds onwaarschijnlijker dat woonboten nog op het rioleringscircuit zullen worden aangesloten.
+De waterpartij met de zwanen tussen de Mariahoeveweg en het benzinestation De Hakkelaar aan de A1 is er niet voor de mooiigheid maar voor een evenwichtige waterhuishouding in de Zuidpolder, waarin Mariahoeve ligt.
+De helikopter die van tijd tot tijd laag over de Noord - en Zuidpolder klapwiekt is niet van het traumateam, maar van de DWR, die de sloten aan het schouwen is. Kijken of alles er keurig bij ligt gaat vanuit de lucht sneller en beter dan vanaf de waterkant.
+Langs de Vechtkade hangt een spandoek met www.vuur.nl. Vuur? Even kijken naar die website. Blijkt van Carlo Vuur te zijn: presentator, spelleider en zanger. Zijn motto luidt: 'uw evenement wordt meer dan de moeite waard omdat Vuur er voor staat'. Dat belooft wat.
+Het gaat niet goed met het parkeerplaatsje bij het Muiderslot dat uitsluitend voor de bewoners aan het eind van de Herengracht bedoeld is. Er staat wel bij vermeld 'parkeren alleen voor vergunninghouders', maar veel mensen ontgaat dat. Ze halen braaf een parkeerbonnetje, zetten hun auto op het stekkie van de bewoners en krijgen dan tot hun schrik tòch een prent. Even een bord neerzetten met 'verboden te parkeren, uitgezonderd vergunninghouders' en dit probleem is uit de wereld.
+Zoals bekend kon de politie door 'overmacht' haar afspraken met de gemeente Muiden over het parkeren niet nakomen. Er werd veel te weinig gecontroleerd. Muiden liep hierdoor een kapitaal aan parkeerboetes mis. Inmiddels worden uitzendkrachten met BOA, dat is bevoegdheid tot verbaliseren, gerekruteerd.
+Eigenlijk is het te gek voor woorden dat de gemeente Muiden de politie nog eens tonnen extra moest betalen, terwijl het hun gewone dagelijkse werk is: overtredingen constateren en prenten uitschrijven. Maar nog gekker is dat dit extra betaalde werk zo ronduit slecht werd uitgevoerd. Je zag te weinig blauw bij te weinig blik. Het is te laat voor een inhaalslag. 'We betalen ze niet' kondigde wethouder Schulp boos aan.
+De woonarkbewoners verheugen zich op de komst van de containerpolitiepost bij de brandweerkazerne. De fundamenten zijn al gelegd. Hoeft niemand meer bang te zijn dat zijn plaatsje op het parkeerterreintje voor de vergunninghouders wordt ingepikt. Overtreders gaan straks onherroepelijk op de bon. De politie laat haar eigen plaatsjes niet inpikken!
+In het exploitatieplan voor betaald parkeren in 2002 staan geen guldens meer, maar alleen euro's. Dat is even wennen. En terugrekenen. Het huidige parkeertarief van f 2,25 per uur komt om precies te zijn op € 1.02 . Maar in de praktijk wordt straks € 1.10 gerekend. Wie zei daar ook alweer dat er geen wisseltrucs met euro's mogen worden uitgehaald? Was dat niet de overheid?
+Met het Muiderslot is het al niet anders. Hoewel in de gemeentegids van dit jaar staat dat de toegangsprijs voor volwassenen. fl 7,50 is, blijkt dit fl 10,- te zijn (en fl 12,50 als er iets bijzonders op het slot te doen is). De bezoekers mogen blij zijn met dat tientje, want, zo wordt er bij gezegd: dit is een 'Eurokorting'. Een verkapte prijsverhoging zullen ze bedoelen. Want de € 5.00 die straks gevraagd wordt staat voor pakweg fl 11, -. Wie zei daar ook alweer dat er geen wisseltrucs met euro's… ach laat maar.
+Het voorstel om de raadsvergaderingen weer wat spannender te maken viel goed bij alle commissieleden, wat niet zo verwonderlijk was, want zij hadden het zelf allemaal, onder aanvoering van nestor Wiebe de Haan, in elkaar gezet. Toch was men het niet op alle punten met elkaar eens. Zo staat nog allerminst vast of ook leden van een politieke partij die nìet op de kandidatenlijst staan om die reden ook niet in een commissie zitting mogen nemen.
+De kansel, het spreekgestoelte van waarachter de raadsleden hun standpunt naar voren zouden moeten brengen , is al aan de kant gezet voordat-ie zelfs maar uitgeprobeerd is. De dames en heren raadsleden willen het fluweel blijven voelen als zij zich laten gaan.
+Het merendeel van de raad voelt er niets voor dat in de commissievergaderingen het publiek bij hen komt aanschuiven. Het 'beklaagdenbankje' blijft dan ook in ere. Dit betekent dat je als gewone ingezetene van de publieke tribune naar een apart tafeltje moet blijven lopen om je ei kwijt te kunnen. Voor menigeen is dit een drempel, temeer omdat niet iedere voorzitter zich constant realiseert dat hij geacht wordt een meedenkende burger niet als lastig maar als nuttig te ervaren.
+Eerlijk is eerlijk: je krijgt straks als publiek meer dan vroeger de kans om te zeggen wat je op het hart hebt. Vragen, opmerkingen en meningen – je gaat je gang maar. Zelfs voorafgaand aan de raadsvergadering, zolang het maar over de te behandelen onderwerpen gaat.
+Vragen voor de rondvraag van de commissievergaderingen wil B&W graag twee dagen van tevoren op het gemeentehuis ontvangen, om goed voorbereid antwoord te kunnen geven. En nu maar hopen dat het allemaal niet zo formeel moet. Dat je gewoon even langs kunt wippen bij de balie van het gemeentehuis of dat je even op mag bellen. Overigens mag je ook je mond opendoen zonder dat vooraf bij B&W te melden.
+In Vecht-Journaal legt de burgemeester haarfijn uit hoe het zit met het inspraakhalfuurtje voor de raadsvergadering: 'Echt iedereen kan tijdens dit half uurtje inspreken, ook Greet op de hoek', aldus de burgemeester. Zou hij soms Geertje van de Hoek bedoelen?
+Aan het 'wachten op het vingertje' zal niets veranderen. Henk Beenen vond dat er een einde moet komen aan dit spelletje, waarbij de raadsleden het vertikken om meteen hun vinger op te steken ten teken dat ze het woord willen voeren. Ze wachten liever op de anderen, want als je 't laatst aan de beurt bent kun je je richten op wat je voorgangers gezegd hebben. Beenen drong er op aan dat de voorzitter voortaan door aanwijzing de spreekvolgorde bepaalt. Maar daar moest de voorzitter zelf, in dit geval de burgemeester, niets van weten.
+Strikt genomen kan een voorzitter knalhard optreden als het weer zover is. Als de man met de hamer geen vingers de lucht in ziet gaan, omdat iedereen op iedereen wacht, kan hem theoretisch niets ervan weerhouden het voorstel met een fikse mep af te sluiten omdat zich niemand als spreker heeft gemeld. Maar in de praktijk is dit nog nooit voorgekomen. De voorzitter ziet het spelletje altijd door de vingers. Het komt immers altijd wel goed.
+Vanuit het publiek stelde webmaster Jan Bovenlander, die toevallig toch aanwezig was, voor om de spreekvolgorde te bepalen aan de hand van de verjaardagen van de sprekers. Wie het eerst jarig is mag ook het eerst het woord voeren. Ik zie het helemaal voor me. Iemand spreekt voor zijn beurt en de burgemeester roept: 'Jij bent nog niet jarig!'
+Harry Mock, als altijd op de bres voor Muiderberg, vroeg zich af waarom er ooit een eind gemaakt is aan het afwisselend in stad en dorp houden van de commissievergaderingen. En of deze vergaderingen misschien ook weer in Muiderberg kunnen plaatsvinden. Niemand wist waarom men er in Muiderberg indertijd mee gestopt was, maar men had er geen enkel probleem mee de traditie in ere te herstellen. Ouwe Muier herinnert zich vaag dat Muiderberg destijds vanwege akoestische problemen buitenspel was gezet. Maar zo slecht als in de kazerne kan de akoestiek in de Rijver nooit geweest zijn.
+Frits van Rossum had geen trek in het hapje en het drankje na afloop dat evenals het vragenhalfuurtje voor de burgers de raadsvergaderingen straks aantrekkelijker moet maken. 'Je mag tòch niet roken', zei hij teleurgesteld. Wiebe de Haan sloot zich bij hem aan. Vrijheid blijheid. Als je anderen ziek wilt maken moet je dat toch zelf weten? Die rare wet ook dat je in openbare gebouwen niet mag roken!
+De wethouder van parkeerperikelen is, voor wie het nog niet mocht weten, tevens wethouder van aquaductdromen. In deze laatste hoedanigheid meldt hij opgetogen dat er 'steeds meer genade is' voor de aquaductplannen. Nu zelfs ook al van de kant van de provincie en Amsterdam. Ik begrijp het wel. Om hem te plezieren doen ze natuurlijk net of ze om genade smeken als onze dappere Dickie Duck voor de zoveelste keer binnen komt stormen op zijn stokpaardje, luid kraaiend: 'Kwakwadukt, kwakwadukt!'
+In het gemeentelijk informatieblad staat: 'beperkte bebouwing bij Muiden in het kader van de plannen voor de realisering van een aquaduct onder de Vecht in de A1.' Komt dat zien: het negende wereldwonder! Een aquaduct onder een rivier door in plaats van erin, en ín de grote weg in plaats van er over heen.
+De raad blijft op het punt van de waterbouwkunde niet achter. Volgens verschillende raadsleden hebben we een aquaduct ònder de Vecht nodig. Maar dat gaat Gerrit Ruiter niet ver genoeg. Hij had het met vooruitziende blik over een viaduct. Er zijn momenten dat je je afvraagt of de raadsleden wel weten waar ze zoveel geld aan uitgeven.
+Ook de toekomstvisie op de Bloemendalerpolder van D66 onder de titel 'Knabbelen aan de rand, genieten van het hart' ontkomt niet aan illusies rond het aquaduct. Binnen een meeslepend beeld van een aards paradijs met wandelaars, trimmers, fietsers en kanovaarders – een golvende groene wereld waarin de vreemdste vogels kwinkeleren en zelfs hermelijnen rond trippelen - temidden van een oase van rust en stilte ziet D66 een weg onder de Vecht door lopen die veel rustiger is dan de huidige A1, zodat geluidsschermen overbodig worden. Nou, mooi niet.
+Evenals Ruiter bestaat D66 het om te reppen over 'een tunnel onder de Vecht'. Ter verduidelijking wordt er bij gezet: het aquaduct. Hoe klinkt een aquaduct? Ouwe Muier hoorde het op een Craag inloopavond met zijn eigen oren, waar niets aan mankeert. Hij luisterde naar een bandje met het geluid van de A1 en vervolgens naar een simulatie van het te verwachten aquaductgeluid. De eeuwig zingende banden zongen op beide locaties even knalhard. Een orgie van lawaai, een kuil van geluid, het is om het even. Zelf gehoord. Zelf geschrokken.
+D66 raadlid Hans van der Steen mag dan wel eens een beetje wereldvreemd overkomen, de wereld waar hij als volksvertegenwoordiger voor staat is heel wat groter dan die van menig raadslid dat je niks meer hoeft te vertellen. Hij laat regelmatig zijn gezicht zien in zowel Muiden als Muiderberg. Dat geldt trouwens ook voor Gerrit Ruiter van het CDA, Hette Zijlstra van de PvdA en straks weer Eric Pieter Vlaanderen van de VVD. Het is mooi verdeeld over de vier partijen.
+Tot ergernis van het raadslid Henk Beenen hebben graffitikunstenaars toegeslagen op de skatebaan. Hans van der Steen vroeg begrip voor de huidige jeugdcultuur. Jongeren uiten zich nu eenmaal anders dan vroeger. Beenen had daar geen boodschap aan. Hij had gezien dat er vieze woorden op de halfpipe stonden. Maar die hoeft hij toch niet te gaan staan lezen!
+Geen applaus, maar gejoel viel wethouder Cees Leupen ten deel toen hij in de bomvolle raadszaal vertelde hoe het zat met de sloop van 35 aanleunwoningen in het Kocherplantsoen. Toch maar eens uitzoeken hoe het zit, moet hij geschrokken gedacht hebben. De Gooi - en Eemlander meldt dat Leupen nu tekst en uitleg van de opstellers van het rapport eist.
+Op de kabel worden liefhebbers uitgenodigd mee te doen aan de cursus 'Hoe leer ik tillen'. Ik weet wel een paar adresjes in Muiden waar ze dat niet hoeven te leren.
+Oók op de kabel: www. muider.nl in opbouw zoekt een webmaster, een redacteur en een P.R. medewerker. Het echte werk. Prima! Muiden kan geen aandacht genoeg krijgen. En Internet kun je niet missen, geen dag.
+De merels voeren ook dit jaar de boventoon in Muiden. Er zijn er zoveel dat de poes van de buren mij blij dacht te maken met een dooie mus.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: