- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uitbundige lente- en inconsequente keutels.

+De geboorte van de zes koningskinderen, vrijdag in het Balkengat, ging als een lopend vuurtje door Muiden. Af en toe tilde de zwaan van dienst (ze wisselen elkaar af) een tip van de vleugel op. Dan piepte er weer zo'n grijs koppie uit het dons.
+Volgens ooggetuigen waren er elf eieren. Na de tragedie van vorig jaar, waarbij het ene na het andere zwanenkind omgekeerd in het water belandde en verdronk durfde ik niet meer naar het kraambed te gaan. Nog steeds aarzel ik om te zeggen hoeveel het er zijn, want voor je het weet is het aantal dramatisch gedaald.
+Door al die zwanenkraamperikelen zou je bijna vergeten dat er nog meer waterbewoners rondvaren met hun kroost. Zoals de meerkoetjes. Regelmatig duiken er gloednieuwe koetjesgezinnen op uit de rietkraag bij Hans Stelling. Maar de meeste belangstelling gaat toch wel uit naar de koetjesburen van de zwanen in het Balkengat. Pa en moe buurkoet hebben welgeteld zeven kinderkoetjes. Ondernemende eigenwijsjes zijn het. Om het zooitje bij elkaar te houden roeien de ouders met zo'n krachtige slag door het water dat ze een hekgolf veroorzaken. Terwijl je binnen de bebouwde kom maar 6km/u mag varen.
+Eenmaal in het water zijn de kleintjes niet te houden. Alleen duurt het een poosje voordat ze erin durven. In het Balkengat bleef het spul eerst hoog en droog op een kluitje zitten, hoe dwingend pa en moe ook riepen dat ze in bad moesten. De zorgzame ouders hadden zelfs een soort scheepshelling vanaf het nest gemaakt voor de tewaterlating. Maar de kleintjes dachten: 'zoeken jullie het even uit zeg, wij zitten hier lekker warm'. Het kan toeval geweest zijn, maar een brutaaltje stak zelfs zijn middelste nageltje omhoog. Tenslotte maakte een dapper minikoetje zich los uit de kluwen en kwam aarzelend de helling af. Tot hij nattigheid voelde. Toen wist hij niet hoe snel hij zich weer bij zijn broertjes en zusjes moest voegen.
+Onze Breukelse correspondent meldt dat, in tegenstelling tot wat de keutelnieuwsdienst hierover had bericht, er op Koninginnedag helemaal geen onnozel TV spelletje in dit Vechtdorp plaatsvond. De plaatselijke Oranjevereniging had nu juist iets heel origineels georganiseerd. Je moest proberen om via twee over de Vecht gespannen touwen droog de overkant te bereiken. Dat was minstens zo spannend als rijden op de rodeokameel in Muiden.
+Muiden achter de Oostelijke vestingwallen herademt. Zoveel ballen bij het derde open golftoernooi en niet één ruit gesneuveld, of zelfs maar een deuk in een auto.
+Nooit geweten dat Piet Hasenaar behalve manden ook schilderijen maakt. En nog wel zulke mooie, van Muiden bijvoorbeeld. Er waren er zaterdag en zondag 38 te zien in de Roomsch Katholieke pastorie. Dit ter gelegenheid van 70 jaar Hasenaar. Heel wat mensen kwamen Piet zijn oeuvre bewonderen.
+Donderdag werd E.P. Vlaanderen nog geen een jaar na zijn aftreden voor de tweede keer beëdigd als raadslid. Hij mocht zich verheugen in de hevige belangstelling van twee jonge vrouwen. Een fotografe en een verslaggeefster van de Gooi- en Eemlander waren speciaal naar de kazerne van Muiden gekomen voor respectievelijk een foto en een onderschrift.
+Spanning en sensatie! Dankzij de Gooi- en Eemlander is E.P. nu wereldberoemd in heel Hilversum en wijde omgeving als de man van de vrouw die een klap gaf aan een andere vrouw. En nog wel in de raadszaal. Nadat E.P. de emotie van de eed had verwerkt keek hij naar de dames die hem belaagden met een blik van 'kan ik het helpen dat ik zo sexy ben?'
+Het fototoestel was al opgeborgen toen de dochter van Vlaanderen haar vader spontaan om de hals vloog om hem te feliciteren. Anders hadden we in de krant van vrijdag vast ook nog een gevoelig plaatje van dat intieme moment kunnen zien.
+Aldus was de Wakkere Krant van Gooi - en Eemland na maanden van afwezigheid weer eens present in onze kazerne. Nu deze krant de commissie - en raadsvergaderingen al zo lang niet meer bijwoont durf ik te concluderen dat de redactie wat de gemeentelijke politiek betreft Muiden en Muiderberg heeft laten vallen. Abonnees die willen weten hoe het er hier voor staat zullen zelf moeten komen luisteren. Of naar muideninfo.nl surfen.
+Het doen en laten van het gemeentebestuur van Muiden wordt nu alleen nog gevolgd door muideninfo, de website die zich wel eens een ietsje kritisch opstelt. Maar dat kan nauwelijks kwaad met die hooguit 5000 klikken per week.
+In de gemeenteraadsvergadering van donderdag wemelde het van de inconsequenties. Zoveel inconsequenties in zo'n klein tijdsbestek, daar mag Muiden trots op zijn. Dat maak je nergens anders mee.
+Om te beginnen was daar de burgemeester die na jaren geharrewar ten einde raad een houding heeft aangenomen van 'jullie zeggen maar hoe je het hebben wilt'. Die informele opstelling bleek echter maar schijn, want even later sloeg Smith uiterst formeel toe bij het net daarvoor geïnstalleerde raadslid Vlaanderen. Smith ontnam Vlaanderen het woord op het moment dat die als 'nieuw' raadslid voor de eerste keer zijn mond opendeed. Nota bene nadat dezelfde Smith Vlaanderen naast veel wijsheid vooral ook veel respect voor anderen had toegewenst! Even later werd hem andermaal het woord ontnomen. Zelfs al zou Smith formeel juist gehandeld hebben, dan nog vraag ik mij af of hij ook bij andere raadsleden zo zou zijn opgetreden. Hoezo respect?
+Volgens Smith zou Vlaanderen beide keren buiten de orde zijn geweest, maar of dat echt zo was is een discussie waard en dat mocht nu juist niet, erover discussiëren. Het werd althans de VVD verboden toen deze partij de mogelijkheid opperde om het Van der Vlietterrein als gemeente aan te kopen. Er mocht uitsluitend over de voorstellen van B&W gepraat worden. Vervolgens ving de VVD bot met een verzoek aan de raad om nog even te wachten met besluiten nemen in verband met nieuwe ontwikkelingen.
+In navolging van de burgemeester bleek D66-er Hans van der Steen behoorlijk inconsequent. Zelfs onbehoorlijk volgens een aantal van zijn collega's van met name de PvdA. In de voorafgaande commissievergadering had Van der Steen voor aankoop gepleit. Ook had hij zoals alle raadsleden graag een openbaar wandelpad langs de Vecht gezien. Nu ging hij mee met B&W en de kleinst mogelijke meerderheid van de raad: niks aankoop, niks wandelpad.
+Wiebe de Haan is al zo lang ik hem meemaak, en dat is tientallen jaren, consequent inconsequent. En dan doel ik niet op het opportunisme dat ieder politiek dier eigen is, maar op zijn onpeilbare aanpak. Als onstuitbaar debater kan Wiebe, wanneer hij eenmaal op gang is, uren neuzelen over zaken die geen Muider interesseert en waar Muiden niets mee opschiet. Hij moet en zal gelijk hebben. Ieders tijd, aandacht en uithoudingsvermogen wordt er aan opgeofferd. In de laatste vergaderingen was het weer raak. Zinloos en eindeloos gezeur over de diverse kanten van de stichtingsvorm en over het voorzitterschap van commissies, zaken die zich vanzelf wel wijzen in de praktijk. Ik denk dan: 'Wieberen de Haan'.
+Maar er is ook een andere Wiebe de Haan, eentje van wie ik denk:'blijf asjeblieft nog een tijdje.' Het tegenstrijdige is dat deze andere Wiebe de Haan belangrijke zaken glashelder kan overzien, analyseren en verwoorden. Zoals onlangs, toen hij een beeld schetste van Muiden dat van alle kanten ingesloten wordt door grote gemeenten en grote verkeersaders. En ook donderdag in het raadsdebat over het van der Vlietterrein, toen hij er op aandrong de vesting Muiden eerst maar eens in een breder kader te zien en dan pas verstrekkende beslissingen te nemen. Wat het van der Vlietterrein betreft vroeg hij terecht de aangrenzende percelen van Oudshoorn en Dolman in het geheel te betrekken. Maar Wiebe kreeg geen poot aan de grond.
+Inconsequenties? Bij de vleet! We zijn weer helemaal terug bij af met het van der Vlietterrein. Gesteund door de kleinst mogelijke meerderheid drukte B&W er bijna alle ideeën doorheen, die de raad eerder, in de commissievergadering, in koor had verworpen.
+Het merendeel van de raad liet zich overhalen met 'plan twee' mee te gaan. Kijk maar op de kabel wat dit inhoudt: het bekende verhaal. Lage woningen langs de Hellingstraat, een parkachtige omgeving met twee appartementsblokken van enkele etages, een ondergrondse parkeergarage en iets onduidelijks met een horeca bestemming. Geen openbaar wandelpad, maar wel ligplaatsen voor tientallen bootjes voor Muiers. Die moeten daar zeker over de Vecht heen zwemmen. De ooit voorgenomen 25% sociale woningbouw kwam al helemaal niet meer te sprake.
+Denk nu niet dat alles doorgaat. Het plan is niet meer dan de neerslag van een peperduur rapport van de Grontmij, die tot grote ergernis van de eigenaar nooit een stap op zijn terrein zou hebben gezet. Wat ik je brom: er komen weer nieuwe projectontwikkelaars met weer nieuwe plannen. En het hele feest begint weer van voor af aan.
+Inconsequenties? Steenrijke Muier Cor de Wit had, anticiperend of speculerend, wie zal het zeggen, de mooiste lap grond gekocht: de redelijk schone 1000 m2 bij de sluis. Eerder had hij een tekening van een hele mooie woonboerderij laten maken, die echter helemaal niet mooi in de omgeving paste. Dat kon echt niet doorgaan, maar B&W wilde hem niet opzadelen met een openbaar wandelpad langs zijn toekomstige tuin aan de Vechtoever. Met een artikel 19 procedure was dat hindernisje wel te nemen.
+Wat doet de meerderheid van de raad? Zij legt zich neer bij het 'niet haalbaar zijn' van een publiek wandelpad, maar wil ook óók geen artikel 19 procedure toestaan voor Cor de Wit, zoals B&W voorstelde. De Wit is dus gewoon gedupeerd, voorzover daarvan sprake kan zijn bij een multimiljonair. Cor kan geen kant uit. Het wordt voor hem geen creperen, maar misschien wel procederen of verkopen. Stel nu eens dat artikel19 er voor hem wèl doorgekomen was zoals B&W wilde? Dan was het hek van de dam geweest. Want wat kan toekomstige kopers weerhouden hetzelfde te eisen als Cor de Wit zou hebben gekregen?
+Wiebe de Haan pleitte voor 'plan drie', dat levendiger en leefbaarder zou zijn, maar vooral: toegankelijk voor het gemene volk. Hij vroeg zich af waarom de ligplaatsen niet in plan drie te zien waren. Bleek de schuld van de printer te zijn. Die had de streepjes in de Vecht, bedoeld als ligplaatsaanduiding, niet afgedrukt.
+Eenling Van der Steen (het andere D66 raadslid is wethouder Joop Lahnstein) was een avond lang een machtig man. Keer op keer gaf zijn stem de doorslag. De geachte afgevaardigde wilde koste wat kost dat er die avond spijkers met koppen zouden worden geslagen. Desnoods kromme spijkers, maar nu wél de kogel door de kerk. Wilde hij B&W helpen om overeind te blijven of zou hij zo snugger zijn geweest te bedenken dat hij de gemeente in een ideale onderhandelingspositie heeft gebracht?
+Ik bedoel dit: als Arie van der Vliet ooit bereid zal zijn om het terrein aan de gemeente te verkopen dan is het nù wel. Voor geen particuliere koper is een lapje van zijn terrein met de toekomstige bestemming nog aantrekkelijk. Arie heeft een lange adem, dat is wel gebleken, maar hij zal het nu toch ook welletjes vinden.
+Te koop: lichtelijk verontreinigd scheepswerfterrein met openbaar toegankelijke woonbestemming en ligplaatsen. Voor elk aannemelijk bod.
+Op wie het begrip 'inconsequent' ook van toepassing mag zijn, zeker niet op wethouder Schulp. Dick Schulp is consequent geestdriftig, vol bravoure, impulsief, intolerant en 'boerenslim'. Met ongekende consequentie drukt hij zijn 'aanvalsplan', het aquaduct, er door. Alles mag: geheime raadsvergaderingen, manipuleren met megalomane bouwplannen, brutaliseren, intrigeren, met bedragen goochelen, verkeerde tekeningen presenteren waardoor er verkeerde conclusies getrokken worden, en al dan niet vermeende tegenstanders attaqueren en dwarsbomen. Alles mag als het aquaduct en zijn standbeeld er maar komt.
+Stopt een automobilist naast een Muier wethouder. Zegt hij: 'Goeiemorgen, bent u hier bekend?' Antwoordt de wethouder: 'Aquaduct'. Vraagt de vreemdeling: 'Weet u hoe ik naar het Gooi kan rijden zonder over die grote brug te moeten? Die schijnt soms dicht te zijn en dan moet je wachten'. Antwoordt de wethouder: 'Aquaduct'. Zegt de vreemdeling: 'En ik heb ook zo'n hekel aan dat geklapper van het brugdek als je erover heen rijdt'. Zegt de wethouder: 'aquaduct'. Vraagt de vreemdeling: 'Maar waar is dat aquaduct dan?' Zegt de wethouder: 'dat zeg ik, aquaduct!'
+Het dubbele gevoel dat Ouwe Muier heeft voor Wiebe de Haan heeft hij ook voor Dick Schulp, maar dan anders. Het is een warmer, maar ook ongeruster gevoel. 'Waar ben je nu toch mee bezig man!' denkt Ouwe Muier als Schulp provinciale ambtenaren verwijt dat ze maar wat doen terwijl ze een officieel provinciestandpunt naar buiten brengen, of als hij Rijkswaterstaat gispt omdat hun plannen niet met de zijne stroken of als hij die arme van der Steen afblaft omdat 'we voor het aquaduct gaan' waar van der Steen óók voor gaat.
+Maar intussen haalt hij wel met een goeie babbel uit alle hoeken en gaten de extra fl 85.000 die nodig zijn voor het aquaductonderzoek. Hij peuterde zelfs fl 5000 los bij de standhouders op de Hiswa, die graag een vrije doorvaart op de Vecht willen, wat dus kan met een aquaduct. Schulp krijgt het voor elkaar dat Rijkswaterstaat deemoedig de schuld op zich neemt voor de verkeerde tekeningen. En ik maar bezorgd zijn: 'Kijk toch uit man, breng je eigen geesteskind niet om zeep. Muiden is een lieveheersbeestje. Muiden moet zich niet gedragen als een horzel, blijf vriendjes, dan gunnen ze jou en ons misschien wel verrassend vroeg dat felbegeerde aquaduct'.
+In mei valt de bijl. Deze maand (of anders in het najaar, wat maakt het uit) laat minister Netelenbos weten voor welke benuttingsvariant ze kiest: de huidige brug in de A1 met de eraan gebreide extra banen, of de variant met de twee bruggen, waar bijna iedereen hier zoveel tegen had, totdat bleek dat we helemaal niet vele kilometers om zouden moeten rijden om op de A1 te komen en dat het juist een goed plan voor Muiden is.
+Laat er geen misverstand over bestaan. Netelenbos kiest straks absoluut 100% zeker niet voor een aquaduct. Dat is helemaal de bedoeling niet. Het gaat om een van de benuttingsvarianten. Het aquaduct is wel toegezegd, maar het komt later, geheel volgens plan. Alles wat Muiden kan proberen is om het aquaduct vroeger te krijgen (liever nog een tunnel, maar dat is weer een heel ander verhaal).
+Waarom wordt Schulp dan toch zo narrig als je over de twee bruggen begint? Het is toch overduidelijk dat Muiden blij mag zijn met deze variant? En al helemaal als Rijkswaterstaat zo mild is ons te gunnen dat de kleine brug ten Noorden van de grote brug komt, dus ter hoogte van Van Deursen.
+Ga maar na: als de minister voor de tweebruggen variant kiest hebben we binnen twee jaar onze eigen lokale verbinding van de ene kant van Muiden naar de andere. Dan kan de sluisbrug zonder enig bezwaar dicht voor doorgaand verkeer en zijn we eindelijk van dat ellendige sluipverkeer af.
+Maar wanneer de minister kiest voor verbreding van de grote brug over de A1 mag Muiden wel heel goed op zijn tellen passen. Want als die grote brug wordt afgebroken zodra het aquaduct er eenmaal ligt, wat er toch echt wel in kan zitten, hebben we geen enkele andere lokale verbinding meer dan onze toch al zo belaste sluisbrug. Denk erom dat het sluipverkeer daar graag gebruik van maakt, vooral als er tol wordt geheven bij het aquaduct.
+Viel dit allemaal niet eerder te bedenken? Nee, want de raad ging vol vertrouwen op het Koprol rapport af. En Koprol wekte de indruk dat het aquaduct in plaats van een benuttingsvariant met wat handigheidjes wel haalbaar zou zijn. Maar ook: ja, het viel wel degelijk eerder te bedenken, want de raad had naar alle cijfers moeten vissen. Dit zijn de cijfers: het aquaduct kost al gauw zeshonderd miljoen gulden en de tweede brug twee komma vier miljoen. Dan praat je niet meer over een alternatief. Maar misschien heeft de raad wèl alle cijfers gevraagd en gekregen. Ik was er niet bij. Het was een geheime raadsvergadering.
+Een roosje in de knop ziet twee vlinders verliefd om elkaar heen dwarrelen. Verzucht ze vertederd: 'Die hebben mensen in hun buik'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: