- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Delftse, daverende en doorzichtige keutels

+ Het schijnt een genoeglijk onderonsje geweest te zijn, daar op het Muiderslot, toen acht Delftse studenten hun waterbouwkundige werkstuk 'Muiden, de parel van het IJsselmeer' presenteerden aan een gezelschap bestaande uit lokale Muidense autoriteiten en Muier middenstanders. Totdat de bommelding kwam.
+ Ir J.A. Kruijt van het aannemersbedrijf Mourik Groot-Ammers meldde dat er in Muiden een bommenfabriek staat, die maar snel moet verdwijnen. Meneer Kruijt , vader van een van de studenten, sprak als opdrachtgever van het studieproject. Volgens hem zou dit project financieel haalbaar zijn en dus kunnen worden uitgevoerd. Hij betoogde dat het ruimen van de kruitfabriek zou betekenen dat het explosiegevaar is geweken, waarna er ruim baan ontstaat voor de realisatie van de Muider water - en woningplannen van de Delftse acht.
+ Ouwe Muier was niet van de partij. Hij wilde wel, maar hij moest weg. Daardoor heeft hij niet alleen de allerheerlijkste hapjes en drankjes misgelopen, maar ook het culminerende ongenoegen gemist van een tot op het bot geraakte burgemeester. Smith voelde zich volgens ooggetuigen als voorzitter van het college van B&W zowel buitengesloten als aangesproken.
+ Niet hij, de eerste burger van Muiden, kreeg als eerste de studieresultaten overhandigd, maar de slager van Muiden. Het was MOR-voorzitter Frank Wagenmans die het dikke rapport van Hollands hoop uit Delft aannam. Ook was niet hij, Muidens eerste burger, de belangrijkste gemeentelijke man van deze avond maar wethouder Schulp die de jongelui waardevolle adviezen had gegeven.
+ Eén en ander was moeilijk te verkroppen, maar het bleek nóg erger te zijn. Smith werd werkelijk pisnijdig toen Kruijt het waagde de kruitfabriek gevaarlijk te noemen. Hij, de burgemeester van deze bijna 1050 jaar oude stad, wist wel beter. Geen misverstand mogelijk: de explosievenmakerij van Muiden is volkomen veilig. Helemaal niets aan de hand met de kruitfabriek, of die nu KNSF of MCI heet. En wie er anders over denkt doet aan stemmingmakerij. Vindt Smith.
+ Nu weet heel Muiden natuurlijk, na zoveel klappen, dat het helaas niet geheel en al uitgesloten is dat het kruitvat van Muiden weer eens zou kunnen ontploffen. Ook weten we maar al te goed dat de vernietigende effecten dan erger zullen zijn dan ooit, omdat het oorlogstuig van vandaag de dag zoveel geavanceerder is. Alleen praten we er niet graag over, want het is geen prettig idee, een vreselijke ramp.
+ Hadden we er maar wel met hem over gepraat. Dan had de burgemeester misschien doorgekregen waarom Klapwijk Klapwijk wordt genoemd. En ook dat het geen garantie voor veiligheid is als het alom gerespecteerde hoofd van de bedrijfsbrandweer van de kruitfabriek tevens een gewaardeerd lid van de Muider brandweer is.
+ Smith voelde zich geroepen het gevaar van een explosie die een veelvoud zou kunnen zijn van de vuurwerkramp in Enschede domweg te ontkennen. Net als Colijn in Den Haag in 1939 liet Smith in Muiden in 2001 weten dat eenieder rustig kan gaan slapen. Kruitfabriek weg? Over mijn lijk!
+ Daarmee legde Muidens burgemeester een bom onder het levenswerk van de acht van Delft. Maar die waren zo in hun roes van de hen toegezwaaide lof dat een nijdige burgemeester de pret niet mocht drukken. 'Typisch iets van iemand die niet gestudeerd heeft'. Je hoorde het hen denken.
+ Kortom, vrijwel iedereen was opgetogen. Waar alle reden voor was. 'Muiden, de parel van het IJsselmeer' bracht de studenten weer een stukje dichter bij de begeerde ingenieurstitel. Onze webmaster, die zelf 'ir' voor zijn naam mag zetten, vond het de moeite waard om de resultaten van het werkstuk breeduit op muideninfo.nl te zetten. Neem maar een kijkje.
+ De makers waren zeer tevreden, vooral over zichzelf. In zes weken hadden ze het hier in Muiden bekeken. Hun plan klonk als een klok, vonden ze. Er was geen speld tussen te krijgen. 'Als jullie het niet doen zijn jullie heel dom'. Je hoorde het hen denken. En ze zeiden het ook: 'Alle problemen zijn opgelost'. Waarna professor de Ridder, hun onderzoeksbegeleider hen met een spottend glimlachje bijviel: 'U hoort het gemeente Muiden, al uw problemen zijn opgelost'.
+ Heerlijk zo onbevangen als die gasten onze heilige huisjes omtrappen. Maar dat betekent niet dat iedereen zich in hun ideeën kan vinden. Neem Korea (de wijk Noordwest voor wie het nog niet weet). Ook al past het nog zo goed in de plannen, dat pikken ze niet, zomaar een hele nieuwe woonwijk, waar nu een en al natuur is. Natuurlijk, je moet het breed zien, maar als je de klos dreigt te worden reageer je anders. Waar moeten de volkstuintjes heen? En dan de zeeverkenners met hun Westbatterij, die wat de studenten betreft het epicentrum wordt van een zelfbedachte cirkelhaven. Hun batterij willen ze nooit van hun leven kwijt.
+ Het is een moedig en rigoureus plan, dat Muiden vanaf en langs het water een ingrijpende facelift geeft. Maar de schoonheidsfoutjes vallen meteen op, zo is dat nu eenmaal. Een 'dorpskern' in de stad creëren wordt in Muiden beschouwd als een oneerbaar voorstel. Ook worden uiteenlopende zaken op één hoop geveegd. Zoals de vaststelling dat 'de ringslang en de monumentenstatus van de IJmeerdijk en de Westbatterij de plannen niet in de weg staan'. En wat de heren onze zeemeermin in de mond hebben gelegd is iets heel anders dan Guus Kroon heeft gehoord.
+ Dat Dick Schulp namens de gemeente aan het onderzoek heeft meegewerkt is goed te merken. Zo duikt de Noordpolder in het rapport op als toekomstig parkeerterrein. Niet toevallig is blik in de polder, naast het aquaduct, sinds jaar en dag het andere stokpaardje van ons aller Dick. Eén voordeel heeft zijn polderblik trouwens wel: bezoekers aan Muiden kunnen vanuit hun auto meteen het slot zien en in de gaten houden. Verdwalen is er niet meer bij.
+ Ouwe Muier zit maar wat te dollen. Natuurlijk hebben die jongens uit Delft een grote broek aan. Een beetje arrogantie om je onzekerheid te verbergen hoort er nu eenmaal bij. Hier in Muiden zijn we trouwens wel een erger soort studenten gewend: Leidse studenten van de Koninklijke.
+ Ik denk dat de jonge onderzoekers pas echt boos waren geworden als ze op de publieke tribune hadden gezeten tijdens de behandeling van de gemeentelijke visie op het van der Vlietterrein in de raadsvergadering. De VVD vroeg even af te wachten wat de visie van de acht studenten van de TU Delft zou zijn, omdat dit mogelijk nieuwe inzichten zou kunnen bieden. Maar Smith en wethouder Leupen voelden daar niets voor.
+ Terwijl Schulp zich slim op de vlakte hield (hij dacht waarschijnlijk: 'je weet maar nooit of het langs deze weg zou kunnen lukken, die parkeerpolder, per slot van rekening heb ik ze ook allemaal meegekregen met het aquaduct') lieten Smith en Leupen duidelijk weten niet van plan te zijn om op studentenonderzoekjes te wachten. Er zijn al tientallen andere studenten en tientallen andere plannen geweest, betoogden zij (Ouwe Muier herinnert zich overigens alleen student Epskamp, die in de Spieringtijd Pampus vol wilde bouwen met wolkenkrabbers).
+ Volgens B&W heeft een stelletje jongens gewoon wat zitten doen. De uitspraken van Smith in de raadsvergadering logen er niet om: 'hebben we geen relatie mee, kennen we niet' en: 'interessant maar niet relevant' en ook: 'we zien wel wat voor moois het is en wat ze er mee willen'. Het kwam er op neer dat de Delftenaren werden afgedaan als snotneuzen en het scheelde maar weinig of dat was nog gezegd ook.
+ Het is een wrede wereld, want wie maakt er zich straks nog druk om 'Muiden, de parel van het IJsselmeer?'. Een zinnig plan of niet, het heeft per definitie geen schijn van kans. De dienst wordt hier nu eenmaal sinds mensenheugenis uitgemaakt door bestuurders die alleen in eigen gelijk geloven.
+ Rij je met de trein dwars door het Naardermeer. Zie je een vlucht aalscholvers. Denk je: ik moet toch maar weer eens een keer met Hoetmer meevaren om naar dat voorwereldlijke tafereel van een kolonie broedende aalscholvers te kijken. Heb je op dat moment het gratis treinblad Metro in je handen.Lees je dat een excursie niet nodig is. De aalscholvers zijn live te zien op www.natuurmonumenten.nl.
+ Automobilisten die op de Sluisbrug slaags raken zijn watjes vergeleken bij de meerkoetjes die gevieren kaarsrecht in het water staan en elkaar draaien om de oren verkopen met hun grote flapvoeten.
+ Alsof ze nooit anders gedaan hebben, peddelen de zwaantjes tussen pa en ma in via het sluisje van het kippenbruggetje de Singelgracht op. Alle zes als soldaatjes in eerste grijs. Nog even en ze gaan uit eten bij de onlangs geopende Muiderhaven. Of ze laten zich voor de grap schutten in de Grote Zeesluizen. Levert een zee van bewonderende mensenblikken en –kreten op.
+ Wat kunnen sommige mensen toch dom zijn! Toen de zwaantjes nog onder de vleugels van hun ouders zaten werd het nest bedolven onder de broodresten. De zwaan van dienst zat het bombardement gelaten uit. Alsof het hem of haar niet raakte. Maar toch: zodra een eendenechtpaar dacht stiekem brood van of rond de zwanenburcht te kunnen snaaien, lieten de heersers van het water ondubbelzinnig weten, dat ze van hún brood af moesten blijven.
+ Een prachtig tafereel: de zwanenhals volgt de omtrekkende eendenbewegingen, soepel meedraaiend en reikhalzend. Van voor naar achter, van links naar rechts, als een enorm vraagteken: hoe haal je het in je domme eendenhoofd om óns brood te gappen? Er hangen een snauw en een knauw in de lucht en die komen er ook uit. Onverwacht en razendsnel, als een cobra schiet de harde zwanensnavel naar de broodrover die zich te dicht in de buurt waagt. Maar toch schrokten die drieste eendvogels langs de rand van het bord nog aardig wat op.
+ Het brood dat de domme Muiers en toeristen de zwanen toewerpen gaat schimmelen. Dat is slecht voor een zwanenmaag. Ook worden zwanen, wanneer het ze zo makkelijk gemaakt wordt om aan eten te komen, lui. Te lui om zelf te foerageren. Ze weten niet waar ze het zoeken moeten als er toevallig geen broodheer of – vrouw in de buurt is. Verwende zwanen worden het, beroepsbedelaars, afhankelijk van mensen. Daar komt zwanenzang van. Soms is de een zijn brood de ander zijn dood, om het maar eens dramatisch te zeggen.
+ De schuurtjes op de Schapenkaai zijn weggehaald. Hiermee is een periode van ruim veertig jaar kleinveehouderij op de kaai afgesloten. Indertijd huurde Stolk het dijkje van het polderbestuur. Hij betaalde er f 100, - borg voor. Jan Melis liet er zijn paardje draven, zijn schaapjes grazen en zijn krielkippetjes krieleitjes leggen. Cor Smolders completeerde de bezetting van de kaai met zijn eigen veestapel en de onafscheidelijke Arnold Ruiter. De honderd gulden borg is nu een kapitaaltje waard, maar dat hier een beroep op gedaan wordt is onwaarschijnlijk. Want de beheerder, de DWR, ruimde het gedoetje uiteindelijk op en niet de huurder.
+ Cor Smolders, die tevens havenmeester is en folders bezorgt (hij wordt niet voor niets ook Cor Folders genoemd) spijt het allerminst dat de DWR en niet híj zelf de schuurtjes opruimde. Er staan nu twee bomvolle rode containers op de Schapenkaai. Hoe die ooit van die boterzachte grond af moeten komen is de grote vraag.
+ Nu het hek van dam is, en daarmee ook het MKZ bordje, hebben de wandelaars vrij baan. Ze maken er graag gebruik van de route over de Schapenkaai achterlangs het Muiderslot naar de dijk. Het is een adembenemend mooie wandeling.
+ Ouwe Muier zag, net als eerder Arnold Ruiter, een roodwang sierschildpad ter grootte van een rugbybal. Hij zat onbeweeglijk op een eilandje in de rietkraag langs de Vest. Hoogst waarschijnlijk een overwinteraar, die uit het aquarium dreigde te groeien en in de plomp werd gezet. De roodwangers zijn als schattige kleine schildpadjes in dierenwinkels te koop. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kunnen dan ook goed tegen de vorst. Er zijn er al meer in de Muider wateren gezien. Zo zag Dick Rozendaal ze bij Van Deursen.
+ Jan de Bruijne van de Herengracht meldt dat de koekkoek weer koekkoek roept op de Ton Kootsingel. De koekkoek komt elk jaar terug. Dit is zeker het tiende jaar. Je hoort hem wel maar je ziet hem niet, al klim je in zijn boom. Niet iedereen is dol op de koekkoek. Er zijn er bij op de gracht die hem wel kunnen schieten.
+ U herinnert zich nog de keutel over de schouw vanuit de DWR helikopter? Er stond dat schouwen vanuit de lucht sneller en beter gaat. Het eerste klopt, maar het tweede ook? Er zijn slimmeriken die het riet een decimeter onder de waterspiegel afmaaien. Daar ben je eerder klaar mee dan met rooien. En je moet wel arendsogen hebben om vanuit de lucht te kunnen te zien of het riet aan de slootkant nu gemaaid of gerooid is. Zeker als er een prutje bij ligt.
+ Het ziet er naar uit dat de gemeente het wijkgebouw van het Witte Kruis aankoopt. Wat er precies in komt is nog niet duidelijk, maar het staat wel vast dat het iets in de 'zorgsfeer' zal zijn. Hopelijk komt het consultatiebureau terug. Ook het mortuarium komt in het bezit van de gemeente, maar het zal niet meer als zodanig in gebruik worden genomen. De doden worden niet meer in Muiden opgebaard, behalve als het net als vroeger thuis gebeurt.
+ Op de brievenbussen staat sinds kort: 'Werkzaamheden aan de A10 West. Stuur uw post 'n uurtje eerder weg'. Wat er achter zit is dit: van eind mei tot eind augustus wordt er groot onderhoud verricht aan de Amsterdamse Ringweg tussen de Coentunnel en de A4. Er worden zoveel files verwacht, dat het PTT sorteercentrum aan de Ringweg nog moeilijker dan normaal bereikbaar zal zijn voor de PTT postauto's. Drie maanden is er een extra buslichting in de vroege middag, zodat deze auto's de grootste drukte voor kunnen zijn. Als u het naadje van de kous wilt weten moet u bij Angelique een foldertje halen.
+ Bij de PEN werkten vroeger zo'n 2600 mensen. Een zestigtal oud –medewerkers, verenigd in Omega (Oud-medewerkers Energiebedrijf Gooi – en Amstelland), ging afgelopen dinsdag weer eens met z'n allen een dagje uit. Ze reden met twee bussen naar Ome Ko voor hapjes en drankjes. Mevrouw Volglas uit Naarden had er graag bij willen zijn, maar ja geen tijd, te druk.Mevrouw Volglas is met haar 97 jaar het oudste Omega-lid.
+ De gemeente heeft een tweedehands vrachtauto in de aanbieding. Of liever hàd. Want wethouder Schulp liet weten dat een van de drie liefhebbers die zich ervoor meldden, een bedrijf in Almere, er f 25.000 voor wil betalen, dat is f 10.000 meer dan de minimum prijs die de gemeente in gedachten had. Het is een elf jaar oude Mercedes die indertijd twee ton kostte. Er klaterde een applausje op in de raadszaal en de commissieleden vonden het goed om niet een maand te wachten op de vereiste toestemming tot verkoop. Eigenlijk moet er een officieel raadsbesluit komen. Een nieuwe Mercedes is niet nodig. Een extra (vierde) pick-up met laadkraan (kosten f 72.250,- ) is voldoende. Dat komt, er is minder transport dan vroeger en voor het enkele geval dàt kan er een vrachtauto gehuurd worden.
+ Het Muider brandweercorps krijgt 43 lichtgewicht vol-kunststof ademcilinders, 7 staaflantaarns en 3 laadhouders. Een hele opluchting.
+ Dinsdag wordt de commissievergadering 'van wethouder Leupen' gehouden. Bij het punt gewestzaken gaat Henk Beenen Leupen onherroepelijk exact hetzelfde vragen als hij eerder bij achtereenvolgens Smith, Lahnstein en Schulp deed. Komt omdat 'gewestzaken' onder alle vier collegeleden valt. Schulp kreeg de lachers op de hand met de volgende goede raad voor zijn partijgenoot: 'Waarom schrijft u uw vragen niet op, dat is veel makkelijker'. Voor Beenen is het de laatste kans om antwoord te krijgen. En voor Leupen om antwoord te geven.
+ De raad wil geen commissievergaderingen in Muiderberg vanwege praktische bezwaren. Ik weet wel welke: je moet ervoor naar Muiderberg.
+ Voor nieuwe Muiers: de piepkleine groene IJsselmeermugjes die een rondedans boven je hoofd uitvoeren zodra het even warm is geweest heten knutten. Zo noemden Jan Melis en tante To Hagens ze tenminste altijd.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: