- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keurige, bijna bekakte keutels.


+ Geen Heintje Davids effect voor E.P. Vlaanderen. De kans dat hij na zijn recente rentree in 2002 voor de tweede keer terugkeert, als lid van de nieuwgekozen raad, lijkt uitgesloten. In een drukbezochte ledenvergadering gaven 22 van de 39 aanwezige VVD-leden via een geheime stemming te kennen hem niet meer op het pluche te willen zien. Vlaanderen ontbreekt hierdoor op de zogeheten groslijst, de voorloper van de definitieve kieslijst.
+ Waarom wil de VVD in meerderheid niets weten van een partijgenoot die meer dan 300 voorkeursstemmen kreeg, wat toch een unicum voor Muiden is? Zijn discutabele optreden in de raad werd als reden genoemd, en ook het feit dat hij nog geen jaar nadat hij zijn raadslidmaatschap had opgezegd een vrijgekomen zetel innam. Zijn verklaring dat hij dit had gedaan om zijn beloften aan zijn kiezers waar te maken maakte geen indruk.
+ Als Vlaanderen met een eigen lijst mee zou willen doen aan de verkiezingen hoeft hij er niet op te rekenen dat hij weer zoveel stemmers achter zich krijgt. Er is een wereld van verschil tussen Vlaanderen van de VVD en Vlaanderen van lijst Vlaanderen. Bovendien moet hij niets van plaatselijke belangenpartijen weten. Anders had hij de Muiderbergse dorpspartij Voor Ieders Belang niet geadviseerd om een inwonersvereniging te worden en van daaruit te lobyen bij de politieke partijen, omdat dit veel effectiever zou zijn.
+ Kortom, er blijft voor E.P. nog maar één mogelijkheid open om een kans te wagen. Hij zal zich moeten aandienen bij Groen Links, die overweegt mee te doen in Muiden. Groen Links die denkt hier misschien wel twee zetels te kunnen halen is op zoek is naar geschikte kandidaten. Maar of deze partij een liberale makelaar met een spraakmakend politiek verleden met open armen zal ontvangen?
+ Onder de VVD - leden die Vlaanderen wegstemden was iemand die alleen maar lid was geworden om mee te werken aan zijn val. Hij voelde zich in het hol van de leeuw en zei dan ook prompt weer zijn lidmaatschap op. Kan hij als ex - VVD'er straks met een zuiver geweten op zijn vaste keus, de PvdA, stemmen. Je moet wat over hebben voor je overtuiging.
+ Advies voor alle Muiers die op zondagmiddag in het hartje van de stad lopen te kuieren. Ook al rijden automobilisten die ontdekken dat ze niet over de sluisbrug mogen nòg zo hard weer terug: steek nooit drie vingers op om aan te geven dat je in de vesting niet sneller dan 30km/u mag rijden. Het wordt uitgelegd als drie beledigingen in één gebaar.
+ Ook dat bericht gelezen over die nepflitspaal in het Groningse Visvliet? Een Visvlieter knutselde iets in elkaar dat op een flitskast leek. De flits kwam van een stukje zilverpapier. Zou iets voor Muiden zijn. Niet doorvertellen, hoor. Anders gaat het hier net als in Visvliet. Sinds ze weten dat het een nepkast is rossen ze weer net zo hard door het dorp heen.
+ Voor wie het nog niet mocht weten: dat gigantische pak Blueband vlak voor de Brandweerkazerne is bedoeld als huisvesting van de politie in Muiden. Dit containercomplex wordt eind mei, begin juni officieel geopend. De dagelijkse bezetting zal bestaan uit vier tot zes politiemensen. Volgens de laatste berichten wordt de huidige politiepost bij het gemeentehuis nog niet opgeheven. We hebben dus twee politiebureaus, voor zolang het duurt.
+ Vaste teamleider is Henk Jansen. Wijkagent Jan Koops blijft aan tot zijn collega Herman de Vries terug komt. Die is nog steeds ziek. Wat Henk Jansen betreft hoeft het wijkbureau geen 'receptie' te heten, zoals de post bij het gemeentehuis. Maar zolang je er als ingezetene van Muiden maar een paar keer per week terecht kunt, wat de bedoeling schijnt te zijn, houdt Ouwe Muier het nog maar even op dat 'receptie'.
+ De dag na de opening: 'Ik ging gisteren naar de containerreceptie in de receptiecontainer. 'En? Hoe was het?' 'Gezellig. Lekkere hapjes. Lekkere drankjes. Iedereen was er'.
+ Sinds vorig jaar worden de parkeerplaatsen in Mariahoeve gewied. De wijkbewoners werken prima mee. Zo'n tachtig procent haalt zijn auto weg zodat de plantsoenendienst erbij kan met de borstelmachines. Het honingraatbeton was ooit bedoeld om grasveldjes te creëren. Maar het onkruid heeft overal de overhand gekregen en kruipt naar de omringende plantsoenen. Op de plekken waar de machines niet konden komen pieken de rest van de zomertijd onkruidpollen uit de graten. De gemeente is iet van plan uit te rukken om ze uit te rukken.
+ Muiden kan f 25,000 uittrekken voor 'kunst op straat'. Dé kans om ons saaie gemeentehuis op te vrolijken. Hangjongeren willen voor zo'n bedrag vast ook wel de brandweerkazerne, de Rijver en het nieuwe politiebureau aan de Weesperstraat van graffiti voorzien. Mocht het niet mooi genoeg worden dan is er altijd nog f 55.000, - beschikbaar om het kunstwerk van de spuitgasten te verwijderen. Even het potje voor het verbeteren van de openbare ruimten omkeren.
+ Wethouder Lahnstein vertelde dat er contact was geweest met een bekende graffiti -kunstenaar om in opdracht van de gemeente een project tot nut van het algemeen te maken. Maar daar voelde die bekende kunstenaar niets voor. Hij was bang bekend te worden.
+ Had de graffiti-artiest het wèl willen doen dan is het nog maar zeer de vraag of het doorgegaan was. Bijna niemand kan de eigentijdse tekens aan de wand waarderen. Raadlid Henk wijst graffiti af omdat er nogal eens smerigheden op de muur worden geslingerd. Hij ergert zich met name aan de hakenkruizen die af en toe opduiken, zoals pas weer op de skatebaan. Gelukkig krijgen weinig mensen dit te zien, want de troep wordt altijd meteen weer weggehaald.
+ Bijna de hele raad maakte zich zorgen over 'die jeugd van tegenwoordig'. Wethouder Joop Lahnstein, tevens het oudste raadslid, bleef niet achter. Hij citeerde een opvoeder, die de toekomst somber inzag. Een professor aan de Sorbonne in Parijs wond zich enorm op over het laakbare gedrag van zijn studenten. Dat was in het jaar 1260.
+ De Regev werd de Nuon, en de Nuon kocht de Regev- aandelen van de gemeenten. Muiden kreeg een miljoen voor zijn aandelen van de Nuon. Beter een miljoen voor Muiden dan voor Vitesse.
+ Donderdag 31 mei wordt een speciale, geheel aan de Onroerend Zaak Belasting gewijde commissievergadering gehouden. Dat er meer belasting zal moeten worden betaald is wel duidelijk. In tien jaar tijds is de waarde van de woningen in Muiden immers maar liefst verdriedubbeld. Om de klap niet te hard te laten aankomen worden de tariefspercentages van de OZB en de RZB flink verlaagd. Dit houdt in dat er, ondanks de enorme waardevermeerdering van de huizen, gemiddeld maar pak weg tien procent meer aan OZB dan nu zal moeten worden betaald. De RZB voor de arken zal nog wel minder zijn, want hiervan was de reële waarde nog niet zo lang geleden geschat.
+ B&W concluderen dat het maximum aan externe advieskosten bereikt is. Geen adviesbureaus meer inhuren is een mooi voornemen, zeker met de verkiezingen in zicht. Maar zou het ook voor het inschakelen van eigen Muidense ondernemers gelden?
+ Wethouder Leupen, sprekend over het inhuren van externe adviseurs: 'soms is het nodig'. Het eufemisme van het jaar!
+ Muiden krijgt misschien weer een 'eigen' benzinestation. Wethouder Schulp heeft beloofd zich sterk te maken voor een rotonde bij de aan te leggen nieuwe op - en afrit van de A1 ter hoogte van benzinestation De Hakkelaar. Dan wordt dit station bereikbaar vanaf de Mariahoeveweg. Aanvankelijk dacht Schulp dat het verzoek uit de raad en vanaf de publieke tribune om hieraan mee te werken een aanval was op zijn aquaduct, maar toen hem duidelijk werd dat dit niet het geval was gaf hij zijn jawoord.
+ Met vooruitziende blik stelt B&W de raad voor fl 112.000, - uit te trekken voor de aanschaf van twee nieuwe zoutstrooiers om gladheid te bestrijden. Het lijkt veel geld en dat is het ook, maar je krijgt er iets goeds voor terug, namelijk twee zogeheten natstrooiers in plaats van de gebruikelijke droogstrooiers. De twee Muidense droogstrooiers zijn na respectievelijk elf en vijftien jaar trouwe dienst aan vervanging toe.
+ Het voordeel van nat strooien is dat het zout gelijkmatig over het wegdek wordt verdeeld en daar beter blijft liggen, zelfs als het druk is op de weg. Voor wegwaaien zoals bij droog zout al gauw het geval is, hoef je bij nat zout evenmin bang te zijn. Je hebt dan ook minder zout nodig. Dat betekent weer minder kosten. En het is beter voor het milieu. Komt nog bij dat nat strooien de veiligheid verhoogt. Omdat sneeuw met nat zout erop sneller dooit en de dooi langer doorzet neemt de kans op gladheid af.
+ Maar als het sneeuwt of ijzelt is dróóg strooien nu juist weer beter. Gelukkig kan droog strooien óók met natstrooiers gebeuren. Zo krijgt Muiden komende winter zijn natje en zijn droogje. Zonder dat er met geld wordt gesmeten.
+ Toch gek eigenlijk. Als het zout in je eigen zoutstrooier nat is kun je het wel schudden. Maar ook als schud je tot je een ons weegt er komt geen korrel uit. Droog zout aan tafel is veel beter. Alleen waait het weg als het tocht.
+ Sluismeester Mieke Willig bedient sinds jaar en dag de Groote Zeesluizen. Ook na het draaien en tolgeld innen kijkt ze uit op het water, want ze woont in het huis op de Weesperpoortsluis. Hier moet tijdens bepaalde uren het zogeheten kippenbruggetje worden opengedraaid om de boten van en naar de Singelgracht te laten passeren. Dat is niet Mieke's taak, al denken watersporters die buiten het boekje varen van wel. Toch belt er maar een enkeling bij haar aan.
+ Geen gezeur aan de deur, denkt Mieke. Om het gezellig te houden heeft ze in kruissteekjes de tekst 'niet storen voor brugbediening' op een lapje geborduurd en dit in het deurraampje gehangen. Het ziet er lief uit, maar de boodschap is duidelijk. En voor wie het toch probeert: Mieke is onverbiddelijk in haar afwijzing, al kom je met bloemen.
+ Het is de bedoeling dat de Weesperpoortsluis wordt gerestaureerd. Er zal onder meer weer beweging moeten komen in de sluisdeur. Die zit sinds mensenheugenis muurvast, terwijl het wel degelijk de bedoeling is dat die deur kan draaien. Als dit gaat gebeuren moet je de eigenaren van de kleine bootjes horen, en de zwanen niet te vergeten. De sluis gaat alleen maar open om schepen door te laten of als dat nodig is in verband met de waterstand.
+ Een waterbewoner aan de Weesperbinnenweg gaat van tijd tot tijd met zijn sloep naar de kroeg. Hij verheugt zich kennelijk zozeer op het borreluur dat hij vergeet te kijken op het bord bij de Weesperpoortsluis, waarop staat dat je op de Singelgracht geen 9 maar maximaal 6 kilometer mag varen. Dat geeft wel wat deining, maar het is nog lang niet zo erg als bij sommige motorboten, waarvan de bestuurders 60 km/u lezen in plaats van 6. Op de arken golft de soep uit de borden als zo'n boot weer eens een 'n hekgolf als een zonvloed teweegbrengt.
+ Een inwoner van Muiden die in zijn tuin had staan spitten werd er ernstig van verdacht de veroorzaker te zijn van telefoonstoringen. Maar de ware schuldige was met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de gemeente. Die had een nieuw paaltje met straatnaambordje boven op de telefoonkabel geplant.
+ Menig Muier herinnert zich nog het echtpaar Tjibbe de Boer en Tjoep de Heer, die nu in Almere wonen. Hij was heel lang directeur van de Rabobank en zij had 'n handwerkwinkeltje op de Herengracht in het pand waar eerder bakker Steenman zat en later een winkel in scheepsbenodigdheden.
+ Tjoep van Tjibbe breide haar eigen versie van 'Muier visserstruien' met spierings als repeterend motief. Vroeger had elke grotere havenplaats langs de Zuiderzee zijn eigen motief. Dat was makkelijk als er een man overboord sloeg en verdronk, wat nogal eens gebeurde want de vissers konden niet zwemmen. Aan de trui kon je zien waar de drenkeling vandaan kwam. Als je spierings zag wist je dat het een Muier was. Tjoep heeft het patroon van de Muier visserstruien meegenomen naar Almere
+ De gemeente Muiden telt 350 mensen van 75 jaar en ouder. Over tien jaar zijn dat er 450. Op dit moment is in Nederland één op de acht inwoners 65plusser, een generatie verder en dan is het één op de vier. Muiden is grijzer dan gemiddeld, dus dat kon hier wel eens één op de drie worden
+ Als je een keer voor de aardigheid het hart van Muiden vanuit Amsterdam wilt binnenrijden, ga dan naar de drie dimensionale show met geluid, geur en kleur van Holland Experience aan het Waterlooplein achter het Rembrandthuis. Het is bedrieglijk echt. Alsof je via een vlucht over de sluisbrug Ome Ko binnenglijdt.
+ Een zeer principiële geheelonthouder loopt in de stromende regen met een reclameparaplu van Amstel langs een Muider horecagelegenheid. Commentaar vanaf een barkruk:'Het doel heiligt de middelen'. En vanaf een andere barkruk: 'Alle regen komt van boven'.
+ Het wemelt van de websites op de elektronische snelweg ter hoogte van Muiden. Als je 'Muiden' op de zoekmachine Ilse zoekt krijg je de keus uit 1110 websites. Naast informatieve, zoals onze eigen muideninfo.nl en muider. nl. van de kabelkrant, zijn er veel commerciële zoals die van Kam Shan. Dat is een zeer volledige: alles wat je weten wilt wordt erop vermeld. Zo kun je via een routeplanner ontdekken hoe je van bijvoorbeeld de Singelgracht of de Lelie naar Kam Shan moet rijden en hoe lang dat duurt: respectievelijk 1 en 2 minuten. Je kunt vanaf de monitor zelfs met stokjes leren eten (val je minder op bij de Chinees). De Kam Shan site werd gemaakt door Jorge Mum zijn dochter Karin.
+ Karin Mum ontwierp ook de site muidenvesting.nl. Die is nog niet klaar maar de aankondiging belooft wel wat: 'zeer binnenkort komt hier dé toeristische website van Muiden'. Ouwe Muier wenst Karin veel succes en hoopt dat ze er elke week zoveel nieuwtjes op zet dat de bezoekers blijven klikken. Maar waarom 'dé' toeristische website? Zou de VVV ook iets van plan zijn?
+ In de tijd van De Spiering was er een wethouder die dit babbelblad niet als 'officiële pers' beschouwde. Officiële pers? Dat had je in het Oostblok, voor de val van de muur. In landen met dictatoriale leiders. Maar toch niet in Muiden! De vroede vader had kennelijk nooit van vrijheid van drukpers en vrije nieuwsgaring gehoord. Maar ja, dat was in de vorige eeuw zult u zeggen. Zoiets zal twintig jaar later, met De Nieuwe Spiering, muideninfo.nl dus, niet gebeuren. Denkt u dat? Nou, dan heeft u het mooi mis. Gelukkig kan iedereen hartelijk lachen om de fratsen van de bestuurder in kwestie. Dit soort gekkigheid hoort er nu eenmaal bij in Muiden.
+ Zouden ze in Muiderberg veel naar muideninfo. nl surfen? Vast wel. Met al die surfers.
+ Wil je de eeuwige dankbaarheid van je familie, vrienden en kennissen in alle buitenlanden? Maak ze attent op het bestaan van de Muidense nieuwssites.
+ In het Volkskrant magazine van zaterdag 19 mei staat een uitgebreid interview met stadgenoot Kees van den Brink, van wie pas geleden een bundel prachtige gedichten uit kwam onder de titel 'Muider sequensen'.
+ Als u de regionale pers volgt moet het u zijn opgevallen hoe vaak wethouders na tien jaar afscheid nemen van de raad. Komen ze in aanmerking voor pensioen.
+ Hamvraag voor alle betrokkenen bij het studieproject 'Muiden, de parel aan het IJsselmeer' van de acht Delftse studenten: 'wie spande wie voor wiens kar?'
+ Opgevangen: Zegt de een: 'Wat leuk om je te zien. Ik heb gehoord dat je uit Muiden weg was'. Antwoord de ander verontwaardigd: 'Ik uit Muiden weg, hoe kom je erbij, nooit van mijn leven!' Zegt de een verbaasd: 'Iedereen heeft je vanmorgen op de bus zien stappen!'.

Ouwe Muier

naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: