- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Dappere en klapperende keutels.

+ Zondagavond rond een uur of zes speelden zich Wildwesttaferelen af rond de Singelgracht en de Weesperweg. Een gezellige barbecue in de tuin van Roy Moolhuizen aan het Balkengat werd verstoord door de aanwezigheid van een inbreker, die zijn slag probeerde te slaan in de stenen ark van een buurman, architect Van Peppel. Het is de inbreker slecht bekomen, evenals zijn handlanger die op de uitkijk stond. Beide mannen werden na een wilde achtervolging in de kraag gegrepen.
+ Terwijl een dertigtal gasten zich tegoed deed aan zijn gebraad startte Roy de motor van een bootje om een stukje met de kinderen te gaan varen. Ineens zag hij een geheel in het zwart geklede man met een rugzakje vanaf buurman Van Peppel's ark in het water springen. Wat gek, een duiker, was Roy's eerste gedachte. Al gauw bleek dat het om een inbreker ging, die was geschrokken toen Van Peppel's zoon Floris aan kwam lopen. De man sprong met buit en al overboord en krabbelde bij de ark 'De Notenkraker' weer aan de kant. Roy had inmiddels via Floris zijn barbecuegasten gewaarschuwd, een stuk hout gegrepen en de achtervolging ingezet.
+ Even daarvoor had Hans Stelling een fietser op de dijk zien staan. Het was een vreemde snuiter, die een beetje merkwaardig voorover gebogen stond. Hans gaf hem een klopje op zijn schouder en vroeg bezorgd of het wel goed met hem ging. Maar de man mankeerde niets. Hij stond op dat moment waarschijnlijk via zijn mobieltje met de inbreker te fluisteren. Achteraf mag Hans van geluk spreken, want de handlanger ontpopte zich na de klopjacht als een enorme agressieveling.
+ Voordat Roy de kletsnatte inbreker kon bereiken, was die bij zijn maat achterop de fiets gesprongen. Roy hield daarop een auto aan en zette samen met de (onbekend gebleven) bestuurder de achtervolging in. Ter hoogte van de bushalte bij de boot van Willem Trekkast sprong de inbreker van de fiets en vluchtte de tuin in van de boerderij bij de rotonde. Een groepje studenten dat bij de bushalte stond deed spontaan mee aan de jacht op de vluchter, die over een schutting was geklommen. In het nauw gedreven liet de man op bevel van Roy Moolhuizen de tas met de buit vallen en rende Klapwijk in.
+ Terwijl Roy terugliep met de natte tas - waarin geld, sieraden, een boormachine en een mobiele telefoon - zat de automobilist achter de handlanger aan, die de andere kant uitgevlucht was. Bij het Muiderbos aangekomen gooide de vluchteling de waarschijnlijk gestolen fiets neer en rende het bos in. Inmiddels hadden de jongemannen die bij de bushalte stonden de inbreker alsnog in zijn kladden gepakt, hem op geheel eigen manier tot kalmte gemaand en in de berm gedropt in afwachting van de politie die meteen gewaarschuwd was en al snel ter plaatse verscheen.
+ Achtervolgd door de uitgestapte automobilist en even later ook de politie kwam de handlanger uit het Muiderbos tevoorschijn en vluchtte de Korte Muiderweg op richting Weesp. Toen hij werd ingehaald en de politiemannen hem wilden inrekenen verzette hij zich zo agressief dat de hulp van andere aanwezigen nodig was om hem in bedwang te krijgen.
+ De twee mannen waren een dakloze en een inwoner van Amsterdam (34 en 38 jaar). Ze werden al geruime tijd gezocht voor vele tientallen inbraken. Dankzij de oplettendheid en het doortastend optreden van gewone burgers zijn ze nu eindelijk op heterdaad betrapt en opgebracht. Om de racisten onder ons gerust te stellen: beiden waren blanke Nederlanders.
+ Het is allerminst de eerste keer dat woonarken in Muiden het doelwit van inbrekers zijn. Een bende insluipers uit Almere werd een tijdje terug ontmaskerd toen uit sporen bleek dat ze een aantal kraken in Muider arken hadden gepleegd. De zondag gepakte inbreker was met behulp van een koevoet de ark binnen gedrongen.
+ Een paar jaar geleden had je een politieteam, dat proef draaide onder de naam 'Woonbraak en Inbraak Preventie'. Na een inbraak meldde zich een mooie blonde agente bij een ark waar het weer eens raak was geweest. Ze stelde zich voor als lid van het WIP team. Inmiddels is de naam veranderd in 'Woning Inbraak Team'. Je krijgt nu dus het WIT team aan de deur.
+ Vrijbuiter Jacob Smolders, die zijn oude landingsvaartuig Remorqueur (Frans voor sleepboot) bij voorkeur vastlegt aan borden met 'verboden af te meren' vaart trots onder vaderlandse driekeur en proeft daarbij het genoegen dat zijn rood, wit en blauw zowel op het water als op het land grote emoties te weeg brengt. Iedereen die hem aan ziet komen varen, terwijl hij kennelijk van plan is om onder een lage brug door te gaan, begint hem luidkeels te waarschuwen. Jacob doet dan net of hij geen idee heeft waar het over gaat, maar hij weet het maar al te goed.
+ De hoge vlaggenmast dreigt met wapperende vlag en al af te breken door een fatale klap tegen de lage brug waar Jacob op afstevent, en dat kunnen de mensen niet aanzien. Maar de klap blijft uit. Of liever, er volgt maar een piepklein klapje, niet meer dan nodig is om de vlaggenmast om te doen knikken. Wat uitstekend gaat, want Jacob heeft speciaal voor dit doel een ingenieus scharnierpunt plus contragewicht geconstrueerd. Weer heelhuids en met de fier teruggeklapte vlag onder de brug vandaan gekomen levert Jacob op zijn beurt zìjn commentaar op de gebeurtenis. Zijn tekst schalt vele malen luider over het water dan het benauwde geroep van de ongeruste toeschouwers. Jacobs Remorqeuer is uitgerust met een luidspreker en Jacob zelf met een grote mond.
+ Het is geen toeval dat er verschillende ex-schoolmeesters schipper zijn bij de bruine vloot. Je moet het nodige geduld opbrengen met gezelschappen uitgelaten opstappers van elk geslacht en elke leeftijd. In het gunstigste geval zijn ze niet klierig, maar nieuwsgierig. Het vervelende is dan vaak, dat de schipper, staande aan het roer, steeds weer hetzelfde antwoord moet geven op steeds weer dezelfde vragen van steeds weer andere leden van de meevarende groep.
+ Onze schipper-dichter kreeg vaak de vraag: 'hoe diep steekt u, schipper?' Dan antwoordde hij: 'Dat valt best mee mevrouw'. Waarna mevrouw naar het ruim verdween en pas aan het einde van de tocht weer aan dek verscheen.
+ Een andere schipper, die het vragen spuugzat was, had een bord aan de helmstok gehangen met de tekst 'Niet lullen'. Toen dit bij buitenlanders niet werkte schreef hij erbij: 'Also not in English'. Op een of andere manier werd dat begrepen.
+ Zaterdag kwam uit alle hoeken en gaten van Europa een golf jaloersmakende oude Porsches met voluit knetterende knalpijpen naar Muiden. De deelnemers aan deze internationale ontmoeting ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Nederlandse Porscheclub zetten koers naar de haven, waar de Smurfen en anderen klaarstonden voor een massale vaartocht.
+ De Porschevloot was nog maar een deel van de Porsches type 365 waarmee de club de dag ervoor het Guiness book of records haalde. Maar liefst 331 van deze modellen kwamen bijeen op Schiphol-Oost. De volgende dag zwierven de oldtimers uit over Nederland.
+ Aangekomen in Muiden parkeerden pakweg 130 trotse oldtimereigenaren hun mobiele bezit in de Noordpolder. Daarmee werd een droom van Dick Schulp voor één dag werkelijkheid. Een parkeerpolder met zicht op het Muiderslot! De wei van Jan Meester was onherkenbaar. In plaats van koeien en schapen een en al blik, maar dan wel van een adembenemende soort.
+ Wat een organisatie! Neem alleen al die toestemmingen en ontheffingen die nodig waren om het mogelijk te maken met de Porsches en begeleidende auto's de Noordpolderweg op te rijden. Normaal is deze smalle weg immers streng verboden voor auto's en motoren. Nu werkte de politie er vol overgave aan mee om alle automobielen met hun geprivilegieerde baasjes de wei van Jan Meester in te loodsen. Voor één keer. Als bestemmingsverkeer.
+ Burgemeester Harry Smith, die een kijkje kwam nemen, liet een beetje beduusd weten dat het een incidenteel gebeuren was. Een hele geruststelling voor Muiden en dan met name voor de bewoners van Mariahoeve met hun vrije zicht over de weilanden tot aan het Muiderslot.
+ 'Staat die van jou er ook bij?' vroegen de Muiers elkaar, wijzend op het bonte snoepgoed. Maar Muier Porsches stonden er niet bij.
+ Een Porsche uit de oude drie serie is gemiddeld al gauw een ton waard. Ouwe Muier maakte hardop een vrijblijvende rekensom: 130 Porsches keer f 100.000, - is dertien miljoen. 'Oh meneer, wat een afschuwelijke gedachte' zei een organisatrice geschrokken toen Ouwe Muier uitgeteld was. Dat nam niet weg dat er voor een kapitaal geparkeerd stond in de wei van Meester. Mochten de Porschewielen zijn pollen dusdanig gescheurd hebben dat hij alleen nog mais kan verbouwen, dan moeten we maar hopen dat hij genoeg munten heeft geïnd om er maiskorrels van te kunnen kopen.
+ Sommigen zeggen dat de nieuwe rage in Muiderberg, het zogeheten kitesurfen gevaar op kan leveren. Zou het? Het is in elk geval een prachtig gezicht vanuit Muiden, al die grote kleurrijke ballonnen boven de horizon, die overigens meer op spinakers lijken dan op vliegers. Maar gevaarlijk? Op laag water moet je geen spijkers zoeken maar surfen.
+ Het was zondag. Er kwam een auto aanrijden in de Sluisstraat. Die auto kon niet verder, want de weg werd versperd door een paaltje voor de sluisbrug. 'Wat is Muiden toch een vriendelijk stadje' dacht de automobilist: 'om zo maar, vlak voor de sluis, midden op straat, een parkeerterrein aan te leggen!'
+ De automobilist keek eens goed rond maar zag geen betaalautomaat. 'En 't kost nog niks ook', concludeerde hij: 'het is toch niet te geloven!' Heel even sloeg de twijfel toe. Zou het ècht mogen? Als het níet zou mogen zou er vast wel politie in de buurt zijn. Maar in geen velden of wegen was er politie te zien. Dus het mocht. De bezoeker parkeerde opgelucht zijn auto vlak voor het paaltje. Zijn voorbeeld werd prompt gevolgd door anderen. In minder dan geen tijd stonden er drie, vier auto's naast en achter die van hem geparkeerd. De boffers. Geen bon of niets toen ze terugkwamen. Wat is Muiden toch een vriendelijk stadje!
+ Die auto's voor het paaltje waren trouwens wel een beetje lastig voor de wandelaars en fietsers, want de doorgang was versperd. Veel erger was het voor de slierten in leer gehulde motorrijders. Die arme mensen moesten zich letterlijk langs de geparkeerde auto's wurmen om over de sluisbrug te kunnen rijden.
+ Zou dit nu niet beter geregeld kunnen worden? Je zou haast denken dat het gewoon pesterij is. Alsof het verboden zou zijn om stinkend en knetterend voetgangers en fietsers op de brug van de sokken te rijden! Maar mocht de gemeente de motorrijders nu echt een vrije doortocht misgunnen, dan weet Ouwe Muier wel een effectieve oplossing: plaats aan weerszijden van de sluisbrug een fietssluis.
+ Een fietssluis bestaat uit twee (desgewenst verplaatsbare) hekjes die schuin achter elkaar staan. De doorgang is zo smal, dat je eigenlijk van je fiets af moet, wil je er doorheen kunnen. En voor motoren is er absoluut geen doorkomen aan. Maar wat doet het er verder toe? Tien tegen een dat Muiden geen fietssluis krijgt. Want zo onaardig wil onze gemeente vast niet zijn voor die tevreden rondronkende zondagse motormuizen.
+ Steeds meer wandelaars lopen in file over de Schapenkaai en de dijk langs het IJmeer richting Muiderberg en omgekeerd. Om hen tegemoet te komen heeft Gijs du Pau zijn eigen keurig kort geschoren stuk dijk bij het witte dijkhuis vrijgegeven. De wandelaars mogen van Gijs tegenwoordig rustig over zijn eigendom lopen. Maar wel op eigen risico staat er nadrukkelijk bij. Geen punt. Blaffende schapen bijten niet.
+ Er komt een dag dat die grote groepen wandelaars zo schoon genoeg hebben van de auto's en motoren die de rust in de Noordpolder verstoren dat ze midden op de smalle Noordpolderweg een menselijk schild gaan vormen. Zo'n barrière van wandelaars zou wel eens de enige doeltreffende maatregel kunnen zijn om het rijverbod voor doorgaand verkeer gerespecteerd te krijgen.
+ In Amsterdam werden laatst drie Hell's Angels door de politie opgepakt omdat ze op het Damrak breeduit over het fietspad reden. Díe mannen durven! Ik bedoel de politiemannen.
+ Het is altijd een hele zit voordat alle Weesper advertenties op de Kabelkrant voorbij getrokken zijn, maar je geduld wordt beloond. Na de advertenties verschijnt menig opvallend bericht zoals laatst de muzikale avond in Florisberg die 'Platen Plakken' heette, en pas geleden weer die tentoonstelling in Huizen van kunst van slechtzienden en blinden onder de titel: 't Is maar hoe je het bekijkt.
+ Een oudere Muiense wil een bedrag van een paar duizend gulden opnemen. Ze haalt zoveel geld liever niet uit de muur. Te gevaarlijk vindt ze. Iedereen kan zien wat je doet en onverlaten kunnen gewoon binnendringen terwijl je bezig bent, en je van je geld beroven. Zij gaat dan ook de bank binnen en ontvangt aan de balie het gewenste bedrag. Dat gaat niet van harte. Er wordt zelfs een voorwaarde gesteld: de volgende keer moet ze het uit de muur halen, ook al is het volgens haar nòg zo veel geld. Service van een bank in Muiden. Ik zeg niet welke.
+ D66 heeft de verkiezingsstrijd geopend met een groen briefkaartje, waarop de democraten melden dat zij de kleinste partij zijn in Muiden, maar wel het eerst op Internet staan. Wat allemaal klopt. Maar op het kaartje staat ook: 'wie nadenkt stemt op de democraten'. Maar of ook dàt klopt? Want in feite staat er dat wie niet op de democraten stemt niet nadenkt.
+ Donderdag 31 mei is een extra commissievergadering in haar geheel gewijd aan één onderwerp, maar wel een belangrijk onderwerp: de Onroerend Zaak Belasting, de OZB - en in het spoor hiervan ook de Roerend Zaak Belasting: de RZB. Als de raad straks akkoord gaat (en dat is wel te verwachten, al zal er wel wat gesteggel met de VVD zijn) vallen in juli de aanslagen voor beide belastingen in de bus.
+ In totaal zal in Muiden op woningen, bedrijfspanden en arken ruim f 2.200.000, - worden geheven. Als u weet wat de waarde van uw huis, bedrijfspand of woonboot was op 1 januari 1999 kunt u zelf uitrekenen hoe hoog de aanslag zal zijn. Op elke f 5000, - waarde van woning of woonboot zullen de gebruikers f 3,25 moeten betalen ( bij bedrijfspanden f 5,01). Maar de eigenaren worden hoger aangeslagen namelijk respectievelijke f 4,06 en f 6,26. Eveneens per f 5000, - geschatte waarde dus.
+ Met die twee miljoen plus twee ton die in de gemeentekas vloeit zijn de OZB en RZB de grootste eigen inkomstenbronnen van de gemeente Muiden. Het andere grote geld komt uit Den Haag. Muiden kan dit jaar rekenen op een bijdrage uit 's Rijks kas van zeven en een kwart miljoen. Volgend jaar zal dit, mede in verband met de hogere OZB en RZB opbrengst, driekwart miljoen minder zijn.
+ Vraag een buschauffeur van lijn 153 tussen Muiden en Weesp of deze route blijft en hij zal het van harte beamen. Hij heeft in zoverre gelijk dat de 153 gegarandeerd blijft rijden als er na september geen goed alternatief voor openbaar vervoer komt, zoals een belbusje.
+ Zo'n foto van tweeduizend bloteriken zoals ze in Montréal in Canada gemaakt hebben, zou ook wat voor Muiden zijn. Moet kunnen. Er wonen hier bijna twee keer zoveel mensen. Ook het gemeentebestuur moet aantreden. Gaan ze eindelijk eens een keer met de billen bloot. We zijn hier onderhand wel aan de naakte waarheid toe.
+ Op dinsdag 29 mei 2001 meldt de Gooi - en Eemlander: 'Muiden krijgt een eigen website'. Het zal toch niet waar zijn!
+ Gehoord: 'Ik wil alleen een aquaduct als Dirk Schulp het zelf metselt'.
+ Het Muiens van Jan Melis: 'Onderlaatst moest een vrouwspersoon tegen een kluggie op, heul bar'. Voor nieuwe Muiers: een kluggie is een hellinkje.
+ Muiens van Muiers. Tegen een meisje, hoe klein ook:' Vrouw'. Tegen een jongetje, hoe klein ook: 'Man'. En een zichzelf respecterende Muier zegt keer op keer: 'Dat zeg ik'. Dat zeg ik.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: