- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Prinsheerlijke keutels

+ Zaterdag 10 juni komt kroonprins Willem-Alexander naar Muiden. Hij heeft er dan net een vierdaags officieel bezoek met zijn moeder aan Rusland op zitten, dus je gunt de man dat hij even met rust gelaten wordt. Dat zit er niet in want de Commissaris der Koningin en de Burgemeester worden geacht te komen opdraven.
+ Willem-Alexander doet als lid van het Genootschap van Sportvrienden, de '144', met de Koninklijke Lemster aak 'De Groene Draeck' mee aan een regatta op het IJsselmeer ter gelegenheid van het achtste lustrumfeest van deze club, waarin zijn opa prins Bernhard altijd een prominente rol vervulde. De 144 (niet te verwarren met de 200 van Mertens) omvat een gros ofte wel twaalf dozijn bekende oud-sporters, sportjournalisten en bobo's.
+ De aankomst van de kroonprins is gepland om halfelf 's morgens, dus wie rond die tijd vanaf de overkant van de Vecht naar de Koninklijke gaat staan staren, loopt kans een glimp van Zijne Koninklijke Hoogheid op te vangen. Maar de vrienden van het Koningshuis zullen vergeefs uitkijken naar zijn Maxima. Ouwe Muier heeft uit de hoogste hofkringen vernomen dat Maxima niet van de partij zal zijn.
+ Het is niet zo bijzonder dat Oranje-telgen zich in Muiden laten zien. In gezelschap van vrienden en lijfwachten komen ze hier nogal eens happen, stappen en spelevaren. Zo vermaakten de prinsen Maurits en Bernhard zich samen met vrienden zaterdagavond nog uitstekend bij Ome Ko. Als kwartiermakers voor hun grote broer zou je kunnen zeggen. Niet doorvertellen hoor. Anders komen de roddelbladen er op af. En er wordt al genoeg geroddeld in Muiden.
+ Bijvoorbeeld dat Maurits en Bernard te gast waren op een bruiloftsfeest van vrienden die na hun trouwerij in Muiden met hun hele feestelijke gezelschap aan boord van een groot schip het ruime sop zouden kiezen. Het verhaal gaat dat de bruid na de plechtigheid in de regen stond te wachten op de gehuurde Rolls Royce die het bruidspaar naar de Koninklijke zou brengen maar die niet op kwam dagen, omdat zeker iemand de afspraak vergeten was, zo goed als zeker iemand vergeten was dat hij zijn klipper verhuurd had voor dit bruiloftsfeest. Voorts wordt verteld dat van Muider zijde het woord 'kakkerlakken' viel toen er volgens een bruiloftsganger te weinig schot zat in het losgooien van de trossen.
+ Heel Muiden kon uitslapen met Luilak. Wat is dat toch met die jeugd van tegenwoordig?
+ Is het u ook opgevallen dat het vee rond Muiden sinds het weer in de wei mag zo'n opgeruimde indruk maakt?
+ Het leek niet erg waarschijnlijk dat het Muiderslot enthousiast zou reageren op Ouwe Muiers' smeekbede van een tijdje geleden om de wallen net als vroeger helemaal gratis open te stellen. Hij vroeg dan ook maar weer een nieuwe tuinpas aan. Het duurde even voor die op de deurmat lag. 'Geldig tot 2002\06' las Ouwe Muier tot zijn verrassing. Vier jaar op de wallen voor één aanmaakgeld van vijf piek, dat kon toch niet waar zijn! Het was niet waar. Dat '06', zo bleek bij de poort, stond voor juni, de zesde maand van het jaar.
+ Op tweede Pinksterdag overwoog Ouwe Muier om met zijn nieuwe pas, zijn vrouw en drie kleinkinderen langs het tolhuisje achter het poortgebouw te glippen. Hij durfde niet. Voor zo'n drieste daad moet je toch wel een geboren Muier zijn zoals Guus Kroon. Ook Guus z'n suggestie om even met het pasje te zwaaien, werkte niet. Ouwe Muier moest naar de kassa komen en daar een toegangskaartje met allemaal nullen halen. Gelukkig was er geen rij. En de caissière was niet kinderachtig. De kleinkinderen mochten gratis mee.
+ Half juni gaat De Klensput na een grondige verbouwing weer open. Het vernieuwde restaurant gaat op de Italiaanse toer. De inrichting wordt zuidelijker en romantischer. Ook gebeurt er iets met de akoestiek: het geluid zal worden gedempt door de warme aankleding. De naam De Klensput blijft gewoon bestaan. Wie weet wordt het ooit 'Il Pozzo', Italiaans voor drinkwaterput. 'Sorgente' zou ook kunnen, maar daarvoor moet je in de bergen zitten.
+ De prachtige vlag van het Hoogheemraadschap Amstel en Vecht die op de Groote Zeesluizen pleegt te wapperen, is nu al zo lang niet gepikt, dat het begint op te vallen dat er een prachtige vlag wappert.
+ Voor de nog niet geopende politiecontainers aan de Weesperweg ligt een grasperkje. Daar worden nu ineens auto's op geparkeerd. Ze weten zeker niet dat je in Muiden alleen op het gras van de wei van Jan Meester in de Noordpolder mag parkeren.
+ Gehoord aan de waterkant: 'Mamma, heten de kindjes van meerkoetjes meerkalfjes?'
+ De Muiertjes Max (10) en Raymond (11) kregen van de Jozefschool de opdracht 'houdt een verkeerstelling van een kwartier in een drukke straat'. Ze kozen voor de Naarderstraat, waar ze ijverig alle auto's, motoren, fietsers en voetgangers staffelden. De uitslag leek Ouwe Muier wel iets voor muideninfo.nl, want alle beetjes helpen. Maar hij kreeg Max niet mee. Die zei: 'als ik het nodig vind ons onderzoek op een website te zetten dan zet ik die wel op mijn eigen website. Er komen staafstatistieken en percentagestatistieken'. Ouwe Muier heeft al een paar keer gesurfd naar: 'Max, de superste website die er bestaat', maar niets gezien. Max vond het zeker niet nodig.
+ Drie dames uit Muiden en Muiderberg vertonen hun kunsten in het gemeentehuis. Het zijn Heleen van Lynden met schilderijen, Heleen Honing met beeldhouwwerk en Marijke Otten met recyclekunst (sieraden waarbij Marijke volgens de kabel 'de inspiratie meestal haalt uit een oud, kapot ding'). Burgemeester Harry Smith, die de expositie opende, stond in dubio. Van de ene kant kun je een dame niet naar haar leeftijd vragen, dat hoort niet, maar van de andere kant wordt er van je verwacht dat je informatie geeft als je een tentoonstelling opent en ook nog eens 'voorlichting' in je portefeuille hebt. Hij loste het dilemma op met de mededeling: 'de drie dames zijn bij elkaar honderdzestig jaar'.
+ Bij dit soort intieme officiële gebeurtenissen is de burgemeester op zijn best: beminnelijk en belangstellend. Zo opende hij vrijdagavond op een allerplezierigste manier Muidens nieuwste website www.muidenvesting.nl., een initiatief van de MOR. De opening geschiedde via de laptop van Karin Mun, die als autodidact naar ze zelf zei, de nieuwe, bijzonder fraaie site gebouwd heeft. Heel de wereld kan, naar keus in het Nederlands of het Engels, dankzij deze digitale aanwinst kennis nemen van wat Muiden zoal te bieden heeft op het gebied van winkels, horeca, waterrecreatie en ander voorzieningen en attracties. Aandacht is er ook voor de historie van Muiden in het perspectief van het aanstaande 1050 jarig bestaan.
+ Het is de bedoeling dat Karin op haar site een evenementenkalender bijhoudt. Ook dit past prima binnen de promotie van Muiden. Anders dan muideninfo.nl en straks ook muider.nl is muidenvesting.nl namelijk als toeristische site vooral naar 'buiten' gericht. Het verbaasde Ouwe Muier dan ook dat de Muider verenigingen en organisaties worden uitgenodigd hun nieuws te zetten op deze site, die het nu juist van de buitenwereld moet hebben. Lokale mededelingen horen thuis op bijvoorbeeld de in aanbouw zijnde, uitgesproken lokale nieuwssite Muider.nl.
+ Onze eigen Muideninfo.nl is vooral een opiniesite met zijn politiek, zijn babbelrubrieken en zijn nieuws uit andere media. Muideninfo is kritisch, geheel onafhankelijk en zeker niet commercieel, al heeft de webmaster onlangs ruimte gegeven aan een aantal sponsors om de technische kosten van de site een beetje te drukken. Kenmerkend voor het drukbezochte muideninfo is ook dat iedereen er zijn ei op kwijt kan. Het is jammer (en opvallend) dat er op muidenvesting.nl geen link naar muideninfo.nl staat. Nog niet.
+ En dan is dus ook 'www.muider.nl' in aantocht, het digitale zusje van onze veel geraadpleegde Muider kabelkrant. Www.muider.nl wordt opgezet naar voorbeeld van www.weesper.nl en dat is een uitstekend verzorgde commerciële site. Het is te hopen dat Muider.nl de medewerkers vindt waar men naarstig naar op zoek is, want hoe meer en beter Muiden op de elektronische snelweg vertegenwoordigd is, hoe gelukkiger iedereen daar mee kan zijn. Niet voor niets heeft onze webmaster in afwachting van de komst van de officiële gemeentelijke site (www.muiden.nl) alvast allerlei 'gemeentelijke' informatie over Muiden op zijn site gezet!
+ Nog voor het jaar 2001 voorbij is beschikken we over vier Muider sites. Met één muisklik kun je zelf bepalen wat je wilt lezen en zien. En vooral ook wat je níet wilt lezen en zien. Over elk denkbaar Muider onderwerp is straks alle gewenste informatie beschikbaar. Muiden wordt verwend. En de rest van de wereld ook.
+ Tip voor Muiers die waar ook ter wereld familie, vrienden en kennissen hebben. Maak iedereen attent op www.muideninfo.nl en de andere Muider sites. Krijgen ze het allerlaatste nieuws uit Muiden net zo snel als uzelf.
+ Nieuws van de Rabobank. Het goede nieuws is dat net als de postagentschappen ook de vestigingen van de bank in Muiden en Muiderberg blijven. Het slechte nieuws is dat beide kantoren na een grondige verbouwing nog maar halve dagen voor het publiek geopend zullen zijn. Muiden 's morgens en Muiderberg 's middags.
+ Slim: kun je met dezelfde mensen twee banken bedienen. Wat ook gaat gebeuren, als ik het goed begrepen heb. De dames van de Muiderbergse vestiging vormen straks tevens het team van Muiden. Maar laten we blij zijn dat de Rabobank hier blijft. Anders hebben we hier alleen nog de Postbank met zijn beperkingen.
+ Tijdens de verbouwing kan er in principe wel gepind worden, maar de klanten kunnen niet bij hun kluisje komen. Helaas wordt niet duidelijk of de verbouwing wordt aangegrepen om de prehistorische kluisjes met de grote dubbelbaardige sleutels te vervangen door moderne safeloketten met gecertificeerde sleutels, zoals je van een eigentijdse bank mag verwachten.
+ Ook komen de avondopenstellingen te vervallen. In een verantwoording zegt de Rabobank 'te denken' dat de klanten in plaats van een bezoek aan de bank voor contante geldopnames nu veel meer behoefte hebben aan een persoonlijk adviesgesprek over allerlei financiële zaken. En door de verbouwing, zo betoogt de bank, zal er meer ruimte geschapen worden voor dit soort gesprekken. Denkt men dit nu echt, of komt het de bank gewoon beter uit? Benieuwd wat het resultaat zou zijn als de behoefte eens serieus onderzocht werd. Zo'n onderzoek mag je toch wel van een eigentijdse bank verwachten. Wie weet komt eruit dat meer mensen dan de Rabobank lief is het eng vinden om bedragen tot f 2500,- uit de muur te trekken.
+ Zoals verwacht ging de raadscommissie soepel mee met de voorstellen van B&W voor de nieuwe tarieven van de OZB en de RZB. Wethouder Cees Leupen kwam met een zeer redelijk verhaal, dat nog eens ondersteund werd door het financiële hoofd van de gemeente Coen Keus - die zowaar een compliment kreeg van E.P. Vlaanderen, raadslid tot de volgende klap komt, begin volgend jaar.
+ Niet dat Vlaanderen het met alles eens was, maar Coen gaf hem geen keus. Wel kreeg E.P. het voor elkaar dat er zeer binnenkort tenminste tien 'voorbeelden van' op tafel komen, zodat er snel een iets concreter beeld ontstaat van de hoogte van de te verwachten aanslagen.
+ Raadslid Henk Beenen probeerde, met de verkiezingen in zicht, alvast een goeie beurt bij de kiezers te maken door minder OZB voor de huurders te bepleiten, omdat die immers toch al zo te pakken genomen worden met al die huurverhogingen. Hans van der Steen haastte zich hem daarin bij te vallen. Leupen zei nog maar eens dat hij aan de wet gebonden was, maar wat maakte het allemaal uit. Er zaten nauwelijks kiezers op de publieke tribune.
+ Een goeie vraag van Hette Zijlstra was hoeveel bezwaarschriften tegen de OZB B&W verwachten. Leupen vertelde dat hij bij buurtgemeenten had geïnformeerd. Het kon oplopen tot wel 10 %, maar voor Muiden verwachtte hij hooguit 1 of 2 of misschien toch wel 2 ½ %. Kortom òf Leupen had even een vlaag van helderziendheid, òf het was een voorbeeldig een-tweetje tussen twee partijgenoten.
+ Ter geruststelling liet Cees Leupen nog weten dat er dankzij de mogelijkheden tot kwijtschelding geen inwoner echt bang hoeft te zijn om buiten zijn of haar schuld in moeilijkheden te raken. Dat is een troost, want inderdaad, een huis in Muiden of Muiderberg, ooit goedkoop gekocht of via een erfenis verkregen kan door de enorme stijging in waarde behoorlijk zwaar belast worden, terwijl de eigenaar er niet over peinst het te verkopen.
+ Een ongevraagd advies van Ouwe Muier: ga eens praten over een tweede hypotheek als uw OZB-aanslag hoger uitvalt dan u kunt verdragen. Bijvoorbeeld bij de Rabobank als u daar toch heen moet om minder dan f 2500,- uit de muur te trekken. Ook Vlaanderen heeft tweede hypotheken in de aanbieding, maar dan zonder muur.
+ 'Heeft u ze niet bij u in de achtertuin gezien?' vroeg Leupen, ongekend ad rem voor zijn doen, toen E.P. Vlaanderen pruilde over 'onbekendheid van de taxateurs met de plaatselijke marktsituatie'. De achtergrond was duidelijk: anders dan in 1992, de voorlaatste OZB-taxatie, was er deze keer geen advies ingewonnen bij de plaatselijke makelaars, zoals hij, E.P., er zelf een is. Reken maar dat B&W daar goede redenen voor hadden.
+ Staat er een kop over vier kolommen in de krant: 'Dat mag je Vlaanderen niet aandoen'. Ga je gauw kijken wat die arme E.P., die immers onlangs gewipt werd door zijn eigen partijgenoten, nu weer boven het hoofd hangt. Blijkt het te gaan over een Belg die walgt van de gedachte dat Nederland en Vlaanderen ooit samen zouden gaan.
+ Een te groot aantal straten binnen de Vesting moet zich nog steeds behelpen met vuilniszakken omdat er geen ruimte is voor de groene en de grijze kliko's. Het is een vervelende zaak. Hoe warmer het buiten wordt hoe meer vuilniszakken worden opengescheurd door honden en katten, en hoe erger de stank. Het zou mooi zijn als de vuilnisauto een vaste route reed, zodat je kort voor de komst van de ophaaldienst de zakken buiten kunt zetten. Maar dat heeft ook nadelen. Ze kunnen te vroeg komen of juist te laat.
+ Sinds een half jaar heeft Muiden een oplossing voor het zakkenprobleem: een ondergrondse opslag van huisvuil. Op de plaats waar de Singelstraat en de Weesperstraat samenkomen, dichtbij bij de zogeheten HAT eenheden van het Van Ginkel complex vond een geslaagde proef plaats met deze ondergrondse opslag. Dat geeft hoop voor de andere plaatsen in de binnenstad, waar de bewoners nu nog aangewezen zijn op de vuilniszakken.
+ De bewoners van het Van Ginkel-complex hebben ieder een sleutel van de opslag. Daarmee kunnen ze de klep openen en naar boven schuiven, waarna ze de zakken met afval naar binnen laten vallen. Je ziet het er van de buitenkant niet aan af, maar onder de grond is een enorme ruimte. In de afvaltank is plaats voor wel vijf kubieke meter gemengd huisvuil. Van tijd tot tijd komt een speciale vuilnisauto van de GAD. De volle afvaltank wordt dan met een kraan uit de cementen bak gelicht, waarna deze meteen automatisch met een deksel wordt afgesloten om ongelukken te voorkomen. De bodem van de afvaltank wordt geopend en het vuil stort in de laadbak van de auto.
+ Het is een prima systeem. Vroeger was het een enorme troep op deze plaats. Je had toen open vuilcontainers die in een grote betonnen omheining stonden. Er lag meestal meer vuil naast dan erin. Het leek wel alsof half Muiden er zijn vuil in, en dus ernáást, donderde. Over de stank die er vanaf sloeg zullen we het maar niet hebben. Er wordt nu uitgezocht of dit ei van Columbus ook elders binnen de vesting kan worden gelegd. Dat de gemeente hier een gat in ziet is niet voldoende. Er moet ook nog eens een gat voor zíjn, of op zijn minste de ruimte om een gat te maken.
+ Van schoolmeester tot wethouder. Van schillenboer tot wethouder. Van muurvarken tot wethouder. En wie weet straks van patatbakker tot wethouder. Waarom niet? Het kan allemaal in Muiden. Gelukkig maar.
+ Ik zeg de Gooi- en Eemlander niet op. Anders kan ik me er niet meer aan ergeren.

Ouwe Muier


naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: