- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Verdrietige post – en vrolijke vergaderkeutels.

+ Postkantoren BV laat ons lelijk in de steek. Sinds afgelopen zondag 17 juni staat het slechte nieuws voor Muiden op deze site. Kijk maar op de homepage. Waarschijnlijk zullen er straks in het postagentschap (als dit tenminste op 2 juni samen met De Hoek wordt overgenomen, wat nog steeds niet 100% zeker is) alleen nog postzegels, strippenkaarten en telefoonkaarten te koop zijn.
+ Het is werkelijk onbegrijpelijk: een agentschap dat beter liep dan het postkantoor in Muiden ooit heeft gedaan, dreigt te worden opgedoekt omdat we hier de pech hebben dat we binnen een straal van vijf kilometer van Weesp wonen. Tot het tegendeel bewezen is houdt Ouwe Muier het op blinde bureaucratie van Postkantoren BV.
+ Hoewel ze opgelucht zijn omdat, nadat onlangs een overname op de valreep niet doorging, nu toch echt de kogel door de kerk is, vinden Angelique en haar moeder Geertje het heel erg voor zowel voor hun opvolger als voor Muiden dat er vrijwel zeker heel wat postdiensten gaan wegvallen. Dit was niet te voorzien. Angelique had zelfs kort geleden voor veel geld de balie laten verbouwen.
+ Het postagentschap van Muiderberg valt buiten de straal van vijf kilometer rond Weesp. Daarmee ontspringt Muiderberg de dans. Maar dat wist de burgemeester van Muiden nog niet, toen hij dinsdagavond tijdens de commissievergadering het slechte nieuws bekendmaakte. Als de burgemeester van Muiden even naar muideninfo.nl had gekeken en niet alleen in de 'kranten' zoals hij in de vergadering zei, had hij het wèl kunnen weten.
+ Door zich niet lokaal te informeren liet Smith de kans liggen om de ongerustheid in Muiderberg over de toekomst van het postagentschap daar weg te nemen. En dat terwijl hij, zeker weten, internet heeft en toch ook hier woont. Hoe het zij: Smith kondigde dapper aan dat het allemaal onaanvaardbaar was, dat hij op oorlogspad zou gaan en dat hij niet zou toestaan dat wij allen gedupeerd zouden worden. Benieuwd op het helpt.
+ De commissievergadering waarin de burgemeester dit beloofde, was de eerste van de openbare gemeentelijke vergaderingen nieuwe stijl. De commissievoorzitter is nu niet meer de portefeuillehouder, maar een raadslid. Per partij zit er nog een tweede raadslid in de commissie, plus een niet–raadslid, een zogeheten 'extern' commissielid. De start was prima. Vooral de nieuwkomers hadden zich goed voorbereid.
+ De bordjes zijn verhangen. Alleen waren er die eerste avond niet genoeg bordjes en niet genoeg schuifletters voor de namen van de nieuwe leden. Even niet aan gedacht. Maar al de volgende avond kon je vanaf de publieke tribune lezen wie wie was.
+ De commissievergaderingen zijn, net als vroeger het geval was, allereerst bedoeld om de informatie in te winnen, die je nodig hebt om je een standpunt te vormen. Zoals natuurlijk ook wel te verwachten was, viel er echter niet aan te ontkomen dat er ook politiek bedreven werd. Dat krijg je er niet zomaar uit. Hette Zijlstra sloeg zelfs even aan het koppen tellen voor een stemming.
+ Al gauw bleek dat Wiebe de Haan, die helemaal niets voor een 'technisch voorzitter' voelt, een beetje gelijk had. Frits van Rossum, de vers benoemde voorzitter van commissie A, bracht het nog op om uitsluitend als 'doorgeefluik' te fungeren en zijn persoonlijke kijk op een bepaalde zaak voor zich te houden, maar Henk Beenen, voorzitter van commissie B, vond het onzin om zijn deskundigheid niet in te zetten op een bepaald gebied waar hij goed in thuis is - en daar had hij natuurlijk groot gelijk in.
+ Er zal wel weer gezeurd worden dat de partij met een voorzitter die 'meedoet' bevoorrecht is, maar Wiebe de Haan zal dit niet in de functie van voorzitter meemaken, want hoewel hij geknipt is voor het leiden van vergaderingen, was deze sociaal-democraat zo kinderachtig bij voorbaat een eventueel voorzitterschap af te wijzen, allen maar omdat hij zijn zin niet had gekregen. Ik kan het niet anders uitleggen.
+ In de commissievergadering nieuwe stijl kwam het rapport ter sprake van de 'werkgroep Woonzorg Muiden' over de huisvesting van ouderen. Een rapport vol goede voornemens. En vol overbodige mededelingen. Zo wordt verteld dat de gemeente bestaat uit de kernen Muiden en Muiderberg – een mededeling die trouwens strijk en zet in vrijwel in elk buiten de deur gemaakte nota, visie of welk stuk dan ook terugkeert. Alsof de schrijvers hun ogen nauwelijks konden geloven.
+ Echt nieuws in het Woonzorg-rapport is wat er te lezen valt over het beleid voor de ouderenwoningen in het Kocherplantsoen. Er staat: 'het beleid dient erop gericht te zijn een doelmatige bewoning van de woningvoorraad na te sterven'. Kan dat niet wat tactischer?
+ Twee nieuwe 'externe' commissieleden: Jaap Meijer en Fred Winnubst sprongen nu ze er de kans voor hadden beiden meteen in de bres voor ingezetenen van onze welgestelde gemeente die het nu juist níet zo breed hebben. Ze drongen er op aan om eens heel duidelijk in het gemeenteblad te laten zetten waar deze medeburgers recht op hebben. Volgens hen maakt de overheid zich drukker om het mísbruik van voorzieningen dan om het gébruik ervan.
+ De portefeuillehouder en de commissievoorzitter sputterden een beetje tegen dat respectievelijk de gemeente en de kerken heus wel aandacht voor de minvermogenden hebben. Maar daar het ging Meijer en Winnubst niet om. Ze betoogden dat meer mensen dan wellicht vermoed wordt óf er veel moeite mee hebben aan te kloppen voor financiële hulp, óf gewoon niet weten wat hun rechten zijn.
+ De strekking van hun betoog was, dat er weliswaar sociale controle genoeg is, maar dat deze vooral ingezet zou moeten worden om anderen te helpen. Anders gezegd: gemeentebestuur, sta open voor signalen en zoek de mensen op – en dan met name die mensen die níet op het spreekuur komen. Twee namen om te onthouden: Jaap Meijer en Fred Winnubst. Mannen naar mijn hart.
+ Er was in de commissie A nog een hele heisa rond de Stichting 1050 jaar Muiden in oprichting. Iedereen was alles met elkaar eens. Drie keer een bedrag van f 25.000, - uittrekken was geen punt, een stichting in plaats van een vereniging was geen punt (eerder wel trouwens) en de voorgedragen bestuurskandidaten waren al allerminst een punt. Het ging er alleen om wie de Stichting zou oprichten: particuliere initiatiefnemers of de gemeente, vertegenwoordigd door de burgemeester.
+ Het had er alle schijn van dat de PvdA Smith eenvoudigweg die eer niet gunde. Dat de burgemeester de eerste stap zou zetten was iets waar het bestuur in oprichting zelf geen enkele moeite mee had. Integendeel, de acht bestuurskandidaten onder aanvoering van de Goedheiligman in eigen persoon, lieten in een brief en bloc weten dat zij voor de eer zouden bedanken, als zij zelf de oprichters zouden moeten zijn.
+ Geen idee wie van de acht bestuursleden de brief waarin dit ferme voornemen kenbaar gemaakt werd, geschreven heeft. Ouwe Muier herkende de schrijfstijl van geen van de acht.
+ Niemand had zin in een valse start. Ook Hette Zijlstra, die namens de PvdA sprak, niet. Het mooie feest mocht niet in een politieke discussie ontaarden, daar was men het roerend over eens. Hans van der Steen zou graag willen dat de raad unaniem achter B&W en het comité zou staan. Beetje naïef Hans. Dan ken je Wiebe nog niet. Die was er dinsdagavond niet bij, maar let op wat er gebeurt als het voorstel in de raad komt.
+ In de zenuwen werden er verrassende rekenfouten gemaakt rond het grote feest van 2003. Niet over die drie keer f 25.000, -, dat was bijeen f 75.000, -, zoals iedereen op zijn vingers kon natellen. Het probleem zat 'm in de jaartallen. Zo had Riet Ruijzendaal het over 1050 jaar gemeente Muiden, terwijl de gemeente Muiden maar 150 jaar bestaat en maakte Hette Zijlstra gewag van tienduizendvijftig jaar Muiden. Alsof iemand dat nog meemaakt!
+ Naast hondenpoep is de jeugd van tegenwoordig een geliefd onderwerp in de gemeentelijke vergaderingen. Dit keer ging het over de rondhangende jongeren in Muiderberg, Die drinken tegenwoordig hun biertje op de Brink. Oudere, verstandige mensen zouden graag wat meer greep op het gebeuren willen hebben door een vaste hangplek te creëren. Maar burgemeester Smith verklaarde namens wethouder Joop Lahnstein, die hij verving, dat 'de jeugd zich niet laat hangen'.
+ Men had het over positief benaderen, stimuleren, stilstaande en rijdende hangplekken, wijkagenten, jeugdagenten en jongerenwerkers. Het eind van het liedje was dat iedereen vond dat er een grotere prullenbak op de Brink moest komen. Als de prullenbak groter zou zijn, zouden de hangjongeren er minder naast gooien. Maar of dat zo is? Ouwe Muier herinnert zich nog dat het nu juist zo leuk was om rotzooi te maken. Werden die ouwe lullen kwaad.
+ Gelukkig zijn buschauffeurs niet gauw van slag. Anderen zouden lichtelijk in paniek raken nadat ze met een bus vol Muiderslotbezoekers vanaf de A1 de afslag Muiderslot hebben genomen. Waar moet je heen? De richtingborden verwijzen naar een groot bomvol parkeerterrein buiten de stad. Het Muiderslot is in geen velden of wegen te zien. Wat nu? Heel wat bussen belanden al zoekend op het Vestingplein. Maar daar begint het probleem pas goed.
+ Op het plein aangekomen slaakt onze chauffeur eerst een zucht van verlichting, wanneer hij daar het vertrouwde bord met de grote 'P' van parkeren voor bussen erop ontwaart. De pijl wijst in de richting van het Muiderslot. Kan niet missen, dat herinnert hij zich nog van vóór de parkeermaatregelen in Muiden. Hij draait dan ook opgelucht de Ton Kootsingel op.
+ Na enkele tientallen meters, vlak voorbij de kazerne waarschuwt een bord hem dat deze singel verboden gebied is voor voertuigen langer dan tien meter. Op hetzelfde moment ziet hij een bord met 'volg A1 Muiden'. Weer helemaal terug? Nou ja, als het moet. Maar terug, dat kan niet. Tenzij hij de Kazernestraat indraait en dat is van die kant af verboden. Achteruitsteken dan maar naar het Vestingplein.
+ Weer terug op het plein de bus uit en bij de snackbar, als die open is, informeren hoe je moet rijden. Boft onze chauffeur even dat hij vanachter de toonbank door een raadslid te woord wordt gestaan die ook nog eens verkeersspecialist is. Eric Hoetmer legt alle verdwaalde buschauffeurs geduldig uit hoe ze naar het parkeerterrein aan de Maxisweg moeten rijden. Dat is helaas kilometers om over de A1, want bussen mogen nu eenmaal niet door de vesting.
+ Op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander van dinsdag 19 juni stond als datum: woensdag 20 juni. Beter het nieuws van morgen dan dat van gisteren zullen ze gedacht hebben.
+ In dezelfde krant stond laatst in een artikel over de A1 en het sluipverkeer dat de oprit van het Muiderslot moeilijk bereikbaar is. Altijd gedacht dat het Muiderslot een ophaalbrug had.
+ Het ergste wat een journalist kan overkomen is in het openbaar niets dan lof toegezwaaid te krijgen van een overheidsdienaar. Dit gebeurde tijdens de laatste raadsvergadering. De spreker stuurde aan op een applausje van de raadsleden en de publieke tribune, maar dat werd de journalist gelukkig bespaard. Er viel een diepe stilte.
+ Omdat er jaren geleden een verkeerde keus is gemaakt moeten er heel wat planten in gemeentelijke plantsoenen twee keer per jaar worden geknipt. Ze krijgen daardoor nooit de kans om uit te groeien en tot bloei te komen. Het is 'n kaal gezicht, al die op één hoogte gekortwiekte stekeltakken. Maar het moet wel, want anders krijgt de gemeente klachten over overhangend groen en belemmerd uitzicht. Het zit er niet in dat de fout ooit zal worden hersteld. Sterker nog: niet lang geleden is men in Mariahoeve in dezelfde fout vervallen. Er werden toen op de Lelie snelle hooggroeiers in een nieuw perk geplant. Nieuwe stekels dus.
+ Voordat de natuurliefhebbers onder ons zich boos maken over het kappen van de grote iep op de Singelgracht bij het kantoor van Streekkerk en, nog erger, over kappen van al die iepen aan de Maxisweg: het moest helaas, want ze hadden iepziekte. En zieke iepen moeten meteen voor de bijl om te voorkomen dat de uitvliegende iepenspintkevers, die deze ziekte verspreiden, nog meer schade aanrichten. Hopelijk staan de groepjes overgebleven iepen langs de Maxisweg buiten de gevarenzone.
+ Er worden nog onverminderd auto's geparkeerd in het grasperk voor de nieuwe politiepost aan de Weesperweg. Ze durven natuurlijk niet op het nabije parkeerplaatsje te gaan staan, omdat ze geen vergunninghouder zijn en dus een prent riskeren. Dan maar op safari.
+ Een arts uit Muiderberg die naar patiënten in Den Haag moest, ervoer aan den lijve hoe vervelend het is dat er maar tien passagiers mee mogen in het busje van lijn 153, omdat er maar tien zitplaatsen zijn. Toen ze van de 136 op de 153 wilde overstappen, wilde de chauffeur haar niet meenemen omdat het busje 'vol' was en je er niet in mag staan. De tiende plaats was bezet door een andere buschauffeur die zijn dienst erop had zitten en op weg was naar huis.
+ Geen zitplaats? Dan ga ik wel op de grond zitten, besloot de arts. Ze peinsde er niet over om het busje te verlaten. Ze weigerde haar wachtende patiënten in de steek te laten. 'Krijg me maar weg' zei ze tegen de chauffeur. Daar begon de man toch maar liever niet aan. Hij trok mopperend op, met de arts op de vloer (even opschuiven had ook gekund, maar wij Nederlanders zijn nu eenmaal niet zo inschikkelijk).
+ Dat op zondagmiddag de beugels voor de brug geplaatst worden weerhoudt de chauffeurs van de treintaxibusjes er niet van om door Muiden te rijden, in plaats van een omweg te maken over de A1. Ze wachten gewoon op elkaar om de passagiers die uit de richting Muiderberg naar het station in Weesp willen, of omgekeerd, de gelegenheid te geven om de brug te voet over te steken en over te stappen op het busje dat vlak voor de brug staat te wachten om de rit te vervolgen. Een overstap-treintaxi-busje dus. Zo zie je maar wat er mogelijk is met wat goede wil.
+ De inspraaknota sluipverkeer komt donderdagavond 21 juni in de commissie D van Dick Schulp. Met alle waardering voor de bondige samenvattingen van meningen en suggesties van de vele ingezeten: B&W gaat soms zo kort door de bocht dat de vragensteller zijn eigen vraag niet of nauwelijks herkent. En de beantwoording is ook nogal van dik hout zaagt men planken. Daar mag je begrip voor hebben, gezien de enorme hoeveelheid reacties, maar het is nu en dan wel lachen.
+ Het wemelt van antwoorden die nieuwe vragen oproepen. Zo luidt het standaardantwoord over het weren van sluipverkeer door een andere voorrangsregeling op de sluisbrug: 'voorrang omkeren leidt tot conflicten tussen tegenliggers op de brug'. Nu niet zeker! Ook een goeie: 'De Noordpolderweg trekt geen sluipverkeer aan'. O nee, moet je maar eens opletten! Een intrigerend standaardantwoord voor wie wel wat voelt voor een nieuwe brug over de Vecht tussen Mariahoeve en de Maxisweg: 'Een vaste oeververbinding is een lange termijnoplossing waar de RWS (dat is Rijkswaterstaat) wel aan wordt gedacht'. Klopt, en niet zo'n beetje ook!
+ Wie pasjes voor Muiers en Muiderbergers of vergelijkbare ontheffingen wil krijgt als standaardantwoord: 'Iedere vorm van selectieve toegang vergt een lange en onzekere procedure'. En degenen die er op aandringen dat er nu toch eindelijk eens gecontroleerd wordt krijgen als vaste gemeentelijke reactie: "Intensivering van de controle heeft geen prioriteit van politie en justitie'.
+ Wat een pracht van een verjaardagskalender heeft Cor Folders namens de DWR overal in Muiden in de bus gegooid! En wat intrigerend die kostuums van die deftige bestuursleden van de Groote Zeesluizen. Afgaand op het onderschrift werd de foto in 1990 gemaakt ter gelegenheid van de installatie. Je zou toch zweren dat-ie ruim een eeuw geleden is genomen!
+ De Muiderbergers krijgen de jubileumkalender pas volgende week in de bus. Maar die hebben dan ook geen Groote Zeesluizen.
+ Hoe lang zal het nog duren voordat we zelf de post in Weesp moeten ophalen?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: