- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Prent - , pressie - en passiekeutels

+ Ouwe Muier kon zijn ogen niet geloven. Vrijdagmiddag 6 juli werden er zomaar op klaarlichte dag midden in Muiden bekeuringen uitgedeeld voor te hard rijden! Niet door sieragenten, want die mogen dat helemaal niet, maar door een echte agente die echte bonnen uitschreef. Ze was lang, had een paardenstaart en hanteerde een supersonische lasergun, waarmee ze op afstand vaststelde wie de 30 km per uur overschreed. De politievrouw had zich verdekt opgesteld achter een lantaarnpaal. Maar het kan ook zijn dat zij een steuntje zocht voor een gericht schot.
+ Ze was best vriendelijk, maar beslist onverbiddelijk als ze een zondaar in het vizier kreeg. De jacht met de lasergun was een primeur voor Muiden. Nooit eerder werden hier in het hart van de stad snelheidsovertreders gepakt, laat staan met een lasergun. Hoewel de lantaarnpaal veel van haar verborg hadden de automobilisten haar kennelijk toch wel in de gaten. Of anders roken ze het gevaar gewoon, net als dieren doen.
+ Met name in de Sluisstraat viel voor haar geen eer te behalen. Óf de auto's kwamen op hun dooie gemak aansukkelen, óf ze stonden in een eindeloze sliert stil voor de gesloten sluisbrug. Zij verlegde dus maar haar jachtterrein naar de Weesperweg, waar ze zich, een beetje ineengedoken, schuil hield achter een verkeerszuiltje voor de rotonde. En ja hoor: één, twee, drie keer achter elkaar werden automobilisten naar de kant gestuurd, vanwege 45 km en meer rijden waar maar 30 mag.
+ Het had iedereen kunnen zijn, want wie rijdt er nu dertig op de Weesperweg? De betrapte wetsovertreders zagen er ook niet gevaarlijk uit. De echte wegpiraten liet mevrouw de politie schieten. Geef haar eens ongelijk. Dat zijn immers meestal agressieve jongens. Ze komen heus nog wel een keer aan de beurt als de agenten met z'n tweeën zijn; als ze straks vanuit hun nieuwe onderkomen aan de Weesperweg met hun lasergun op jacht gaan in Muiden.
+ Of het nu een protestactie tegen het niet afsluiten van de sluisbrug was, of gewoon vandalisme, Joost mag het weten, maar zeker is dat het behoorlijk gevaarlijk was wat onbekenden op de sluisbrug in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juli uithaalden. Ze sloten de brug af met een Amsterdammertje, dat ze even daarvoor uit de stoep voor de Rabobank hadden getild.
+ Je moet wel beresterk zijn wil dat lukken, zo'n paaltje uit het trottoir trekken. Maar het kan ook zijn dat ze er gewoon een trucje op wisten. Hoe het zij, het paaltje verhuisde naar een gat in de weg vlak voor de brug, waarin normaal de afsluitbeugel voor de zondagmiddagen geplaatst wordt. Gelukkig zagen de automobilisten, ondanks de duisternis, het paaltje staan. Ze stopten en reden om, over de A1.
+ Ook de dienders in de politieauto zagen hun weg versperd door het Amsterdammertje. De politiemannen bleken net zo sterk, of net zo slim, als de daders te zijn want ze slaagden er binnen een mum van tijd in om het paaltje dat muurvast zat, eruit te krijgen en weer onwrikbaar vast te zetten op zijn plaats voor de Rabobank.
+ Dezelfde nacht werd ook toegeslagen bij de Naarderpoortbrug. Daar werd de biobox naast de bouwkeet omver gekegeld. Omdat de septic tank vernield bleek te zijn, werd de plee van de brugwerkers weggehaald voor reparatie en moesten de mannen voor hun kleine en grote boodschap aanbellen bij de buurtbewoners, iets waar beide partijen een grondige hekel aan hebben.
+ Het is geen mooi gezicht maar het moest. De gevel van de vroegere winkel van Pronk is sinds kort voorzien van een stevig houten raamwerk; een soort noodverband om te voorkomen dat het mooie Oudhollandse metselwerk uit het eind van de zestiende eeuw in elkaar stort. Het gebeurde op last van de gemeente, zo blijkt uit een uitvergrote brief van B&W, die Pronk achter de winkeldeur gehangen heeft.
+ De brief staat bol van dreigende taal. Er wordt gesmeten met termen als 'bestuursdwang'. Ook staat er in te lezen dat burgemeester Smith in hoogsteigen persoon de eigenaar gesommeerd heeft direct maatregelen te nemen ten einde het gevaar van vallende stenen uit te bannen. Er wordt in de brief gewaarschuwd dat wanneer Pronk niet uit eigen beweging de gevel beveiligt, de gemeente zelf de nodige maartregelen zal laten uitvoeren, maar dan wel op kosten van de eigenaar.
+ Als je nergens van weet ligt de conclusie voor de hand dat de gemeente gezien de gevaarlijke situatie wel gedwongen was om in te grijpen. Maar voor wie iets meer van de achtergrond weet is wel duidelijk dat die officiële dreigbrief achter de deur als protest bedoeld is. Alleen: waar wordt nu precies tegen geprotesteerd?
+ Half Muiden is er van op de hoogte dat de gemeente en Pronk al jarenlang met elkaar overhoop liggen. Maar als je het naadje van de kous wilt weten zul je het de broers Pronk zelf moeten vragen. Herman is met vakantie, de verswinkel is dicht. Maar Jan van de SRV wagen wil wel vertellen wat er aan de hand is.
+ Jan vertelt dat het conflict met de gemeente over de verbouwing van het pand ontstond in 1967, toen Albertus Pronk, hun vader, met tekeningen aan kwam zetten en subsidie verwachtte omdat de winkel een erkend monument is. Hij ving bot, en niet één keer. Jaar in jaar uit werden steeds weer nieuwe bouwplannen en subsidieaanvragen afgewezen. Waar Pronk ook mee op de proppen kwam, de gemeente en de ondernemer konden het niet eens worden. Terwijl andere projecten, waaronder ook woningen, wèl monumentensubsidie kregen. Inmiddels sleept de kwestie zich nu al bijna 35 jaar voort.
+ Pronk had het liefst de hele gevel steen voor steen willen afbreken en vervolgens in oude staat herstellen. Volgens Jan zou dit een verantwoorde reconstructie zijn, die bovendien een ton aan bouwkosten zou uitsparen. Het werd afgewezen. Toen de broers B&W er op attent maakten dat een bouwvergunning niet langer kon worden geweigerd, omdat de gevel op instorten stond, keerde deze waarschuwing zich tegen henzelf: de gemeente liet Pronk dwingend weten dat de eigenaar verplicht was meteen iets te ondernemen tegen het instortingsgevaar. Om de zaak niet op de spits te drijven, gaf Pronk toen maar een aannemer opdracht de gevel te bekisten.
+ Het zit Jan dwars wat er allemaal gebeurd is. En sowieso dat het in Muiden zo eindeloos duurt eer iets van de grond komt, als het er al ooit van komt. Ook vond hij het naar dat Smith zijn sommatie afstak in de verswinkel waar de klanten bij stonden. Gelukkig gloort er inmiddels eindelijk hoop dat gemeente, ondernemer en monumenteninstanties elkaar zullen vinden. Het huidige noodverband kun je dan ook maar het best beschouwen als de eerste aanzet tot een ingrijpende verbouwing. De Pronken willen het winkeltje graag in oude glorie herstellen en via een passage verbinden met de verswinkel. Deze doorgang is gepland achter langs de winkel van Desirée.
+ Ter afronding voor neo Muiers: het winkeltje waarin de oude dames Pronk tot voor tien jaar nog op de ouderwetse manier, dus over de toonbank, melk, boter, kaas, eieren, almede fijne vlees- en andere kruidenierswaren verkochten, staat naast het witte sluishuis in de Sluisstraat. Dit Anton Pieck winkeltje wordt sinds de huidige verswinkel in gebruik werd genomen, benut voor opslag. Pronk wees het ene na het andere hoge bod op het mooie stekkie af, maar stelde wel de lege etalages beschikbaar als een soort prikbord voor typische Muier onderwerpen, vooral met een historisch tintje.
+ Geen kwaad woord over het kleurenfoldertje dat onder het motto 'Muiden, meer heb je niet nodig' door de MOR wordt uitgegeven. Er zit maar één schoonheidsfoutje in, of liever: een denkfoutje. Ondernemers die geen lid van de MOR zijn worden niet vermeld. Dat lijkt logisch vanuit het standpunt van de MOR, maar het is niet leuk voor de mensen die Muiden een dagje bezoeken.
+ Als bepaalde winkels of bedrijven niet in het foldertje staan missen de bezoekers daardoor ook bepaalde informatie. De oplossing is simpel. Geef ook de ondernemers die geen MOR-lid zijn een plaats in de folder en op de grote plattegrond, maar zet er wel iets bij in de geest van: 'betaalt niet mee aan deze informatie'. Moet je opletten hoe snel de MOR er nieuwe leden bij krijgt.
+ Waar blijft toch die avondwandeling door Muiden die de MOR de raad beloofd heeft om te bewijzen dat alles donker is als het donker is?
+ Bij deze wordt de wethouder van trottoirzaken uitgenodigd een nachtwandeling te maken over de Fluit. Dat wordt vallen en opstaan.
+ Klanten van Primera de Hoek die de nieuwe eigenaar Jeroen Brandsen verwijten dat hij niet meer alle diensten verleent die men bij Angelique gewend was, kunnen beter weten. Op de kabel, in de krant en op muideninfo.nl heeft uitvoerig gestaan dat Postkantoren BV het contract van het postagentschap eenzijdig heeft opgezegd. Angelique vond dat heel naar voor haar opvolger en voor Muiden, en Jeroen Brandsen doet er alles aan om de schade waar mogelijk te beperken, zelfs ten koste van zijn eigen portemonnee. Dat verdient waardering in plaats van verwijten.
+ Nòg een keutel waar niet zo'n lekker luchtje aan zit: nog maar net waren er ook Marokkaanse jongens ingezet voor de terrasbediening of er ging een roddel door Muiden dat één van hen er al op de eerste dag met de kas vandoor was gegaan. Geen woord van waar. En niet eerlijk tegenover jonge mensen die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken.
+ Sinds de vijver voor de Lelie is uitgebaggerd beschikt Mariahoeve over een zwerffiets. Het is een stinkend smerig rijwiel, maar je kunt er wel zo op wegrijden. Niet dat de jeugd van tegenwoordig dat zal doen. Die heeft belangstelling voor heel andere dingen. De zwerffiets is het laatst gesignaleerd tegen het hek langs de Zuidpolderweg. Niet in het zicht van de bewoners maar in het zicht van de voorbijgangers.
+ Dat het warm was in de kazerne op donderdag 5 juli is zacht uitgedrukt. Het was er zo bloedheet dat het decorum ingeleverd mocht worden van de burgemeester. Zelf zat hij in hemdsmouwen de vergadering voor. Maar dan toch wel met zijn onafscheidelijke ambtsketen om de hals. De schakels tekenden zich op het overhemd af als gezellige bretelletjes van de kleine man. Muier met de Muiers!
+ Deze laatste raadsvergadering voor de grote vakantie was tevens de eerste met het beloofde 'vragenhalfuurtje'. In dit halfuurtje dat vooraf gaat aan de eigenlijke vergadering mag het publiek de raad toespreken over onderwerpen die op de raadsagenda staan. Niemand keek ervan op dat het alleen bekende betrokken burgers waren die van dit nieuwe recht gebruik maakten. Het waren Harry Mock, Michiel Koekkoek en natuurlijk onze volijverige webmaster Jan Bovenlander met zijn bekende 'moppermap' onder handbereik.
+ Gek eigenlijk dat het een vragenhalfuurtje genoemd wordt, want anders dan bij de commissievergaderingen krijg je geen antwoord. In discussie gaan is er al helemaal niet bij. Je mag blij zijn dat er naar je geluisterd wordt. Wil je meer, dan zul je zèlf een zetel in de raad moeten veroveren. Daarvoor moet je dan wel nog even geduld hebben, want de stoelendans barst pas na de zomervakantie in alle hevigheid los.
+ Hoewel het dus niet de bedoeling was, ontstond er in het vragenhalfuurtje tóch enige discussie en nog wel over een punt dat niet eens op de agenda stond. Harry Mock viel erover dat er na afloop een hapje en een drankje geserveerd zouden worden 'omdat het de laatste vergadering voor het zomerreces was'. Klopt niet, zei Mock: dit hoort gewoon bij de raadsvergaderingen nieuwe stijl. Geen sprake van, wierp de burgemeester tegen: het drankje wel, maar het hapje niet. Op donderdag 20 september zullen we weten wie het bij het rechte eind heeft. Dan is de eerstvolgende raadsvergadering.
+ Koekkoek en Bovenlander deden beiden een laatste poging B&W te vermurwen het sluipverkeer een halt toe te roepen met een selectief doorgangssysteem op de Zuidpolderweg: een simpele, maar effectieve manier om alleen Muiderbergers tijdens de spits door Muiden te laten blijven rijden. Volgens Dick Schulp zouden er te veel haken en ogen aan zo'n zogeheten transspondersysteem zitten. Hij wil eerst afwachten hoe de voorgenomen sluipverkeer werende maatregelen aan de Oostkant van Muiderberg zullen uitpakken.
+ Wel was Schulp zo reëel te bedenken dat er straks de nodige auto's vlak voor Muiden van de A1 af zouden kunnen gaan om via de vesting de file te ontlopen. Om te weten of en hoe vaak en wanneer precies er van deze sluipweg gebruik zal worden gemaakt wordt er in de vesting 'gemonitord', machinaal geteld dus.
+ Mocht een extra maatregel nodig blijken om de auto's die van de A1 komen buiten de stad te houden dan komt allereerst afsluiting van de sluisbrug tijdens de spits aan de orde. De raad ging unaniem akkoord met de plannen. Als het niet van harte was, dan toch wel omdat nu eindelijk de kogel door de kerk is. Over zeven maanden, dus begin 2002, zal alles volop in werking zijn, beloofde Dick Schulp.
+ De burgemeester wist te melden dat de bussluis in de Amsterdamse straatweg moeiteloos gepasseerd kan worden door fourwheeldrive cars. Ouwe Muier kan het nog sterker vertellen: ook twowheeldrive cars schieten er zonder moeite en schade overheen. Voor elke auto, ongeacht het merk, is deze knip een uitdaging. En de politie maar roepen dat Muiden er zèlf iets aan moet doen. Smeekbedes helpen niet. Muiden's Hermandad heeft 'andere taken'.
+ Wiebe de Haan liet weten dat zijn partij er geen enkele moeite mee heeft dat de gemeente Muiden fl. 75.000, - bijdraagt aan het grote feest van 2003, wanneer we 1050 jaar bestaan. Waar hij het wel moeilijk mee heeft is de 'kwaadsprekerij' over het afwijkende standpunt van de PvdA rond de opzet van de viering. Wij zijn niet tegen het feest, niet tegen de stichtingsvorm en niet tegen de negen Muiers die de kar gaan trekken, betoogde hij. Het enige waar de PvdA tegen is, is dat de stichting opgericht wordt door het gemeentebestuur in plaats van door een of meer particulieren.
+ Ouwe Muier vroeg de nestor van de raad na afloop wat hij met 'kwaadsprekerij' bedoelde. 'Lees de krant maar eens goed' zei Wiebe geheimzinnig. Geloof maar dat Ouwe Muier dat doet. Geen woord over ons Vechtstadje ontgaat hem, vooral niet sinds de Gooi - en Eemlander gezien de berichtgeving over Muiden van de laatste weken, beter 'De Burgemeesterbode' genoemd kan worden. Maar de PvdA in een kwaad daglicht? Niets van gemerkt, zelfs niet tussen de regels door.
+ Ach, je moet maar denken: liever een Wiebe die spoken ziet dan een Wiebe die eindeloze theorielessen geeft. Wat trouwens niet gebeurde deze keer. Hij hield het kort voor zijn doen. Maar ook dat hielp niet. Hij kreeg geen gelijk.
+ Je mag van E.P. Vlaanderen zeggen wat je wilt, maar hij staat dichter bij de kiezer dan menig ander raadslid. Nu ook weer met die stichtingskwestie. 'Als jurist ben ik tegen, maar als volksvertegenwoordiger ben ik vóór', zei E.P. Voor hem gaf het de doorslag dat de negen Muiers die het feest op poten zetten het oprichten van de stichting dolgraag aan de gemeente overlaten. Zo is het maar net: wie de kiezers vertegenwoordigt respecteert hun wensen.
+ Het was nog even spannend, want als de VVD met de PvdA was meegegaan, waren de rapen gaar geweest. De negen van Muiden hadden immers te kennen gegeven het bijltje erbij neer te gooien als zij gedwongen zouden worden zelf het initiatief te nemen. Hopelijk wordt het feestje straks zo gezellig dat iedereen de 'Prinzipienreiterei' van onze sociaal-democraten spontaan vergeet. En vergeeft.
+ Een volgende keer een complottheorie over de in elkaar grijpende Kolpronplannen voor de toekomst van Muiden: het aquaductproject en het sociaal- economisch onderzoek, plus als toegift een beschouwinkje over haaks op elkaar staande belangen in Muiden.
+ Voor wie de in de kop beloofde passiekeutels gemist heeft: politiek is mijn passie.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: