- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Ingehouden en doorgeschoten kleinsteedse keutels.


+ De dolfijn die in de Vecht werd gevonden en werd overgebracht naar de Groote Zeesluizen is nog steeds niet door de rechtmatige eigenaar opgehaald. Hij dobbert rond in de spuisluis, maar de dag kan niet ver meer zijn dat de sluiswachters hem leeg laten lopen, opvouwen en opbergen. Inmiddels heeft ook een enorme orka de sluis gepasseerd. Met z'n baas.
+ De Groote Zeesluizen worden langzamerhand een familiebedrijf. Wouter Wormhoudt senior en junior staan dagelijks op de sluis om het schutten te regelen. Nu is zoon Benjamin erbij gekomen. Benjamin int tolgeld.
+ Waarom staat er niet zoals jaren geleden een jongen op de Groote Zeesluizen, die de lijntjes van de passanten opvangt en na het vastleggen zijn hand ophoudt voor bewezen diensten? En waar is de slimmerd gebleven die een centje bij probeert te verdienen langs de sluiskade door polaroids te schieten van de waterrecreanten? Al jaren niet gezien die twee. En iedereen maar beweren dat het minder gaat met de economie.
+ 'Nu breekt mijn klomp' dacht een van de sluiswachters toen het kinderklompje waarmee het tolgeld van passanten wordt opgehaald boven het water brak. Gelukkig zat er geen geld in, want alleen al een kinderklompje (of liever twee, want ze worden uitsluitend per paar verkocht) kost niet niks. Als er geld in had gezeten, hadden ze daar naar moeten vissen in de sluis en anders: overwerken tot de laatste boot geschut is.
+ Er stopt een roomkleurige Rolls Royce voor het paaltje van de Doelen. De chauffeur claxonneert vol ongeduld. Maar het is druk. Er komt dan ook niet meteen een personeelslid aansnellen om het paaltje omlaag te doen. De chauffeur stapt de automobiel uit en trommelt met zijn vingers op het dak. Een hulpvaardige Muier biedt aan: 'Zal ik even helpen duwen?'
+ Tandarts Duco Luitse, die een half jaar geleden de praktijk van tandarts Jan Janssen overnam toen deze met pensioen ging, heeft zijn patiënten laten weten dat hij stopt met de behandeling in Muiden, omdat hij in de huidige opzet onvoldoende service en kwaliteit kan garanderen. Het gebruik van de praktijkruimte was voor een bepaalde tijd vastgelegd.
+ Luitse schrijft dat hij op dit moment de mogelijkheid noch de tijd heeft om Muiden te combineren met zijn bestaande praktijk in Amsterdam. Alleen de lopende afspraken worden nog afgewerkt. Hij hoopt wel dat hij in de toekomst nog een mogelijkheid krijgt een praktijkpand in Muiden te betrekken. Het vertrek van Duco Luitse betekent dat er in Muiden nog maar één adres is voor tandheelkundige hulp: Kellermann Slotemaker.
+ Iedereen was blij toen Ko Schiffel pas geleden weer terug naar Muiden kwam. En nu is iedereen verdrietig omdat Kootje overleden is, temeer omdat het vanwege het gesloten mortuarium niet mogelijk was om hier afscheid van hem te nemen.
+ Hou vooral woensdagavond 15 augustus vrij voor de grote Muider avond op het Muiderslot! Alle inwoners van Muiden en Muiderberg zijn zoals u vast al weet die avond van zeven tot half elf welkom in het kader van 'Pruimentijd op het Muiderslot'. Je kunt bij kaarslicht ronddwalen in de zalen. Het is een echt privilege voor Muiden, deze avond.
+ De avond op ons slot is geheel gratis. Wat dat betreft zetten de postertjes die in Muiden hangen je toch wel op het verkeerde been. Er staat op dat er een tientje entree wordt geheven.. Maar dat is alleen bedoeld voor de ongelukkigen die hier níet wonen. Die mogen ook pas ná ons komen - op 16, 17 en 18 augustus. Het zijn trouwens intrigerende postertjes met die gravure uit 1617 van het slot 'te Muyden in Zuijdt Hollandt'. Zuid-Holland? Het staat er echt.
+ De laatste regel van de toelichting bij de OZB aanslag gelezen? Er staat: 'Hoewel de tekst van deze folder zorgvuldig is samengesteld kunt u er geen rechten aan ontlenen'. Inderdaad: alles staat keurig op een rijtje. Hadden ze er op het gemeentehuis maar een potje van gemaakt. Dan hadden we met z'n allen de kans gekregen om er onderuit te komen.
+ Misschien komt het door de warmte, misschien omdat er zoveel mensen op vakantie zijn, misschien omdat het achteraf wel meevalt, of misschien omdat menigeen er zich van bewust is jarenlang de dans te zijn ontsprongen met de kunstmatig laag gehouden OZB, maar totnogtoe zijn er weinig protesten binnengekomen op het gemeentehuis over deze aanslag, die na jaren flink verhoogd is.
+ Eind augustus gaan de aanslagen van de tegenhanger van de OZB, de RZB (Roerend Zaak Belasting), bestemd voor woonwagens (hebben we hier niet) en woonarken (hebben we er hier een honderdtal van) de deur uit. Het is erg onwaarschijnlijk dat deze wél tot protesten leiden, want anders dan bij de woningen werd de waarde van de arken nog maar enkele jaren geleden geschat, en gezien de tariefsverlaging zal dit in meer dan één geval betekenen dat er juist mìnder moet worden betaald. B&W heeft het lekkerst voor het laatst bewaard.
+ Al weer een tijdje geleden drong Hans van der Steen er op aan dat er verwijsbordjes in de vesting moesten komen om de bezoekers te helpen de weg terug te vinden naar de grote parkeerterreinen. Hoe klein Muiden ook is, het blijkt dat menige bezoeker op de terugweg van het Muiderslot verdwaalt. Dat is afgelopen sinds B&W aan de wens van dit ijverige raadslid tegemoet gekomen is. Dinsdag 31 juli werden er in totaal tien groene bordjes richting parkeerterreinen geplaatst. Ook staan er nieuwe borden bij de parkeerterreinen zelf. De bezoekers aan Muiden worden vriendelijk begroet - en uitgenodigd voor een stadswandeling.
+ Dit is een flinke stap in de goede richting. Nu ook nog even de bezoekers duidelijk maken dat de route over de Herengracht niet alleen voor rolstoelers is. De fietsers van buiten denken namelijk vaak dat ze over de vestingwal moeten rijden, wat ze dan ook prompt doen.
+ Het is spijtig, maar het moet gezegd: het bordje dat onze gasten over het prachtige stille weggetje langs de Kalkovens zou moeten loodsen staat er nog steeds niet. Dit bordje was een jaar of wat geleden door B&W beloofd. Dat was echter kort voor de verkiezingen en zal dus wel een verkiezingsbelofte geweest zijn. Welk raadslid durft, in navolging van Hans van der Steen, B&W erop te wijzen dat er iets niet klopt? Als een gewone burger het doet, werkt het niet.
+ In de Sluisstraat staat een lange rij auto's, keurig met de motor af, voor de sluisbrug te wachten. Een eigenwijs poesje loopt op enige afstand achter zijn vrouwtje aan. Die kijkt af en toe om en maakt een gebaar van 'naar huis jij'. Ineens verdwijnt het poesje onder een van de wachtende auto's. De bazin smeekt hem te voorschijn te komen. Om haar te helpen start de automobilist de motor. Voor alle andere auto's is dit het sein 'we mogen'. Als bij toverslag slaan alle motoren aan. Het arme dier vlucht als een streep naar huis, een straat vol lachers achterlatend in een zee van stank en lawaai. Wie is het domst?
+ Nog steeds ziet Jan Pronk voor zich hoe een gemeenteambtenaar met brede gebaren aanwijzingen gaf bij het inpakken van de gevel van de oude winkel, hùn winkel. Het was een zwarte dag. Nu kun je er lang over twisten of dit ervan had moeten komen. Laten we aannemen dat je het ergens moeilijk over eens kunt worden, maar bijna 35 jaar touwtrekken over een vergunning, dat kan nooit de schuld zijn van maar één partij.
+ Een navrante kant is dat het sociaal-economisch onderzoek, bedoeld om de voorzieningen te verbeteren, regelmatig als excuus gebruikt is om allerlei activiteiten lam te leggen 'in afwachting van de ontwikkelingen'. Dit gold voor zowel grote als voor kleine projecten, zoals de verbouwing van de oude zaak van Pronk.
+ Als de gemeente achter de gesloopte oude stadswal aan de zijkant van de Klensput aan gaat, is het niet de eerste keer dat overheid en ondernemer niet op één lijn zitten. Menigeen herinnert zich nog dat Hans Paardenkooper van De Mol door een politiemacht van zijn bed gelicht werd omdat hij zonder vereiste toestemming zijn 'barbecueterras' aan de westkant van de taveerne had laten overkappen.
+ Ook was er kort geleden nogal wat te doen over geluidsoverlast die de nieuwe buren van Taveerne De Mol ondervonden als De Meiden van de Kade bij de piano zongen of als er anderszins muziek gemaakt werd. Hans Paardenkooper trok aan het kortste eind. Op een goed moment kwam burgemeester Smith, geflankeerd door vertegenwoordigers van Politie en Justitie, De Mol binnenstappen om in hoogsteigen persoon de uitbater bestraffend toe te spreken.
+ Een van de beroemde uitspraken van Ome Ko zelf was: 'Met tranen in de ogen moeten wij onze prijzen verhogen.' Onlangs werd er in het gelijknamige café geruisloos een kwartje op de prijs van een pilsje gelegd. Geen traan gezien. Zeker niet achter de bar.
+ Pam van Lohuizen, op vakantie in Frankrijk, bezocht het attractiepark van Asterix en Obelix. Toen hij in het Gallische dorpje verscheen, werd hij prompt bestormd door bezoekertjes, die hem allemaal een hand wilden geven. Wie Pam ooit in levenden lijve gezien heeft, begrijpt waarom.
+ Uit een onder het behang te voorschijn gekomen Nieuwe Weesper van 5 mei 1961: 'Te koop z.g.a.n. Engelse kinderwagen. Weesperstraat 306, Muiden.' Toch maar eens gaan kijken. Zo goed als nieuw, dat kan nooit duur zijn.
+ Een dialoog in de kazerne. Raadslid Vlaanderen: 'ik denk dat de Haan een aantal zaken niet goed op een rijtje heeft'. Burgemeester Harry Smith: 'dat moet u dan maar zo houden, het is niet strafbaar.' Pinter? Beckett?
+ Piet Logchies heeft zijn stamboom uitgezocht op internet. Wat denk je? Hij mag dan een onvervalste Amsterdammer zijn: onze fietsen en –sleutelboer heeft een geboren Muier als voorvader: Jurrien Loggies. Betbetbetachteroveropa Jurrien werd hier geboren op 13 oktober 1782. Meer weet Piet niet over hem te vertellen, maar hij gaat het verder uitzoeken. Wel weet hij dat een van zijn voorvaderen tapper en herbergier was.
+ De familienaam Logchies ontstond toen een telg van het Drentse geslacht Roelofs: Roelof Roelofszoon, die Franse wijnen importeerde vanuit het wijngebied van de Loche, zich naar dit gebied ging vernoemen. Roelof Roelofszoon leefde in de tweede helft van de zeventiende eeuw. De Drentenaren, die graag iets op 'ie 'laten eindigen, verbasterden Loche tot 'Loggie'. De nazaten schreven de naam, die ze hadden meegekregen, zoals ze hem zelf mooi vonden. Zo ontstond Loggies met dubbel g, Lochies met ch en Logchies zoals het hoort – en zoals Piet van achteren heet.
+ Zolang het zomert zitten de wijze mannen van Muiden op het bankje opzij van de Klenspunt of anders schuin daartegenover, op het bankje naast de fietsenwinkel Logchies. Maar waar zijn ze als het echt koud wordt? Dan verhuizen ze naar het kantoortje onder aan de trap achter in de winkel. Zitten ze lekker warm.
+ Helemaal uit Australië stroomden ineens oude Muider bijnamen binnen. Haantje Koppen, Sabeltje, Buziau, Pickwick, Roemer Visser, Jan Pompie, de Marker, Max Tax, Verolme, Okker de Vik, Bokkum, Rembrandt, Kalker, Zoenke Boenkie, Janus Koffie, de Notabele, Procureur.
+ Kunst! Die ouwe Muier aan de andere kant van de wereld heeft gewoon de eerste Spierings over zitten schrijven. Zo lust ik er ook nog wel een paar. Strottenbijter, Pippi Langkous, Muurvarken, de Potter, Kruun, Voegspijker, Muggevetje. En ook : Lord Wanhoop, Jan Pijpie, de Pip, het Gouden Kalf, Halve Zool, Na Kloek, Warme Pet, de Oerel, de Leugenaar, Seune Haring, Houten Klaas, Tijd is Geld, de Keu, Kietebal, Maarten Krent, Zwarte Arend, de Brulaap, de Lakense Lap, Balbo.
+ Meer? Gaan we weer. Gerrit van Jaap Sip, Bolleboertje, Broeder Bastiaan, Duimpie, de Wippert, Eénbal (de nette versie), Broeder Bastiaan, de Mummie (ook wel Schijndood of het Veenlijk genoemd). Deze bijnamen stonden nooit in de Spiering. Het zijn namen die Jan Melis Ouwe Muier ooit heeft toevertrouwd. Anders mocht u nog gaan denken dat Ouwe Muier hier geboren is. Niks hoor. Hij zit hier niet uit eigen kweek, maar uit eigen keus.
+ Ene Joey stuurde muideninfo.nl de volgende mail: 'Wij willen graag weten wanneer die kabel komt want we wachten nou al zolang op die kabel dat we heeeeeel erg boos zijn op jullie. Kunt u ons hier wat informatie over geven wanneer die kabel komt'. Geen idee, Joey. Reken maar dat onze webmaster er als de kippen bij is. Maar waarom ben je eigenlijk boos op ons?
+ Op de eerste pagina van het rapport van het sociaal-economisch onderzoek, waarin een visie wordt gegeven op de toekomst van Muiden in de komende vijftien tot twintig jaar staat dat de informatie hieruit uitsluitend mag worden gebruikt 'in het kader van de opdracht waarvoor dit document is opgesteld'. Anders is de schriftelijke toestemming van de samenstellers, Kolpron Consultants, nodig. Ik heb het akelige gevoel dat ik al wekenlang zwaar in overtreding ben.
+ Zou je ook strafbaar zijn als je constateert dat er tijdens beide bijeenkomsten over dit onderwerp een paar gekke dingen gebeurden? Zo schoot op allebei de avonden, zowel op die voor de commissie als voor de workshopmedewerkers, de overheadprojector zozeer te kort, dat je werkelijk geen letter, groot of klein, op het scherm kon lezen.
+ Volgens de vriendelijke meneer van Kolpron, die enthousiast vertelde hoe uniek en bijzonder Muiden wel is, wat iedereen een behaaglijk gevoel gaf, hinderde het niks, die falende projectie. Hij bood aan alles vanaf het scherm voor te lezen. En dat deed hij ook, onverminderd enthousiast. Wat ze bij Kolpron allemaal over hebben voor hun honorarium. En dan is die fl 160.000, - nog niet eens helemaal op, als ik het goed begrepen heb.
+ Merkwaardig was ook dat Kolpron naast het Muiderslot, de waterrecreatie en het bezoek van de vesting ook de Koninklijke Nederlandsche Zeil – en Roeivereeniging als een welkome inkomstenbron voor de Muider gemeenschap zag. Dan mag er wel wat veranderen zeg! Behalve tijdens de jaarlijkse roeisloepenrace is de Koninklijke een eilandje, waar sinds mensenheugenis een hoog hek voor Muiers omheen staat. De klanten van de Koninklijke vinden Muiden best leuk, maar dan wel alleen van boord af gezien. Ze komen het stadje niet in. Hoe kunnen we er dan wat aan hebben?
+ Ik wil niet hatelijk zijn maar 'ons soort mensen' heeft het er zelf naar gemaakt dat er vrijwel geen contact is met de Muider bevolking. Ze kunnen moeilijk verteren, dat Muiden eigenlijk een stukje Amsterdam Oost van vroeger is: vrijmoedig en vrijgevochten en met geen greintje respect voor bekakte baasjes, die gewend zijn dat er naar hun pijpen wordt gedanst. Muiden en de Koninklijke, dat gaat niet samen. Zeker niet wanneer belangrijke heren 's nachts de beest uit hangen in de Hellingstraat. Het gros van de Koninklijke doet liever zijn inkopen in Laren dan in Muiden.. In Laren weet het volk zijn plaats nog.
+ Opvallend was ook dat Kolpron zo zorgelijk deed over vergrijzing, die in Muiden nog sneller gaat dan in de rest van het land. Het is waar dat er straks meer medische hulp en thuiszorg nodig is. Maar de ondernemers mogen blij zijn met al die toekomstige ouwe Muiers. Aan de plaatselijke senioren hebben ze heel wat meer dan aan de dames en heren van de Koninklijke. Veel zestigplussers zijn uit hun vaste lasten en kunnen aardig wat uitgeven. En als hen dat aantrekkelijk wordt gemaakt, winkelen ze het liefst dicht bij huis.
+ Raadslid Hette Zijlstra zat er met gemengde gevoelens bij. Het sociaal-economisch plan was zijn idee. Veel middenstanders hebben moeite het hoofd boven water te houden en de bevolking heeft behoefte aan goede voorzieningen in de directe omgeving. Zijn uitgangspunt was dat met gezamenlijke inspanning het tij zou kunnen worden gekeerd.
+ De raad nam Hette's idee met algemene stemmen aan. Besloten werd deskundigen in te schakelen. Van buiten, dus geen direct betrokkenen. Kolpron kon ervaren specialisten leveren, die dit varkentje wel even zouden wassen. Bijna een jaar later lijkt het erop dat het doel totaal voorbijgeschoten is. Zoals de kaarten nu liggen wordt een in aanleg prima plan door B&W gebruikt om de 'A1 locatie' (u weet wel: woningen en kantoren langs de Vecht) er door te drukken. Je houdt je hart vast.
+ Het verschil tussen Volendam en Muiden is het verschil tussen toerisme en gastvrijheid. Het verschil tussen Muiden en Muiderberg is het verschil tussen gein en gêne.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: