- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een mand vol Muiderslotkeutels.

+ In navolging van slotvoogd P.C. Hooft nodigde de directeur van het Muiderslot, mevrouw Hilgers – Michiels van Kessenich (zeg maar Ties), heel Muiden en Muiderberg een avond uit. 'Ik zie u graag in de pruimentijd op het Muiderslot', schreef ze. Nou, dat heeft ze geweten. In drommen kwamen ze er op af. Vooral Muiderberg was in groten getale vertegenwoordigd. Maar het was dan ook gratis. En de hypotheken zijn hoog.
+ Nico Wolf, ondanks zijn achternaam het schaap met de vijf poten van het Muiderslot, stond aan de poort. Zijn taak was om uit te vissen of al die belangstellenden inderdaad wel allemaal Spierings en Zandhazen waren. Daarnaast mocht hij op de avond van de warmste dag van het jaar voor Sinterklaas spelen. Iedere bezoeker ontving een consumptiebon.
+ Nico deed een en ander met plezier en met humor. Identificeren was er niet bij. Je paspoort, seniorenpas of rijbewijs hoefde je niet te voorschijn te halen. Het ging veel simpeler, maar zeker zo effectief: hij vroeg om je postcode. Plukjes bezoekers die met andere cijfers kwamen dan 1398 stuurde hij onverbiddelijk terug. Deze gratis avond was alléén voor Muiden. De vreemdelingen waren van harte welkom op een van de drie pruimenavonden erna, maar dan wel met een tientje in de hand. Overigens was de postcode opdreunen vaak niet nodig. Nico Wolf kent heel wat Muiers en omgekeerd. Zo hoort het ook, als je op het Muiderslot werkt.
+ Slotvrouwe Ties Hilgers, normaal niet voor een kleintje vervaard, was overrompeld door het record aantal bezoekers. Aan de hand van de uitgegeven consumptiebonnen werden er maar liefst rond de 1250 geteld, tegen 450 vorig jaar. Dat is bijna één op de vijf inwoners. Op een gegeven moment waren de consumptiebonnen op. Maar dat mocht de pret niet drukken. De ingeleverde bonnen werden verzameld, weer gladgestreken en opnieuw uitgegeven.
+ Hooguit 25 bezoekers werden als niet - Muiers ontmaskerd en weggestuurd. Er zullen nog wel een paar verstekelingen doorheen geslipt zijn, maar een kniesoor die daar op let. Bovendien bracht het geld in het laatje, want de handel in pruimenjam en gedroogde kruidenboeketjes uit eigen bongerd en hof tierde welig.
+ De muzen, hoveniers, gastvrouwen en boeketiers - of hoe de vrijwilligsters zich ook van het Hooge Huys mogen noemen - waren in hun knollentuin. Ze stonden geurend achter de drukbezochte kramen op de volle binnenplaats, of ze leidden de bezoekers trots rond in het slot bij kaarslicht, langs alle kunstig geschikte bloem -, groenten -, en fruitstukken.
+ Ook Naarden had een aandeel in dit Muider gebeuren. De 'Vestingkrakers' bliezen tot de muren ervan om dreigden te tuimelen. Nog een geluk dat ze niet zeven keer om het slot heen liepen. Niet omdat de muzikanten toevallig Naarders waren (het had ook gegolden voor onze eigen schippersband of het dweilorkest van Crescendo), maar het lawaaierige optreden viel niet goed. Het maakte een babbel onmogelijk en het paste niet in de sfeer, bij gebrek aan middeleeuwse toonzetting. Een bescheiden kamermuziekje had er ook mee door gekund.
+ Mevrouw Ties Hilgers was zo druk in de weer om alles in goede banen te leiden, dat ze niet aan gezellige onderonsjes toekwam – terwijl ze juist zo tuk is op olijke kout. Ze rende, mobieltje aan het oor, van hot naar haar. Druk, druk, druk. Ties de mier. Al die mensen! De koffieschenksters kwamen handen en kannen te kort.
+ Hoewel de menigte zich in alle rust over slot, binnenplaats, tuinen, paden en wallen verdeelde, werd besloten de aanloop te doseren. Er vormde zich een flinke rij wachtenden voor de poort. Dat kwam de vreemdelingen onder de bezoekers goed uit. Zij wisten precies wat ze moesten antwoorden als Nico Wolf hun postcode vroeg.
+ Nu Ties Hilgers een plaatselijke populariteit geniet, waar menig voorganger jaloers op kan zijn, is de tijd rijp voor de grote verrassing: de wallen open voor iedereen die er maar op wandelen wil.
+ Wat de directeur betreft mag het contact tussen Muider bevolking en slot uitgroeien tot een innige samenwerking. Zoiets als je in Engeland kunt zien: het kasteel en het dorp in de schaduw ervan rollen elkaar de bal toe met als resultaat dat iedereen aan zijn trekken komt - de bezoekers niet in het minst. Zoveel saamhorigheid spreekt Ouwe Muier wel aan, zolang het maar niet gepaard gaat met die typisch Engelse Laura Ashley achtige truttigheid. En gladgeschoren grasperken hoeven voor hem al evenmin. Het is mooi zoals het nu is met al dat onkruid dat een eerlijke kans krijgt tussen het hoge, uitbundig bloeiende gras.
+ De taveerne in de kelder van het slot is verpacht aan een cateraar. Het Muiderslot kan dan ook niet worden aangesproken op zijn prijzen. Die zijn, zachtjes uitgedrukt, nogal pittig. Om een kinderachtig voorbeeld te noemen: voor een zoethout, dropstaaf, dropveter, zuurstok, wijnbal, kaneelstok, zwart op wit, spekkie en pindarotsen geldt de eenheidsprijs van een gulden. Het rekent natuurlijk wel makkelijk af. Weten die buitenlandse toeristen veel! En veel vaders en moeders zijn allang blij als hun jengelend grut even zijn mond houdt.
+ Maar het gevolg van de hoge taveerneprijzen is dat een uitstapje naar het Muiderslot met zijn toch ook beslist gepeperde toegangsprijzen er behoorlijk in hakt. De onvermijdelijke conclusie 'Het Muiderslot is duur' vertelt zich snel door onder de dagjesmensen. Misschien dat er toch maar eens over gepraat moet worden.
+ Gesprekje op de binnenplaats: Vraagt de ene Muier: 'Zou jij vrijwilliger willen worden op het Muiderslot?' Vraagt de ander: 'Wat levert dat op?" Vraagt de eerste Muier: 'Je bedoelt voor het Muiderslot?'
+ De rondleiders op ons slot zijn wandelende naslagwerken, met hun aloude vaderlandsche spreuken, spreekwoorden en gezegden. Overal hoort een wijsheid bij. De domoor die vergat het wafelijzer in het vuur te houden in de grote keuken van het slot kreeg de waarschuwing: 'hou je waffel'. Een ridder die moeilijk in het zadel kon worden getakeld vanwege zijn zware harnas was 'over het paard getild'. Het gezegde 'door de bomen het slot niet zien' is inmiddels achterhaald, maar 'ouwe keutels uit de sloot halen' is weer hoogst actueel.
+ De sluiskraai Bello is zondag 12 augustus per dierenambulance naar de vogelopvang in Naarden overgebracht. Dat moest wel, want hij was niet te houden. Hij terroriseerde de terrasbediening en haalde alles overhoop in het sluiswachtershuisje, waar hij zo liefdevol was opgevangen. Bello maakte er een enorme puinhoop van. Maar ze missen hem wel op de sluis.
+ De bemanning van de dierenambulance was geen kraaien gewend. Eerst werd geopperd Bello ergens in een boom vol kraaien te zetten. Daar werd van afgezien toen doordrong dat zo'n mensvriendelijk (nou ja) beest dit waarschijnlijk niet zou overleven. Toen kwam het voorstel de kraai in Weesp los te laten. Dan zou Muiden er immers geen last meer van hebben. Maar daarmee zou het arme dier zelf nog net zo ver van huis zijn.
+ Ten slotte werd besloten Bello voor zijn eigen bestwil naar de vogelopvang in Naarden te brengen. Daar ondergaat hij nu een ontwenningskuur. Hij moet minder mens en meer kraai worden om in de vrije natuur te kunnen overleven. Naarden is aan zijn stand verplicht goed voor Bello te zorgen. Niet voor niets wemelt het in het Naarder stadswapen van de kraaien.
+ Sinds kort mogen ook huurbootjes een nacht aanleggen in de Koninklijke. Dat komt omdat hiervoor, anders dan de voorgaande jaren, zomaar ineens genoeg plaats is. Het kost f 15,- . Dat moet je ook betalen als je niet in Muiden wilt overnachten, maar hier alleen maar even wat boodschappen wilt doen. Vijftien gulden of anders: ophoepelen. Dat doen de meesten dus maar. Je kunt immers ook naar Weesp doorvaren en daar boodschappen doen.
+ Ook in de iepen op het Kerkplein verscheen de beruchte rode vlam die het einde van de boom inluidt. Met name bij warm weer slaat de iepziekte genadeloos toe. Van de vijf iepen bij de Grote Kerk werden er pas geleden drie weggehaald. Er zijn nu nog maar een paar plukjes iepen over in Muiden. Omdat er ook in het Echobos iepen gesneuveld zijn, wacht de gemeente de resultaten van een experiment in andere gemeenten af. Daar worden jonge iepen geplant die resistent tegen de ziekte zouden zijn. Lukt dat, dan komen er misschien ook hier weer jonge iepen.
+ In september komt B&W terug met een beleidsvoorstel naar aanleiding van het sociaal–economisch onderzoek. Ze hebben er de hele grote vakantie over na kunnen denken, dus u begrijpt dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Hopelijk is het college er achter gekomen dat 'sociaal' een woord te veel is voor de onderzoekresultaten in de huidige vorm. Voor wie het nog niet weet: het Kolpron rapport werd door de commissieleden en de Muider medewerkers aan het onderzoek eendrachtig de grond in geboord.
+ Blijft de vraag: wie zat er nu fout, B&W of Kolpron, of allebei? Het blijft gissen, maar één ding is zeker: ook al zouden verschillende omstandigheden Kolpron gedwongen hebben dit wanproduct te produceren, dan nog is dat geen excuus. Een zichzelf respecterend adviesbureau redeneert: 'we doen het goed of we doen het niet'. Kolpron moet snel zijn, wil het iets goedmaken. Wat zeker aan te bevelen is, want hoe groot hun werkgebied ook mag zijn: ze opereren in een klein wereldje.
+ Het lijkt wel of er steeds meer rotjongens komen, die met hun opgevoerde brommers dwars door Muiden scheuren. Het verstand op nul, de blik op oneindig en racen maar. Zijstraten bestaan niet, onverwacht overstekende kinderen bestaan niet. Nu kun je wel zeggen: we zijn allemaal jong geweest, maar daar kun je levensgevaarlijk gedrag niet mee goedpraten. Misschien dat een dikke bekeuring helpt. De kontzak is nu eenmaal de kwetsbaarste plek van Nederland. Alleen: waar is de politie?
+ Het zit een groep Muiers dwars dat een Muider architect een pand van bijna elf meter hoog mag neerzetten op de hoek van de Zeestraat en de Stadssteeg. De Raad van State wees hun bezwaren van de hand. Het argument dat het nieuwe pand hoog boven de bestaande bebouwing uit zou torenen en het beschermde stadsgezicht zou bederven, maakte geen indruk op de hoge heren. Als de architect zich in het pand vestigt, zal er geen welkomstcomité van buurtgenoten klaar staan voor een hartelijke ontvangst.
+ Het schijnt dat Muiden de enige gemeente in Nederland is met een parkeerbeleid dat geen geld oplevert maar geld kost. Er moet jaarlijks een ton bij.
+ Het is alweer even geleden, maar daarom niet minder curieus. Volgens het 'sluiprapport' heeft Muiden onterecht geklaagd over verkeersoverlast. Onderzoek zou hebben aangetoond dat er in Muiden geen sprake is van teveel verkeer. Ouwe Muier ziet drie mogelijkheden. Eén: de onderzoekers zijn op de verkeerde momenten in Muiden geweest. Twee: ze hebben de verkeerde map uit de kast gepakt. En drie: ze zijn hier helemaal niet geweest.
+ Wethouder Dick Schulp fluisterde Ouwe Muier glimmend van genoegen toe dat ijs en weder dienende het aquaduct er komt, zonder dat als prijs hiervoor de Vechtoevers zouden worden aangetast. Als dat doorgaat krijgt Dick Schulp hij twee standbeelden: één op de rechter - en één op de linkeroever. Maar eerst even afwachten wat dan wèl de prijs zal zijn.
+ Het zogeheten Groene Hart van Nederland is beschermd gebied. Planten, dieren, het water, de grond – de hele natuur is beschermd. Muiden maakt deel uit van het Groene Hart. Muiden is dus beschermd gebied. Volgens de theorie. Nu de praktijk. Toen wethouder Cees Leupen de vraag kreeg voorgelegd, waarom Muiden niet bij zijn standpunt blijft om koste wat kost een open Bloemendalerpolder te behouden, was zijn antwoord dat er vanuit alle hoeken en gaten een stortvloed van projecten en plannen aan komt rollen om deze polder te bebouwen. Een betere reden om als gemeente Muiden je hakken in de grond te zetten is niet denkbaar. De Bloemendaler polder is nota bene voor driekwart Muider grondgebied.
+ Tijdens de bespreking in de raad over de toekomst van het van der Vliet terrein zei B&W nog maar eens dat de oorspronkelijke voorwaarde voor 25 % sociale woningbouw op dit terrein niet haalbaar was vanwege de in de loop der jaren torenhoog gestegen grondprijzen. Terwijl die 25% in eerste instantie toch zonder meer een eis was. Geen koper, verkoper of projectontwikkelaar zou er aan mogen ontkomen, was het ferme voornemen.
+ Het zal toch niet waar zijn dat de geschiedenis zich herhaalt wanneer er ooit op het kruitfabriekterrein een nieuwe woonwijk komt? Als het weer zou gebeuren, zou dat ronduit een schandaal zijn. Maak Ouwe Muier niet wijs dat de gemeente Muiden geen keiharde garantie kan bedingen voor het veilig stellen van sociale woningbouw. Menig vrije ondernemer kan jaloers zijn op de onderhandelingspositie van Muiden. We staan ijzersterk. Het enige wat we moeten voorkomen is dat we ons onder tafel laten praten, of, wat minstens zo erg is: jaren aan het lijntje laten houden.
+ Een mooi, groot huis in Muiden kopen, is een droom, waar de bofkonten een extraatje boven op de koopsom voor over zullen moeten hebben. Een extraatje, dat het voor jonge, minder welgestelde inwoners van Muiden, die geen kans krijgen zich in hun eigen stad te vestigen, mogelijk maakt hier een huurhuis of een betaalbaar koophuis te krijgen.
+ Wie dankzij zijn banksaldo zijn luxe woonwens in Muiden waar kan maken, zal een deel van de financiering moeten opbrengen voor goedkopere huizen van Muiers die hier willen blijven wonen of die terug willen komen. Dat zal niet van harte gaan, maar het is graag of niet. Denk erom dat menigeen het er voor over zal hebben.
+ Er zijn liefhebbers genoeg. Zo ligt er voor het kruitfabriekterrein al een villaplan in de sfeer van Heemstede klaar. Met Klein Heemstede als lokaas kun je alles uit de jacht van speculanten op nieuwe bouwgrond halen. Dat is: op z'n minst 25% van de nieuwbouw. En geen flats.
+ 'Maart 2001', zo meldt het partijblaadje van de PvdA', 'kiezen we voor een nieuwe raad voor de gemeente Muiden'. Het is nu augustus 2001. Heb ik wat gemist?
+ Vrijgezel Guus Kroon was op groepsreis naar Egypte als enige man tussen tien vrouwen. Guus heeft veel gezien.
+ Evenals tienduizenden andere grootafnemers van Heineken kreeg Ome Ko in december 1999 als relatiegeschenk een fraaie Heineken millenniumklok. Onlangs, ruim anderhalf jaar later, kwam er een soort brandbrief, waarin de brouwer waarschuwde dat deze millenniumklok wel eens radiostoringen zou kunnen veroorzaken, en dat er veel stroomverbruik zou kunnen optreden, niet alleen in eigen huis, maar ook bij de buren.
+ Alma Boersma, de kasteleinse van Ome Ko, rukte de klok prompt van de muur. Ze herinnerde zich maar al te goed dat ze vorig jaar een elektrarekening kreeg die duizenden guldens hoger was dan normaal. Daar werden toen ook nog grappen over gemaakt in de geest van: heb je misschien een illegale hennepkwekerij? Zou de millenniumklok de grote stroomvreter geweest zijn? Het is niet waarschijnlijk, want Heineken gaf in dezelfde brief de oplossing: trek de stekker uit het stopcontact en de wijzerklok blijft gewoon doorlopen. Op een batterij.
+ Er zijn Muiers die de keutels wel leuk vinden, maar een hekel hebben aan 'politieke keutels'. Het kan geen toeval zijn dat Ouwe Muier zelf óók de pest heeft aan politiek - dat is te zeggen aan machtspolitiek. Dus niet aan de politiek die zich er op richt om het hier iedereen zo veel mogelijk naar de zin te maken. Maar ja, er wordt nogal eens verschillend over gedacht hoe je dit het best kunt bereiken. En dat levert dan weer keutels op: politieke keutels. Interessant voor iedereen die wil weten wat hem boven het hoofd hangt. Maar als je er geen trek in hebt, sla je ze toch gewoon over?
+ Wat bewaarden de Germanen in hun heilige wouden? De Germanen bewaarden het diepste stilzwijgen in hun heilige wouden. Wat heeft de Belgische soldaat op zijn brood? De Belgische soldaat heeft recht op zijn brood. Wat ziet de slotexploitante in vrije wallen? De slotexploitante ziet geen brood in vrije wallen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: