- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Brand- en nog meer mooi-weer-keutels.

+ Nieuws! Als de raad ermee instemt, en dat zal vast wel gebeuren, wordt het voormalige postkantoor aan de Burgemeester de Raadtsingel gemeentelijk eigendom. B&W was zo alert om de 'postkantorenpoot' van de KPN te benaderen. Die wil het kantoor wel voor fl 890.000, - kwijt. Een redelijke prijs, vindt B&W. Het is de bedoeling dat de toekomstige bestemming past binnen het sociaal-economisch plan voor Muiden. Wat te denken van een eigen medisch centrum?
+ Nog meer nieuws: er worden vanaf volgend jaar zomer twee keer in de maand 'kleine hardzeildagen' gehouden. Dit dankzij de enorme belangstelling voor de wedstrijd die Zeilvloot Muiden op donderdag 30 augustus op het Markermeer heeft georganiseerd. De honderd plaatsen aan boord van de zeven schepen, die strijden om de 'Ome Ko Cup' – plus een versierde uitsmijter voor de winnende schipper - waren in een mum van tijd 'uitverkocht'. Nogal wat bedrijven en verenigingen visten achter het net. Maar die gaan dus toch het Zuiderzeegat uit, zij het volgend jaar zomer. Er zijn acht wedstrijden gepland. De laatste is tussen alle winnende schippers. Of deze wedstrijd doorgaat als één schipper alle acht wedstrijden wint, weet men nog niet.
+ Ook op zondagavond 19 augustus om half tien al die sirenes gehoord? Kwam vanwege een brand in een loods op het kruitfabriekterrein. Het was geen oefening, het was een echte brand. Iedereen razend nieuwsgierig natuurlijk. Maar Muiden Chemie weigerde de pers in te lichten. Dus deed de pers niks. Of liet de pers zich naar de burgemeester in hoogsteigen persoon sturen. Op de kabel stond geen woord over de brand. Kregen zeker geen gehoor.
+ Burgemeester Harry Smith zegt in de Gooi- en Eemlander dat er geen moment sprake is geweest van een gevaarlijke situatie, dat de omwonenden niets te vrezen hebben gehad, dat alle procedures vlekkeloos verlopen zijn, dat de brandweer op tijd was, dat er een goed aanvalsplan was en dat alle verantwoordelijke personen meteen zijn ingelicht. Je zou haast naar de volgende brand verlangen.
+ Wat de burgemeester níet zei, was dat er voldoende water was, dat de vlammen niet te hoog waren, dat alle brandweerwagens rood waren en dat er minstens één brandweerman een snor had. Ook zei hij niet wat de schade was en hoe de brand ontstaan is – maar misschien dat de burgemeester dit zelf niet wist.
+ Het kruitfabriekterrein is zwaar beveiligd. En toch, ik durf het haast niet te zeggen: zou het niet heel, heel misschien zo handig zijn, als er in één moeite door voor gezorgd wordt dat er gewoon helemaal geen brand kan uitbreken, al is het maar een kleintje? Ik kan de gedachte maar niet van me afzetten dat een waterdichte brandpreventie nòg veiliger zou zijn. Niet doorvertellen hoor, maar er ligt kruit op het kruitfabriekterrein.
+ Wat zeur je toch Ouwe Muier? Alles is perfect gegaan. Vergeet nu maar even die klappen van vroeger, waar Klapwijk zijn naam aan dankt. Dat hebben we nu wel gehad. We kunnen rustig gaan slapen, je hebt gelezen wat de burgemeester heeft gezegd. En als we weer een keer wakker geschud worden door brandweersirenes draaien we ons nog eens om. Brand op het kruitfabriekterrein. Nou èn?
+ Een groot artikel in de Gooi – en Eemlander bevestigt dat er volstrekt niets aan de hand was. 'Kruitdamp is opgetrokken in Klapwijk' staat er in koeien van letters boven. En ook: 'Muider Chemie houdt niemand meer uit de slaap'. Nadat de verslaggeefster ons heeft uitgelegd waarom Klapwijk Klapwijk genoemd wordt, komen er verschillende Muiers aan het woord.
+ Meneer Anema, die vroeger samen met de oud-gedeputeerde Frans Tielrooy fel van leer trok tegen de kruitfabriek, blijkt dik tevreden te zijn met de brand. 'Als er nu wat zou gebeuren, explodeert het allemaal richting Gooimeer' betoogt hij. Ook zegt meneer Anema volgens de krant: 'Ik zie directeur Henk Schipper regelmatig op de Rotaryclub en ook hij verzekert me keer op keer dat er echt niets gebeuren kan'. Dat is nog eens een geruststelling als de directeur het zelf zegt. Want die kan het weten!
+ Ook al is Jan Kroket geen lid van de Rotaryclub (ooit voor gevraagd, maar helaas: geen tijd), toch denkt hij er net zo over als Klapwijker Anema: 'Als er doden vallen, dan is het bij het bedrijf zelf'. Een hele troost Jan. Wat jij zegt, lijkt veel op de onvergetelijke uitspraak van een Muier na een vroegere klap. 'Zijn er nog doden?' vroeg men. 'Gelukkig niet', antwoordde de Muier: 'nou ja, alleen een paar gastarbeiders'. Mooie foto van je trouwens in de krant Jan; je ziet er nog patent uit.
+ Het is overduidelijk: Muiden heeft absoluut geen moeite met de aanwezigheid van de kruitfabriek, ook niet als er eens een lekker fikkie is. En Diemen vindt het ook best, anders waren ze wel in opstand gekomen. Ook het verkeer op de A1, dat op korte afstand langs de kruitfabriek raast, ligt in de gevarenzone, maar welke automobilist staat daar bij stil? Ze weten het niet eens.
+ Als IJburg van de grond komt, en dat gaat nu hard, zouden de bewoners van dit gloednieuwe Amsterdamse stadsdeel wel eens minder laconiek op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen kunnen reageren dan alle anderen, voorspelt raadslid E.P Vlaanderen. Niet dat hij daar bezwaar tegen zou hebben, integendeel. Het zal hem als makelaar welkom zijn als het kruitfabriekterrein vrijkomt. De plannen voor Nieuw Heemstede liggen al klaar.
+ Als de voorspelling van E.P. uitkomt, dan is het nog maar zeer de vraag of Muiden Chemie nog jaren blijft, zoals wethouder Cees Leupen sussend laat weten (het contract met de fabriek loopt tot 2016, met daaraan gekoppeld een optie van nog vijf jaar). Kijk op de kaart en u begrijpt waarom Vlaanderen wel eens gelijk kon hebben. IJburg zit zo te zien in de hoek waar de klappen vallen. Dit dankzij de veiligheidsmaatregelen om Muiden te vrijwaren van de gevolgen van een eventuele explosie. Een ontploffing krijgt nu ruim baan op het IJmeer. Richting IJburg.
+ Muider architect Flip Wentink trekt tot drie keer toe aller aandacht. Hij staat om te beginnen volop in de belangstelling met zijn bijna elf meter hoge pand dat gebouwd gaat worden op de hoek van de Zeestraat en de Stadssteeg. Er helpt geen moedertjelief aan: dat pand komt er sinds de uitspraak van de Raad van State. Het wordt gebouwd op de plaats van het lage, diepe pand, waar groenteboer Jan Lamme zat, en daarvoor groenteboer de Gooyer. De buurt is verontwaardigd, vooral omdat, naar men zegt, eigen verzoeken om verbouwingen in dit gedeelte van Muiden afgewezen werden op grond van het beschermde stadsgezicht. De buurt heeft alleen kunnen tegenhouden dat het pand 'opgetrokken zou worden uit blauwe staalplaat'.
+ Volgens de laatste berichten is het niet de bedoeling dat Flip Wentink zelf in het hoge hoekhuis gaat wonen. Flip woont in de Weesperstraat en wil daar waarschijnlijk voorlopig blijven. Daarmee zijn we bij de tweede kwestie beland, waarin de Muider architect centraal staat. Flip Wentink kocht niet lang geleden een splitlevelwoning aan de Herengracht Zuid, in de Bouvywijk. Hij kocht de woning van Cees Leupen, die zelf een huis op de Kalkovens had gekocht.
+ Wentink heeft zijn architectenbureau in de splitlevelwoning onderbracht. Dit druist in tegen het gemeentelijk beleid dat oneigenlijk gebruik van woonruimten tegen wil gaan om het huidige woningbestand niet aan te tasten. Dat uitgerekend de woning van Cees Leupen nu als bedrijfsruimte wordt gebruikt is een navrant detail, want Leupen is de wethouder van het woningbeleid in Muiden. Het is overigens bepaald niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In Muiden zijn aardig wat woningen veranderd in bedrijven. Bij een aantal is dat legaal gebeurd, bij andere wordt het gedoogd.
+ Dezelfde Flip Wentink speelt ook een hoofdrol bij de geheimzinnige 'tafel van Muiden'. In het pandje van het vroegere 'Parador' in de Amsterdamsestraat, dat eigendom is van de architect, spelen zich mysterieuze taferelen af. Wekenlang stonden er in de verder lege ruimte rijen waxinelichtjes voor het raam. Op een dag gingen de gordijnen potdicht. Meer dan eens is er in de avonduren achter de gesloten gordijnen een spookachtig spel van licht en schaduw te zien. Dan flitst er neonachtig licht in felle kleuren door de ruimte. Het licht lijkt uit de vloer te komen. Een seance van plaatselijke spiritisten? Niks hoor: de tafel kan gewoon door iedereen gehuurd worden. Hoewel: iedereen?
+ 'De tafel van Muiden' is een lokatie, waar je met in totaal zestien mensen kunt aanzitten aan een vier meter lange glazen tafel. Op internet, dé nieuwsbron van digitaal Muiden, wordt verteld waar die tafel zoal voor staat. Het is een vergadertafel, een varende tafel, een handelstafel, een gedekte tafel en een proeftafel.
+ De tafel is bedoeld om de elite aan te trekken, ook wel aangeduid als high society of happy few. Medemensen, bij wie geld geen rol speelt. Er ontbreekt dan ook een prijsopgave op de site. Aan de tafel wordt, midden in ons eenvoudige Muiden, in luxueuze sfeer vergaderd en zaken gedaan, gepresenteerd, wijn geproefd, copieus gedineerd en nagetafeld, zoals een afzakkertje in betere kringen heet. Een en ander kan gekoppeld worden aan een wijle spelevaren op de kalme Vecht of het kabbelende IJsselmeer.
+ Hebben we er met deze exclusieve tafel weer een horecabedrijf bij in Muiden? In elk geval beschikt men niet over een keuken. Er wordt gecaterd. 'De beste chefs de cuisine' komen opdraven. Er zijn maandelijkse wisselexposities van beeldende kunstenaars uit Muiden en omgeving. En de wijnen komen van het Nederlands Wijnantiquariaat. Ook geen kattenpis.
+ Om het chique te houden is er geen ruchtbaarheid aan de aan opening van de Tafel van Muiden gegeven. Wie in aanmerking mocht komen om aan te zitten werd op uiterst discrete wijze benaderd. Daarbij werd veruit de rijkste ondernemer van Muiden overgeslagen. De site heet: www.detafelvanmuiden.nl
+ Wat is internet toch een uitkomst voor nieuwsgierige Muiers! Hangt er ineens een vel papier met de naam 'M.R.E. Group' achter het raam van de leegstaande galerie van Jocke Overwater op de Herengracht. Een afbeelding van het Muiderslot wordt gebruikt als logo (mag dat wel?). Ga je even kijken op internet. Daar is de homepage. M.R.E. staat voor: Muiden Real Estate BV. Uit ondoorgrondelijk managersjargon valt te distilleren dat het een adviesgroep op het gebied van bedrijfshuisvesting betreft – en dan vooral kantoren. Het is een voorname site, waarop fraaie kantoorpanden te zien zijn - heel wat representatiever dan het eigen pandje.
+ Er is een schreeuwende behoefte aan kinderopvang, ook in Muiden. Kunie de Baat komt hieraan tegemoet met een speciaal als crèche ingericht huis in de Kloosterstraat. Wat ze doet mag. Alles is volkomen legaal en aan alle inrichtingsvoorwaarden is voldaan. Maar toch: sinds ze ook de woning er naast kocht, als uitbreiding, groeit het ongenoegen in de buurt.
+ Kleintjes steken elkaar aan. Als er eentje begint te huilen, huilen ze al gauw met z'n allen in koor. Twee woningen vol huilende kleuters en peuters – niet een paar, maar een heleboel - ervaart de buurt bij voorbaat als te veel van het goede. Nu komen huilende kinderen in alle jonge gezinnen voor. Alleen: wanneer je ze als buren hebt, weet je dat ze er doorheen groeien. Maar kinderen van een crèche zijn jaar in jaar uit van dezelfde leeftijd. Vandaar.
+ De drie 'betaalde' pruimenavonden op het Muiderslot trokken ruim twee keer zoveel bezoekers als vorig jaar. In totaal kwamen er meer dan drieduizend mensen op het kaarslicht, de pruimen, de kruidenboeketjes en de fraaie bloemstukken en fruitschalen af. Deze enorme belangstelling werd toegeschreven aan het mooie weer, maar ongetwijfeld zijn ook de vele Muiers, die vrienden, familie en kennissen overhaalden een kijkje te nemen er debet aan. Niet alleen aardig, maar ook slim van het slot, die Muider avond.
+ Bij gebrek aan eigen pruimen had het Muiderslot de pruimen bij de Muider middenstand ingekocht. En bakker Stricker bakte de lekkere pruimentaarten. Dat de pruimenoogst dit jaar mislukt was, moesten ook de bezoekers ervaren die zich gretig, doch vergeefs, op de honderd pruimenbomen (en perenbomen, maar weten zij veel) in de bongerd stortten. Ze denken dat het mag, omdat ze het anderen zien doen. Het ontgaat ze dat die anderen koorden dragen en dus personeel zijn, of badges, en dus vrijwilligers zijn. Pruimen plukken, bloemen plukken, kruiden plukken – de ongevraagde vrijwilligers lijken soms niet te stuiten.
+ De tevreden vreemdelingen trokken drie avonden en masse door Muiden. Velen kochten een ijsje en menigeen plofte neer op de overvolle terrassen aan de Groote Zeesluizen. Ondanks de bordjes naar de parkeerterreinen konden er toch nog de nodige bezoekers de weg terug naar de auto niet vinden. Ze hadden niet opgelet of ze op parkeerterrein 1 of 2 stonden. Dat krijg je in zo'n wereldstad als Muiden.
+ Dankzij de bevlogenheid van Ties Hilgers, de directeur van het Muiderslot, keren thans de dagen van weleer terug, toen slot en bevolking nog dikke vrienden waren. Waarvoor hartelijk dank. Alleen, die vrije wallen hè, dat stokpaardje van Ouwe Muier. Wees gerust: iedereen die genoeg heeft van zijn gedram over de openstelling van de wallen krijgt zijn zin. Ouwe Muier zal er, sinds hem het vierjarenplan van het Muiderslot onder ogen kwam, niet meer over beginnen. De moed is hem in de schoenen gezonken. Wie het vierjaren plan dat pas geleden uitkwam onder de naam '2001-2004 Een traditie van veranderen' in handen te krijgt, begrijpt waarom: geen schijn van kans dat de vrije wallen ooit nog eens terugkomen.
+ En wel hierom: de Stichting Rijksmuseum Muiderslot laat in de nabije toekomst het huidige poortgebouw voor ruim vierenhalf miljoen gulden verbouwen. Er komen in de twee vroegere woonhuizen onder meer een ontvangstruimte waar de bezoekers binnen worden opgevangen. Die hoeven dus niet meer buiten in weer en wind te wachten. Ook de kassa komt binnen. We mogen als Muiers al heel blij zijn als wij straks nog steeds de beer op mogen met onze tuinpasjes.
+ De taveerne verhuist van de slotkelders naar het poortgebouw. Ik neem aan dat je in de nieuwe taveerne iets kunt eten en drinken voordat je een entreekaartje koopt. Sinds de kassa achter de poort staat, loopt de taveerne de gasten mis, die alleen maar even een kijkje willen nemen rond het slot, en daar geen entreekaartje voor over hebben.
+ Bij de taveerne in het poortgebouw komt een royaal buitenterras. Met behoud van de bomen zouden de hagen wat ingekort kunnen worden om zo het zicht vanaf het terras op het Muiderslot, de Vecht, de haven en de Vestinggracht te verbeteren – aldus het vierjarenplan. Dat is ze geraden ook. Zomaar bomen kappen kan je duur komen te staan. Volgens de wet moet voor elke gezonde boom die geveld wordt een nieuwe worden geplant. En geen kleintje, maar een van dezelfde grootte.
+ In de plannen is ook sprake van een winkel in het poortgebouw 'ter verhoging van de inkomsten', maar in een ander document, te weten het jongste jaarverslag van het Muiderslot staat te lezen dat de winkelplannen nu juist op een laag pitje staan. Jammer, anders zouden er, om in de muzenstijl van het Muiderslot te blijven, voor de verkoop van literatuur over het slot zeker vrijwilligers komen die zich 'rederijksters' mogen noemen.
+ Als Muiden in 2003 zijn 1050 jarige bestaan viert, viert het Muiderslot dat het 125 jaar museum is. Het kan dus wel eens een extra leuk feestje worden.
+ Ook gehoord van het 'wonder van de A10' in Amsterdam? Dankzij het wegdek van een dubbele laag zeer open asfaltbeton en de snelheidsbeperking tot 70 km kon men midden op de snelweg een feestje rond minister Netelenbos vieren. Het bleek dat iedereen iedereen kon verstaan. Fluisterasfalt! Zou wat voor de A1 bij Muiden zijn, in afwachting van het aquaduct. Voor eeuwig afscheid van de eeuwig zingende banden. Moesten ze maar gauw mee beginnen. Morgen bijvoorbeeld.
+ Het 60 pagina's tellende Kolpronrapport over het sociaal economisch onderzoek komt niet naar buiten. Er staat in dit geheime document onder meer welke suggesties Muider ondernemers en ingezetenen in de workshops hebben aangedragen. De deelnemers aan de workshops kunnen dus maar beter niet uit de school klappen, anders zwaait er wat!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: