- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kaas-, kruit– en keuteldampen

+ Een halve eeuw geleden, in 1951, werd de zelfrichtende motorreddingsboot Prins Hendrik door Koningin Wilhelmina op de Muider scheepswerf Schouten ten doop gehouden. Dinsdag 28 augustus was dit stoere schip van de voormalige K.N.Z.H.R.M. een dagje terug in Muiden. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag.
+ Oud-werfmeester Joop Hensbergen (77) uit Mariahoeve was er als de kippen bij. Hij heeft indertijd een belangrijk aandeel gehad in de bouw van de Prins Hendrik. De boot werd in zijn geheel met de hand gevormd. Het was een emotioneel weerzien.
+ Er werden met de Prins Hendrik 472 reddingsacties ondernomen en 728 schipbreukelingen gered. Het schip bleef tot 1968 als reddingsboot in de vaart. Tot half september wordt er een promotietocht door het land mee gemaakt. De boot van 'de redders op het water' bezoekt de 'redders op de wal'. Daarmee worden de talrijke donateurs bedoeld. De Prins Hendrik vaart nog regelmatig met gasten aan boord de Noordzee op voor tochtjes richting Razende Bol. Ook wordt vanaf het schip as van overledenen in zee verstrooid. De inrichting is nog helemaal net als vroeger. Marifoon, radio, zuurstofkoffer, springnet, luchtkamers, gereddenverblijf en natuurlijk de twee Volvo Penta dieselmotoren type MD 100 B.
+ In 1963 gleed een tweede reddingsboot van de K.N.Z.H.R.M. de Vecht in vanaf scheepswerf Schouten. Het was de Carlot. Fred de Wit uit Mariahoeve, nu in de VUT, was de constructietekenaar van dit schip.
+ In de krant stond dat onze Huizer kaasboer Jan Visser afgelopen week voor het laatst in Muiden zou zijn. Dat klopt niet. Jan stopt er wel mee, maar verdwijnt hier pas als hij zijn opvolgster Rita Kop helemaal heeft ingewerkt en dat duurt nog tot het eind van dit jaar. Maar inmiddels had het gerucht zijn werk al gedaan. Menige klant kwam met uitgestoken hand op Jan (bijna 75) en zijn vrouw Geertje (72) af. Het echtpaar werd er zozeer door overvallen, dat ze besloten er iets feestelijks van te maken.
+ Ook B&W kwam ter ore dat Jan zou vertrekken. Het voltallige college kwam aanzetten met flessen drank. Het groepje toffe jongens was van harte welkom. Jan vond het allemaal wel prima. Voor zijn vrouw Geertje waren er bloemen. Maar die was ècht voor het laatst.
+ Het is 45 jaar geleden, dat Jan Visser hier kaas ging verkopen, eerst 26 jaar met de auto en vervolgens 19 jaar met de kaaskar, aanvankelijk op het Brouwerspleintje en later op het Vestingplein. Eerst in Muiden en twee weken later op Muiderberg.
+ 'Visser is er' zegt Muiden op donderdag en vrijdag. Jan Visser, dat staat voor: prima kaas, prima baas. En wie weet als echte Muier niet dat Jan zo zijn best heeft gedaan op het gymnasium dat hij Franse toeristen in hun moedertaal de weg kan wijzen. Vooral Franse dames heeft hij altijd graag geholpen. Hij vindt het nu welletjes. Ook al omdat hij, gymnasium of niet, opziet tegen de komst van de Euro. Als het zover is zullen we het echtpaar Visser missen. De kinderen en de honden die zij altijd met een stukje kaas verwennen, niet in het minst.
+ Ter gelegenheid van het 45 jarig kaasbestaan plus aanstaand afscheid gaven Jan en Geertje alle damesklanten een mooi doosje met een rood roosje erop. In dat doosje zat geen stukje kaas, maar twee handgemaakte luxe bonbons. Jan heeft zich de vingers uit het lid geschreven om alle bonbondoosjes van een boodschap te voorzien. 'Hartelijk dank voor 45 jaar vertrouwen' stond er in sierlijke gouden letters op. Hij ging er mee door tot hij er 250 klaar had: 150 voor Muiden en 100 voor Muiderberg. Maar hij onderschatte zijn populariteit bij de Muider dames. Tot in de kleine uurtjes was hij bezig om zijn dankwoord op nog eens 100 pakjes te pennen.
+ Jan Visser zal dus voorlopig nog te zien zijn in de kar, maar dan in gezelschap van zijn opvolgster, de Muidense Rita Kop, dochter van Iep van der Zee, die sinds jaar en dag in het Schippersorkest speelt. Rita Kop heeft de benzinepomp van Ter Beek langs de A1 verruild voor haar eigen kaasstal.
+ Jan herinnert zich nog dat hij een 'pakkie boter' als geboortegeschenk voor haar dochter aan Rita's moeder gaf. Ook dat was 45 jaar geleden. Voor Muiden zal het na zoveel jaren wel wennen zijn als zijn opvolgster Rita Kop kaas verkoopt. Maar ze is een snelle leerling, zegt Jan, dus het zal allemaal wel lukken. Voor de lolbroeken: alle grapjes met Kaaskop zijn al gemaakt.
+ Het bedrijf Perfect Connection uit Almere van oud Muier Hein Griffioen won donderdag 30 augustus met de 'Lammert van Dirk' uit Muiden de eerste avondlijke hardzeildagen van Zeilvloot Muiden. Het was een drukte van belang op en om het water, maar wel een heel gezellige drukte. De versierde uitsmijters, satés en gehaktballen voor opstappers, schippers en maatjes waren na afloop niet aan te slepen. Het is het slechtste volk niet dat zo'n evenement naar Muiden trekt.
+ Op een van de boten streden medewerkers van de gemeente Muiden eensgezind samen met medewerkers van Van der Vliet Maritiem. Twee bedrijven die niet door één deur kunnen, konden dus wel prima samen door een sluis. Ontmoeten ze elkaar maar altijd op het water, dan komt er misschien nog eens een openbaar wandelpad langs de werf..
+ Ai, een foute keutel. De brand op het kruitfabriekterrein was niet op zondagavond maar op maandagavond. Dat werpt een geheel ander licht op de zaak.
+ Zelfs de gemeente Muiden heeft een lesje geleerd van Volendam en Enschede. Henk Nauta, die binnenkort met een indrukwekkende staat van dienst vertrekt, zal worden opgevolgd door een beroepsbrandweercommandant. De twee rampen hebben wel degelijk meegespeeld bij de overweging van B&W voor een professionele aanpak. Het takenpakket is te groot, te specialistisch en te tijdrovend geworden voor vrijwilligers. Met name de brandpreventie krijgt extra aandacht.
+ Totnogtoe loopt er tussen al die brandweermannen maar één brandweervrouw rond. Een manco, dat goed is te maken door hier per 1 januari een beroepsbrandweercommandante aan het hoofd van het corps te zetten in plaats van een commandant. Waarom niet? Per slot van rekening heeft het Muiderslot ook een vrouwelijke directeur en Ome Ko ook.
+ Het merkwaardigste raadsstuk in de stapel van na de zomervakantie is ongetwijfeld het antwoord dat B&W wil sturen naar de heer Van der Kamp uit Mariahoeve. Deze inwoner wendde zich naar aanleiding van perspublicaties in een brief tot het gemeentebestuur. Hij liet nadrukkelijk weten ongerust te zijn over de aanwezigheid van de kruitfabriek. Ook schreef hij dat hij de uitspraak die de burgemeester in het Muiderslot deed, toen de Delftse studenten daar hun afstudeerproject presenteerden, ongepast vond. De burgemeester noemde het betoog van de studenten, dat de fabricage van kruit niet acceptabel zou zijn, zo vlak naast bebouwing 'stemmingmakerij.'
+ Van der Kamp dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de kruitfabriek. B&W stelt de raad voor terug te schrijven dat er geen reden tot bezorgdheid is. 'De studenten hebben geen onderzoek naar de veiligheid van de kruitfabriek uitgevoerd'. En dan komt het: 'de veiligheid van Muiden Chemie Internationaal wordt gewaarborgd door diverse wettelijk voorschriften waaraan de bedrijfsvoering moet voldoen'. Met andere woorden: als de wet iets voorschrijft, gebeurt het ook. De ferme uitspraak van B&W van Muiden zal meneer Van der Kamp ongetwijfeld overtuigen, en hem er van af houden ooit nog eens van die brutale brieven naar het gemeentehuis te sturen. De brief moet nog langs de raadsleden. Benieuwd wat die er van vinden.
+ Twee vragen. Eén: waar is het kruit voor Iran dat in Culemborg werd aangetroffen, gemaakt? En twee: hoeveel kruitfabrieken zijn er in Nederland?
+ Op twee donderdagen: donderdag 11 en donderdag 18 oktober wordt de gemeentebegroting voor 2002 in de raad behandeld. U kunt er het beste heen op 18 oktober. Na afloop. Want dan krijgt iedereen een hapje en een drankje.
+ De fietspaden naar Weesp vice versa zijn gevaarlijk. Je kunt een lelijke smak maken over de verzakte betontegels. Dat is dan de schuld van mollen en mensen. Wat de laatste soort betreft: ze komen regelmatig met voertuigen op het fietspad voor gladheidsbestrijding, het maaien van bermen en het schonen van sloten. Ook zijn er de nodige aangeschoten automobilisten die op het fietspad op safari gaan.
+ B&W stelt voor de fietspaden naar Weesp te laten asfalteren. Weesp zelf is daar, op eigen grondgebied, al mee bezig. Ook het fietspad langs de Maxisweg wil de gemeente van een asfaltlaag voorzien. Dat werk moet dan samenvallen met de toekomstige aanleg van een fietspad op de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.
+ Muiden draagt ter restauratie in de periode 2002-2007 in het PRUP alleen de monumenten voor, waarvan de eigenaren zelf restauratie binnen het PRUP willen. Daarom zijn er in onze gemeente slechts drie PRUP projecten. Het zijn de Weesperpoortsluis, de kazerne en de toren aan zee op Muiderberg. Muider huizen, boerderijen en kerken komen dus niet in het PRUP.
+ U weet niet wat het PRUP is? Het Provinciale Restauratie Uitvoerings Programma natuurlijk!
+ Gehoord: is de krant van maandag er nog of is-ie met de muziek mee?
+ De Tafel van Muiden in de Amsterdamsestraat is ook een draaitafel, en wel een waarop betere muziek wordt gedraaid. De buurt wordt er niet goed van.
+ Voor wie het nog niet mocht weten: Muiden bekijkt de verschillende mogelijkheden om groene stroom in te kopen. Voor welke soort groene stroom wordt gekozen hangt vooral af van de inkoopprijs. Voor de Nuon is groene stroom energie van wind, zon, of water. Anderen rekenen er ook biomassa en afvalverbranding toe.
+ Dick Roozendaal bracht enkele jaren geleden een proefopstelling aan om de sluisdeuren uit te lichten. De schijnwerpers gingen samen met de straatverlichting aan – en ook weer uit. Het initiatief van Dick heeft Mark de Haan van installatiebedrijf Gana in Muiderberg geïnspireerd. Mark loopt al maanden rond met het plan om groene stroom aan de spuisluis te onttrekken. Het liefst zou hij er een waterkrachtcentrale zien met voldoende capaciteit om half Muiden van stroom te voorzien. Maar hij is reëel genoeg om te bedenken dat dit er natuurlijk niet in zit.
+ Hoeveel groene stroom er dan wel uit de sluis valt te halen is de vraag. Niet veel waarschijnlijk. 's Winters in elk geval nauwelijks iets. In de wintermaanden is het verval zo gering dat er nauwelijks verschil in waterpeil is tussen het IJmeer en de Vecht. Maar wat er ook mogelijk is: voor de sportvissers hoeft het niet. Zij zijn als de dood dat hun visjes gewond raken. Echte dierenvrienden
+ Het is de bedoeling dat de postbussen blijven als de gemeente het vroegere postkantoor overneemt van de vroegere PTT. Mocht dit niet in de huidige ruimte aan de voorkant kunnen, dan maar in de fietsenberging of elders op het terrein, heeft de verkoper bedongen. Maar wat gebeurt er als de vroegere PTT zich ineens herinnert dat men tegenwoordig PTT Post BV heet en zeer commercieel is? Dan wordt het voor de zoveelste keer inleveren voor Muiden. Ons mooie oude postkantoor aan de Herengracht werd een nieuw kantoor met beperkte dienstverlening aan de Burgemeester de Raadtsingel. Dit kantoor werd weer een postagentschap en van dat postagentschap is nu alleen nog een stukje toonbank bij De Hoek over.
+ Voor het geval Hans Paardenkooper het naambordje met 'Amsterdamsestraat' zoekt, dat van de gevel van zijn restaurant De Klensput is verdwenen: dit bordje hangt nu aan de terraskant op de muur van zijn Taveerne De Mol. Dat is op de Burgemeester de Raadtsingel.
+ De vader van een groot gezin, die de bekende brief van de Amsterdamse waterleiding, waaronder ook Muiden en Diemen vallen, in de bus kreeg, vroeg zich af waarom die meters nog dit jaar hier komen, en niet pas in 2003 of 2004 zoals eerder aangekondigd. Dat was hem liever geweest, want watermeters meten het werkelijke watergebruik. Hij belde Amsterdam en kreeg te horen: 'dat heeft uw burgermeester besloten'. De Muier: 'wat een aardige man is het toch!'.
+ B&W heeft een brief klaar liggen waarin de Stichting de Gouden Cirkel wordt meegedeeld dat de gemeente het werk van de Stichting weliswaar een warm hart toedraagt maar dat ze geen cent van Muiden hoeven te verwachten voor hun toeristische promotieactiviteiten voor het IJsselmeergebied. Dat is geen uitdrukkelijk gemeentelijk belang, aldus B&W. Blijkbaar loopt het college vooruit op de beslissingen die in de raad moeten vallen over de toekomst van Muiden: toeristenstad of niet.
+ In juni, zo was de bedoeling, zou het nieuwe politiebureau bij de brandweerkazerne worden geopend. Maar pas deze maand is het zover. Hoopt men. Anders dan eerder aangekondigd is, blijft de 'receptie' van de politie bij het gemeentehuis. Dus straks hebben we twee politiebureaus in Muiden. Nu nog meer blauw op straat.
+ Vroeger kwam Floris V zijn eters bij Ome Ko ophalen, die in afwachting van een vrije tafel daar alvast een drankje namen. Op een goede dag was er een nieuwtje: een loopmicrofoon. Daarmee kon men rechtstreeks vanuit Floris V de gasten bij Ome Ko oproepen. Op de ochtend dat de microfoon in Muiden arriveerde ging-ie van hand tot hand en van Floris V naar Ome Ko.
+ Stamgast Patjang wilde dit technische wonder wel eens even uitproberen. Hij liep er mee de deur uit, onafgebroken roepend: 'test, test!'. Toen hij ver weg was riep hij ineens: 'Test, test, haal die dikke uit haar nest!' Zijn medestamgasten binnen probeerden hem met brede armgebaren voor het raam iets duidelijk te maken. Dit: die dikke was al uit haar nest. Ze stond midden in Ome Ko tussen haar klanten. Pat heeft het overleefd.
+ We leven in het tijdperk van het grote graaien. Er moet zoveel mogelijk geld verdiend worden, kan niet schelen hoe. De vuilnisauto van een of ander particulier bedrijf rost dan ook door Muiden - op het krapst mogelijke tijdschema. In de bocht naar Mariahoeve verliest de bestuurder bijna de macht over het stuur. Het gevaarte komt op de verkeerde weghelft terecht. Een fietser en een overstekende moeder met kinderen vluchten naar de kant. Wie moeten er nu aangepakt worden: die gasten, hun baas of degene die hier verantwoordelijk is voor veilig verkeer?
+ Maandagavond is een slechte avond in Muiden als je een kant en klare hap in huis wilt halen. Alles is dicht: Eric dicht, Tafelen dicht, Kam Shan dicht, Chiusa van Rein Ree alleen open voor ijs.
+ Laatste nieuws! Piet Logchies beschikt over nieuwe stamboomgegevens. Het blijkt dat Piet verre familie is van Korzelius. Mogelijk ook van Schulp. Hij is het aan het uitzoeken.
+ Vraagt een Engelse toerist of er in Muiden een bread&breakfast adres is. Krijgt hij als antwoord: dat niet, maar Logchies met ontbijt wèl.
+ In de allerhoogste politieke kringen van Muiden wordt beweerd dat alleen een handjevol linksintellectuelen naar muideninfo.nl surft. Dat moet haast wel. Muideninfo telt gemiddeld per week maar 600 bezoeken en er wordt elke week slechts 12.000 keer op de site geklikt. Dat kan dus geen kwaad voor de plaatselijke politiek.
+ De kruitfabriek. Hoe langer je het overleefd hebt, hoe minder gevaarlijk het is.
+ Met een kruitje in het riet gestuurd worden. Kruitje roer me niet. Ons kruit vergaat niet.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: