- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nieuwe sluis-, kraai- en keuzekeutels.

+ Rita Kop is herboren. Haar grote dag was donderdag 6 oktober, toen zij officieel de kaasstal overnam van Jan Visser - die haar overigens tot het eind van dit jaar terzijde zal staan. Kaaskraam en omgeving waren uitbundig versierd met vlaggetjes, spandoeken en ballonnen. Kinderen kregen speeltjes cadeau en de klanten ieder een pakje boter, precies hetzelfde geschenk als Jan Visser 45 jaar geleden aan de moeder van Rita gaf ter gelegenheid van de geboorte van zijn opvolgster. Hij moet geweten hebben dat Rita in zijn voetsporen zou treden.
+ Gekissebis over Groot Muiden, hét onderwerp van de dag. Argument vóór Groot Muiden: 'Wat is er tegen? Als Mariahoeve er niet was gekomen, had jíj hier niet gewoond en we hebben huizen nodig voor jonge Muiers.' Tegenargument: 'Mariahoeve telt nog geen fractie van het aantal woningen waar ze de Bloemendaler polder mee vol willen bouwen. Tegen de drieduizend! En Mariahoeve heeft behalve het gemeentehuis geen kantoren, laat staan zo'n enorm hoogbouwkantorencomplex, dat ze gepland hebben'. Ander argument vóór: 'maar we krijgen er wel een aquaduct voor terug'. Ander tegenargument: 'Dat krijgen we evengoed, alleen later'.
+ Muiers die willen weten hoe de vork nu precies aan de steel steekt, kunnen het beste naar de openbare extra commissievergadering komen die dónderdag 13 september in de kazerne wordt gehouden (en niet op dínsdag 13 september, zoals in de vorige keutels stond. Sorry: Ouwe Muier wordt oud).
+ Op de Groote Zeesluizen stond een Indiër, die een praatje aanknoopte met de sluiswachters. Hij vertelde dat hij rondleider was voor toeristen in Tanzania, Afrika, en heel wat van de wereld had gezien. Maar dit hartje van Muiden vond hij het mooiste plekje van heel Nederland, zei hij. Toen bleek dat hij met de verrekijker naar de dames op het terras van Ome Ko aan de overkant stond te kijken.
+ Eigenlijk mag je alleen met je boot op de wachtplaats aan de kade van de buitenhaven liggen om direct daarna geschut te worden. De sluiswachters hanteren die regel soepel, omdat ze ook wel weten dat de pleziervaart in de haven van Muiden soms geen kant uit kan. Zeker als er opstappers moeten worden opgepikt, kan de korte wachttijd een probleem zijn. Een paar extra minuutjes worden dan ook door de vingers gezien. Maar langer dan tien minuten kan echt niet. Anders krijgen anderen geen kans.
+ Ook in ander opzicht komen de sluiswachters de passanten tegemoet. Zo zijn ze niet te beroerd om de jachthavens te bellen om watersporters te helpen, die wanhopig een plaatsje zoeken. Maar de vriendelijkheid is niet altijd wederzijds.
+ Zaterdagmiddag om een uur of vijf stuurde de sluiswachter van dienst via de luidspreker een motorbootje weg, dat veel te lang de wachtplaats bezette. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven, ging de sluiswachter er zelf op af. 'Het wordt wel een dure ligplaats als u niet weggaat; het gaat u namelijk f 120, - kosten' kreeg de passant te horen. Dat maakte geen indruk: 'de politie komt toch niet', zei hij.
+ Het was te druk was om er achteraan te gaan. Schutten gaat voor. Maar toen het bootje er na een half uur nòg lag, ging de sluismeester weer naar de man toe. Nu met legitimatiebewijs en bonnenboekje. Als zogeheten BOA's (buitengewone opsporingsambtenaren) zijn sluiswachters bevoegd bekeuringen op het water uit te schrijven. Dat wist de passant niet. Zijn mond viel open. Toch weigerde hij zijn naam en adres te noemen. Ook niet nadat de vraag een aantal keren herhaald was, zoals dat gaat. De sluiswachter zei tenslotte dat er om politieassistentie zou worden gevraagd. Maar de boot bleef gewoon liggen. Wel hield de passant met één lijntje contact met de wal, klaar om weg te varen.
+ Binnen vijf minuten stonden er twee politieagenten op de sluis. Ze bevalen de man op zijn plaats te blijven, maar die duwde de boot af en smeerde 'm. Voor de sluiswachter leek dat einde verhaal. Totdat de klipper Antonius van Carol binnenvoer. Op de vraag of hij misschien een motorbootje de haven uit had zien schieten, antwoordde Carol: 'dat niet, maar wel een rubberboot van de politie, met zwaailicht'. Het bleek dat de politiemannen met hun auto die bij het sluishuis stond naar de Koninklijke waren gescheurd, in de rubberboot van de politie die daar ligt waren gesprongen en een wilde achtervolging hadden ingezet.
+ Even later belde de politie naar het sluiswachtersluisje met de laconieke mededeling: 'we hebben een naam voor je'. Het zal de passant duur komen te staan. Hij kan rekenen op extra boetes voor overtredingen als het niet gehoor geven aan sommaties. Dit bovenop de gebruikelijke f 120, -.
+ Het kon natuurlijk niet missen. De terughoudende berichtgeving over het brandje op de kruitfabriek heeft tot de wildste geruchten geleid. Zo had het nieuwe commissielid H. Bökenkamp opgevangen dat de voetbalkantine van RCM ontruimd was en dat het vliegverkeer was omgeleid. De burgemeester ging er niet op in. Smith heeft er duidelijk de grootste moeite mee dat Muiden opening van zaken verwacht en geen trek heeft in geheimzinnigdoenerij en gewichtig vertoon. Hij begrijpt domweg niet hoe mensen zich toch zo druk kunnen maken over zoiets onschuldigs als een brandje op het kruitfabriekterrein.
+ Wel wilde hij vertellen dat nog niet bekend is hoe de brand is ontstaan. De politie heeft de zaak in 'diepgaand onderzoek', maar vast staat 'dat er geen opzet in het spel is'. Ook had Smith een nieuwtje: de kruitfabriek in Muiden is de enige fabriek in Nederland die onder 'bevoegd gezag' van de minister zelf staat.
+ Smith wuifde alle kritiek weg op het mallotige antwoord van B&W op de brief van de heer van de Kamp, die (ruim vóór de brand) zijn verontrusting uitsprak over de aanwezigheid van de kruitfabriek. Ouwe Muier kan zich niet voorstellen dat de raad het straks in meerderheid goed vindt dat deze brief (zie vorige keutels) de deur uitgaat. We zullen geduld moeten hebben tot de raadsvergadering van donderdag 20 september (even kijken of de datum juist is: ja!)
+ Opgevangen bij de kruitfabriek: 'Hou de burgemeester buiten de poort want zodra die binnenkomt is het een ramp'.
+ Webmaster Jan Bovenlander was zo vriendelijk om de gemeente aan te bieden alle openbare stukken op muideninfo. nl te zetten, in afwachting van de dag dat de eigen gemeentelijke website operationeel is. Dat kan snel en makkelijk en kost niets, ook geen tijd van de ambtenaren. In plaats van hartelijke dank kreeg Bovenlander hatelijke stank. Het is echt gênant om mee te maken hoe bot deze burgemeester kan zijn. Maar ik hou er over op, anders gaat iedereen denken dat ik die man altijd moet hebben, terwijl hij het toch echt elke keer weer zichzelf aandoet.
+ Vooruit, nog eentje dan. Een van de redenen om geen openbare stukken op muideninfo te zetten was onmiskenbaar Smith z'n hoogst persoonlijke mening dat 'je na een paar keer wel weet wat er op staat'. Hij vond muideninfo en zijn webmaster Bovenlander eigenlijk niet de moeite waard om lang bij stil te staan. Maar op een goed moment viel hij toch door de mand. Hij sprak het commissielid Bökenkamp aan als Bökenlander – een zogeheten freudiaanse vergissing, die grote vreugde in de kazerne veroorzaakte.
+ Het beste nieuws uit de commissievergadering: het CDA pleit ervoor om het mortuarium voor Muiden te handhaven. Desnoods door er als Muiden zelf voor te betalen. Dat is één partij, nu de rest nog.
+ U herinnert zich vast nog wel de tamme kraai Bello die bij de Groote Zeesluizen kwam aanwaaien en de hele omgeving onveilig maakte. Bello werd met een dierenambulance overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Naarden om daar minder mens en meer kraai te worden. Tenminste, dat was de bedoeling. Volgens Lucy Vrijberghe de Coningh uit de Singelstraat is Bello nooit in dit opvanghuis voor vogels aangekomen. Ze heeft Bello onlangs in Bussum gezien en zich uitvoerig met hem onderhouden.
+ Het zit zo: al weer een tijdje geleden had de Muiense vriendschap gesloten met de kraai, die op een dag verloren bij haar in de tuin zat. Ze verwende hem met lekkere hapjes en hij haar met snapjes in haar oorlelletjes. Maar Bello, zoals haar dochter hem genoemd had, was ineens verdwenen: gevlucht voor noodweer. Lucy zag hem een paar dagen later terug op de sluis, waar de sluiswachters zich over het dier ontfermd hadden. Helaas was Bello niet te houden. Hij gapte alles wat maar glom, haalde de hele boel omver, poepte op de computer en joeg de serveersters op de terrassen schrik aan met zijn duikvluchten. Ten einde raad werd de dierenambulance gebeld, die Bello naar kraaienstad Naarden bracht. Zou je denken.
+ Toen Lucy onlangs in Bussum was, zag ze een jonge kraai rondfladderen. Hij was zielig: er waren veren uit zijn lijf getrokken. 'Ik voelde dat het hem was', vertelde Lucy later. Ze floot en Bello kwam op haar af. 'Hij was kwaad op me en begon venijnig op mijn tenen te pikken ', vertelt ze. Toen zag Lucy dat hij ook nog een gat in zijn kop had. Hij moet op zijn kop gekregen hebben van andere kraaien die in de buurt rondvlogen. Daar is Lucy zeker van, want Bello kroop onder een bank toen die kraaien in zicht kwamen.
+ Volgens Lucy is gebeurd waar de sluiswachters bang voor waren. Bello zou bij andere kraaien zijn neergezet. Toen Bello klaar was net haar tenen knielde ze bij het arme dier neer en sprak hem een hele tijd troostend toe. Het liefst had ze hem meegenomen, maar daar zag ze van af omdat een tamme kraai een puinhoop van je huis maakt, zoals ze zelf had ervaren. Wel besloot ze regelmatig terug te keren naar de plek waar ze Bello had gezien.
+ Lucy is ervan overtuigd dat hij er weer zal zijn, want er was een jongen bij haar komen staan die zei dat Bello al eerder in deze buurt met mensen had aangepapt. Kennelijk was hij op een dag meegenomen naar Muiden. Niemand weet door wie. Dat hij nog leeft is volgens de jongen een wonder, want Bello wordt opgejaagd door honden, waaronder nota bene een naamgenoot.
+ Toen de sluiswachters de tragedie ter ore kwam, werden ze minstens zo boos op de onverlaten als de kraai op Lucy. Zo'n beest loslaten tussen wilde kraaien, dan heb je toch 'n gaatje in je kop! Bello wel in elk geval.
+ Op een terras aan de Grote Zeesluizen was een groepje mannen neergestreken. Ze haalden hun boterhammen te voorschijn en begonnen te eten. Dat is niet de bedoeling, liet de bedienende jongeman hen weten. Als antwoord werd hem de vraag gesteld of hij wel eens in de sluis had gezwommen. De bedrijfsleider werd erbij gehaald. Andermaal bleek een vriendelijk verzoek vergeefs, maar de tekst 'dan zal ik de jongens even moeten halen' deed wonderen. Nooit eerder waren boterhammen zo snel verdwenen.
+ Gijs du Pau woont op een van de mooiste plekjes van de hele gemeente: het witte huis dat eenzaam en verlaten midden op de dijk langs de Noordpolderweg staat. Komt er een wandelaarster uit Muiden langs. Ziet ze in het tuintje langs de weg enorme kalebassen in een bedje van zaagsel. Zegt ze tegen Gijs, die buiten bezig is: 'Wat een prachtkalebassen'. Antwoordt Gijs: 'die zijn niet van mij, die zijn van mijn buurman'. Zij: 'Je buurman? Heb je dan een buurman?' Gijs, met een knikje naar de overkant, waar een onopvallend huisje staat: 'daar'. De wandelaarster: 'Nooit geweten, hoe heet je buurman?' Gijs: 'Geen idee'
+ Donderdag 13 september is een belangrijke dag voor de toekomst van Muiden. Dan wordt de extra vergadering gehouden waarin de commissieleden mogen praten over de drie door B&W voorgestelde Groot Muiden varianten. In deze vergadering wordt nog niet bepaald wie van de drie het wordt. Dat gebeurt pas een week later, op donderdag 20 september. Dan hakt de gemeenteraad de knoop door – tenzij die raadsvergadering wordt afgeblazen, wat niet uitgesloten lijkt.
+ De nieuwe, onlangs aan de commissies toegevoegde leden zijn geen raadslid, maar als kersverse politici zijn ze wel opvallend goed op de hoogte, vooral ook van wat er zoal onder de bevolking leeft. In deze extra commissievergadering kon dan ook wel eens aardig de stemming in Muiden rond de Groot Muiden-annex-aquaductplannen worden weergeven. Helaas is deze stemming iets anders dan de stemming in de raad. De nieuwe commissieleden mogen niet meestemmen. Ze zijn geen raadslid, Hun taak blijft op de 20ste september beperkt tot toekijken.
+ De vraag is natuurlijk of de gemeenteraad ook nu weer net zo unaniem met B&W meegaat als in de geheime aquaductvergadering van november vorig jaar. Gissend naar een antwoord op die vraag ging Ouwe Muier het rijtje raadsleden langs.
+ Bij de PvdA pleegt Wiebe de Haan meestal te doen wat wethouder Leupen wil. Hij heeft zelfs zijn politieke lot aan dat van Leupen opgehangen. Zodra dit in zijn ogen nuttig of nodig is, vindt hij het prima dat er een geheime vergaderingen plaatsvindt, zo goed als hij het juist vindt dat B&W de raadsleden niet altijd over bepaalde zaken informeert.
+ Hette Zijlstra, normaal de beminnelijkheid zelve, en altijd uit op goede verhoudingen, heeft in het verleden meer dan eens bewezen dat hij, als een koppige Fries, zijn kont tegen de kribben kan gooien. Hij geeft dan gehoor aan de stem van zijn hart, zijn zeer gezonde verstand en de roep van het volk. Bij Eric Hoetmer van de PvA, die de eeuwig zwijgende meerderheid in de raad vertegenwoordigt, weet je het nooit.
+ De raadsleden van het CDA mogen zelfs geen kritisch geluid laten horen van hun baas wethouder Dick Schulp, dus wat het CDA betreft wordt het Groot Muiden, zoals Dick dat voor zich ziet: in de Bloemendalerpolder. Daar zijn we klaar mee.
+ Volgende: de twee man van D66. Van der Steen van D66 hield zich niet aan de afspraken over het openbare wandelpad op het Van der Vlietterrein. Maar hij heeft, nog meer dan de andere raadsleden, altijd gezworen bij een open, groene Bloemendalerpolder, zeg maar een Bloemendalerpark. En nu maar hopen dat hij deze keer het verschil tussen voor en tegen weet. D66 wethouder Joop Lahnstein staat vrijwel buitenspel in B&W, maar doet wat Groot Muiden betreft wel met de grote jongens mee. Alleen staat hij onder zware druk van zijn partij. Ouwe Muier weet dat Joop een zeer sociaal bewogen mens is. Met wat hulp zou hij dus Muiden veel verdriet kan besparen.
+ De VVD is een hoofdstuk apart. Sinds Vlaanderen terug is in de raad en er nieuwe VVD commissieleden zijn gekomen, van wie vooral de ouwe kanjer Bökenkamp lekker van leer kan trekken, is deze partij weer op een oppositiepartij gaan lijken. Je zou dus mogen verwachten dat de VVD fractie niets voelt voor de voorstellen, ware het niet dat, zoals boze tongen beweren, E.P zich straks wel eens meer makelaar dan raadslid zou kunnen voelen. En voor een makelaar kan er niet genoeg gebouwd worden, zelf al gaat dat ten koste van de groene Bloemendalerpolder, waarvoor de oude VVD altijd gevochten heeft.
+ Ouwe Muier deelt de vrees dat Vlaanderen met Groot Muiden meegaat, niet. Vlaanderen is weliswaar een opportunist, maar vooral ook een volksvertegenwoordiger, die zich er zeer van bewust is, dat hij 'zijn' kiezers niet teleur mag stellen (hij kwam indertijd met veruit de meeste voorkeursstemmen van allemaal in de raad). Hij zou dat zeker doen als hij voor een versteende Bloemendalerpolder gaat. Bovendien is E.P. samen met Hette Zijlstra één van de intelligentste raadsleden, als je dat zo uit kunt drukken bij deze raad. Als politiek schaakmeester kan E.P vele zetten vooruit denken. Hij krijgt zijn kans nog wel, want Muiden moet toch een keer gaan bouwen. Daar hoeft hij geen raadslid voor te zijn.
+ Tenslotte de burgemeester. De burgemeester doet nauwelijks mee in B&W. En de burgemeester mag niet stemmen. Oninteressant dus.
+ Langs de buitenhaven staat een groot bord op de wal met een boodschap die het scheepvaartverkeer niet kan ontgaan. Op het bord staat in grote letters: 'Beperkte doorvaart mogelijk op 13 en 14 September Diemerbrug volledig Afgesloten scheepvaart mogelijk tot Diemerbrug 10 en 11 September'. Het lijkt wel een Kolpron rapport.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: