- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Onpeilbare, stokoude en opgepoetste keutels.

+ Een bezoeker bij Ome Ko vroeg Alma of hij haar een foto mocht laten zien van zijn vermiste dochter. Alma moest meteen denken aan de jonge vrouw die de laatste tijd met haar hond door Muiden zwerft. Maar Lulu, het meisje op de foto, leek van geen kant op die vrouw. De vader vertelde dat Lulu drie jaar geleden was verdwenen. Ze is inmiddels 28 jaar.
+ Zijn zoektocht leidde naar Muiden – via Durgerdam waar Lulu samen met haar vriend Peter op een camping gesignaleerd was. Peter had in Durgerdam beweerd dat zijn vader een botenopslag in Muiden zou hebben. Lulu's vader liet Alma een foto van Peter zien. Ze herkende hem niet. De vader ging daarop Muiden in. Hij zocht de havenmeester op en informeerde bij Van der Vliet Maritiem en Yachtservice Muiden. Vergeefs: niemand had Peter ooit gezien, en Lulu al evenmin.
+ Op het borreluur was de man er weer. Ook bij de avondploeg van Ome Ko riepen de foto's van de twee niets op. Een vaste klant vroeg grijnzend of de man soms een detective was, waarop Alma ernstig zei:'deze meneer zoekt zijn dochter'.
+ Iedereen had het met de man te doen. Alma liep er nog dagen mee rond, vertelde ze later. Ze meende zelfs een keer de Peter van de foto half en half te herkennen in een langharige jongeman met een herdershond bij zich. Ze had even overwogen de jongen met 'Peter' aan te spreken, om te zien hoe hij zou reageren, maar daar zag ze toch maar van af.
+ Om hem te helpen bood Alma de man aan een fotokopie van de foto's van Lulu en Peter achter de bar te hangen. Dat wilde hij wel. Hij ging naar de Hoek, maar daar bleek het kopieerapparaat stuk te zijn. Iemand bij Ome Ko kwam toen op het idee om de foto's via de fax van het café te kopiëren. 'Dat kun je beter niet doen' zei een ander, 'want dan krijg je van die verzuurde gezichten'. De vader van Lulu schoot in de lach. Toen moest iedereen lachen.
+ Bovenstaande gebeurtenissen staan breed uitgesponnen, met drie foto's erbij, in het nummer van 7 september van HP/De Tijd. De schrijver is Martin Schouten. Lulu is zijn dochter. Zijn belevenissen tijdens een dagje Muiden beslaan in de rubriek 'Door de week' een verhaal van over de honderd regels.
+ Schouten slaat een luchthartig, zo niet onbekommerd toontje aan - de bekende achterhaalde manier waarop chroniqueurs afstand nemen van hun onderwerp. Zo schrijft Schouten over de meelevende vrouw die hij bij Yachting Muiden ontmoette, dat deze het een 'trieste zaak' vond, waarop hij vervolgt: 'Ik knikte plechtig, ja, het was een trieste zaak. Maar voelde ik me triest? Welnee, ik voelde me ondernemend en ik genoot, eerlijk gezegd, van een excursie, waar ik zonder Lulu nooit aan toe zou zijn gekomen'.
+ Ouwe Muier begrijpt Martin Schouten niet. Een bijna oubollige babbel over de zoektocht naar je verdwenen dochter. Arm kind. Volgens Alma maakte hij een volkomen normale indruk. Het lijkt me dan ook uitgesloten dat Schouten, net als Peter, de vriend van Lulu, aan het fantaseren is geslagen en de verdwijning van Lulu verzonnen heeft. Het enige wat ik kan bedenken is dat hij ten einde raad voor deze aanpak heeft gekozen in de hoop dat er lezers van HP/De Tijd zullen zijn die zijn dochter van de foto zullen herkennen en alarm slaan. De Muidense had gelijk. Het is een trieste zaak.
+ Er was voor zaterdag 8 september, de landelijke Open Monumentendag, wisselvallig weer voorspeld. Toch kwamen er nog pakweg driehonderd bezoekers naar Muiden om ons historisch erfgoed te bewonderen. Ze kwamen niet vergeefs. Muiden heeft de nodige oudheden, zoals het slot, de vestingwerken, de kerk, oude straten, oude huizen en het college van B&W. Het was sneu voor de mensen van de Historische Kring Stad Muiden dat er niet wat meer Muiers naar het Muizenfort kwamen. Want daar hield de HKSM onder de titel 'Het interieur door de eeuwen heen' een presentatie, die klonk als een papklok.
+ Daags voor de Open Monumentendag werd de vernieuwde Stadswandeling ten doop gehouden in het Muizenfort. Het had weinig gescheeld of er waren meer sprekers geweest dan belangstellenden. Pakweg tien mensen kwamen opdagen. Dit weerhield burgemeester Harry Smith er niet van een toespraak vol warme woorden te houden, nadat hem het eerste exemplaar van het nieuwe wandelgidsje overhandigd was door wethouder Joop Lahnstein, die eveneens behartigenswaardige dingen zei, zo goed als Guus Kroon, de voorzitter van de HKSM. Eigenlijk was het eerste exemplaar bedoeld voor Jet de Jonge, de weduwe van oud-voorzitter Tom de Jonge, maar zij was verhinderd.
+ De uitreiking had achteraf bezien beter op 1 april kunnen plaatsvinden, want dan komen de Muiers in drommen aanzetten voor een stadswandeling, zoals is gebleken. Iedereen heeft natuurlijk gedacht: daar trap ik niet nòg een keer in. Helaas was het, door hoosbuien, ook de volgende dag mis met de belangstelling. Guus Kroon vertrok als gids te laat met te weinig mensen (het waren er welgeteld drie) voor een sompige wandeltocht van een uur door het oude Muiden. Hij had 200 bitterballen voor zijn volgelingen bij Eric besteld.
+ CDA raadslid Henk Beenen, altijd in de weer met het kerkenwerk, kwam op de Open Monumentendag met een somber gezicht in het Muizenfort aanzetten. 'Het was stil in de kerken', meldde hij. Maar dat is toch juist heel goed, Henk!
+ De vernieuwde stadswandeling neemt de bezoeker mee langs dertig plekken om bij stil te staan. Heel bijzonder is ook de beknopte geschiedenis van Muiden die in het boekje is opgenomen. Ouwe Muier durft er zijn hoofd onder te verwedden dat menig Muier onbekend is met allerlei historische wetenswaardigheden, waar het in dit hoofdstuk van wemelt. Wist u bijvoorbeeld hoe Muiden achtereenvolgens heeft geheten? Villa Amuda (in de Romeinse tijd), Amuthon (toen Muiden voor het eerst opdook in de annalen), Mude (toen de zeemeermin Muiden vervloekte), Muyen (dat is eigenlijk nooit weggeweest), Muyden en Muiden.
+ Gelukkig staat Groot Muiden er (nog) niet bij. Ouwe Muier hoopt het niet mee te maken. Want dan is het gebeurd met zo'n zaterdagochtendwandeling waarbij iedereen iedereen aanschiet voor een praatje zodat iedereen thuis op zijn kop krijgt omdat-ie te laat is. Vanaf het moment dat Groot Muiden Oud Muiden in de schaduw zet, zal het anders zijn. Dan zijn er misschien wel tienduizend neo Muiers. Ongetwijfeld allemaal aardige mensen, anders kom je hier niet wonen, maar wel een beetje veel voor zo'n klein stadje.
+ Koop de Stadswandeling en lees wat er in staat over de hier vissende volksstammen, de Romeinen, de Friezen, de Noormannen, de Bisschoppen van Utrecht, de Graven van Holland, de grote branden, de Deense Ossen, de Poolse emigranten, de Hollandse soldaten, de fabrieken, de forenzen en de toeristen. Reken zelf maar uit hoeveel het boekje u kost. € 1.25 staat er op de kaft.
+ Over twee jaar bestaat Muiden 1050 jaar. Dan moet u de inhoud uit uw hoofd kennen, anders verdient u het niet om op 1 april 2003 in middeleeuwse kledij gestoken, of uitgedost als een praalhans uit de Gouden eeuw, een stadswandeling door Muiden te maken.
+ U merkt het: Ouwe Muier raakt niet uitgesproken over de Muider historie. Jammer genoeg is de Open Monumentendag voorbij. Anders had u kunnen genieten van de videobeelden plus interviews die Guus Kroon en Stend Alings maakten tijdens een rondwandeling binnen de muren van vier historische huizen in Muiden
+ Te zien was het interieur van de woning van Duco Luitse, Herengacht 85, Van R. en J. Cevat, Herengracht 79, van Hans en Haya Rosenberg, die in het grote groene huis naast de onderbouw van de molen De Spiering wonen (officieel Singelstraat 32), en van het zeventiende eeuwse pand Weesperstraat 9, waar tot voor kort Evert Schoonheden (collega visboer en volgeling van Lou de palingboer) woonde, en dat door de huidige bewoner is omgetoverd in een jaloersmakende leefomgeving.
+ Ouwe Muier zou u hier het liefst alles over vertellen, temeer omdat uw kans om de videobeelden te zien verkeken is, tenzij de HKSM iets speciaals organiseert. Hij beperkt zich tot enkele bijzonderheden. In het huis van tandarts Luitse (die tussen haakjes misschien toch een praktijkruimte in het kruisgebouwtje krijgt) met zijn prachtige keuken werd Piet Hasenaar geboren. Hij is er 'ingetrouwd' en woonde er 43 jaar. Piet kon het pand indertijd voor f 35.000, - kopen, maar dat had hij even niet, waarna de Hazenaartjes in Mariahoeve gingen wonen.
+ De HKSM was ook op bezoek in het houten huis, waar dat jonge stel met hun mooie kinderen woont (nooit geweten dat het zo groot van binnen is) en in de woning van Cevat met negentiende eeuwse wandschilderingen op de bedsteedeuren, plus nog veel meer moois. Echt een openbaring is Weesperstraat 9, het huidige huis van de heer A.J. Rienks – een Muider heer die het onberispelijke Avro Nederlands van Nico Steenbergen spreekt.
+ Niet te geloven hoe Evert z'n huis en de schuur aan de Vecht veranderd zijn. De restauratie kostte de heer Rienks niet alleen een bedrag dat iets hoger uitviel dan de vooroorlogse huurprijs die Evert moest betalen, het koste hem ook al zijn overredingskracht om Monumentenzorg te overtuigen. Deze instantie moest niets weten van het bovenlicht boven de voordeur en de in ruitjes verdeelde ramen aan de voorkant, die op het restauratieplan stonden. Mocht niet, is anders dan de originele staat, aldus luidde de afwijzing.
+ Gelukkig schoot Guus Kroon senior meneer Rienks te hulp. Guus z'n vader was vroeger kind aan huis in Weesperstraat 9. Hij had als jongetje met eigen handen in 1934 de kastanje geplant in de tuin aan de Vecht, de kastanje waarvan menigeen wijsneuzig durft te beweren dat - ie al honderden jaren oud is. Guus Kroon sr wist zeker dat het bovenlicht en de ruitjes er vroeger waren. Ze gingen aan gruzelementen bij de grote klap van de kruitfabriek in 1947. Hij had zelfs foto's van de oude situatie. Monumentenzorg bond meteen in. Meneer Rienks had de volgende dag de vergunning in huis.
+ Ouwe Muier zou willen dat het Kamerscherm er nog was, u weet wel onze enthousiaste eigen Muier TV. Dan zou iedereen die Muiden zoals het nu is een warm hart toe draagt, gekluisterd aan de buis zitten, elke keer dat de video van de vier historische Muider huizen zou worden uitgezonden.
+ Misschien dat muideninfo.nl uitkomst biedt. Webmaster Jan Bovenlander is altijd bereid iedereen te helpen, zelfs de gemeente die lelijk tegen hem doet, omdat hij niet aan een stuk door voor B&W applaudisseert. Ook draait Jan zijn hand niet om voor bewegende beelden. Maar vraag mij niet of het technisch kan en wat het kost.
+ Een aantal bomen in Muiden bleek niet bestand tegen windstoten. Zo knapten op het Van der Vlietterrein twee flinke wilgen af. Gelukkig hoog genoeg van de grond om verder door te gaan als knotwilgen.
+ Hans is geen Italiaan geworden. In alle stilte zijn de deuren van de Klensput, een van de twee restaurants van Hans Paardekooper, laatst weer open gegaan. Ook binnen is het stiller geworden: niet wat betreft het bezoek, maar het geluid. Er liggen nu kleedjes op de tafeltjes en aan de wand hangen grote schilderijen. Dat dempt het geluid. Het geluidsniveau is nu aangenamer dan in de oude Klensput.
+ Je zit er ook ruimer dan vroeger, de tafeltjes staan minder dicht op elkaar en de lange tafel is korter. Twee gebroederlijk samenwerkende jonge koks, Michiel Verbeek en Jan Wasch (die vroeger in Muiden woonde), zwaaien de pollepel in de geheel Frans georiënteerde keuken. Het is geen haute cuisine, maar gemoedelijker; meer de keuken van het Franse platteland.
+ Jammer dat de zomer al voorbij is want anders hadden de gasten nog lekker buiten kunnen eten op het terras waaraan bijna de laatste hand gelegd is, een terras dat helemaal doorloopt tot de zijkant van de achterkant van Taveerne De Mol, ook al van Hans Paardekooper. Als het weer warmer wordt, kun je in één moeite door vanaf de bar het terras op stappen om je aan tafel te begeven. Er komt nog een hek aan de kant van de Amsterdamsestraat.
+ 'Bij mij zullen ze niet gauw tegen de lamp lopen, deze twee zien ze wel', zei Marjan Britstra van het bric a brac winkeltje in de Sluisstraat - en ze zette twee knotsen van schemerlampen op de stoep tussen de overige kunst en kitsch. De lampen waren van glimmend gepoetst geelkoper, met ronde gaten langs de rand, en koperen franje. Eigenlijk wilde ze de lampen nog een tijdje houden, als blikvanger maar ook om dat zij ze zo curieus vond. Dus deed ze wat ze wel meer doet bij dingen die ze liever nog even vasthoudt omdat ze er zelf graag een tijdje van wil genieten; ze hing er een pittig prijskaartje aan. Het hielp niet. Binnen een dag waren beide lampen verkocht.
+ Haar neiging om bepaalde spulletjes als kindjes te koesteren is Muiden niet ontgaan. Als een Muier klant iets van de prijs af wil pingelen, dan zegt hij (of zij; vrouwen zijn net zo erg): 'Wat 'n prijs, je wilt het zeker nog niet kwijt'.
+ Een meneer toonde zich in Mar's winkeltje zeer geïnteresseerd in een boekje met de titel 'Geen Tijd'. 'Wilt u het kopen of alleen inkijken?' vroeg Marjan. Hij antwoordde eerlijk dat hij het eigenlijk alleen maar wilde lezen. Marjan streek over haar hart: 'Neem maar een weekje mee' zei ze, 'maar wel terugbrengen, want ik heb het nodig'. Dat klopt. Als het erg druk is zet Marjan het boekje voor het raam: 'Geen Tijd'.
+ Om het naadje van de kous te weten over de twee politiebureaus die Muiden nu telt, belde Ouwe Muier 0900 -8444. Dat kostte drie dubbeltjes per minuut maar hij belde dan ook helemaal naar Driebergen. Van Driebergen werd hij doorverbonden naar Hilversum en van Hilversum naar Weesp, waar het heel lang duurde eer er op genomen werd. En dat terwijl er hier sinds donderdag 6 september twee politiebureaus zijn.
+ Zoals ook op de site is te lezen hebben we nu het 'wijkbureau' aan de Weesperweg bij de brandweerkazerne en de 'receptie' bij het gemeentehuis. Het bureau aan de Weesperweg – te herkennen aan de auto's op de groenstrook - heeft een wisselende bezetting, van één of twee, tot soms wel zes politiemensen. Hier worden ook de spreekuren gehouden, in plaats van, zoals nu, bij de 'politiereceptie' op het Anker. Deze laatste post wordt door de politie aangehouden als een soort reservebureau voor het geval dat, ja wat eigenlijk?
+ Er vallen voorzieningen af in Muiden, maar er komen er ook bij. Hylke Bazen is de derde kapster die zich in de stad vestigt. We zijn nu weer net zover als toen kapper Dob er nog was. Voorlopig is Hylke op maandag, woensdag en vrijdag de hele dag aan het knippen (en make uppen). Dat gebeurt boven de winkel van Desirée in de Sluisstraat. 'Cut Above' heet haar handel. Dat betekent 'boven knippen'. Je zal toch hopelijk ook voor de zijkanten en de achterkant bij haar terechtkunnen?
+ Waarschijnlijk om de stormloop een beetje in te dammen heeft de Tafel van Muiden zijn tarieven op Internet gepubliceerd. Jetsetprijzen! Aanzitten aan de Tafel kost vanaf 200 euro + 10 euro per persoon ( fl. 440, - plus fl 22,- ). Een persoon, dat is dus één stoel. Daar komt eventueel een etentje (€ 35) of een vaartochtje (€ 30) bovenop. Er staat niet bij of je de stoel mee mag nemen.
+ Nieuwe service: alleen de Rabobank rekeninghouders kunnen hier nog vreemd geld laten wisselen. De tegenwaarde in guldens krijgen ze niet in handen, het komt op hun rekening. Voor buitenlanders wil de bank nog wel de hand over het hart strijken.
+ De Korte Muiderweg is vrijdag 21 en zaterdag 22 september wegens asfaltering afgesloten voor autoverkeer. De kranten sturen de automobilisten helemaal naar de Gaasperdammerweg om in Weesp te komen. Wie de krant niet leest, kan gewoon over de Lange Muiderweg rijden.
+ Een niet meer piepjonge vader van een gezin met jonge kinderen trekt zich af en toe terug uit de drukte om een tukje te doen. In zijn auto. Even buiten Muiden.
+ Ouwe Muier, die graag een pilsje mag drinken met de wethouder van aquaductdromen, hoorde deze zeggen dat hij de politiek uitgaat als de grote bouwplannen niet doorgaan. Muiden twee keer blij. Biertje?
+ 'Muiden, meer heb je niet nodig', zegt de middenstand. Maar 'meer Muiden' ook niet.
+ Verzuchting: 'Ik zou willen dat de burgemeester een keer incognito was'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: