- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een grabbelton vol nagekomen keutels

+ Als je de omstanders moet geloven (het waren Muier politici en er stond een flink windje) heeft Cor de Wit tijdens de hardzeilavond gezegd dat hij bereid is zich terug te trekken van het Van de Vlietterrein, als hij Muiden daar een plezier mee kan doen. Cor de Wit is behalve de rijkste inwoner van Muiden ook de eigenaar van de mooiste lap grond op de oude scheepswerf. Hij kocht het om er een riant huis op te zetten, want hij wil graag in Muiden blijven.
+ Dankzij dit genereuze gebaar is wellicht de weg vrij om op een prachtige plek, pal naast de sluis, iets moois voor de Muider gemeenschap te realiseren. B&W ging er van uit dat er met Cor de Wit niet te praten viel over een andere bestemming. Maar de meerderheid van de raad legde zich daar niet voetstoots bij neer. Terecht, naar nu blijkt.
+ Klapwijker en webmaster Jan Bovenlander probeerde, sprekend over de brand op het kruitfabriekterrein, burgemeester Smith ervan te overtuigen dat veiligheid een kwestie van mentaliteit is. Bovenlander betoogde dat het nog maar de vraag is of wat er nu gebeurd zoveel beter is dan brandstichting, of sabotage. Met een brand waarvoor geen oorzaak is aan te wijzen, weet je immers niet waar je aan toe bent. Smith snapte absoluut niet wat Bovenlander nu toch bedoelde. Hij schrok er van. Sabotage, oei, dat is toch veel erger dan een onschuldig brandje?
+ Ook over de openbaarheid van bestuur botsten Smith en Bovenlander. Smith liet weten dat de gemeente niet graag de leges, die sinds jaar en dag voor openbare stukken moeten worden betaald, misloopt, wat het geval zou zijn als deze stukken, zoals Bovenlander vroeg, digitaal aan muideninfo.nl zouden worden aangeleverd. In Muiden dreigt de openbaarheid het af te leggen tegen een benepen gruttersmentaliteit.
+ Een ander argument van Smith om digitale doorgifte tegen te houden, is dat 'iedereen wel een website kan beginnen' en daar gemeentelijke informatie op zetten. Slaat nergens op. Het is net zoiets als beweren dat heel Nederland morgen naar Muiden toe kan komen.
+ Ouwe Muier heeft sterk de indruk dat Smith een onderscheid maakt tussen 'echte' en 'onechte' pers - zoiets als een geboren en een ongeboren Muier. Vele jaren geleden toen Ouwe Muier nog bij de krant werkte als beroepsjournalist, en niet zoals nu als hobbyjournalist bij het digitale sufferdje, beschouwde hij zijn perskaart als een vrijbrief om een terrein te betreden, waar op dat moment een brand woedde.
+ De eigenaar van het terrein verzocht hem op te hoepelen. Hij had er niets mee te maken, zei hij, dat ooit een slimmerik een krant had opgericht om daar flink aan te verdienen. Daar viel geen speld tussen te krijgen. Aan een perskaart, ook al staat-ie vol indrukwekkende officiële stempels, is geen enkel recht te ontlenen. Met vrije meningsuiting en vrijheid van drukpers is het anders gesteld. Dat zijn democratische grondrechten, en die dienen gerespecteerd te worden. Ook in Muiden.
+ Wèl de 'echte' pers van dienst zijn, maar de nieuwe media, zoals internet, afwijzen druist tegen deze grondrechten in. Wat Smith doet is een beetje kinderachtig. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat er dingen op muideninfo staan, die hem niet welgevallig zijn. Natuurlijk wil ook hij net als iedereen liever een vrije pers dan een staatspers, die immers tegenstanders de mond snoert. Maar het kan geen kwaad wanneer hij als democraat, althans als lid van een democratische partij, eens over zijn houding na zou denken. Dat geldt ook voor de raadsleden die hem zijn gang laten gaan.
+ Muiden heeft een overschot van 1,2 miljoen op de gemeenterekening. Kan er eindelijk geld worden vrijgemaakt voor het beloofde groene bordje dat moet verwijzen naar de wandelroute langs het stille weggetje tussen de Vestingracht en de Kalkovens!
+ Elke morgen om halfnegen rijdt een Muidense met haar kinderen in de auto naar de Jozefschool. En elke morgen is het raak. Omdat het verkeer van de andere kant voorrang heeft, moet ze wachten tot alle tegenliggers over de brug zijn. Elke keer weer wordt de Muidense woest. Soms rijdt ze kwaad de brug op, hoewel een stroom auto's haar tegemoet komt. Dan heb je de poppen aan het dansen.
+ Het is natuurlijk heel vervelend, die voorrangsregeling op de sluisbrug waar het sluipverkeer door Muiden elke morgen van profiteert. Maar van de andere kant: als die moeder nu eens, totdat er afdoende maatregelen getroffen zijn om het sluipverkeer te weren, haar kinderen met de fiets naar school brengt? Dat scheelt een hoop ergernis aan beide kanten van de brug. Maar misschien heeft ze geen geld voor een fiets.
+ Dinsdag 11 september was de sluitingsdatum voor het indienen van bezwaarschriften tegen de OZB. Er gingen zo'n 3000 aanslagen de deur uit. Daar kwamen bijna 300 schriftelijke reacties op. Hiervan is 7 ½ % als bezwaarschrift te beschouwen, de rest is brieven met vragen en opmerkingen. Dat valt mee, vooral omdat het een inhaalslag was, en er dus vaak aanzienlijk meer OZB moest worden betaald. Het verzet was gericht tegen de hoogte van de aanslag of taxatie of tegen de tariefsverhoging zelf. Er waren ook bezwaren tegen een te làge taxatie. Uitgaand van de percentages bij voorgaande OZB operaties wordt waarschijnlijk om en nabij de tien procent van de bezwaarschriften gehonoreerd.
+ Bij de begrotingsbehandeling kunnen de notulen al geschreven worden nog voor de vergadering gehouden is. Zo voorspelbaar, zo voorgebakken en zo saai is het allemaal, betoogt raadslid E.P.Vlaanderen. Het is een rituele dans met weinig inhoud en zonder enige verrassing zoals het nu gaat. De fracties lezen keurig hun verhaaltje voor dat ze van tevoren braaf bij B&W hebben ingeleverd. En het college krijgt alle tijd om op de antwoorden te broeden.
+ E.P.Vlaanderen heeft gelijk. Alles is voorgebakken bij de begrotingsvergaderingen. Geen enkele spontaniteit, nooit eens iemand die er fris van de lever tegenaan gaat. Vlaanderen weet waar hij het over heeft. Zelf zorgt hij immers regelmatig voor vuurwerk in de raad. Nu is dat niet zo moeilijk. Er ontstaat al commotie als hij collega raadsleden bij hun voornaam aanspreekt. Nota bene in een officiële raadsvergadering! Ze raken prompt helemaal van streek.
+ Als het aan zijn partij ligt, keert E.P. niet voor de derde keer terug in de raad. De man die zo graag leven in de brouwerij brengt, kreeg een andere taak. Hij moet er als campagneleider voor zorgen dat de VVD aller aandacht trekt. Maar asjeblieft niet in de raadszaal. E.P. zelf denkt er iets anders over dan zijn VVD. In de commissie liet hij weten dat hij ook de komende vier jaren weer gemeenteraadslid wil zijn. Naar ik hoop voor de VVD, zei hij er grimmig bij.
+ Het laatste nieuws: uit de aanbiedingsnota van de gemeentebegroting staat dat het te laat is om de begroting dit jaar anders te behandelen dan op de bekende manier – het oude vertrouwde recept. Sorry E.P., je zult nog vier jaar moeten wachten met je slotakkoord.
+ Helemaal uit Canada kwam bij Muideninfo een mail voor Guus Kroon jr binnen. De afzender denkt waarschijnlijk dat Guus Ouwe Muier is, maar Guus is Middelbare Muier. Hier komt de brief, met de originele taal – en tikfouten, want die mag je maken op internet als je zo oud bent en zo lang weg uit Nederland.
+ 'zeg guus ik ben jan vandermeer er zijn toch nog wel meer mensen die langer dan 54 jaar in muiden woonen ik ben in 1954 naar canada gegaan was 24 jaars oud, maar mijn broer joop v.d.meer die woond nog in muiden en ik denk dat hij in 1931 in muiden is gekomen, want ik was te klein omhet nog te herrineren.dat word toch wel zo`n 70 jaar. ik kijk haast iedere avond even naar muider.nl. Keep it up more photo`s een ouwe miujer.'
+ Guus schrijft terug dat ouderen in Muiden zoals zijn moeder en vader zich Jan van der Meer nog goed herinneren en dat hijzelf broer Joop van der Meer kent. Ook schrijft hij onder meer: 'Muiden is erg veranderd vergeleken met vroeger, maar toch is het nog steeds een mooi stadje om in te wonen. Er leven veel mensen met veel geld tegenwoordig. Dat is de import van de laatste jaren. De huizen zijn hier erg duur. Een huis van een miljoen gulden is geen uitzondering meer'. Verder schrijft hij: 'De echte Muidenaren kennen elkaar nog steeds vrijwel allemaal. Ik noem de families Van den Brink, De Jong, Beukeboom e.a.
+ De gemeente geeft het goede voorbeeld als het om bezuinigingen gaat. Nog steeds moeten de 'toegevoegde' commissieleden het zonder de mooie naambordjes met schuiflettertjes stellen die de 'oude' commissieleden, die tevens raadslid zijn wèl voor hun neus hebben staan. De nieuwe commissieleden moeten het doen met een dubbelgevouwen kartonnen kaart met hun naam erop. Een voordeel is wel dat je hierdoor raadsleden en niet-raadsleden uit elkaar kunt houden.
+ Freek van Kooij had gehoord dat oud-burgemeester Pim Jongeneel deze kant uit zou komen om in Muiderberg van zijn pensioen te genieten. Het blijkt niet meer dan een gerucht te zijn. Jammer, zegt Freek, want ik heb nog iets van hem tegoed. Ik heb indertijd het eerste kievietsei gevonden en naar de burgemeester toegebracht. Hij zei dat ik een beloning zou krijgen, maar dat is nooit gebeurd. Als Jongeneel nu eens alsnog zijn belofte inlost, wat kan je dan als beloning verwachten voor een ei dat een kwart eeuw oud is?
+ De meeste Muider ambtenaren schromen om in het openbaar hun mond open te doen, maar cijfergoochelaar Bertus Hoefakker heeft daar geen last van, integendeel. Deze financiële expert bij uitstek praat over dorre cijfers met hetzelfde enthousiasme als Erwin Krol over het weer. Ouwe Muier heeft geen idee waar Bertus het over heeft. Dat hoeft voor hem ook niet, hij heeft er genoeg aan hem in actie te zien. Smullen mensen!
+ Al pratend neemt Hoefakker de rol van de wethouder over. Zo verdedigde hij laatst met zoveel vuur het beleid van Cees Leupen, dat je haast zou denken dat het zijn eigen beleid was. Dat kan eigenlijk niet, maar Bertus Hoefakker was niet te stuiten. Ook niet toen de voorzitter van de commissie, Hans van der Steen, hem onderbrak met een dreigend: 'ik weet hoe lang de heer Hoefakker aan het woord kan blijven'. 'Hup… onderaan!' riep Bertus maar weer eens opgetogen toen hij de commissie op nieuwe feiten en cijfers wees. Het publiek wil ook wat, moet hij gedacht hebben.
+ Net als ambtenaar Hoefakker heeft raadslid Van der Steen de neiging de wethouder uit te hangen. Maar bij van der Steen is het anders. Niet de inhoud maar de vorm is voor hem van belang. Hij meet zichzelf een zekere waardigheid aan. Geheel opgaand in zijn rol durfde hij het aan op strenge toon zijn collega E.P. Vlaanderen een spreekverbod op te leggen. Die was daar niet bepaald van onder de indruk, temeer omdat hij er wel voor gezorgd had dat hij zijn ei al kwijt was.
+ Wie van de drie? De ware wethouder, Cees Leupen, zat er met een brede glimlach bij. Hij vond het amusant dat zijn taak van twee kanten werd overgenomen. Normaal laat hij niet toe dat zijn werk hem uit handen wordt genomen. Maar Bertus Hoefakker is ambtenaar en natuurlijk de laatste in politiek Muiden die hem naar de kroon zal steken. En het is Van der Steen gegund dat die de wethouders nadoet – eigenlijk is dat wel zo vleiend voor een zittende magistraat.
+ Ouwe Muiers Muiderbergse collega omschreef in zijn hazenkeutels dit gebeuren in de commissie treffend als een sketch voor drie heren - met Cees Leupen dus als de zwijgende derde. In zo'n rol is Leupen best aardig. Dat wil hij ook graag: aardig overkomen. Alleen lukt dit niet altijd. Hij kon de Hoefakkershow goed gebruiken.
+ Zo'n doodenkele keer zie je wel eens een onbekend gezicht achter het stuur van een auto die door Muiden rijdt. Daar moet je dan maar niet van schrikken, want uit verkeersonderzoek bleek, dat tachtig procent van de automobilisten niet in de vesting thuis hoort.
+ Anders dan wel gedacht wordt, blijft het prachtige houten 'Pipi Langkoushuis' aan de Vecht even buiten Muiden buiten schot mocht het aquaduct er komen.. Het valt zo'n vijftig meter buiten de gevarenzone.
+ Een jongeman die vijf guldens gewonnen had op een gokkast in Muiden, terwijl er niet meer dan één gulden in de bak viel, beklaagde zich bij de eigenares van het etablissement. Die zei: 'ík zal hem wel even repareren'. Ze liep weg, kwam terug met een hamer en gaf een keiharde klap op de zijkant van de kast. Een onafgebroken stroom guldens kletterde omlaag. De kasteleinse deed een graai en telde er vijf uit in de hand van de winnaar.
+ Ties Hilgers, de directeur van het Muiderslot, noemt zichzelf ondernemer en is als zodanig lid van de Muidense Ondernemers Raad. Een voortvarend lid, dat moet gezegd, en dat kan de MOR heel goed gebruiken. Maar toch: sinds Floris V het Muiderslot liet bouwen - dat was eind dertiende eeuw - is het bergafwaarts gegaan met de Muider economie. Voor die tijd was Muiden, dat al in 1122 stadsrechten kreeg, samen met Dordrecht de grootste en machtigste handelsstad van Holland. Het is oppassen geboden met die lui van het slot, MOR-leden!
+ Een betrouwbaarder bron voor nieuwtjes uit het Muiderslot dan het Muiderslot zelf bestaat er niet. Ouwe Muier put dan ook graag uit het vierjarenplan 'Een traditie van veranderen'. Daarin staat bijvoorbeeld dat onderzoek heeft aangetoond dat de Nederlander drie keer in zijn leven naar het Muiderslot gaat. Als kind met het schoolreisje, als ouder met de kinderen en als grootouder met de kleinkinderen. Muiers gaan vaker.
+ Er werken bij elkaar tachtig mensen op het Muiderslot, van wie vijftien in vaste dienst en veertien als gids op contract. Verder zijn het allemaal vrijwilligers, of liever vrijwilligsters want veruit de meesten zijn vrouw. Hoewel het slot geprivatiseerd is en de exploitatie commercieel verantwoord dient te zijn, staat het brengen van cultuur centraal. De vrijwilligsters verrichten hun werk dan ook niet 'in een zalenverhuurbedrijf', maar 'in een cultureel erfgoed, waar je blij van wordt.'
+ 'De kleine vriendjes van het Muiderslot' zijn managers in de dop. De 220 vriendjes van 4 tot 12 jaar worden lekker verwend. 'Het logisch vervolg' en 'de stiekeme wens' is, dat zij zich mettertijd voor het vrijwilligerscorps zullen melden. Als de jonge vriendjestijd erop zit kunnen ze deelnemen aan 'de aandeelhoudersvergadering'. Ze mogen 'aandelen' verdienen en plannen maken om 'de buitenwereld te betrekken bij de wereld van het slot'. Het is dus net zoiets als bij de bank met die eigen rekeningen voor de jeugd. Met al die vergrijzing kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo gaat dat tegenwoordig: marktwerking.
+ Feest. Volgend jaar vindt ter gelegenheid van 400 jaar VOC een 'podiumprogramma' plaats op het slot. Het gaat 'Ontmoeting en Ontdekking' heten. Er komen zowel amateur- als beroepstoneelverenigingen voor naar Muiden. Op de buitenmuren van het slot worden videobeelden geprojecteerd, waardoor een bewegend decor ontstaat. Een jaar later is het weer feest. Ter gelegenheid van het 125 jarig museumjubileum van het slot vinden er tal van activiteiten plaats, die in het teken zullen staan van historie en cultuur.
+ Omdat het 'niet van deze tijd' is om bezoekers in de regen en de kou te laten wachten, komt er, zoals u eerder bij de keutels hebt kunnen lezen een opvang - en ontvangstruimte met taveerne in het poortgebouw. Natte jassen en rugzakken vormen een probleem op zich. De toch al hoge luchtvochtigheid in het kasteel wordt er nog hoger door. Op warme dagen zijn er zelfs bezoekers flauwgevallen.
+ Om het klimaat binnen de muren van het slot in de hand te kunnen houden, zullen er harde maatregelen worden doorgevoerd. Als daar zijn: minder bezoek toelaten, kleinere groepen en minder rondleidingen. Het zal het er niet makkelijker op maken om quitte te spelen.
+ De vreemdelingendienst heeft burgemeester Smith verzocht 150 asielzoekers in onze gemeente te huisvesten. Smith heeft duidelijk gemaakt dat dit niet kan. We zijn te klein.
+ Al bij de wethouder van Sociale Zaken geïnformeerd wat voor vrijwilligerswerk je kunt doen in Muiden? Bijvoorbeeld in Florisberg?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: