- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels
terug naar het Bloem-Qua-Duct

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
In plaats van keutels.

Tijdens de commissievergadering over de drie varianten van Groot Muiden zat een oude man op de publieke tribune. Hij hield een toespraak in zijn trillende handen. Die durfde hij niet af steken met al die mensen erbij. Bovendien vond hij dat hij eigenlijk geen recht van spreken had. Hij woonde namelijk nog maar pas in Muiden. Pas een kleine veertig jaar. Ouwe Muier, die met hem aan de praat raakte, vond dat er wel een grond van waarheid stak in wat de man had willen vertellen. Hij besloot dan ook wat van zijn keutelruimte ter beschikking te stellen om zijn stadgenoot aan het woord te laten in ons digitale sufferdje.
Dit was de toespraak:

Meneer de voorzitter,

Laat ik voorop stellen dat ik als inwoner van Muiden niet alleen voor een aquaduct ben, maar ook voor gezond verstand. En mijn verstand zegt me dat het kortzichtig is als Muiden dit aquaduct zèlf wil financieren. Zo'n algemene voorziening moet niet door ons maar door de toekomstige gebruikers van het aquaduct worden betaald, gewoon, via de staatskas.
Daar kunnen we niet op wachten, betoogt B&W: we zijn gedwongen op grote schaal kantoren en woningen te bouwen, want we moeten daarmee het geld verdienen voor een aquaduct. Let wel: niet om een aquaduct te krijgen, maar om het éérder te krijgen.
Voor mij is dit een cruciaal punt. Het aquaduct is door Den Haag toegezegd en zit in de planning. Alleen, zegt Den Haag: het kost heel veel geld – ik hoorde een half miljard – en dat geld is voorlopig niet beschikbaar. Het kan wel tot 2015 duren eer het zover is.
Ik breng dit feit zo nadrukkelijk naar voren omdat ik gemerkt heb dat in Muiden gedacht wordt dat we een stad tegen Muiden aan moeten bouwen, willen we een aquaduct. Dat klopt dus niet: het aquaduct komt er sowieso, want een aquaduct is veel beter dan een brug, is ook de mening van Rijkswaterstaat.
Ze kunnen prima rekenen bij Rijkswaterstaat. De aanleg van een aquaduct mag dan in eerste instantie veel meer kosten dan het aanpassen van de brug in de A1, uiteindelijk is een aquaduct stukken voordeliger want er is amper onderhoud en geen bediening nodig zoals bij een brug. Maar een nog veel belangrijker kostenbesparing is dat het steeds drukkere Randstadverkeer probleemloos kan doorstromen, zonder dat er zich files vormen, wat steeds gebeurt als er schepen moeten worden doorgelaten. Geen files betekent in geld uitgedrukt een besparing, die op den duur groter zal zijn dan de kosten van de aanleg van een aquaduct.
Nogmaals, hoe eerder het aquaduct er komt hoe liever, daar zal iedereen het wel over eens zijn. Maar of hiervoor betaald moet worden met een 'Manhattan aan de Vecht', zoals dit enorme project in de extra editie van het gemeentelijk informatieblad genoemd wordt, is een heel andere zaak. De twijfels groeien. Hoe meer de mensen zich gaan realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van de plannen, hoe groter de tegenstand zal worden. Groot Muiden, of Nieuw Muiden zoals B&W het noemt, is het begin van het einde.
Over de eerste twee fantasieloze, schrikaanjagende varianten praat ik liever niet, maar ook tegen de derde variant, het volbouwen van de Bloemendalerpolder, de variant die de voorkeur van B&W heeft, heb ik onoverkomelijke bezwaren - en dan vergeet ik voor het gemak maar even dat de belofte geschonden wordt om de Bloemendalerpolder groen te houden. U moet zich voorstellen wat Groot Muiden voor Oud Muiden betekent. Ons stadje komt in de schaduw te staan van bijna drieduizend woningen, en ook nog eens een enorm kantorencomplex.
Natuurlijk, we moeten woningen hebben, en dan vooral voor jonge mensen die hun wortels hier hebben, maar een stad, die meer dan twee keer zo groot is als de huidige vesting plus alle drie buitenwijken bij elkaar - daar heeft niemand behoefte aan, behalve dan degenen die koste wat kost de aanleg van een aquaduct op kortere termijn er door willen drukken.
Als dit plan doorgaat is het gebeurd met Muiden. Het kleinschalige karakter is nu juist de kracht en charme van ons stadje. Muiden is een oase tussen al die steenwoestijnen om ons heen. Als Groot Muiden er komt, verliest oud Muiden zijn uitstraling en daarmee zijn waarde, en wel letterlijk. Juist omdat wonen in het levendige en leefbare Muiden zo aantrekkelijk is, zijn de prijzen van de koopwoningen hier veel hoger dan bijvoorbeeld in Weesp. Huiseigenaren kunnen dan ook rekenen op waardevermindering van hun bezit, misschien zelfs wel een aanzienlijke. Het verbaast me dat ik hier nog zo weinig mensen over hoor, temeer omdat dit proces al heel snel zal inzetten. Muiden legt immers het hoofd in de schoot. Muiden zegt ontmoedigd wel te moeten bouwen om Amsterdam en andere liefhebbers die op de Bloemendalerpolder loeren vóór te zijn.
Inderdaad, als gevolg van de Groot Muidenplannen eind vorig jaar zijn de speculanten gealarmeerd. Als ik de boeren moet geloven, en waarom zou ik dat niet doen, is de grond van de Bloemendalerpolder op dit moment al goeddeels, zo niet geheel, opgekocht. De slimme jongens slaan toe en dat heeft een verlammende uitwerking: iedereen praat elkaar na. Het is te laat, het komt al helemaal op gang, de ontwikkeling is niet meer tegen te houden.
Is dat zo? Ik vind het een slappe instelling. Wie bepaalt de bestemming van de polder? Toch niet de gewiekste jongens die een gok wagen? Die weten heel goed dat ze kunnen verliezen. Ook dat hoort bij het spel; het is ingecalculeerd. Maar ze zijn natuurlijk de laatsten om het aangeslagen college van B&W eraan te herinneren dat de ontwikkeling te keren is.
Muiden doet er beter aan te blijven lobbyen om het aquaduct eerder te krijgen, dan een avontuur aan te gaan waarvan duur en afloop uiterst onzeker zijn.
Het is echt heel erg, dat Muiden zijn uitgesproken eigen karakter, die unieke sfeer in dat bijzondere decor, dreigt te verliezen.
Asjeblieft geen Groot Muiden. Dan maar voorlopig geen aquaduct, dat is een minder grote ramp dan Groot Muiden.

Ik wil even stilstaan bij de plannen aan de andere kant van de tafel.
Rijkswaterstaat kwam vorig jaar aanzetten met een noodverband in de vorm van een tweede, lokale brug naast de huidige grote brug. Hier was aanvankelijk fel verzet tegen, wat begrijpelijk was, want volgens de tekeningen die werden gepresenteerd, zou men vanuit Muiden helemaal tot aan Weesp moeten omrijden om op de A1 te komen. Maar toen later bleek dat Rijkswaterstaat de verkeerde tekeningen had aangeleverd, en dat de aansluitingen op de A1 volgens de juiste tekeningen die boven water kwamen, geen enkel probleem vormden, hoorde je andere geluiden. Die lokale brug zal niet alleen het verkeer op de A1 ontlasten, maar ook een einde kunnen maken aan het sluipverkeer over de sluisbrug - omdat dit verkeer zich dan niet meer door Muiden hoeft te wringen. Bovendien kan zo'n lokale brug gewoon blijven liggen als het aquaduct er eenmaal is. Tegen die tijd zal de oude grote brug waarschijnlijk wel worden afgebroken, want die is dan niet meer nodig. Maar dan houdt Muiden een kleine brug over om het eigen verkeer en dat uit de directe regio om ons stadje heen te leiden. Nog een ander chapiter. In de extra editie wordt aangegeven dat wanneer Muiden zelf het aquaduct laat bouwen, de gemeente zóveel aan de diverse projecten verdient - hoe is mij overigens nog steeds een raadsel - dat er zelfs voldoende geld overblijft voor een grondige opknapbeurt van de vesting. Deze poging om de Muider bevolking over de streep te krijgen, is een uitgesproken zwaktebod. B&W geeft hiermee toe dat de gemeente het hart van Muiden vele jaren verwaarloosd heeft. En inderdaad, een opknapbeurt kan geen kwaad - neem alleen al het wegdek. Van de andere kant: als de Groot Muiden plannen mochten doorgaan, en er inderdaad geld vrij komt voor een opknapbeurt van de vesting, dan zou dit een aardig doekje voor het bloeden zijn om de waardevermindering van de huizen een beetje op te vangen. Ik heb geen idee wie dit argument om de plannen er door te krijgen heeft bedacht of  geadviseerd, maar echt snugger is het niet.
Tot besluit een hartenkreet en een vraag. Deze hartenkreet: Muiden, bedenk wat je jezelf aandoet als je met een van de drie plannen meegaat.
En deze vraag: is het externe bureau dat deze plannen ontwikkelde, ingehuurd op no cure no pay basis? Ik help het ons arme Muiden hopen.


naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: