- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een riedel opgehoopte en kokerkeutels.

+ De zes zwanenjongen (geen vijf, dat was een valse melding) zijn inmiddels bijna zo groot als hun ouders. De slungels onderscheiden zich alleen nog van pa en ma dankzij hun grijzig beige verenkleed. Een van de ouders is een tijdje de hort op geweest. Waarschijnlijk vreemd gegaan in Muiderberg. Bij de Hollandse brug.
+ Wat stond er een leuk verslag in de Gooi - en Eemlander over het afscheid van meester Beb Vos!
+ De charme van Muiden is dat het, hoe klein ook, typisch steedse trekken vertoont. Qua uiterlijk met zijn stratenpatroon, aaneengesloten bebouwing en vestingwallen, maar ook wat betreft de bevolking zelf, is Muiden beslist anders dan een dorp. Trefwoorden voor een stad zijn: intensief, snel en snedig. 'Leven en laten leven', daar gaat het om. Nieuwkomers kunnen dan ook kiezen tussen anoniem blijven of opgenomen worden in het bonte geheel. Muiden is niet eenkennig. Zo is er ook ruimte voor ballen. Zegt een Muier: 'Ze kunnen het niet helpen. Oud geld'.
+ Muiden kan bij Frank Wagemans terecht voor vlees en de kruitfabriek voor brandmeldingen.
+ Een zaal vol vrienden van de pure natuur debatteerde in Stadscafé Vanouds Gieling over de toekomst van het IJsselmeer. Muiers moest je met een lantaarntje zoeken. Dick Schulp was één van de weinigen. Hij zat achter de groene tafel met onder andere Hans Ouwerkerk, de burgemeester van Almere. 'Niet goed voor je werk, terug naar Ouderkerk', zei men vroeger op de kruitfabriek. Maar daar ging het nu niet om.
+ Hans Ouwerkerk voerde aan dat een rechtstreekse verbinding tussen Almere en IJburg wel eens onontkoombaar zou kunnen zijn in de nabije toekomst. Het verkeer vanuit Almere loopt steeds meer vast. Als Muiden nog op één oor ligt, zitten ze op het Nieuwe Land al in de file. Ook Dick Schulp zag de bui boven het IJmeer hangen. Hij bromde dat hij niets moest weten van een San Francisco brug. Dan liever een tunnel. Nu begint Dick over zijn aquaduct, dacht Ouwe Muier, maar nee hoor: geen woord. Een vreemde ervaring: wèl wethouder Schulp en géén aquaduct. Hij zal het toch niet opgegeven hebben?
+ Almere is nog maar 25 jaar. Een piepjonge reus die een stokoude dreumes bedreigt. Gelukkig is Muiden, ondanks zijn eerbiedwaardige leeftijd, een levendig stadje met zijn watersport en werven. Dat stond althans in de voor aanwezigen bestemde folder. Nooit geweten dat het zo levendig is op de Werven. Leuk voor Klapwijk.
+ Er was meer interessants in de folder te lezen. Bijvoorbeeld over het Pampusplan uit de jaren tachtig met z'n 350.000 woningen. Dat gevaar is dus geweken, maar het nieuwe gevaar is onderweg. IJburg omvat nu nog 'maar' 20.000 woningen in aanbouw, 'maar', zo staat in de folder: 'de overheid zwijgt wijselijk over fase 2 en 3, die ruimte biedt voor groei naar 40.000 woningen. De huizen zullen dan tot voorbij Muiden reiken en Pampus degraderen tot een stadsplantsoen'. Is er een dokter in de zaal? Er worden een paar Muiers niet goed.
+ Een troost: het is nog niet zover. Wethouder Dick Schulp staat pal voor ons 'pittoreske stadje' zoals hij Groot Muiden in opkomst vertederd noemde. Zei hij stadje? Muiden is groter dan je denkt. De gemeentegrens reikt kilometers ver in het IJmeer. Helemaal tot tegen IJburg aan. Dat dus nog niet af is.
+ Er werd stevig gepaft in de zaal vol vrienden van de pure natuur. Met name in de pauze zag het blauw van de rook. Altijd gedacht dat die heemschutters zo van frisse lucht hielden.
+ Burgemeester Ouwerkerk ziet eruit als de gemoedelijkheid zelve. Dat schijn bedriegt, bleek uit zijn reactie op iemand in de zaal, die terecht opmerkte dat Almere zelf maar de nodige werkgelegenheid moet creëren, wil men voorkomen dat al die Almeerders elke morgen ergens in de Randstad moeten zijn – zoals in het kantorencomplex bij Schiphol. 'Wanneer heeft u voor het laatst gevlogen?'vroeg Ouwerkerk. Wie vliegt mag niets tegen Schiphol hebben. Dat had de man ook helemaal niet. Maar Ouwerkerk had gescoord. Demagogen kunnen zich beter verslapen (dit gaat niet over Muiden, maar ik moest het even kwijt).
+ Een aantal raadsleden wil dat zowel de komende algemene beschouwingen over de gemeentebegroting als de beantwoording daarvan op één avond gehouden worden. Liever dan verdeeld twee voorleesavondjes. Is veel leuker voor iedereen, vooral ook voor het publiek. Maar de meerderheid van de raad wil hier niet aan, want na de verkiezingen komt er een geheel nieuwe bestuurlijke aanpak voor gemeenten – het zogeheten duale stelsel - en dan wordt alles sowieso anders.
+ Om aan te geven hoe hij over een van het gangbare afwijkende begrotingsbehandeling dacht, trof Eric Hoetmer, die zoals bekend zowel snackbarhouder als raadslid is, een vergelijking waarmee hij dicht bij huis bleef. Als je gaat stoppen met je snackbar, betoogde hij, dan haal je niet op de valreep nog even een nieuw merk kroket in huis. Misleid door de akoestiek dacht Ouwe Muier een moment dat Eric het over parket had. Niet dus. Het ging om zijn eigen handel. Je zou haast denken dat hij wat van plan is.
+ Service voor Muiers die bij gebrek aan internet aangewezen zijn op het publicatiekastje van de Hoek in de Weesperstraat, op de losse keutels in de kaaskar van Rita Kop, op het Groot Keutelboek bij Ome Ko, of op keuteluitdraaien van vrienden. Tom Vergouw, die op de Kalkovens woonde, stuurde Muideninfo.nl een mail die Ouwe Muier de digibeten onder ons niet wil onthouden. Boven de mail staat: 'Laat Muiden dat kleine pareltje aan het IJsselmeer zijn'
+ Ton Vergouw mailt:
"Na 20 jaren Muiden zijn wij dit jaar verhuisd (gevlucht) naar Baarn en lezen graag de berichten over de gemeente via de site. Vooral de monumentale aquaductplannen (peniskoker van de wethouder?) plus de gratis mistgordijnen volgen wij met lichte verbazing en leedvermaak. Beste gezagdragers, overschat uw competenties niet zo theatraal en laat Muiden a.u.b. dat kleine pareltje aan het IJsselmeer zijn. Wees groot door klein te blijven".
+ Houders van een Postbankpinpasje in Muiden kunnen dankzij een eigen service van Jeroen Brandsen bij De Hoek terecht om tot fl. 250,- op te nemen. Dat is extra welkom nu de Postbank zeven euro ( fl. 15,43) voor dit pasje in rekening gaat brengen, tenzij men uitsluitend pint bij een postkantoor of de ING Bank, en die hebben we hier niet.
+ Op een zaterdagavond rond een uur of elf wilden twee oudere dames met een treintaxi van Weesp naar Muiden. Ze bellen de treintaxicentrale op vanaf de belpaal voor het station. 'U bent met zijn tweeën?' vroeg de man van de centrale: 'ik zal eens kijken of dit binnen de mogelijkheden van de treintaxi valt.' Blijkbaar mocht het want vervolgens probeerde hij mobiel de chauffeur te bereiken. Dat lukte niet. Of de dames het later nog maar eens wilden proberen.
+ Na diverse telefoontjes kwam de man van de centrale met de mededeling dat de chauffeur niet te bereiken was, omdat hij, de man van de centrale, 'al een half jaar problemen had met de KPN'. Het kwam er op neer dat de chauffeur onbereikbaar bleef. De man van de centrale had geen idee wanneer de taxi weer bij het station zou zijn. Als pleister op de wonde zei hij: 'De enige zekerheid die ik u kan geven is dat hij bij de belpaal terugkomt'. Tegen middernacht arriveerden de dames in Muiden.
+ De Rabobank speelt Sinterklaas voor instellingen en verenigingen die zich belangeloos inzetten voor de gemeenschap. Zo krijgt ons geld een goede bestemming. Er waren in totaal 85 gegadigden voor in totaal fl 65.000, -. Natuurlijk kwam niet elk project in aanmerking. Alle bofkonten van harte gefeliciteerd! Vooral het Muiderslot, dat boft natuurlijk helemaal als geprivatiseerd bedrijf.
+ De Kabelkrant pakt het breed aan. Een website voor Muiden, dan ook een website voor Muiderberg: muiderberger.nl.
+ De PvdA is de eerste partij die met het verkiezingsprogramma voor de komende vier jaar naar buiten komt (zie de PvdA-pagina op muideninfo). Het grootste nieuws is dat het bestuur het vormen van één grote gemeente waar Muiden deel van uit maakt, niet afwijst, omdat je daar sterker mee kunt staan tegenover Amsterdam, Almere en de provincie. Dat is nogal wat. De zelfstandigheid van Muiden staat als punt 1 op het collegeprogramma van B&W, dat door de PvdA als coalitiepartij gesteund wordt.
+ Er is veel voor te zeggen om de voordelen van schaalvergroting en – schaalverkleining te combineren, en om een dorps - en stadsraad in te stellen, zoals de PvdA voor ogen heeft. Maar dan alleen als stad en dorp gegarandeerd hun eigen karakter kunnen behouden. Dat zal niet makkelijk zijn, want binnen een groter geheel mag je sterk staan tegenover andere grote partijen, je bent zelf als kleine plaats maar beperkt vertegenwoordigd.
+ Aan beloften om de leefomgeving te houden zoals die nu is, hebben we niet veel, getuige de Bloemendalerpolder. En dat was nog wel het werk van onze eigen mensen. Er zullen dan ook keiharde, bij de notaris vastgelegde garanties moeten komen – als dat mogelijk is.
+ Anders dan elders staat de PvdA Muiden/Muiderberg per traditie op de bres voor de ondernemers. Voorgesteld wordt elke maand een of twee keer een zaterdagmarkt te houden. Dat zal extra klanten trekken en 'eigen bewoners ervan weerhouden naar Naarden, A&P/Maxis of elders uit te wijken'.
+ Ook zou de PvdA graag willen dat inwoners van Muiden zich met een betaalde vergunning kunnen verzekeren van een vaste parkeerplaats. Voor leveranciers en hun klanten stelt de partij speciale parkeerplaatsen. Toeristen en bezoekers worden onverminderd verwezen naar de grote parkeerterreinen buiten de vesting.
+ 'We willen nog steeds een aquaduct', zeggen de sociaal democraten. Ook zijn ze voorstander van een Bloemendalerpolder 'met groen en water, en op beperkte schaal woningbouw'. Daar houdt Muiden jullie aan, rooie rakkers.
+ Wat de PvdA betreft wordt het sluipverkeer in de spits tegen gehouden 'met losse palen en hekken'. Er wordt naar gestreefd om de vesting volledig voor sluipverkeer af te sluiten. Alleen bestemmingsverkeer is welkom. Ook wordt de benuttingvariant van Rijkswaterstaat omarmd, zij het in aangepaste vorm, te weten: een lage klapbrug over de Vecht die de Mariahoeveweg verbindt met de Maxisweg. En als het aquaduct komt, moet Muiden die brug claimen, zeggen ze nog. Maar goed dat Ouwe Muier zo'n slecht geheugen heeft.
+ De Vlaanderenbode wint het in populariteit met gemak van Story en Privé. Lekker gezellig roddelen! Over wie in welk huis woont, wat ze ervoor durven vragen, waar ze heengaan en waarom ze hun huis hebben verkocht. We zijn er weer zoet mee geweest want in het laatste nummer werden alleen al in Muiden en Muiderberg een kleine veertig huizen te koop aangeboden. Een marktbericht: de prijzen zijn over de hele linie iets gezakt.
+ Gelezen in het Vechtjournaal: 'Het politiebureau van Muiden/Muiderberg is verhuisd van een tijdelijk onderkomen naast de brandweerkazerne naar een nieuw bureau aan de Weesperweg in Muiden'. Jawel: en het ambtenarencorps is zeker verhuisd van een tijdelijk onderkomen naast de gymnastiekzaal naar een nieuw gemeentehuis aan het Anker in Muiden.
+ Weet u hoe de Vecht als vrij toegankelijk natuur - en recreatiegebied in ambtelijke taal heet? Een hekvrije Vecht.
+ In de pas uitgekomen Nota van Aanbieding van de Gemeentebegroting wordt het collegeprogramma 2001-2002 aangehaald. Logisch, want dat was de basis waarop de partijen elkaar vonden. Pijnlijk om in zo'n actueel stuk als principieel punt te zien staan dat er geen bebouwing in de Bloemendalerpolder komt. En ook niet in de Noordpolder, zo goed als er geen parkeerterrein in die polder mag komen. Het zal wel.
+ B&W pleit voor meer ligplaatsen voor passanten en eigen Muiers in de Vechtmonding. De verwezenlijking hiervan is misschien wat dichterbij gekomen, want uitbreiding van de Koninklijke is bespreekbaar. Voorwaarden zijn een andere ontsluiting van de jachthaven en dus ook de nodige ligplaatsen voor Muiers.
+ B&W wil bekijken of de sluisburg in 2002 van april tot oktober ook dicht kan op zaterdag. Nou dat kan best: je zet gewoon een paaltje aan beide kanten neer.
+ Er komt een proef om in de wintermaanden op werkdagen geen parkeergeld te heffen. Ook wordt gekeken of de begin - en eindtijden aangepast kunnen worden.
+ Als onze lieverdjes baldadig blijven, kan ze dat straks duur komen te staan. B&W kondigen aan dat wanneer acties voor het handhaven van de openbare orde, en tegen overlast niet helpen, de jongelui niet alleen zullen worden weggestuurd, maar dat hun ook boetes te wachten staan - tussen de f 60, - en f 180, -. B&W weet hoe je vat op de jeugd krijgt. Je moet ze niet in hun kladden, maar in hun kontzak grijpen.
+ Op het gemeentehuis weten ze te vertellen dat er te veel burenruzies - en relatieproblemen in Muiden zijn. Dat maken we zelf wel uit. Hoe weten ze het trouwens. Dat geroddel ook altijd.
+ 'Kunst op straat' waar vorige jaar fl. 25.000, - voor werd uitgetrokken heeft 'geen tastbare resultaten op geleverd'. In goed Muidens betekent dit dat er geen flikker gebeurd is. Het potje werd aangesproken voor de exposities van werk van onze lokale kunstenaars in het gemeentehuis. Op deze manier worden die van de straat gehouden. Er leven ideeën, schrijft B&W nog, maar ook: we hebben het al zo druk.
+ De regionale welzijnsinstelling Versa is van plan in 2002 huisbezoeken af te leggen bij oudere Muiers en Muiderbergers. Je moet wel boven de tachtig zijn wil je de thee en de koekjes voor de bezoekers klaar mogen zetten. Later, zo is de bedoeling, worden ook de jonkies van onder de tachtig bezocht.
+ Het plan om de Jozefschool uit te breiden door schoolwoningen aan de overkant van de Kloosterstraat te bouwen, gaat niet door vanwege 'te veel' bezwaren voor omwonenden. Er wordt nu overwogen om twee lokalen boven op de school te zetten. Te veel bezwaren? Zou het niet heel misschien zo kunnen zijn dat het achteraf bezien eigenlijk ook een beetje moeilijk is het binnen het bestemmingsplan, die twee schoolwoningen op deze plaats?
+ Er wordt overleg met 'enkele exploitanten' gepleegd om 'niet alleen in de kazerne te kunnen trouwen maar elders in Muiden'. Huwelijksbootjes genoeg in de haven.
+ Bijna de helft van de gemeentelijke riolering is geïnspecteerd met een videocamera. Zie je nou wel, ik voelde me al zo bespied.
+ Burgemeester Smith in de bocht over wat hij omschreef als 'het zogenoemde brandje' op het kruitfabriekterrein: 'Er zijn geen ploffen geweest'. Vraag aan Smith: 'Is er wel een slager geweest?' Het zal wel niet, want het stond niet in de krant, en voor de burgemeester is wat niet in de krant staat niet gebeurd.
+ Open briefje aan meneer Van de Kamp in Mariahoeve: U schreef het gemeentebestuur dat u niet gerust bent over de aanwezigheid van de kruitfabriek. Het conceptantwoord van de burgemeester maakte heel wat los in politiek Muiden. U zult het antwoord inmiddels hebben binnengekregen. Het komt er op neer dat alles volkomen veilig is op de kruitfabriek, aangezien de wet dit voorschrijft. Maar daar ging het debat niet over. Er werd in de Kazerne vooral geredekaveld over een brand van ná uw brief, een brand op het terrein van de kruitfabriek, die geblust werd nadat de slager van Muiden alarm had geslagen, want op de kruitfabriek zelf had men niets in de gaten gehad. De burgemeester hield het op een onschuldig brandje, waarvan de oorzaak helaas nog niet bekend is. Het werd een gekrakeel van jewelste. Starheid, grofheid, en gelukkig ook (helaas niet gehonoreerde) redelijkheid, wisselden elkaar in hoog tempo af. Als u er bij geweest was, had u begrepen hoe u zo afgescheept kon worden. Persoonlijk gelijk is belangrijker dan veiligheid. Als burger van Muiden vraag ik u met plaatsvervangende schaamte mijn welgemeende excuses te willen aanvaarden voor deze genante vertoning. En natuurlijk ook voor de brief, die nooit zo de deur uit had mogen gaan. Was getekend:

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: