- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels om te lachen en keutels om te huilen.


+ Net als alle andere jaren is de Groote Zeesluis ook nu weer het strijdperk van zwanen. De man van het zwanenpaar met de zes volwassen jongen vliegt op een vreemde zwaan af, zodra hij die in het vizier krijgt. Hij is op niets minder uit dan de dood van de indringer. De snavel is daarbij het moordwapen. Opzet is de ander zolang met felle stoten op de kop te bewerken, dat die letterlijk het hoofd laat hangen – en verzuipt. Sluiswachter Rinus Dobber heeft de vechtende zwanen met een reddingshaak uit elkaar kunnen krijgen. Maar voor hoelang?
+ De vreemde zwaan had aanvankelijk een partner. Die is 'm gesmeerd, het IJmeer op. De indringer verschuilt zich min of meer achter de remmingswerken, maar de zwanenfamilie weet precies waar-ie zit en stevent, na zich te hebben laten schutten, in flottielje naar het strijdtoneel om daar een verbeten gevecht en een stervende zwaan te zien.
+ Verleden jaar viste Rinus twee keer een dode zwaan uit de Vecht. Gesneuveld op het veld van eer. Ook heeft hij een keer een verliezende partij in zijn kraag gepakt en op het droge gezet. Dat was dapper van Dobber. Het uitgeputte dier werd opgehaald door de dierenambulance.
+ Nog meer zwanenleed. 'Hoi Ouwe Muier!', schrijft Leo Cuenen: 'Er heeft zich een kleine ramp voltrokken met een zwanenjong. Deze had namelijk een vislijn ingeslikt en raakte hierin verstrikt. Dankzij de oplettendheid van mijn vrouw Dieuwke, al zeg ik het zelf, werd erger voorkomen en (hopelijk) tijdig de dierenambulance gebeld. Uiteindelijk werd het betreffende jong gevangen bij de botenlift van Van der Vliet. Hij of zij werd overgebracht naar de vogelopvang in Naarden en als alles goed gaat - dit horen we nog – te zijner tijd weer terug gezet bij de broertjes en zusjes en ouders. Kunnen de heren vissers wellicht beter op hun spullen gaan passen?'
+ De bommelding op donderdag 27 september voor de tunnels in de Randstad, die zo'n verkeerschaos op de A1 veroorzaakte, dwong de politie tot drastisch maatregelen. Muiden werd van twee kanten afgesloten voor sluipverkeer, zowel aan de Zuidpolderweg als bij de Keetpoortsluis. 'Het was gewoon eng, die stilte' zei een Muidense die in Weesp woont en elke morgen om kwart over zeven Muiden binnenrijdt: 'ik kon meteen met mijn auto de brug op, dat is me nog nooit gebeurd'. Eén ochtend werd een droom werkelijkheid: Muiden zonder sluipverkeer. Jammer dat de aanleiding zo verontrustend was. De route door Muiden moest die ochtend worden vrijgehouden voor eventuele ambulances.
+ Dezelfde morgen om kwart over zeven werd de Noordkant van Mariahoeve gewekt door het scheurende geluid van een grasmotormaaimachine. Dat de plantsoenmaaier zo vroeg in de weer was, had als voordeel dat je niet op je wekker hoefde te wachten om je bed uit te komen. Nota bene uitgerekend op de ochtend dat je niet van je matras werd gerukt door de auto's.
+ Er gaan hardnekkige geruchten dat er binnenkort een belangenpartij voor de stad Muiden zal worden opgericht. Nadere details ontbreken. Jammer genoeg.
+ Je ziet een badmuts. Vervolgens wordt meegedeeld: 'Aukje heeft haar zwemdiploma'. Je verwacht een klein meisje in beeld te zien verschijnen, maar het is een oma. En die oma is El Oosterbroek. Dinsdag 26 september ging haar jongste TV commercial in première - al weer haar vierde in twee jaar tijd. Het spotje gaat over een actie van de Staatsloterij, waarin met blije dagen wordt gestrooid.
+ Een gewone Muier keek met gretige ogen naar een kanjer van een raceboot, waarmee een rijke reder een sierlijke bocht in de haven maakte. De rijke reder vroeg of de Muier misschien mee wilde voor een tochtje naar IJburg. Dat wilde hij wel. De Muier vertoonde geen schijn van angst toen de raceboot met duizelingwekkende vaart over het water scheerde. De schrik kwam pas toen de rijke reder aanlegde om te tanken. De Muier, die had aangeboden om 'tenminste' de benzine te betalen zag het bedrag oplopen tot ping ping, tweehonderd, driehonderd, vierhonderd, vijfhonderd gulden en nog wat. 'Doe mij naar een gehaktbal' zei de rijker reder. Fijne gozer.
+ Wil Melis zag op de hoek van de Naarderstraat en de Kazernestaat, op het dak van de woningen boven galerie Demi Jour van Hennie, een grote pot staan met een flink uit de kluiten gewassen tropische plant. 'Hier kun je maar beter niet lopen als het stormt', concludeerde Wil. Eigenaar Dirk Boersma kan haar en heel Muiden geruststellen. De pot is rotsvast verankerd in de schoorsteen.
+ Niet alleen Pim van Wees cliamt een deel van de Weesperbinnenweg als zijn eigendom, ook voor de andere aanwonende grondbezitters, zowel boeren als eigenaren van woonboten, staat vast dat de weg niet van de gemeente maar van henzelf is. Voor een van de booteigenaren reden om, op eigen grond dus, een parkeerplaatsje plus een terrasje aan te leggen aan de overkant van de weg.
+ Anders dan Pim, die zijn territoor afgebakend heeft met bordjes, maken de overige eigenaren er zich niet druk om dat de Weesperbinnenweg als openbare weg wordt gebruikt. Maar nu de gemeente deze weg toch onderhoudt, zou een verkeersdrempel of ander snelheidsremmer in de weg hen zeer welkom zijn, want er wordt hier als gekken gereden door een aantal buurtgenoten.
+ Vier dames bedachten hoe ze de onweerstaanbare wethouder van verkeer konden strikken voor een etentje. Een picknicktafel in de Noordpolder zetten, dat leek de manier. Het lukte. Hij kwam.
+ De kruitfabriek biedt werkgelegenheid aan zestig mensen. Mocht het kruitfabriekterrein ooit vrijkomen en worden ingericht volgens de plannen die er liggen, dan komen er naast natuurgebied en een aantal woningen, ook de nodige bedrijven. Uitgaand van het hiervoor geplande grondoppervlak zal er tegen die tijd werkgelegenheid zijn voor honderden mensen, dus heel wat meer dan nu op de kruitfabriek werken.
+ Weet u het nog? 'Niet goed voor je werk, terug naar Ouderkerk' zeiden ze op de kruitfabriek. De kruitmakers in Ouderkerk sloegen terug met: 'De dommen en de luien, die sturen we naar Muien'.
+ Wat Frank Wagenmans vanaf de A1 gezien heeft, ging als een lopend vuurtje door Muiden.
+ Het in groten getale opgekomen publiek mocht de kazerne niet in toen de extra raadsvergadering zou beginnen. Gelukkig niet vanwege een bommelding, maar omdat een camerateam van de EO interviews opnam met vroede vaderen. 'Er schijnt iets aan de hand te zijn met de kruitfabriek' zei de burgemeester zuinigjes toen iedereen zijn plaats mocht innemen.
+ De EO kwam op de door Jan Bovenlander aanzwengelde discussie over de veiligheid van de kruitfabriek af. De burgemeester wilde niet op de TV. Dat mag wel in de krant.
+ Uiteindelijk deed hij het toch maar. En toen ging prompt de uitzending niet door. De klap binnen het CDA ging vóór bij de EO. Als het goed is komen wij zaterdagavond 6 oktober om halfnegen aan de beurt.
+ Jan Bovenlander heeft in zijn ijver om meer inzicht in de veiligheid te verkrijgen dan alleen maar sussende woorden, in één keer al zijn kruit verschoten.
+ Er stond een aanhangwagentje voor veevervoer op een woonerf. Drie meisjes van een jaar of acht, negen lieten de voorbijgangers een tekening van een schattig ezeltje zien. Ze hadden er tarieven bij geschreven: kijken 10 cent, aaien 25 ct. Zo is Nina Brink ook begonnen. Ouwe Muier moest er om lachen, maar was het wel echt leuk?
+ Tussen het nieuwe politiebureau en de brandweerkazerne hebben ze een hok met tralieachtig gaas gebouwd. Een boevenhok. Er kunnen heel wat Muier boeven in, maar lang niet zoveel als ik ken.
+ Muiden heeft een week lang in de stank gezeten van auto's die met draaiende motor voor de gesloten sluisbrug stonden. Komt door meester Bep Vos. De grootste kindervriend na Sinterklaas ging met pensioen. Ze hadden een oproep voor de afscheidsbijeenkomst in de kazerne over het bordje met de tekst 'brug open, motor af' heen geplakt. Zodoende.
+ Bep Vos mag zich er als een van de weinige ingezeten op beroepen dat hij evenveel Muier is als Muiderberger. Ouwe Muier heeft dan ook met zijn collega Oude Muiderberger afgesproken dat deze enkele hazenkeutels aan het afscheid van Bep Vos zal wijden. Twee andere 'Muider onderwerpen' die Ouwe Muiderberger heeft opgepakt zijn: de bron waaruit Kolpron putte om Muiden een dorpje te noemen, en de onherstelbare fout in de officiële stichtingsakte, waarin staat dat Muiden in 2003 duizendvijftig jaar stadsrechten heeft, terwijl Muiden zich niet meer dan sinds 881 jaar stad mag noemen.
+ Hoe ga je als ereburger van de Wit - Russische stad Zhlobin en representant van Zhlobin's 'tweelinggemeente' Muiden naar een belangrijke conferentie in de provinciehoofdstad Gomel? Per vliegtuig en in driedelig kostuum toch zeker? Zo niet Wim Ruiter. Die gaat per vrachtauto, volgeladen met spullen als fietsen van de Banier, en schoonmaakmiddelen voor het goede doel. Hij moet toch die kant uit. Weeskinderen in Zhlobin helpen.
+ 'Wie is de eigenaar van de hond die dit hier regelmatig achterlaat' staat op een bordje aan een tuinhek langs de Kalkovens. Er staat een pijl bij die verwijst naar een hoopje schelpen. Arme hond.
+ Als het er ooit van komt dat Muiden met zijn naaste buren één grote gemeente wil gaan vormen, dan is Durgerdam een mooi voorbeeld van wat er zoal mogelijk is. Aldus de mening van raadslid Hette Zijlstra. Durgerdam is gemeente Amsterdam maar wordt wel van de hoofdstad gescheiden door een groene buffer. Het piepkleine Durgerdam wordt door het grote Amsterdam gekoesterd als een kindje. Het mag helemaal zichzelf zijn. De dorpsraad mag van alles en nog wat bedisselen en het mooie is ook dat menig plannetje door kan gaan, want de Durgerdammers kunnen beschikken over een sloot geld uit de hoofdstad.
+ Een vergelijkbare aanpak moet ook mogelijk zijn voor zowel Muiden met zijn beschermde stadsgezicht als Muiderberg met zijn dito dorpsgezicht, vindt Hette. De Muider gemeenteraad moest maar eens snel een kijkje nemen in Durgerdam, en een praatje aanknopen met de dorpsraad. Ook een babbel met de verantwoordelijke mensen in Amsterdam kan verhelderend werken. Waarmee wat Ouwe Muier betreft natuurlijk niet gezegd wil zijn, dat Muiden onder Amsterdam zou moeten vallen. Alsjeblieft niet zeg. Krijg je IJburg voor je neus. Net als Durgerdam dus.
+ Opgevangen: 'Hoe ziet jullie burgemeester er uit?' 'Pak maar een krant, kan niet schelen van wanneer'.
+ Zou burgemeester Smith ook de twee laatste artikelen die over hem in de Gooi - en Eemlander zijn verschenen, in zijn plakboek hebben geplakt?
+ Smith betoogt in deze krant dat de 'vermeende onrust' over de kruitfabriek ' op het verkeerde moment wordt opgerakeld'. Er moet nu juist ingetogenheid heersen, zegt hij, doelend op de aanslagen in Amerika. Mogen we asjeblieft zelf bepalen wanneer we willen inslapen?
+ Ook heeft de burgemeester er alle begrip voor dat de beveiliging van de MCI niet als eerste heeft gezien dat er brand op het terrein was. Vergeet niet dat de loods ergens op die maar liefst zestig hectare kruitfabriekterrein staat, geeft hij als verklaring. Twee vragen. Eén: heeft Smith wel eens van een alarmeringssysteem gehoord en twee: heeft hij wel eens van om zich heen grijpende vlammen gehoord?
+ Laatst werden in de raadszaal de slachtoffers van de aanslagen in Amerika herdacht. Dat was op zijn plaats, zo goed als het op zijn plaats geweest zou zijn als eerder ook de slachtoffers van andere massamoordpartijen herdacht waren. Die in Kosovo en Ruwanda bijvoorbeeld.
+ De gemeente Muiden heeft onlangs de DWR vergunning verleend voor de bouw van twintig 'niet landgebonden aanlegplaatsen'. Het gaat om passantenligplaatsen langs het land van Fort Dodge aan de Weesperbinnenweg. In een bocht van de Vecht, pak weg tweehonderd meter van de weg, worden een paar meter uit de oever twintig aanlegpalen geslagen. Daarlangs komt een smal steigertje te lopen. Als het een beetje meezit kunnen er vanaf volgend jaar twintig passanten aanmeren. Ze mogen er 24 uur blijven liggen.
+ Passanten zijn in principe klanten, maar aan deze klanten zal de Muider middenstand niet veel hebben, want het is verboden op deze plaats aan land te komen. Ze kunnen hooguit met een bijbootje naar Muiden varen. Al weer wat jaren geleden voorzag George Barlage de boten op de Vecht en het IJmeer van levensmiddelen. Als Pronk of de Neefjes hetzelfde zouden doen, zijn zij geen parlevinkers, zoals George was, maar Sparlevinkers.
+ Achter het steigertje, tussen wal en schip, ontstaat een moerasachtig mininatuur natuurgebied. Het is de bedoeling dat de flora en fauna hier terugkeren. Daartoe wordt de bodem opgehoogd tot twintig centimeter onder de waterspiegel. Alles moet weer als vroeger worden, met waterlelies en salamanders en vissende ijsvogels. De moerasstroken (die ook bijvoorbeeld langs de plantsoenkant van de Singelgracht gepland zijn) voorkomen tevens afkalving van de oevers door hekgolven.
+ De natuurgebiedjes komen er in het kader van het Restauratieplan Vecht, een project van de provincie in samenwerking met DWR. Het pan wordt volgens schema afgewerkt. Eerst natuurvriendelijke oevers, daarna verbetering van de waterkwaliteit en tenslotte, vanaf 2010, sanering van de waterbodem.
+ Thomas Posthuma is arkbewoner – de twintig landloze ligplaatsen komen bij hem om de hoek – en vormgever. Thomas is druk bezig met de restauratie van eeuwenoude fresco's op de pilaren in de Oude Kerk in Weesp. Als telg uit een rood nest heeft hij zelf niets met het geloof. De dienaar van de Oude Kerk is wat je noemt een Ongelovige Thomas.
+ Vraagt een vreemdeling een Muier hoe hij bij Scheepswerf Schouten moet komen. Zegt die Muier:'Ja dàààg, neem je zuster in de maling, ik ben gekke Henkie niet'. Een andere Muier hoort dat, en zegt tegen zijn stadgenoot: 'Waarom help je die man niet even. Het is toch duidelijk dat hij bij Van der Vliet moet zijn? Antwoordt de Muier': 'Wie vraagt waar Scheepswerf Schouten is, vraagt naar de bekende weg als-ie bij Van der Vliet moet zijn'.
+ Op de T-kruising Zuidpolderweg/ Nooitgedacht westzijde worden vreemdelingen via een groen bordje naar het gemeentehuis verwezen. Tot voor kort stond er een ander bordje onder dat de weg naar het politiebureau aangaf. Maar dat was niet meer nodig. Ouwe Muier heeft een gouden tip voor de wethouder van beloofde bordjes. Hij heeft er alle begrip voor dat het aquaduct zoveel geld kost, dat het gemeentebestuur, hoe graag men het ook zou willen, geen geld kan uitrekken voor het beloofde groene routebordje langs het stille weggetje. De oplossing: schilder het overbodig geworden bordje gewoon over!
+ De VVD wil via een enquête weten wat er in Muiden leeft. Weten ze dat dan niet?
+ Ouderen herinneren zich nog wel de Marx Brothers. Groucho, de brutaalste, zei een keer: 'Dit zijn mijn principes. Als ze u niet bevallen, heb ik nog andere'. Een actuele uitspraak als we het hebben over het standpunt van de raad over het al dan niet bebouwen van de Bloemendalerpolder.
+ Het CDA is van mening dat 'het van inzicht getuigt wanneer een partij principes tegen het licht kan houden'. Waarmee wordt bedoeld: dag groene polder.
+ Muiden is de enige plaats in Nederland met een brandhaard en een doofpot onder één dak.
+ Gezocht voor zo spoedig mogelijk: een liefst niet al te zeer bij de lokale gebeurtenissen betrokken persoon, die eventueel tegen vergoeding, bereid is het college van B&W het verschil tussen kritisch en negatief uit te leggen.
+ Het is beuren of balen geblazen voor de boeren in de Bloemendalerpolder.
+ Wie Ouwe Muier is? Waarom moet u dat weten? Dat gekeutel mag toch geen naam hebben?
+ Vooruit dan maar, omdat u zo aandringt: Ouwe Muier is Ouwe Muier, omdat het een stem is uit Muiden en niet een naam.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: