- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Zoals de Keutels nu liggen.

+ Begin maart volgend jaar worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Afgaand op de onrust binnen de politieke partijen in Muiden begint het feest morgen al. Toch zijn er na komende donderdag nog vier raadvergaderingen te gaan, eer het zover is.
+ In de achterkamertjes wordt heel wat drukker over de verkiezingen gespeculeerd dan in de huiskamers. Met name de komst van de VIB, de Muiderbergse plaatselijke partij, maakt de bestaande partijen nerveus. Het zijn innemende mensen van de VIB, maar of dat genoeg is voor één of meer raadszetels? Als dat het geval mocht zijn, dan gaat dit ten koste van minstens één van de vier huidige partijen. De VIB wil wel. Ze zetten zelfs een eigen website in.
+ De VIB heeft zich een tijd geleden gepresenteerd op het gemeentehuis, maar officieel is het nog geen politieke partij. Ze moeten bijvoorbeeld nog een bewijs overleggen dat ze bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven. Ook is een notariële acte nodig. Bij gebrek aan Muiderbergse of Muider notarissen, die je misschien wel even willen matsen, moet je daarvoor naar bijvoorbeeld Weesp. Het kost je al gauw fl. 1000, -. Maar daarmee zijn ze er nog niet. De gemeente wil een waarborgsom van maar liefst fl. 250, -. Dit allemaal vóór 10 december en geen dag later.
+ Zou het omkoping zijn als de vier partijen hutje bij mutje leggen en de VIB die fl. 1250, - in de hand duwen om bij Lieftink te besteden en zich verder niet met politiek te bemoeien? Misschien is deze suggestie alleen al een poging tot omkoping. Ouwe Muier heeft niets gezegd.
+ Aangezien er hier maar dertien raadszetels te verdelen vallen, zijn belangenpartijen een schrikbeeld voor de gevestigde politieke orde. Het doet Ouwe Muier dan ook deugd te kunnen mededelen dat hij niet meedoet aan de verkiezingen. Hoewel hij veel voor Muiden over heeft, blijft hij aan de zijlijn om het politieke spel van een afstandje te volgen.
+ Zo mogelijk nog beter nieuws is dat de anoniem gebleven Muider tegenhanger van de VIB zich heeft teruggetrokken. De initiatiefnemers dachten dat ze zich vóór 1 oktober hadden moeten melden. Ontmoedigd hebben ze vervolgens alle hoop laten varen. Ze realiseerden zich dat je niet geloofwaardig overkomt als je al te laat bent voordat je zelfs maar begonnen bent. Wat dat betreft kunnen de gevestigde partijen een voorbeeld aan hen nemen. Hoe het zij: politiek Muiden kan rustig gaan slapen.
+ Misschien is dat toch iets te veel gezegd. Er resteert nog een partij, die roet in het eten kan gooien: Groen Links. De Groen Linkers hebben een gezamenlijke afdeling Weesp/Muiden, maar is alleen in Weesp in de raad vertegenwoordigd. Toch kan ook in Muiden iemand van Groen Links in de raad worden gekozen, misschien zelfs wel twee.
+ Eén zetel is zeker haalbaar. Bij de laatste niet gemeentelijke verkiezingen waren er in Muiden genoeg stemmen op Groen Links uitgebracht om ze hier in het zadel te helpen. Bovendien zit de partij landelijk 'in de lift'. Voor Muiden komt daar nog bij dat Groen Links faliekant tegen bouwen in de Bloemendalerpolder is. De grote handicap is alleen het vinden van geschikte kandidaten. Maar ze hebben tot 10 december de tijd.
+ Wat er ook gebeurt: er zullen de nodige nieuwe gezichten in de raad verschijnen. Wat heet! Het zal letterlijk wemelen van de nieuwelingen, want op een enkele uitzondering na houden alle huidige raadsleden het voor gezien. Een vrijwel geheel nieuwe lichting burgers, die iets voor stad en dorp wil doen, krijgt de kans om er fris tegenaan te gaan. Onbelast door het verleden en met een open oog voor de toekomst. Zoals dat zo mooi heet.
+ Wie die nieuwe raadsleden zullen zijn? Geen idee, u wel? We moeten maar gewoon netjes afwachten wat er zich zoal als kandidaat aandient. Toch niet erg? U krijgt straks nog namen genoeg te horen. Misschien wel meer dan u lief is.
+ Totnogtoe heeft alleen de PvdA de namen van de raadsleden die vertrekken vrijgegeven. Fractievoorzitter, tevens nestor van de raad, Wiebe de Haan kondigde in de laatste raadsvergadering een complete uittocht aan. Hette Zijlstra, wethouder Cees Leupen en Wiebe de Haan zelf zullen zich niet meer kandidaat stellen. Eric Hoetmer blijft als enige van de vier zittende PvdA raadsleden beschikbaar voor de komende vier jaar
+ Ook bij de andere partijen is een vrijwillige grote schoonmaak te verwachten. Neem de VVD. Alle vier huidige VVD raadsleden traden tussentijds aan toen hun partij in een crisis verkeerde. Ook E.P. Vlaanderen, die overigens terugkwam van weggeweest. Nu de gemoederen gekalmeerd zijn, mag worden aangenomen dat tenminste drie van de vier invallers opstappen om plaats te maken voor partijgenoten van zwaarder politiek kaliber. Alleen E.P. heeft te kennen gegeven dat hij straks weer graag terug wil komen – en dan 'het liefst voor de VVD'. Maar een (krappe) meerderheid van de VVD leden moet daar niet aan denken.
+ Bij het CDA geeft Henk Beenen na vele jaren de pijp aan Maarten. Gerrit Ruiter weet nog niet wat hij wil. Ouwe Muier hoopt dat Gerrit in elk geval uit solidariteit op de lijst gaat staan, desnoods helemaal onderaan. Hij zal vast wel, net als indertijd zijn vader, meer dan genoeg voorkeurstemmen krijgen om herkozen te worden. We kunnen Gerrit Ruiter moeilijk missen. Hij doet wat er van een volksvertegenwoordiger verwacht wordt: overal zijn licht opsteken, met iedereen een praatje aanknopen en alarm slaan als er iets mis is.
+ Dick Schulp, de eerste man van het CDA, zou de nieuwe nestor van de raad kunnen worden, ware het niet dat hij vast wel terugkomt als wethouder. Zolang het aquaduct er niet ligt heeft hij nog een klus te klaren. En wethouders mogen nu eenmaal geen nestor zijn. In de komende nieuwe gemeentelijke opzet zijn ze zelfs geen raadslid meer.
+ Bij D66 houdt Joop Lahnstein het vrijwel zeker voor gezien. 'Coming man' Flip de Groot lijkt een ideale stemmentrekker voor D66. Het is de vraag of Hans van der Steen herkozen wordt. Als D66 Muiden en Muiderberg meegesleept worden in de landelijke terugval van deze partij, ziet het er niet best voor hem uit, terwijl hij toch zo zijn best doet. Vera den Hartog zou net als in 1998 als zijn reddende engel kunnen optreden, door genoeg voorkeurstemmen te vergaren om haar zetel aan hem af te staan. Alleen heeft ze dat al twee keer geflikt: eerst gekozen worden en dan passen voor de eer. Muiden zal er geen derde keer in trappen.
+ Als je het hele slachtveld overziet mag je de conclusie trekken dat Eric Hoetmer, hoewel in leeftijd de jongste, straks als langst zittend raadslid de nieuwe nestor kan worden. Vooropgesteld dat hij herkozen wordt natuurlijk.
+ De drie vertrekkende raadsleden van de PvdA vertegenwoordigen op de dag dat ze opstappen in totaal maar liefst 45 jaar raadservaring. Hette Zijlstra zit met slechts twee raadsperioden veruit het kortst op het fluweel. Toch maakte uitgerekend Zijlstra er al vóór de laatste verkiezingen geen geheim van dat hij principieel plaats wilde maken voor een nieuwe generatie. Gelukkig is het niet geheel en al uitgesloten dat hij tòch terugkeert. Niet als raadslid, maar net als Schulp als wethouder nieuwe stijl. Dat zou een goede zaak voor Muiden zijn.
+ Burgemeester Harry Smith trok een aartsvaderlijk gezicht als reactie op het 'jammerlijke nieuws' van al die jaren raadservaring die verloren zullen gaan. Ter geruststelling liet hij doorschemeren dat Muiden gerust kan zijn. Hij zal die onervaren jonkies wel opvangen. Maar die hebben hem, op hun beurt, al een tijdje bestudeerd vanaf de publieke tribune. Het kan nog leuk worden.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: