- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uit alle hoeken bijeengeveegde zwerfkeutels.

+ Ruim twee weken geleden werd op het Muiderslot een Floris V avond gehouden. Er kwamen in totaal 550 bezoekers op af. Die raken nog steeds niet uitgepraat over deze avond, zij het om uiteenlopende redenen. Voor veertig gulden kreeg je een rondleiding, plus een stuk os van het spit, plus salade, plus stokbrood, plus een wijntje, biertje of fris. Dat wil zeggen als je óf heel snel was, óf goed kon voordringen óf een eindeloos geduld had. Want de vaste cateraar van het slot, die ook wel wat wilde verdienen, had het aantal uitgiftepunten beperkt tot welgeteld één.
+ Er vond een stormloop plaats, maar toen de avond om was, hadden honderdvijftig gasten nog geen hap gegeten. Niet aan de beurt gekomen. De moed opgegeven. Wel kregen ze keurig hun veertig gulden terug. Dat is 40 x 150 = fl. 6000, -. De avond was zeer geslaagd voor wie een hap had kunnen bemachtigen. Zelfs voor herhaling vatbaar. Met dan wel met wat meer bemanning.
+ U komt zaterdagmiddag toch ook naar de brandweerkazerne? Tussen één en vijf uur kunt u er ons aller 52776 bewonderen, dat is Muiden's super hulpverleningsvoertuig, een gloednieuwe Mercedes, die in vol ornaat te pronk staat.
+ De gemeente spant zich in om vijftig passantenplaatsen in de haven te krijgen. Dit om zowel de watersporters als de middenstand tegemoet te komen. Het is nog niet zover, en door het ruimtegebrek langs de Vechtoevers zal het ook niet meevallen het plan te verwezenlijken, maar er wordt tenminste aan gewerkt. Goed nieuws dus voor Muiden.
+ Nog meer goed nieuws. Ook het CDA staat nu 100% achter het ongerept laten van de Noordpolder. Er mogen wel paarden draven, maar geen paardenkrachten geparkeerd worden. Henk Beenen zei het ondubbelzinnig tijdens de begrotingsbehandeling: 'Het CDA ziet geen enkele reden meer om in de Noordpolder op zoek te gaan naar een parkeerlocatie'. In plaats hiervan zal meer parkeerruimte aan de Zuidkant van Muiden moeten worden gecreëerd. Dat is nodig vanwege het aquaduct en de bebouwing in de Bloemendalerpolder volgens het CDA.
+ Muiden mag opgelucht zijn: Dick Schulp heeft zijn hardnekkige tweede stokpaardje, het parkeren in de Noordpolder, ingeslikt - ook al werd het beestje onlangs nog door Kolpron bereden bij het sociaal-economisch onderzoek. Het zij Schulp gegund dat het aquaduct, zijn eerste stokpaardje, in dit kader nog eens extra werd opgespeeld. We zien wel wat er tegen die tijd gebeurt.
+ De Noordpolder is heel wat mooier dan de Bloemendalerpolder. Zo mooi dat je gewoon niet kunt geloven dat het gemeentebestuur zich andermaal niet aan een belofte zal houden. We kunnen de bestuurders in elk geval herinneren aan het in opdracht van Muiden gemaakte KNSF – rapport. Daarin staat: 'Aan de oostzijde van de stad is het weidse karakter van de grote Noordpolder intact gebleven, hetgeen nagenoeg onbelemmerd zicht mogelijk maakt op de historische vestingstad, het imposante Muiderslot en de Muider zeedijk'. In zo'n panorama past geen blik, ook al zou het de bezoekers aan het slot makkelijker maken, want parkeren in de Noordpolder betekent een paar minuten minder lopen. Sorry Muiderslotdirectie: Muiden gaat voor.
+ In De Telegraaf van 12 oktober stond een heel verhaal over plannen van Amsterdam om in omliggende gemeenten te gaan bouwen. Volgens de Amsterdamse wethouder Duco Stadig gaan 'Weesp en Muiden 5000 woningen bouwen in het lang omstreden weidegebied Bloemendalerpolder'. Dat komt er nou van: je geeft ze een vinger en ze nemen de hele hand.
+ Eens te meer blijkt dat Muiden zich in de nesten heeft gewerkt door eind vorig jaar met veel bombarie de bouw van Groot Muiden te proclameren. Amsterdam moet gedacht hebben: of het nu om een aquaduct te financieren is of niet, dat zal ons een zorg zijn - als Muiden zelf wil gaan bouwen in die polder, waarom wij dan niet. De heren worden bedankt.
+ Landpikkertje! Hoeven we toch niet te nemen! Benieuwd hoe de raad donderdag reageert. Het CDA is doodsbang voor Amsterdam, of doet alsof. 'Hoe meer wij gaan bouwen, hoe kleiner de kans dat Amsterdam het gaat doen' is de redenering. Dat is één stap verwijderd van: 'als Amsterdam 5.000 woningen wil, dan zijn wij ze vóór door zelf de helft van dat aantal te bouwen'. Waarmee we via De Telegraaf weer angstig dicht bij de invulling van de Bloemendalerpolder zijn beland, zoals B&W die voor ogen had, tot op het moment dat publiek, commissie en raad het college terugfloten.
+ Het gedrag van grondspeculanten en projectontwikkelaars is een goeie graadmeter. In eerste instantie waren ze er als de kippen bij. Het ene voorlopige koopcontract na het andere werd getekend. Maar in augustus trok de grootste opkoper zich terug. Het was (toen al!) te onzeker allemaal. Er kwam een handjevol andere liefhebbers, maar die hebben inmiddels ook al weer afgehaakt. Het grote geld blijft in de knip. Er wordt nog wel geloofd in de bouwkansen in het kleine Weesper deel van de polder, maar in het veel grotere Muider deel is maar één transactie doorgegaan. Eén boer heeft gebeurd. Na een week touwtrekken trouwens.
+ Sneu voor de boeren die achter het net hebben gevist, maar toch wel een prettige gedachte dat gehaaide gokkers, die gewend zijn risico's te nemen, geen cent geven voor de kansen van een tegen de vesting Muiden aan gebouwde nieuwe Bijlmer. Projectontwikkelaars halen hun informatie niet uit De Telegraaf. Misschien dat het CDA wat lichtgelovig is, of er gewoon alles voor over heeft om vooral toch maar snel een aquaduct te scoren.
+ De publieke tribune volgde al geeuwend de begrotingsbehandeling. De raadsleden lazen braaf hun vragen aan B&W voor, waarna B&W hun geheel en al voorgebakken antwoorden op die vragen aan de raad voorlas. Het was niet echt opwindend, ook al omdat je wel kon raden wat er zou worden voorgelezen. Van de andere kant: beter doordachte epistels dan spontane stommiteiten. Het is net als bij Wim Kok - een saaie man, maar we mogen er blij mee zijn.
+ Wiebe de Haan kwam namens zijn fractie met een goed doortimmerd verhaal, waarin onverwacht veel kritiek doorklonk. Alsof er een last van hem afgevallen was – het leek wel of hij de huid van het eeuwige politieke dier van zich afgeworpen had – onthulde hij waar het gemeentebestuur aan één stuk door in de fout gaat. Dat is de werkelijk erbarmelijke informatie aan, en de communicatie met de bevolking van Muiden en Muiderberg. Zijn verwijt gold het gehele gemeentebestuur, inclusief zichzelf.
+ De burgemeester wees schuldbewust naar het gemeenteblad, maar hoewel De Haan dat blad in één adem had genoemd met de onleesbare Kolpron rapporten, is onze maandelijkse gemeentebode nu juist een voorbeeld van uitstekende voorlichting.
+ Menigeen zal beamen dat het blad glashelder informeert en dat er gelukkig elke poespas in ontbreekt. Niet voor niets wordt het graag en veel gelezen. Waarom er een evaluatie nodig is, zoals al eerder door B&W aangekondigd, is een kompleet raadsel. Iedereen zal bevestigen dat het een prima blad is. Het gemeentelijke infoblad loopt niet over van olijkheid, maar grappen kan de gemeente dan ook beter aan anderen overlaten.
+ Gezien de beperkte mogelijkheden zou je de voor de evaluatie uit te trekken tijd (en dus geld) beter kunnen besteden aan enige redactionele uitbreiding. Er zouden bijdragen van de bevolking kunnen worden opgenomen en ook raads - en commissieverslagen, waarin vermeld wordt welke raadsleden voor of tegen bepaalde voorstellen waren en waarom. Maar in principe klopt het allemaal. Niks mis mee.
+ Op de keeper beschouwd was alleen de extra editie ter gelegenheid van het aquaductplan niet te pruimen. Het is overduidelijk dat belanghebbende buitenstaanders de hand in dit extra nummer hebben gehad. Het ergste was dat B&W en de fractievoorzitters het wanproduct zonder enige ruggespraak met de raad overal in de bus lieten gooien. Men was er in eerste instantie nog trots op ook. Gelukkig is het in die zin nog goed gekomen, dat deze editie het eind van Groot Muiden inleidde, al zou je dat niet zeggen als je het CDA hoort.
+ Het was allereerst dit soort communicatie, waar Wiebe de Haan het over had. Hij noemde in één moeite door ook de communicatieve miskleunen rond de veiligheid van de kruitfabriek, waardoor zoveel onnodige commotie ontstond. Eigenlijk, zo viel uit het betoog van de nestor op te maken, zet de nota van aanbieding in één beweging het hele verhaal neer van de falende public relations van ons gemeentebestuur. Maar liefst vier pagina's in deze nota zijn gewijd aan de overgang van de gulden naar de Euro. En niet meer dan vier regels aan voorlichting.
+ De openbare schuldbekentenis van raadslid Wiebe de Haan luidde letterlijk: 'Dat sommigen een beeld presenteren dat de werkelijkheid geweld aandoet, valt hun nauwelijks aan te rekenen. Niet zij, maar wij zijn in gebreke gebleven'. Vrij vertaald komt dat neer op: 'Als er onjuiste dingen op de website staan is dat onze schuld, omdat wij slecht communiceren met de burger.' Reactie Jan Bovenlander, de webmaster van muideninfo.nl: 'Fouten op mijn website? Daar moet hij dan maar eens een voorbeeld van geven'.
+ Alle collegeleden hadden hun beantwoording netjes op papier staan, maar wethouder Dick Schulp droeg voor uit eigen aantekeningen. 'Ik heb het niet uitgedraaid, want mijn printer is uitgevallen', verontschuldigde hij zich. Dick Schulp? Printer? Als je een printer hebt, heb je een computer en als je een computer hebt kun je internet ontvangen en als je internet kunt ontvangen kun je naar muideninfo.nl surfen. Ouwe Muier weet het goed gemaakt. Als Dick Schulp zijn printer weer uitvalt, mag hij zijn printer gebruiken. Om de keutels uit te draaien. Graag gedaan.
+ Wie zei daar dat raadsvergaderingen saai zijn? Die heeft vast het pleidooi voor de huismus niet gehoord, dat Hans van der Steen afstak aan het eind van de beschouwing over de begroting die hij namens D66 mocht voorlezen. In diepe ernst vroeg Hans als laatste punt bijzondere aandacht voor de benarde positie van de huismus die door allerlei oorzaken uit onze gemeente dreigt te verdwijnen. Wat bedoeld was als een machtig slotakkoord werd daarmee een uitbarsting van vrolijkheid.
+ Op zo'n moment is Dick Schulp op zijn best. Als 'wethouder van openluchtrecreatie' zei hij het graag op te nemen voor de 'gewone jongens'. De woningnood onder de huismussen is zo groot omdat de sneldakpan ze de weg naar een warm onderkomen afsnijdt. Schulp beval dan ook een speciaal soort dakpannen met mussengat aan, opdat onze gevederde vriendjes onbekommerd kruip-door-sluip-door kunnen spelen en nieuwe musjes maken. Het was een aandoenlijk advies, maar er klopte geen hout van.
+ Het is waar dat er deze zomer meer merels en kauwtjes te zien waren dan huismussen. Dit gemis werd extra gevoeld omdat bij gebrek aan mussen de herinnering ontbrak aan Jan Melis, die als een soort Sint Franciscus op zijn bankje tussen de 'beessies' zat. Dankzij zijn bijzondere band met dieren kon hij voorbijgangers jaloers maken omdat de mussen wèl op zijn hand gingen zitten voor wat broodkruimels, terwijl de anderen ze maar niet op hun hand konden krijgen.
+ Maar hoe komt het nu dat je steeds minder mussen ziet? Volgens jagers is het jachtverbod de oorzaak. Dat er zoveel minder mussen zijn en, bijvoorbeeld, meer kraaien, komt omdat daar niet meer op geschoten mag worden. Schadelijke dieren als kraaien (ook kauwtjes?) kun je zien als voedselconcurrenten van de mussen. Ze eten het eten van de mussen op, en/of eten de mussen zelf op - dat is niet helemaal duidelijk.
+ Eric Hoetmer heeft er niets van gemerkt dat er minder mussen zouden zijn. Kunst, ze zijn gek op frietjes. Willem Kaarsgaren weet dé oplossing om de huismussen in Muiden te houden. Je moet ze gewoon gevulde koeken voeren op het terras van Ome Ko.
+ Omdat je tegenwoordig twee keer naar het gemeentehuis moet voor een nieuw paspoort, is het loket van bureau Burgerzaken voortaan niet alleen 's morgens open, maar ook op woensdagsmiddagen van 13.30 tot 16.00 uur. In de gemeenteraad drong Henk Beenen er op aan niet op de woensdagsmiddagen maar op de woensdagavonden open te zijn. Makkelijker voor mensen die overdag moeten werken. Maar de burgemeester vond dit niet nodig: er wordt al service genoeg verleend. Als je overdag niet kunt, moet je maar een ATV-dag opnemen.
+ Totnogtoe zijn er dit jaar 81 werklozen geteld in de gemeente. Dat is nog niet de helft van het aantal werklozen in 1996. Er staan iets meer vrouwen dan mannen als werkloos ingeschreven. Het aantal uitkeringsgerechtigden is in vijf jaar van 59 naar 52 gezakt.
+ De raad is totnogtoe redelijk tevreden over de commissies nieuwe stijl met de toegevoegde niet-raadsleden. Een viertal raadsleden, in principe de fractievoorzitters, treden in deze commissies op als voorzitter. Wiebe de Haan niet. Die was het niet met de aanpak eens en paste voor de eer. Maar hij vindt wel dat voorzitten een vak is en dat een voorzitterscursus geen kwaad kan. Toch hopelijk ook voor voorzitters die al jaren voorzitter zijn?
+ Niet alleen het gemeentebestuur, ook de bevolking heeft er aan moeten wennen dat de pers niet per se de papagaai van de locale overheid hoeft te zijn. Met des te meer genoegen constateert Ouwe Muier dat muideninfo zich steeds meer in de hoofden en harten van zijn stadgenoten nestelt.
+ Vooral op sociale ontmoetingsplaatsen als kroegen, de broeinesten van de democratie, heeft de kritische site van Muiden zich een plaats veroverd. Ome Ko had al zijn Groot Keutelboek (het zijn er inmiddels twee). Daar is nu een monitor screensafer bijgekomen met als vaste tekst; 'voor de allerlaatste nieuwtjes muideninfo.nl'. Ook taveerne De Mol, Muiden's politieke café, doet mee. Sinds kort hangt er een prikbord, met genoeg ruimte voor de mooiste keutels. Helaas levert het uitdraaien soms wat problemen op. Ook hebben sommige keutels de neiging weg te springen als ze opgeprikt worden.
+ Degenen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van het Anker zouden voor straf eigenhandig de Jozefschool moeten uitbouwen.
+ Hoe het komt dat uitgerekend de mensen die het kortst in Muiden wonen de kruitfabriek weg willen hebben? Ze denken dat dit nodig is om hier het langst te wonen.
+ Als volgend jaar nu eens alle motorrijders die in lange rijen op zomertijdzondagen door Muiden slierten op de bon werden gezet zodra ze over de voor hen verboden sluisbrug denderen, dan heeft de wethouder van verkeer een mooi potje voor het aquaduct. Moet te verwezenlijken zijn met die twee politiebureaus in Muiden.
+ Muiderbergers geven gemiddeld iets minder bij huis-aan-huis collectes dan Muiders. Maar daar staat tegenover dat Muiderbergers iets hogere hypotheken hebben.
+ Als Groot Muiden ondanks De Telegraaf niet doorgaat krijgen we ook geen NS station Weesp/Muiden. Zoals Naarden/Bussum.
+ Bij de NS in Weesp hadden ze kennelijk De Telegraaf al gelezen. Er staat zomaar ineens een kaartjesautomaat aan de Muider kant van het station.
+ Iemand wilde een brief naar B&W op de bus doen met een klacht over overhangend groen in de buurt. Het lukte hem niet de brievenbus te bereiken. Hij kwam er niet door.
+ Bus 153 blijft rijden tot er een belbusje komt. Ook als er geen belbusje komt blijft bus 153 rijden.
+ Volgens de geruchtenmachine wordt het mortuarium ondergebracht in de kazerne en het permanente politiebureau inclusief twee cellen in het vroegere postkantoor. Op het gemeentehuis weten ze van niets. Ja, ja.
+ Komt er een geacht raadslid op Ouwe Muier af. Zegt-ie: 'Wat is er met je gebeurd, ouwe jongen? Ik vond je keutels ineens heel anders. Veel milder'. Het geachte raadslid print ze zeker sinds kort uit in een grote letter.
+ Ouwe Muier haalde uit zijn computer een voorbeeldzin waarin alle letters van het alfabet verwerkt zijn. Deze zin: 'Pa's wijze lynx bezag vroom het fikse aquaduct'. Altijd al gedacht dat het een Abc'tje was.
+ Het belangrijkste nieuws van de begroting van Muiden is natuurlijk dat we nog steeds niet failliet zijn. Maar verder is het hetzelfde liedje. Piepen dat we te kort komen. Je zal zien dat we weer een miljoen overhouden.
+ Arme kleine gemeente zoekt groot duur aquaduct.
+ Muiden. Voor de een 'n schat van een stad, voor de ander een gat van een stad.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: