- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels van diverse pluimage.

+ Misschien was iedereen zaterdagmiddag Muiden uit met het mooie weer, want er was niet veel belangstelling voor het gloednieuwe duikhulpvoertuig van de brandweer. U hebt iets gemist! Dit Zwitserse zakmes op wielen, dat Muiden zo'n vier ton heeft gekost, is beslist een bezienswaardigheid. 'De belangstelling komt wel als ze ons nodig hebben', zei een lid van het corps. Hij haastte zich er aan toe te voegen, dat de dankbaarheid na verleende diensten altijd groot is.
+ Opstappers opgelet. In het laatste weekeinde van oktober, dat dit jaar valt op de 27ste en de 28ste, worden de traditionele Hardzeildagen – die om onbegrijpelijke redenen ook wel de Hardkeildagen genoemd worden - weer gehouden. Wie nog een plaatsje aan boord van een van de deelnemende platbodems wil hebben, moet razendsnel zijn. Het wordt weer druk.
+ Ook heemschutters opgelet. Woensdagavond 24 oktober om 20.45 uur worden, na de ledenvergadering van de Historische Kring Stad Muiden in de kazerne, onder de titel 'Huis en Haard in Muiden' video's vertoond van de interieurs van vier gerestaureerde historische panden binnen de vesting. Deze video's waren eerder in het Muizenfort te zien tijdens de Landelijke Monumentendag. Iedereen is welkom voor een kijkje in de woningen van de families Luitse, Cevat, Rienks en Rosenberg.
+ Twee reporters van Radio Noord Holland probeerden woensdag 17 oktober voor hun programma 'Lezen op locatie' langskomende Muiers zover te krijgen dat ze, staand voor de bieb, een gedicht voor zouden lezen. Niemand die er trek in had. Nico Wolf, die met een kruiwagen vol hout ergens naar op weg was, eigenlijk ook niet. Hij deed het toch maar na enig aandringen, omdat hij nu eenmaal een aardige man is.
+ 'Wie bent u?' vroeg een van de radioreporters. 'Wist ik dat maar' verzuchtte Nico. Ouwe Muier weet het wel. Nico Wolf is het Muider gezicht van het Muiderslot. Hij werkt er al 31 jaar.
+ Nico Wolf had een verrassing in petto. Uit eigen ervaring kon hij vertellen dat het gedicht dat hij voorlas, een gedicht van Wim Zaal, waarin een spook ronddoolt in het slot, op waarheid berust. Nico moest een keer als veiligheidsmaatregel in het kasteel overnachten en hoorde toen 'geluiden die je 's avonds niet hoort te horen', zoals harde voetstappen en dichtknallende deuren. Of hij niet bang was? 'Ik niet, maar die lawaaischopper wel', was zijn antwoord: 'Als iemand herrie maakt, dan is hij bang voor mij, en blaffende honden bijten niet'.
+ De interviews vonden plaats in een stralende herfstzon op het gazon voor de Kazerne. Dat moest ook wel want de bieb zelf was potdicht, hoewel Radio Noord Holland toch ver van tevoren z'n komst had aangekondigd. Het mocht de pret niet drukken voor twee Muiers die uitvoerig aan de tand werden gevoeld.
+ De geboren middelbare Muier Guus Kroon en de ongeboren Ouwe Muier van de keutels mochten voorlezen uit eigen werk, dat bedoeld is tot nut van het algemeen, en het op de kaart zetten van Muiden in het bijzonder. Het resultaat was zaterdagmiddag 20 oktober op de radio te beluisteren in een uitzending, waarin de vredesdemonstratie in Amsterdam en de vestingbibliotheek in Muiden om de voorrang vochten.
+ Dieuwke en Leo Cuenen mailen dat ze bij de Vogelopvang in Naarden op ziekenbezoek zijn geweest bij het zwanenjong, dat een stuk vislijn had opgeschrokt. Hij maakt het goed. Hoewel er de nodige röntgenfoto's gemaakt zijn, werd het haakje niet meer terug gevonden. Het jong werd bij de opvang geadopteerd door een paar andere zwanen en zal dichtbij het Naardermeer bij zijn adoptieouders worden uitgezet en dus niet meer naar Muiden terugkeren.
+ De Muier dierenvrienden schrijven dat volgens de verzorger de biologische ouders van het jong hem niet meer zullen accepteren – en dat hem dus helaas hetzelfde lot beschoren zal zijn als die ene zwaan die in de sluis aangevallen werd. Ook staat in hun mail dat het nog drie tot vier jaar zal duren voordat het jong volwassen is en op zoek gaat naar een partner. Wie weet komt hij dan zijn geboortegrond nog eens opzoeken, hopen Dieuwke en Leo Cuenen.
+ Om tegemoet te komen aan 'de onzekerheid en onlustgevoelens' onder de bevolking wordt op dinsdag 13 november om 8 uur in de kazerne een informatieavond voor het publiek gehouden over de veiligheid van de kruitfabriek. Vertegenwoordigd zijn het Ministerie van VROM, de regionale brandweer, de plaatselijke brandweer, de politie en de directie van MCI, dus allemaal direct bij de veiligheid van de fabriek betrokken partijen. Verwacht wordt dat de avond onder leiding komt te staan van een voorzitter, die aanvoelt wat er in Muiden leeft en niemand met onlustgevoelens naar huis wil laten gaan. We zijn nu wel genoeg op daverende manier in het nieuws geweest.
+ Frank Wagenmans moet maar eens naar de dokter voor zijn oren. Hij had de portier van de kruitfabriek verkeerd verstaan. Die zei niet 'kannie' toen Frank kwam melden dat er op het terrein iets in lichterlaaie stond, maar 'bedankt'. En 'kannie' en 'bedankt', dat klinkt toch bijna hetzelfde. Ook was de portier niet geschrokken toen hij Frank zag. Hoogstens verrast, want wat moet een slager aan de poort van een kruitfabriek. En dat bedankje was puur uit beleefdheid, want ze wisten op dat moment al op de kruitfabriek dat er een zogenoemd brandje was. Zo is het gegaan en niet anders. Ouwe Muier heeft het zelf gehoord.
+ Tandarts Duco Luitse gaf onlangs zijn - van tandarts Jan Janssen overgenomen - praktijk in Muiden weer op. Hij rijdt als altijd elke dag naar zijn patiënten in Amsterdam. Duco Luitse zou hier wel willen zitten, maar beschikt niet meer over een praktijkruimte, sinds Emmy Janssen, die onder meer fysiotherapie doet, de ruimte in gebruik heeft genomen. Een poging van Luitse om onderdak te komen in het door de gemeente aangekochte kruisgebouw ging niet door. Nu onverwacht ook het postkantoor door de gemeente is aangekocht, stijgen zijn kansen om zich hier alsnog te vestigen, zodat Muiden weer twee tandartsen heeft . De burgemeester zei hierover: 'De tandarts had niet weg hoeven te lopen. De tandarts moet proberen bij te trekken'. Tandarts? Trekken?
+ Het postkantoor is van buiten volkomen vervuild. Zal wel in de prijs gescheeld hebben.
+ Ans Mol won de hoofdprijs in de zomerwedstrijd van Hair & Beauty van Willy van der Water. Haar prestatie was dat ze een vakantiekaartje naar Muiden opstuurde. Dat hadden er heel wat meer gedaan, alleen had Ans het geluk, dat haar groet uit Cyprus als de winnende kaart werd getrokken. Ze mag zich een jaar gratis laten knippen. Ans had wel een beetje de pee in dat ze bij haar foto in de krant niet Ans Mol, maar alleen maar 'Mol' werd genoemd. Zo kaal! Dan had ze nog liever haar meisjesnaam Ans Haselager gezien.
+ De Purperboys van de Purperreiger in Muiderberg hebben het jaarlijkse dartstoernooi van de VOMM in de kazerne gewonnen. Ze konden het best tegen de rook.
+ Jan de Bruijne van de Herengracht zag een vlucht grote slanke vogels hoog overvliegen. Prachtig zoals ze afgetekend tegen het avondlijke zwerk langs gleden. Jan meende er ooievaars in te herkennen. Die vliegen in groten getale vanaf Rusland en Polen via ons land naar het verre zuiden. Ook het aantal was volgens het boekje: zo'n tien stuks.
+ Alleen is medio oktober rijkelijk laat voor de gewone witte ooievaar. Jan de Bruijne trok dan ook voorzichtig de conclusie dat hij misschien wel een vlucht zeldzame zwarte ooievaars gezien heeft, want die vertrekken later. Hoe donker het op het moment van waarneming was blijft helaas in het duister. Maar één ding is zeker: Jan zag ze vliegen.
+ We missen de mussen in Muiden. Maar er zijn wel weer vleermuizen gezien. In Mariahoeve.
+ De schakelketting die iedere burgemeester om zijn nek draagt heeft iets van doen met de waardigheid van het ambt. Daar moet een ambtsdrager zich natuurlijk wel van bewust zijn. Tot grote schrik van de toenmalige gemeentesecretaris Jansen begaf een van onze vorige burgemeesters, Barend Ferman, zich in gedachten met de ambtketen om naar de WC. Jansen rende achter hem aan en versperde hem de weg. Eerst die ketting af! Ferman overhandigde hem aan Jansen. Naar verluidt werd de ketting prompt opgeëist door de loco burgemeester. Maar dat ging mooi niet door.
+ Als Eric Hoetmer herkozen wordt, en ook nog als langst zittend raadslid de nestor van de raad zou worden, kan hij dankzij het nieuwe zogeheten duale stelsel, de burgemeester vervangen. Loco burgemeester Hoetmer. Eric aan de ketting. Wie had ooit gedacht dat het nog eens zover met hem zou kunnen komen.
+ Dialoog tussen burgemeester Harry Smith en VVD fractievoorzitter Frits van Rossum over de in de begroting aangekondigde belastingverhogingen. Van Rossum: 'Wij zijn tegen'. Smith: 'Waartegen? Tegen welke verhoging, er zijn er verschillende". Van Rossum: 'Maakt niet uit: tegen alles!' Voor de goede verstaander: de VVD is tegen belastingverhoging, kan niet schelen welke. Voor de nog betere verstaander: de verkiezingen zijn in zicht.
+ Als oktober voorbij is hoeven we niet meer door droge leeuwenvlaaien te banjeren om bij de toonbank van bakker Stricker te komen. Er zijn heel wat grappen over zijn beestachtige vlaaien gemaakt, maar wie het laatst lacht, lacht het best en dat is bakker Stricker. Menig Muier heeft minstens twee vlaaien geprobeerd.
+ Is Evelien met haar speciale Cats make up nu een leeuwin of een kattin? Getuige een gesprekje tussen twee kennelijke wandelaarsters die de zaak uitkwamen, het laatste. Eén van de twee zei 'Het is een kattenkop'.
+ Vandalen hebben het vooral gemunt op straatmeubilair. De welkomstborden aan de invalswegen worden als dank voor het aangenaam verpozen regelmatig vernield. Ook bij de Schapenkaai was het laatst weer raak. Het (na een aanrijding pas gerestaureerde) welkomstbord was weg, samen met een prullenbak en fietsenstandaard. Alles lag in de sloot, maar alles is nu weer op z'n plaats.
+ Passerende Muiers dachten dat de gemeente zelf het 'Tot ziens' bord had weggehaald. Er valt immers op deze plaats weinig uit te wuiven want op de Noordpolderweg mogen geen auto's rijden. Het getuigt van grote vriendelijkheid jegens de aanwonenden dat zij elke dag weer verwelkomd worden, alsook uitgenodigd voor een volgend bezoek.
+ Het CDA wil meer blauw op straat. Alsof er geen blauw op straat genoeg is met al die Horeca in Muiden.
+ D66 maakte B&W een compliment voort de manier waarop het college de strijd is aangegaan tegen het vliegtuiglawaai, terwijl de PvdA zich juist over vliegtuiglawaai beklaagt. Het lijkt het klapperen van de grote brug in de A1 wel. De een hoort het, de ander niet. Het CDA hoort het 't hardst.
+ Wethouder Dick Schulp heeft méér aan de krant dan aan de raad verteld over het toekomstige parkeerbeleid, maar de raad had dan ook niet zo veel vragen. Wel was er ongenoegen over dat nieuwe maatregelen pas in januari 2003 worden uitgevoerd. Boven het krantenartikel staat dat Muiden 'meer wil gaan verdienen' aan het parkeren, maar er had beter kunnen staan: 'minder verliezen'. Want met een ton verlies per jaar zijn we de enige gemeente in Nederland die inlevert op parkeren.
+ Nieuws is dat Schulp meer betaald parkeerplaatsen wil creëren, zo goed als het nieuws is dat er straks waarschijnlijk moet worden betaald voor parkeren op de grote terreinen buiten de stad (maar dan ook bewaking asjeblieft!). Ook nieuws: de gemeente gaat waarschijnlijk geld vragen voor de tijdelijke vergunningen van in Muiden klussende bedrijven, zoals aannemers. Van dit soort vergunningen worden er jaarlijks zo'n 400 uitgegeven - en wel geheel gratis tot de stomme verbazing van de aanvragers. De PvdA wil overigens nog een stap verder: betalen wanneer je als vergunninghouder zeker wilt zijn van een plaats voor de deur.
+ Wethouder Schulp vertelde de raad dat maar een vijfde van de opbrengst van de parkeerboetes naar de gemeentekas gaat. De rest verdwijnt in 's Rijks schatkist. Een idiote situatie want wij moeten als Muiden wèl de parkeerwachters betalen. Er wordt hard aan gewerkt om een eind te maken aan dit onrecht. Als de opbrengst van de boetes naar Muiden gaat en het parkeertarief meer wordt dan één euro per uur zou dat een goede stap in de richting zijn om Muiden uit de rode parkeercijfers te krijgen.
+ Hans van der Steen drong er in de gemeenteraad op aan dat bij het aanvragen van bouwvergunningen de buren door de gemeente worden ingeseind. B&W zag daar wel wat in, temeer omdat de Nieuwe Weesper, waarin de officiële advertenties van de gemeente staan, ondanks de afspraken, lang niet overal in de bus valt. Per 1 januari kunnen de buren bij een bouwaanvraag dan ook een brief van de gemeente verwachten. Er moet nog wel bekeken worden wélke buren. Want behalve linker - en rechterburen heb je ook voor - en achterburen.
+ Ouwe Muier heeft zijn twijfels. Zo'n officiële brief kan wel eens een onbedoelde uitwerking hebben. Bijvoorbeeld dat mensen denken dat er van hen verwacht wordt dat ze bezwaar aantekenen. De toon van overheidsbrieven wil immers nogal eens dwingend zijn.
+ Om nog maar te zwijgen over de reactie van buren die met elkaar in onmin leven. Als de ene partij met zijn neus op de kans gedrukt wordt om de andere partij een loer te draaien, zal men het niet laten. In een aantal gevallen, zeker wanneer er redelijkerwijs geen bezwaar kan zijn tegen een verbouwing, is het helemaal geen ramp als een aanvraag aan de aandacht van de boze buurman ontsnapt. De ambtenaren kunnen het er nog druk mee krijgen. Als vredestichters.
+ Rita Kop overweegt om naast haar Huizer Tatenkazen ook pittige Muier Keutelkazen te verkopen. Speciaal voor de fijnproevers.
+ Schoolzwemmen is en blijft noodzakelijk liet wethouder Joop Lahnstein de VVD weten. Aanleiding was de subsidie voor busvervoer naar het zwembad. Die was eerst geschrapt, maar staat nu, onder Lahnstein, weer op de begroting. De wethouder: 'Het streven is dat ieder kind dat de basisschool verlaat, de zwemkunst machtig is, en de meesten beginnen met lessen in groep drie, als ze zes, zeven jaar zijn.
+ Vijfduizend gulden steun uit de winst van de Rabobank voor de 'Vriendjes van het Muiderslot' is eigenlijk niet veel als je nagaat dat één avond het slot huren tienduizend gulden kost.
+ Altijd gedacht dat de notulen van de besloten raadsvergadering waarin onze volksvertegenwoordigers akkoord gingen met krediet voor het aquaductonderzoek openbaar zouden zijn. Maar dat is niet zo. De notulen van deze vergadering van begin november vorig jaar zijn er nog niet. En als ze er ooit mochten komen, dan moeten ze in een besloten vergadering worden vastgesteld. Dus andermaal: iedereen de deur uit.
+ Surf naar mappy.com voor plattegrondjes. De hele wereld staat erop. Ook Muiden. Maar geen Singelgracht en geen Balkengat. Dat is niet erg, want die weten de Muiers zelf ook niet te vinden. Maar dat de Muider trekvaart ontbreekt is bedenkelijker. Hoe moet je nu vanuit bijvoorbeeld Iran het schip van Willem Trekkast vinden? Of de kruitfabriek?
+ Je boft als je een Italiaan bent en in Muiden woont. Er staat ineens een Italiaanse zender op de kabel.
+ Als je het Vechtjournaal niet in de bus krijgt, kun je er een op het gemeentehuis halen. En als dat dicht is kun je er altijd wel een uit een stapel in de slootkant vissen.
+ We zijn wel lekker bezig in Muiden. Eerst ambtenarencontainers omdat die zich niet meer konden uitrekken in het oude gemeentehuis, toen politiecontainers voor voldoende manschappen om de hangjongeren te bekeuren en straks kindercontainers om twee klassen van de Jozefschool in te dumpen.
+ Waarom hebben wij onze wijkagent bij zijn komst eigenlijk een fiets gegeven? Je ziet hem er nooit op.
+ Een Muier kwam met een dubieuze keutel over Freek de Jonge aanzetten. Ik heb het bewijs tien jaar geleden op de achterkant van een bierviltje geschreven, en dat viltje heb ik bewaard, betoogde hij toen Ouwe Muier zich sceptisch toonde.
+ Muiden staat kompleet voor Schulp met zijn aquaduct.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: