- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kleine Gemeente, Grote Boodschap

Wel drie moties, maar geen emoties bij de afsluiting van de begrotingsbehandeling van Muiden. Terwijl dat toch te verwachten was na die krantenberichten over die 5000 woningen in de Bloemendalerpolder. En waar was het aquaduct gebleven? Het is om verdrietig en boos van te worden zoals je als kleine gemeente overgeleverd bent aan grotere machten. Maar de raadsleden toonden geen emoties, tenzij je berusting als een emotie zou willen zien.
+ Misschien zijn we als Muiden het afgelopen jaar zo heen en weer geslingerd, dat we alle richtingsgevoel verloren hebben. De Bloemendalerpolder lijkt wel een knipperlicht: aangewezen als zoeklocatie, dan ineens geen zoeklocatie, en nu toch weer wel, maar niet 'de eerste voorkeur'. Het kan het ergste betekenen: een nieuwe Bijlmer pal naast Muiden.
+ En nu maar hopen dat het alsnog de goede kant uitgaat. Dat er nog iets terechtkomt van die allerlaatste, door de gemeenteraad van Muiden zelf teruggedraaide plannen, waar iedereen zich in kon vinden. Dus zo snel mogelijk een aquaduct, bescheiden bouw, en veel groen.
+ Een eendrachtige poging de boel op een rijtje te krijgen, leidde tot de conclusie dat politiek Muiden hetzelfde wil, maar dat alleen de aanpak van de partijen verschilt. De saamhorigheid was zo groot, dat twee van de drie ingediende moties over de toekomst van de Bloemendalerpolder weer werden ingetrokken, terwijl de derde, niet toevallig de minst pretentieuze, met algemene stemmen werd aangenomen.
+ In de motie van de VVD werden alle eerder geuite wensen opgesomd, tot en met het bouwtempo toe (niet meer dan 50 woningen per jaar), plus allereerst bouwen voor de eigen bevolking en ook: geen bedrijven. Het Rijk betaalt het aquaduct en Muiden financiert vóór op rekening van de bouwers, zo stond in de VVD motie.
+ D66 wilde extra aandacht voor zeg maar het ecoduct: de Bloemendalerpolder als ecologisch overgangsgebied tussen het Naardermeer en het IJmeer. Dit in een ultieme poging flora en fauna te redden.
+ Uit puur praktische overwegingen gingen alle raadsdelen al snel mee met de motie van de PvdA, die een nadere invulling van de polder open liet, zodat er speelruimte is voor onderhandelingen met de grote jongens als Amsterdam, provincie en Rijk. Wat niet onverstandig was, want reuzen laten zich niets voorschrijven door een dwerg, laat staan dat ze zich de les laten lezen. We mogen al blij zijn als we bij de hoge heren aan tafel mogen komen.
+ Wat is wijsheid? Je moet toch iets. In een poging om de wereld te laten weten dat het Muiden bittere ernst is, werd de unaniem ondersteunde motie verpakt als Grote Boodschap. Dat wil zeggen: alle raadsleden namen persoonlijk de moeite om een voor een vóór te stemmen, terwijl dit eigenlijk niet nodig was. En nu maar hopen dat het indruk maakt. Ouwe Muier vreest het ergste.
+ Is er één Muider raadslid dat de illusie heeft dat de verantwoordelijk Gedeputeerde Henry Meijdam uit de slaap gehouden wordt door een knagend geweten, vanwege de door hem geschonden belofte van zijn VDD voorganger Tielrooij dat de Bloemendalerpolder groen zou blijven? Denkt er nu heus iemand dat Meijdam tot het inzicht komt dat hij, om minister te worden, beter vriendjes kan zijn met het kleine Muiden dan het grote Amsterdam? Er zal verzet uit de bevolking moeten komen, zoals bij de Bovenkerkerpolder, die eveneens het etiket zoeklocatie kreeg (als ik het goed begrepen heb gaat het zelfs tussen deze polder en die van ons).
+ Opstandige burgers houden de boel op, en hogerhand kiest liever voor een makkelijke dan voor een moeilijke oplossing. Wat dat betreft heeft Muiden (dit keer wordt de bevolking bedoeld) de afloop nog een beetje in eigen hand.
+ Laten we hopen dat, als er in Haarlem en Den Haag geen respect voor ons stadje en zijn inwoners is, er misschien respect zal zijn voor de natuur, want die is voor iedereen.
+ Bij het komende afscheid van de zittende raad zal Wiebe de Haan zeker uitvoerig geprezen worden. Dat verdient hij ook. Nu weer voor de manier waarop hij alle neuzen één richting uitkreeg bij het Bloemendalerpolderdebat, en ook voor zijn daarop volgende betoog voor een gemeentelijk communicatiebeleid met inschakeling van externe adviseurs.
+ Wiebe uitte malse kritiek op de burgemeester, die voorlichting in zijn pakket heeft: 'U onderschat het vakgebied en u overschat zichzelf!' Dan denk je: die man heeft het door. Tot hij zijn betoog afsluit op een manier die je maar beter kunt vergeten. Om een wanklank op het afscheidsfeestje zelf te voorkomen, werk ik het bij deze meteen maar even af.
+ Wat kan Wiebe de Haan, nota bene de nestor van de raad, kinderachtig zijn! Je zag het aankomen vanaf de publieke tribune. Het geachte raadslid de Haan ontwaarde een foutje in het gemeentelijk informatieblad en begon daar triomfantelijk over te fluisteren tegen zijn buurman Hette Zijlstra, die er zo te zien niet kapot van was.
+ Maar Wiebe vond zelf dat hij de ontdekking van zijn leven had gedaan: in het laatste informatieblad van de gemeente Muien was de verhuizing van het politiebureau naar de Weesperweg nog niet verwerkt. Hier lag het ultieme bewijs dat dit blad communicatief tekort schiet, zoals hij had betoogd.
+ Waarom nam Wiebe de Haan niet in één moeite ook muideninfo.nl op de korrel? Op deze site stond nèt zo goed nog het oude adres. Slordig dat hij dat niet gezien had, terwijl hij toch zoveel oog heeft voor pietluttigheden. Maar hij moest muideninfo niet hebben. Hij moest en zou de burgemeester publiekelijk op de knieën krijgen. Zelfs al ontkrachtte hij daarmee vierkant zijn eerdere argumenten. Was dit de Haan of was dit de PvdA?
+ Toen de nestor, het blad wapperend in zijn hand, gretig het woord nam, had Ouwe Muier nog heel even de flauwe hoop dat hij zou gaan vragen waarom het oude politiebureau aan het Anker zo nodig aan moet blijven als een soort reservebureau, terwijl de vrijgekomen ruimte zo goed voor een ander doel zou kunnen worden gebruikt. Maar nee hoor, het ging over iets belangrijkers. Voor een krentenweger dan.
+ Volgens de krant is Wiebe de Haan mogelijk kandidaat voor een wethouderspost, evenals Hette Zijlstra, die 'zich het duidelijkst uitspreekt voor een baan als wethouder in Muiden'. Wethouder Cees Leupen stelt zich iets bescheidener op. Hij 'schuwt provinciale en zelfs landelijke ambities niet'. Maar Wiebe de Haan is zo mogelijk nòg bescheidener. Hij had al eerder het stokje door willen geven, als een ander geschikt voor een zetel in de raad was geweest.
+ Het CDA drong er bij B&W op aan dat de in aantocht zijnde gemeentelijke website elke vrijdagmiddag wordt aangepast op de actualiteit. De burgemeester kon het CDA geruststellen. Het is de bedoeling dat dit zogeheten 'updaten' elke dag plaatsvindt. Ook vroeg het CDA of het gemeentelijk infoblad gehandhaafd blijft als de gemeentelijke site er eenmaal is. Smith: 'We kunnen onze ingezetenen moeilijk vragen bij de buren naar de website te kijken.'
+ Burgemeester Harry Smith was in de laatste vergadering zoals hij altijd zou moeten zijn. Hij was ter zake, gaf geen enkele blijk van eigen voorkeuren en liet de politiek aan de raad over. Ook nam hij het op voor zijn mensen. Zo weersprak hij een krantenbericht dat Muiden zozeer aan de late kant is met de overgang van de gulden naar de Euro, dat een razendsnel eindsprintje nodig zou zijn, willen we hiermee voor 2002 klaar zijn. Overtuigend was ook zijn verdediging tegenover het CDA en de PvdA, die avondopenstelling van het gemeentehuis op woensdagen wilden – teneinde iedereen de gelegenheid te geven zijn paspoortaanvraag af te werken. Smith betoogde dat dit niet nodig is, omdat de Muidense ambtenaren altijd wel bereid zijn ergens een mouw aan te passen. Een lastpak als Ouwe Muier wil dat bij deze graag bevestigen.
+ Opgevangen in een Amsterdamse tram: 'Ik vind de Bloemendalerpolder best een mooie polder, maar ik zou er niet willen wonen'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: