- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Spontane en ingehouden herfstkeutels.

+ De eerste wintergasten zijn gearriveerd. In de Singelgracht werd een dodaars gesignaleerd.
+ Het lintje dat scheidend brandweercommandant Henk Nauta ontving, werd niet door de burgemeester zelf opgespeld. Harry Smith liet dit over aan Henk's vrouw Geeske, omdat de echtgenotes van brandweerlieden zo vaak worden vergeten. Zijn gebaar leverde een welgemeend applaus op.
+ De Grote Kerk zat tjokvol tijdens het Rode Kruis benefietconcert van Crescendo en De Adelaar uit Weesp. De kerk, daar zit muziek in.
+ Waarom de Singelstraat vrijdag vlagde? Omdat Sjoerd en Anja Dikkerboom nu niet alleen een dochter maar ook een zoon hebben. Hij heet Jurre.
+ De tiende sloepenrace Muiden-Pampus-Muiden, waar maar liefst 1200 roeiers en roeisters aan deelnamen, is op een enkel incident na gladjes verlopen. Dit ondanks het feit dat de tent op het terrein van de Koninklijke om tien uur dicht ging en de kroegen honderden nog lang niet uitgevierde feestgangers op moesten zien te vangen.
+ Tijdens de Hardzeildagen van het weekend ervoor is er meer aan de hand geweest dan Ouwe Muier in eerste instantie heeft bereikt. Overeind blijft dat de deelnemers zelf zich als altijd goed gedroegen. Een uitzondering was de bemanning, die na een aanvarinkje met een andere boot, de schipper bedreigde – eerst op het water en daarna nog eens aan wal.
+ De narigheid kwam vooral van autokrakers en herrieschoppers die op de drukte afkwamen. Zo voerde een boot uit Nijkerk een groep mannen aan (nota bene voor een deel van middelbare leeftijd), die hier eens lekker rotzooi wilden trappen. Zondagmorgen vroeg dropen ze af. Er waren klappen gevallen, ze hadden zelfs de politie belaagd en vier man werden aangehouden. Jammer, maar dit soort incidenten is nu eenmaal de schaduwkant van grote volksfeesten.
+ Ook op het water gebeurde het een en ander. Naast een gebroken giek was er een afgebroken zwaard. De bemanning van de politieboot zette het zwaard er weer aan, zodat het schip meteen weer in de race was. En dan was er de man, die overboord viel. Hij klampte zich vast aan een boei, maar aangezien hij een jack droeg dat net zo rood was als de boei, werd hij in eerste instantie niet door de politieboot opgemerkt - hoewel de boot op luttele meters afstand langs hem voer. Gelukkig had men de drenkeling gauw genoeg alsnog in de gaten, anders was hij zeker onderkoeld geraakt.
+ Adrie Thoenes, beter bekend als Kiepie, ontbrak dit jaar omdat hij ineens in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Op blauwe maandag werd er bij Ome Ko een spontane actie gehouden om Kiepie beterschap en een snelle terugkeer toe te wensen. Wie ermee begon was niet duidelijk (het zullen wel dames geweest zijn), maar ineens zat iedereen zijn beste wensen op de achterkant van een bierviltje te schrijven. Ze zeilden uit alle hoeken van Ome Ko naar een centraal verzamelpunt. Een afvaardiging van de kroeg ging met een grote stapel viltjes bij Kiep op ziekenbezoek.
+ De Hardzeildagen hebben flink wat opgebracht voor het goede doel. De weeskinderen van Zhlobin en Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer kunnen elk op een dikke tweeduizend gulden rekenen.
+ Er steekt een hoeklijn uit het loopvlak van de dit jaar gerestaureerde Naarderpoortbrug. Wie tegen de scherpe punt aanrijdt, is de klos. Je ziet regelmatig automobilisten en fietsers met een lekke band bij de brug staan. Stak er maar zo'n punt uit de val van de Amsterdamsepoortbrug. Ben je in een paar stappen bij Piet Logchies. Hoef je niet met je fiets aan de hand door heel Muiden heen te hobbelen.
+ Het WeesperNieuws meldt dat volgens gedeputeerde Henry Meijdam het getal van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder 'nog niet hard' is: 'Mochten Weesp en Muiden met een kwalitatief goed plan komen waarbij men uitkomt op 4500 woningen dan zou dat ook kunnen'. Met die man valt tenminste te praten.
+ Sinds kort is er weer een ijzeren hek vlakbij de plaats waar vroeger het hoge ijzeren hek langs de vestingwal stond. Het nieuwe hek is de omheining van de tuin van de familie Wolf. Zoals menigeen zich zal herinneren, liep het oorspronkelijke hek helemaal door tot de Naarderstraat. Jaren geleden was de gemeente op een dag druk in de weer het hek te verwijderen. Er was al een flinke hap uit genomen toen een spontane protestactie een eind aan deze aantasting van historisch Muiden maakte. Maar het deel dat er uit was gehaald, is spoorloos. Tot op de dag van vandaag. Niemand weet waar het gebleven is.
+ De Zuidpolderweg ter hoogte van de Mariahoeveweg is er niet mooier op geworden met dat overslagpunt voor zand en klei. Ook niet zo mooi is, dat DWR deze opslag hier heeft ondergebracht zonder vergunning van de gemeente.
+ Het is nog steeds niet duidelijk wat er met het Witte kruisgebouw gaat gebeuren. Bij de aankoop dacht de gemeente aan een medisch centrum, met therapeuten en bijvoorbeeld een tandarts. Maar toen onverwachts ook het postkantoor door de gemeente kon worden aangekocht, leek dat een betere plaats voor dit soort activiteiten. Er mag dan straks volop ruimte zijn voor het terughalen van gemeenschapsvoorzieningen zoals het consultatiebureau, de trombosedienst en het mortuarium: het is de vraag of hier ook financiële ruimte voor is. We willen natuurlijk dolgraag, zegt de wethouder van sociale zaken Joop Lahnstein.
+ Wat het Witte Kruisgebouw betreft: B&W heeft overwogen hier naschoolse opvang in onder te brengen. Dit in afwachting van de naschoolse opvang in Muiderberg, waarvoor een onderkomen gepland is, dat over twee jaar klaar moet zijn. Alleen is het college geschrokken van de investering die volgens hen voor die overbruggende twee jaar nodig is. Het gaat om een bedrag van misschien wel twee ton. Dat is per leerling pakweg fl. 10.000, -. Zegt B&W: 'we gaan geen lucht financieren'.
+ Raadslid Hette Zijlstra vindt dit een kortzichtig standpunt. Het is maar wat je als het belangrijkste beschouwt: de opvang of de financiering. Bovendien zijn volgens Hette ook berekeningen over een langere termijn dan twee jaar heel goed denkbaar. Voor hem is de huidige, schreeuwende behoefte aan naschoolse opvang doorslaggevend. Tweeverdieners met te veel jus voor hun aardappelen vinden altijd wel een oplossing voor de opvang van hun kinderen, maar werkende ouders die het met minder moeten doen, zijn de dupe als de kans die met het Witte Kruisgebouw geboden wordt niet wordt aangegrepen.
+ Carmen Werneke pleitte er vanuit het publiek voor om de kinderen van Jozefschool, die daar nu les krijgen op de gang, overdag in het Witte Kruisgebouw onder te brengen, en, zodra de kinderen naar huis gaan, de 'naschoolse kinderen' in hetzelfde gebouw op te vangen. Slim bedacht, maar hoe zullen kinderen het vinden om na school naar school te moeten?
+ Wat staat ons te wachten? Blijft Muiden zelfstandig of gaat Muiden deel uitmaken van één grote gemeente? Burgemeester Harry Smith kreeg deze prangende vraag voorgelegd vanuit de raadscommissie. Hij zei dat het antwoord uit Muiden zelf moet komen. Terecht natuurlijk. Niet de burgemeester, maar de politiek moet zich over een eventuele samenvoeging van Muiden met andere gemeenten uitspreken.
+ Jaar in jaar uit staat de zelfstandigheid van Muiden als punt 1 op het collegeprogramma. Er is sinds mensenheugenis eenstemmigheid over. Maar in het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA wordt ineens ruimte gelaten voor samenvoeging met omliggende gemeenten. Daarmee heeft de PvdA een taboe doorbroken. Een historisch gebeuren.
+ Het zou Ouwe Muier allerminst verbazen als de andere partijen volgen. De realiteit is nu eenmaal dat samenvoeging vandaag de dag wel eens meer voor- dan nadelen met zich zou kunnen meebrengen. Dat is te zeggen: als er goede afspraken worden gemaakt. Zo zal er nooit mogen worden getornd aan Muiden als beschermd stadsgezicht en Muiderberg als beschermd dorpsgezicht. Je moet er niet aan denken dat Muiden een buitenwijk van Weesp wordt, met flats, of Muiderberg een buitenwijk van Naarden.
+ Natuurlijk is het ook belangrijk met welke gemeenten je in zee gaat. De burgemeester had er duidelijk plezier in een aantal mogelijkheden op te sommen. Een greep uit zijn combinaties en speculaties: Muiden-Bussum, Muiden-Naarden, Muiden-Naarden-Bussum, Muiden-Weesp-Diemen en simpelweg Weesp-Muiden. En ook, een ietsje verderop: Laren-Blaricum-Eemnes. Het leek wel een aardrijkskundeles.
+ Smith is als burgemeester natuurlijk aardig op de hoogte van wat er zoal speelt in het niemandsland tussen samenwerken en samenvoegen. Zonder het achterste van zijn tong te laten zien, liet hij dat ook doorschemeren. 'De straatgevechten zijn aan de gang', zei hij. En ook: 'Bussum en Naarden vrijen al heel lang met elkaar'.
+ Het is te hopen dat Muiden geen muurbloempje wordt als de gemeenten elkaar ten dans vragen. Ouwe Muier is er allerminst gerust op. Ook al deed Smith er nog zo laconiek over, het is een veeg teken dat Muiden niet uitgenodigd is bij de belangrijke bespreking over de samenvoeging van buurtgemeenten, die op 26 november wordt gehouden. Die dag gaat gedeputeerde Henry Meijdam met een aantal gemeenten praten. Muiden mag niet meedoen.
+ In korte tijd liet die dekselse Meijdam zich tot drie keer toe níet zien in Weesp in de (nota bene door zijn eigen provincie georganiseerde) bijeenkomsten, waarin de Bloemendalerpolder centraal stond. Muiden liep hierdoor drie keer de kans op een directe confrontatie met de man van Amsterdam-zonder-grenzen mis. Kennelijk heeft Meijdam er ook geen trek in om die lastige /aanmatigende /onbelangrijke /zeurderige (kruis uw keus aan) Muiers op 26 november te ontmoeten. Maar als de Gooise gemeenten Muiden niet vragen, kan het wel eens een kant op gaan waar niemand hier op zit te wachten. Is het al moeilijk te pruimen als je wordt verdeeld waar je bijzit - het is nog erger als je er níet bijzit.
+ Muiden moet snel zelf wat gaan ondernemen, anders zijn de rapen gaar. Dan kon Amsterdam wel eens de kans krijgen om in één flinke hap bijvoorbeeld Diemen én Muiden op te slokken. Dat doen ze graag, al was het maar omdat het dan in één keer uit is met dat gepiep aan de Vecht, waardoor het volplempen van de Bloemendalerpolder zo wordt opgehouden.
+ Als de raad akkoord gaat - wat wel te verwachten is want de regeling is sinds '98 niet aangepast - krijgen de minima in Muiden een royalere 'dertiende maand' dan de andere jaren. Iedereen met een minimumloon plus 10% heeft recht op dit extraatje in de feestmaand december. Echtparen ontvangen fl. 400, -, alleenstaanden fl. 230, - en wie jonger is dan 18 jaar mag rekenen op fl. 170,- Het gaat in totaal om fl. 20.000, - .
+ De meeste mensen met een minimum inkomen zijn op het gemeentehuis bekend. Zij krijgen de bijdrage vanzelf. Maar er zijn ook inwoners, die nooit van de regeling gebruik maken. Dit uit onwetendheid of uit trots – terwijl het toch geen gunst maar een recht is. Wethouder Joop Lahnstein wil via het gemeentelijk infoblad het extraatje extra onder de aandacht brengen – in de hoop dat rechthebbenden het lezen, of er door buren of familie op attent worden gemaakt.
+ Het blijkt dat onze negen gemeentelijke accommodaties, waaronder de Kazerne, het Muizenfort, de Rijver en diverse gymzalen, bijzonder inefficiënt en ondoelmatig worden gebruikt. Maar B&W heeft hoop het negatieve saldo van een half miljoen terug te kunnen dringen naar vier ton. Joop Lahnstein, de wethouder, staat voor een probleem. Hoe maak je de ruimten rendabeler. De oplossing zal moeten komen uit besparingen en bijstelling van de huurtarieven.
+ Helaas kunnen met name sociaal-culturele instellingen (op verenigingsbasis of ontstaan uit particulier initiatief) nu al de commerciële tarieven niet of nauwelijks opbrengen – dus helemaal niet als die ook nog eens verhoogd worden. De gemeente Muiden heeft het met de verhuur van haar accommodaties heel wat moeilijker dan bijvoorbeeld het Muiderslot, waar men grif maar liefst fl. 10.000, - huur voor een avond betaalt. Voor onze eigen 'armlastige' huurders als de Historische Kring Stad Muiden, die onderdak is in het Muizenfort zit er niks anders op dan een fikse subsidie te ontvangen, wat vervolgens weer op de exploitatie drukt.
+ Een andere mogelijkheid is: wegwezen en elders een onderkomen vinden. Maar dat is een oneigenlijke oplossing. Want de gemeentelijke accommodaties zijn toch allereerst bedoeld voor de eigen bevolking, en niet voor activiteiten van buiten Muiden waaraan verdiend kan worden.
+ De tarieven staan soms in geen enkele verhouding tot elkaar. Zo moet voor een bepaalde ruimte in de Kazerne een veelvoud worden betaald van de huur van een vergelijkbare ruimte in de Rijver. Dat kon een Muider yogaclubje niet opbrengen. Het groepje was gedwongen om de gemeenschapsruimte te verlaten en te verhuizen naar een particuliere ruimte. Die was minder geschikt, maar in elk geval betaalbaar. Nadat de yogaclub was vertrokken, diende zich geen nieuwe huurder meer aan. Lege ruimte, geen huurpenningen. Hoezo commerciële aanpak?
+ Wanneer de nieuwe tarieven worden vastgesteld moet de gemeenteraad er maar eens bij stil staan dat de activiteiten van verschillende lokale 'commerciële' huurders van minstens even groot sociaal-cultureel belang zijn als die van verenigingen. Ook is het verstandig om er rekening mee te houden, dat het etiket 'vereniging' lang niet altijd garandeert dat een organisatie niet commercieel bezig is.
+ Over de feestelijkheden rond 1050 jaar Muiden hult het stichtingscomité zich in diep stilzwijgen, maar als er geen massale verkleedpartij komt, slaan we 2003 gewoon over.
+ Collega Oude Muiderberger zou graag in zijn dorp een borstbeeld van Freek de Jonge zien. Zegt Arie Bentvelzen: ' Een lelijker beeld kunnen ze niet neerzetten'.
+ Toegevoegd commissielid Henk Steffens deed een duit in het zakje bij het voorstel fl. 500, - subsidie uit te trekken voor 'de Joodse Elfstedentocht': 'Geef die mensen toch vijfhonderdnegentien gulden en vijftig cent!'
+ Henk Steffens had nog een suggestie: 'Het jaar van de Vrijwilligers is straks voorbij zonder dat we er aandacht aan hebben besteed. Laten we wat doen: een boom planten bijvoorbeeld.' Burgemeester Smith zag meer in een vrijwilligersprijs, die dan volgend jaar moet worden ingesteld, want voor 2001 is het nu te laat. Aan Henk zijn boom voegde hij op eigen houtje een bankje toe.
+ Mevrouw Hilgers en vrijwilligers rijmt zo mooi op elkaar dat je bijna zou gaan denken dat de directeur van het Muiderslot er zelf een is. Dat is dus niet zo.
+ De duurdere restaurants hebben het niet makkelijk sinds de elfde september. Om de klap op te vangen houdt De Doelen een rigoureuze kortingsactie. De actie is een succes, al staat de telefoon bij De Doelen niet stil vanwege fijnproevers die een kortingsbon aan de deur kochten en het achteraf niet helemaal vertrouwen. Dat ook prinses Irene een kortingskaart heeft gekocht, wordt met klem tegengesproken.
+ Muiers worden boos als nieuwkomers meteen beginnen te roepen dat de kruitfabriek moet verdwijnen. Terecht. De fabriek was hier veel eerder, dus dan had je hier maar niet moeten komen wonen. Met de kroegen is het precies zo. Je weet dat je geluidsoverlast kunt verwachten als je naast een kroeg gaat wonen. Als je dat niet bevalt, doe het dan niet.
+ Als in de komende informatieavond over de kruitfabriek overtuigend wordt aangetoond dat er alles aan gedaan wordt om zo veilig mogelijk te werk te gaan, mag Muiden de burgers die de kat de bel aanbonden, dankbaar zijn. Dankzij hun oplettendheid en kritische instelling staat MCI de laatste tijd immers op scherp. Dat is precies waar het om gaat.
+ Het zijn moedige Muiers. Om er achter te komen hoe het nu met de veiligheid van de kruitfabriek gesteld is en wat er aan de hand is geweest, vonden deze stadsgenoten de nodige stemmingmakerij, verdachtmakingen en zelfs valse beschuldigingen op hun weg. Het heeft ze er niet van weerhouden door te gaan met vragen. Hun burgerzin heeft het gewonnen van de arrogantie van de macht, slaafse volgzaamheid en blind vertrouwen. Petje af.

Ouwe Muier (die het, net als bijna iedereen, wel geloofde).



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: