- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Zoete, zure, zoetzure en ongezouten keutels

+ Vrijdag 9 november: 1 jaar muideninfo.nl. Pas één jaar oud en dan al zo berucht.
+ Op dinsdag 13 november wordt herdacht dat precies een jaar geleden in de Kazerne de grote openbare informatieavond over de aquaductplannen werd gehouden. Deze herdenking valt samen met de grote openbare informatieavond over de veiligheid van de kruitfabriek, die eveneens in de Kazerne plaatsvindt. U bent gewaarschuwd.
+ Woensdagavond 14 november krijgt Muiden een voorproefje van het lichtfeest waarmee MOR en gemeente de harten van inwoners en bezoekers hopen te stelen. In het kader van Muiden Lichtstad staat vanaf 8 uur de Amsterdamse poortburg van onder tot boven in lichterlaaie. Het feest duurt een half uurtje. Dat moet genoeg zijn om alvast een indruk te krijgen van wat er ons aan lampjes boven het hoofd hangt wanneer het gehele verlichtingsplan van Holland Licht wordt uitgevoerd en ook de Groote Zeesluizen en de Naarderpoortbrug licht in de Muider duisternis zullen brengen.
+ Het wordt een drukke week. Zo wordt er ook - op donderdag de 15 de - een vergadering van de gemeenteraad gehouden. Maar het klapstuk is natuurlijk de informatieavond over de kruitfabriek, die de burgemeester voor dinsdag heeft georganiseerd. Je kunt niet zeggen dat iedereen staat te popelen om er bij te zijn. En hoe minder mensen er komen, hoe minder het onder de bevolking leeft. De opkomst van het publiek is nu eenmaal de graadmeter.
+ Eigenlijk is er alleen in Klapwijk (de wijk die niet toevallig zo genoemd wordt) sprake van belangstelling. Voor wie zwart-wit redeneert, bestaan er alleen voor- en tegenstanders van de kruitfabriek, maar de werkelijkheid is toch anders. Naast de mensen die het geen klap interesseert (de meesten), zijn er die een diepgaand onderzoek naar de veiligheid van de fabriek willen - en anderen, die zo'n groot vertrouwen in de huidige veiligheidsmaatregelen hebben, dat ze vragen hierover op z'n zachtst gezegd gezeur vinden, ook al beroepen de meer kritische geesten zich op de rampen in het verleden en de recente brand, waarvan de oorzaak nog steeds niet bekend is (hopelijk weten we dinsdagavond meer).
+ Ouwe Muier schreef al dat Muiden zich gelukkig mag prijzen dat er vragen zijn, want er is geen betere manier om de uiterste waakzaamheid af te dwingen. Natuurlijk zullen de bij de veiligheid betrokken partijen er alles aan doen om twijfelaars te overtuigen, zowel wat betreft de veiligheid in het algemeen, als ten aanzien van de situatie en de maatregelen bij de brand die Frank Wagenmans ontdekte. Zoals ook op de site staat te lezen liep Wagenmans er een paar dagen mee rond, eer hij contact opnam met een medewerker van muideninfo.nl, waarna het toch wel verontrustende nieuws naar buiten kwam.
+ Hoewel alle partijen die op de informatieavond aanwezig zijn verantwoording dragen voor de veiligheid, is niet te verwachten dat zij ook verantwoording zullen afleggen. Heel wat waarschijnlijker is dat er voorlichting en toelichting wordt gegeven en er vragen uit de zaal zullen worden beantwoord, met de bedoeling iedereen gerust te stellen. Daar kijken met name de medewerkers van MCI naar uit, want zij zien hun brood bedreigd. Ze willen niets over hun werk en werkgever horen, laat staan een kwaad woord, ongeacht of er nu actie tegen het voortbestaan van de fabriek wordt gevoerd of niet.
+ De zaal zal gerustgesteld worden door de directie van MCI, het ministerie van VROM, de regionale en de locale brandweer en de politie Gooi- en Vechtstreek. Wat Ouwe Muier betreft had er ook wel een deskundige partij bij mogen zitten die níet bij de veiligheid van de fabriek betrokken is - maar wie weet: wat niet is kan komen. Wel is het de bedoeling dat er een onpartijdige voorzitter komt, die als doorgeefluik voor de vragen fungeert. Hoe het zij: als er iets te verbergen mocht zijn, zit het er zeker niet in dat dit dinsdagavond boven water komt.
+ En verder zijn we allemaal maar mensen. Je zal zien dat er brutale vlerken in de zaal zijn, zo goed als er arrogante heerschappen achter de tafel zullen zitten. Zo gaat dat nu eenmaal. Ook Ouwe Muier heeft een brutale vraag: kan er in plaats van een rookverbod een rókersverbod op het kruitfabriekterrein komen? Met als uiterste consequentie: geen mensen in dienst hebben die uit gewoonte regelmatig een sigaret opsteken?
+ De stugge rokers zijn er makkelijk uit te vissen. Je herkent ze meteen aan hun slechte adem, stinkende kleding en bruine vingers. En met het klimmen der jaren ook aan een akelige hoest, kortademigheid en de vermoeide indruk die ze maken. Helaas herken je hun graad van verslaving niet. Maar het is goed te weten, hoe vindingrijk verslaafde rokers kunnen zijn. Ze bedenken altijd wel iets om een peuk en een vuurtje bij de hand te hebben, zodat ze stiekem een paar trekjes kunnen nemen. Ouwe Muier weet waarover hij het heeft.
+ De lijntrekkers zijn weer bezig geweest. Door de hele gemeente heen trokken zij nieuwe witte strepen over de bestaande wegmarkeringen. Ook over putdeksels, als dat zo uitkwam. Op een enkele plaats werden lijnen uitgezet, wanneer dit niet echt nodig was. Bijvoorbeeld: het is de bedoeling volgende maand te beginnen met de grondige reconstructie van de Zuidpolderweg tussen beide Nooitgedachten. Maar de boys gingen er zonder blikken of blozen met de grote witmaker overheen.
+ In de etalage van Primera de Hoek staat een kaart met de tekst: 'Dit zijn lege verpakkingen. Prima van Primera toch!' Wat krijgen we nou? Vólle verpakkingen, die zijn pas prima!
+ Erica Terpstra was vorig weekend in Muiden om het startschot van de sloepenrace Muiden-Pampus-Muiden te lossen. Ze werd niet opgemerkt. Ze was incognito.
+ Ergens in Muiden komt een jongeman met de jubileumkortingskaart van De Doelen aan de deur. De vrouw des huizes luistert, afgeleid door haar kroost, met een half oor naar zijn verhaal. Hij belooft haar dat ze, als ze haar handtekening zet korting krijgt omdat het restaurant 25 jaar bestaat. Wat aardig van Reinier, denkt de huisvrouw en ze tekent. Wil de jongeman fl. 60, - innen. Zegt zij: 'Maak jíj het even zeg. Mijn eigen korting kopen? Kom nou!'. Piept de jongeman: 'Maar dan moet ik die zestig gulden zelf betalen'. Stelt de Muidense hem gerust: 'Stuur Reinier maar hierheen'.
+ Jaar in jaar uit trakteerden de Carnavalsmuizen uit Muiden de bewoners van Florisberg op een uitbundige carnavalsavond. De beentjes gingen van de vloer en iedereen ging uit zijn dak. Maar toen de vereniging werd opgeheven, zag Florisberg aankomen dat de vierde februari een dag als alle andere zou worden. De teleurstelling was zo enorm, dat een elftal Muizen besloot om de Carnavalsclub opnieuw op te richten. Het zal straks dus weer raak zijn. Met als vanouds de Schippersband en diverse optredens, onder andere van Willeke Alberti's evenbeeld Mieke van Ingen, die zo goed 'Annelies van de pies' kan zingen. Een spontane collecte bij Ome Ko bracht genoeg op om nog meer artiesten aan te trekken. Giften blijven welkom.
+ Raadslid Henk Beenen laat zich op de valreep gelden en hoe! Laatst ging hij met een rood hoofd een discussie aan met mederaadslid wethouder Joop Lahnstein, die van de weeromstuit zelf ook rood aanliep. Het was zo'n onvergetelijk tafereel – het leken wel de twee oude Muppets op het balkonnetje - dat Ouwe Muier zich niet meer kan herinneren waar het over ging. Het zal wel iets belangrijks geweest zijn, anders hoor je die twee niet.
+ Bij een landelijke wedstrijd wie de beste eigen gemeentelijke website heeft, gooide Huizen hoge ogen. Jammer dat Muiden niet meedeed.
+ De VVD heeft nu ook een site: www.muidervvd.com . De eerste regel van de homepage luidde: 'Muiden en Muiderberg zijn twee prachtige plaatsen aan het Markermeer'. Het Paard van Muiden? Het heeft er maar even op gestaan. Om het goed te maken staat er nu te lezen: 'De Gemeente Muiden bestaat uit de stad Muiden en het dorp Muiderberg en ligt ingeklemd tussen de A1, de A 6 en het Markermeer'. Dat komt al een eind dichter in de buurt.
+ Joop Lahnstein is behalve wethouder en oud-schoolmeester ook nog eens verslaggever en fotograaf van de Kabelkrant. Hij geeft de camera alleen over aan een ander als hij een of andere officiele ceremonie moet verrichten. Met zichtbare tegenzin.
+ De PvdA wil meer fietsenrekken in Muiden. Ook zou de partij, net als D66, graag onderzocht zien of er fietsenboxen bij de bushaltes kunnen komen. Nou, dat onderzoek heeft de gemeente al gedaan. Er blijkt minimale belangstelling voor te bestaan. De oorzaak hoeft niet per se de te verwachten huurprijs van f 50, - per maand te zijn, concludeert de gemeente, want er was geen enkele reactie in de geest van 'ik zou wel willen, maar het is me te duur'. Er was trouwens al eens eerder een fietsbox. Die werd nooit gebruikt, maar wel vernield. De gemeente wil wel eventueel fietsenrekken waar fietsen aan kunnen worden vastgeketend.
+ Het kan verkeren. Muiderberg schreeuwt de laatste tijd om aandacht. Volgens Voor Ieders Belang, de gloednieuwe plaatselijke partij, wordt het dorp achtergesteld. In het begin van de jaren tachtig werd de Stichting Stad Muiden (met het babbelblad De Spiering) opgericht. Reden: Muiden voelde zich verwaarloosd. De geschiedenis herhaalt zich. Met dit verschil dat Muiden indertijd écht reden tot klagen had.
+ Mocht het de bedoeling zijn dat Cees Leupen en Wiebe de Haan als zogeheten lijstduwers op de verkiezingslijst komen, dan moeten ze zich toch maar eerst even herinneren wat hun populaire partijgenoot Joop van Roon overkwam. Indertijd wilde Joop van Roon, na jaren raadslid te zijn geweest, alleen nog maar helemaal onder aan de lijst staan. Dat deed hij uit pure solidariteit, want zelf hoefde hij niet meer zo nodig.
+ Muiden dacht er anders over. Joop werd met een groot aantal voorkeurstemmen herkozen en moest zijn plannen wijzigen. Tegen wil en dank zat hij nog twee jaar in de gemeenteraad uit. Als hij er niet in was gaan zitten, zou dat volgens Joop kiezersbedrog zijn geweest. Het zal wel niet zo'n vaart lopen. Leupen en De Haan zijn geen Joop van Roon.
+ Gerrit Ruiter van het CDA kon wel eens meer last van het Joop van Roon effect hebben. Hij wil eigelijk niet nog eens vier jaar in de raad zitten, maar uit solidariteit met zijn partij wil hij wel op een 'onverkiesbare' plaats staan. Kijk jij maar uit, Gerrit. Je zit erin voor je het weet en dan heb je de poppen aan het dansen. Jaloezie komt in de beste kringen voor.
+ Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland, waar blijft Leefbaar Muiden? Hebben we hier toch al gehad! Zelfs meer dan dat: we zijn in Muiden niet alleen Leefbaar maar ook Levendig. De Stichting Stad Muiden begon er mee in het begin van de jaren tachtig. Bij de laatste verkiezingen nam de PvdA het over en tenslotte ging het hele gemeentebestuur er voor door het vuur. Levendig én Leefbaar - kom daar maar eens in andere plaatsen om.
+ De provincie was zo vriendelijk enkele aanvullingen te geven op de keutel over de twintig niet landgebonden aanlegplaatsen in de Vecht voorbij de Weesperbinnenweg. De constructie bestaat uit palen hart op hart 4.00 m met twee wrijfgordingen ervoor. Er wordt geen steigertje aangelegd. De passanten mogen er maximaal 3 x 24 uur liggen ('hetgeen door DWR zal worden gecontroleerd' staat er bij). De natuurvriendelijk beschoeiing waar flora en fauna in terugkeren, is al aangelegd op verschillende plaatsen in de Vecht en nu dus ook bij de binnenkort te realiseren niet landgebonden aanlegplaatsen in de gemeente Muiden.
+ Wie zijn boot wil laten schutten, moet snel zijn, want straks wordt het duurder. Dat wil zeggen: wanneer je boot tien meter of langer is. Het kost nu nog fl.10, -, maar per 1 januari 2002 moet je 5 € betalen. Dat is fl. 11,02. Is je boot korter dan tien meter dan kun je beter een week of wat wachten. Nu betaal je nog fl. 6, - , maar straks moet je 2 1/2 € neertellen, ofwel fl. 5,51. Bij twijfelgevallen snel je zakjapanner trekken en/of meetbrief tonen.
+ Dat in Muiden schepen die langer zijn dan 25 meter niet geschut mogen worden, doet denken aan die Belgenmop van die hoge vrachtauto. Rijdt een vrachtauto van vier meter twintig hoog in de richting van een viaduct met het bordje 'maximum hoogte 4 meter'. Zegt de chauffeur tegen de bijrijder:'Kijk even of er politie aankomt'.
+ De Kuyper in Schiedam, de stoker van Schipperbitter, gaat volgend jaar letterlijk in zee met onze roemruchte Muier opkikker. In maart 2002 komt de MS Bitter III in de vaart. Een zeewaardige promotieboot, geknipt voor het ruige en ongewisse werk op de woelige baren. Als ze even doorstomen zitten ze in Amerika. Ze moeten toch die kant uit, want de voorbereidingen voor de lancering van Muier Schipperbitter in de V.S. zijn in een vergevorderd stadium.
+ Wil je op je gemak vanuit Muiden naar de H.J.E. Wenckebachweg in Duivendrecht dan biedt www. 9292 Reiswijzer.nl je een aardige mogelijkheid. Je vertrekt vanaf de Singelgracht en loopt in 34 minuten naar het station in Weesp. Daar neem je bus 177. Na 40 minuten ben je bij de Duivendrechtlunaweg, vanwaar je na 12 minuten lopen je einddoel bereikt. Al bij al ben je dus een kleine anderhalf uur onderweg. Ze hebben zeker alvast rekening gehouden met het wegvallen van de 153.
+ De armste Muier was benieuwd op welke plaats de rijkste Muier staat op de jaarlijkse lijst van de 500 best bedeelde Dagobert Duck's van ons land. Maar de armste Muier had pech. Het blad Quote, waarin de nieuwste lijst staat, ligt geheel dichtgeseald bij De Hoek, zodat hij het niet in kon kijken, laat staan gratis. En een tientje is wel wat veel gevraagd voor het goede doel.
+ Er stond een mooie foto in de Nieuwe Weesper van de scheidende brandweercommandant van Muiden en zijn vrouw. Maar wie was toch die kalende man die met zijn rug naar de fotograaf stond?
+ Ooit overwoog de PvdA om het oude gemeentehuis op de Herengracht uit te bouwen tot tegen de Grote of Sint Nicolaaskerk aan. Hans Kliphuis verzette zich daar tegen: 'We hebben in ons land een scheiding van kerk en staat'.
+ 'Laat die 5000 woningen bij Muiden maar komen. Meer klanten kan ik goed gebruiken' zegt een Muier middenstander. Meneer vergeet voor het gemak dat mensen alleen maar hun inkopen bij je willen doen als jouw prijs, kwaliteit, keus en service aantrekkelijker is dan elders. Afstand speelt geen rol.
+ Voor al die verkeerskenners in de raad die alles zo goed menen te weten: niet de A1 is de oudste snelweg van Nederland maar de A12.
+ Vooral in de beginjaren werd er bij de Maxis gestolen als de raven. Klanten verzonnen trucs, zoals een koelkast kopen en gestolen spulletjes in het vriesvak leggen. Of je oude schoenen in het schap zetten en met nieuwe schoenen de deur uit lopen. Ook was er een keer een vrouw die een diepvrieskip onder haar hoed verborg. Maar ze moest zo lang wachten bij de kassa, dat de kou van de kip begon door te werken. Ze ging van haar stokje en viel door de mand.
+ Dat gedoe toch altijd met dat aquaduct. In Friesland is het nooit een probleem. Er zijn daar nu al drie of vier aquaducten – je raakt de tel kwijt. De Vecht mag dan breder zijn, maar zijn wij soms minder dan die Friezen?
+ Dit is het Jaar van de Vrijwilliger. Maar er is niets aan de hand als er dit jaar geen tijd meer is voor de verkiezing van de Vrijwilliger van het Jaar. Je kiest in 2002 gewoon de Vrijwilliger van Verleden Jaar.
+ Volgens het woordenboek is een vrijwilliger iemand, die zich vrijwillig als soldaat aanmeldt of een bepaald soort sociaal werk verricht. Er staat niet bij dat een vrijwilliger gratis voor niks werkt. Dit houdt in dat zelfs wethouders en raadsleden zichzelf vrijwilliger mogen noemen.
+ Dat van die soldaat klopt trouwens niet. Toen Ouwe Muier zijn dienstplicht vervulde was er een korporaal die, als er een klus moest worden gedaan drie man aanwees nadat hij had geroepen: 'Ik zoek drie vrijwilligers: jij, jij en jij'
+ Eric Hoetmer wil zijn duikbrevet halen. Hij heeft al met een duikerpak geoefend. Op het droge.
+ 'Steek die keutels maar in je …. !' riep een stadgenoot die zich aangesproken voelde. Hij moest eens weten waar ze vandaan komen.
+ Plenus sacculus est aranearum. Het slaat nergens op, maar Ouwe Muier wil iedereen ook wel eens een poepie laten ruiken.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: