terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Reguliere, routineuze en afwijkende keutels.

+ Mar Britstra, die met haar negotie uit het pand Sluisstraat 6 moet verdwijnen, mag dan nog geen nieuwe stek voor haar tweedehands 'warenhuis' hebben gevonden, aan medeleven ontbreekt het haar allerminst. Iedereen denkt met haar mee. Zeker weten dat de leden toestromen als er een comité 'Marjan moet blijven' zou worden opgericht.
+ En maar met z'n allen piekeren over een nieuw onderkomen. Mar zou dolblij zijn met een ander plekje in het hart van de vesting, al was het maar voorlopig. De Hoek zou wat kunnen zijn; alleen staan Jeroen Brandsen en Carin daar nog maar zo kort in. Frank Wagenmans zal evenmin te porren zijn om plaats te maken voor haar handel. Désirée heeft al een kapster in huis en bij Fie Kooij is geen centimeter ruimte meer onbezet.
+ Het is duidelijk. Ook al klagen sommige winkeliers steen en been, er is er niet één die tegen haar zegt: 'Ga jij maar lekker op mijn plekje zitten meid!'. Misschien zou ze in de Rabobank haar spulletjes kunnen uitstallen. 's Middags natuurlijk, als de bank tòch leegstaat. Dan worden er tegenwoordig immers geen bankdiensten meer verleend.
+ Wat staat er nog meer leeg? De vroegere winkel van Punt, waarin later onder meer Het Gegeven Paard zat, is nu een woonhuis. Eigenlijk is er maar één plek die Marjan en Muiden gelukkig kan maken en dat is de oude winkel van Pronk, die nu al zo lang op een bouwvergunning wacht dat de gevel gestut moest worden.
+ Zou mooi zijn als zij zolang in dit oude Pronkpandje zou mogen trekken. De huidige pamfletjes met 'Helaas, we moeten eruit' kan ze dan bewaren. Die komen weer van pas als Pronk eindelijk de verbouwplannen mag uitvoeren. Tegen die tijd moet ze wel de regel onder aan het protestpamflet wegscheuren, waarin gezegd wordt dat de gemeente alleen woonbestemming toestaat. Maar dat is gauw gebeurd, want dit deel is al omgevouwen.
+ De grote betonnen bakken, die ineens op het Vestingplein verschenen, hebben niets met de reconstructie van de Zuidpolderweg te maken. Het zijn de binnen - en buitenbakken van twee ondergrondse afvalcontainers, die in de directe omgeving zullen worden geplaatst. In elk van de twee bakken kan vier kuub afval worden opgeslagen. De containers worden regelmatig door de GAD geleegd. Alles gaat diep de grond in, behalve de afvalingang. Die steekt er bovenuit en dat vindt niet iedereen zo geslaagd.
+ Bij de Broshuizen, waar het gat al gegraven is, kan men er zich niet druk om maken, want de afvalingang is daar uit het zicht. Maar op het Ravelijnsplein zijn de bewoners boos geweest omdat er in eerste instantie geen overleg met hen is gepleegd over de precieze plek van de voor dit plein bestemde afvalcontainer. De container zelf is welkom (het maakt immers een eind aan de troep door volle vuilniszakken), maar natuurlijk wil niemand de afvalingang voor zijn deur. Er is alsnog met de buurt gepraat. De container gaat nu waarschijnlijk een paar meter van de houten trap bij de vestingwal de grond in.
+ De reconstructie van de Zuidpolderweg duurt tot 23 december. Het omrijden mag dan vervelend zijn, de beloning is de moeite waard: de gevaarlijke bocht in het fietspad voor Nooitgedacht Oost zal straks immers rechtgetrokken zijn, zodat automobilisten en fietsers alleen nog maar hun stuur hoeven vast te houden en niet meer hun hart.
+ Nu deze weg gereconstrueerd wordt, is de directe omgeving gehuld in een weldadige stilte. Hier moet echter wel een prijs voor worden betaald. Op de weg staat namelijk een bontbeschilderde werkkeet. Je kijkt er vanaf de Lelie pal tegenaan. Op de keet staat behalve 'Oranje timmert voor u aan de weg' in koeien van graffiti letters het woord 'dildo'. Alsof die die bedaagde echtparen van de Lelie op een idee moeten worden gebracht.
+ Wat is het verschil tussen voor verkeer afgesloten en gestremd? Er is geen verschil. Als er een bord met afgesloten staat kom je er met je auto niet door en als er een bord met gestremd staat kom je er ook niet door. Stremmen is volgens het woordenboek tegenhouden, tot staan of tot stilstand brengen. Dus dat klopt wel. Maar in het dagelijks taalgebruik heeft gestremd iets van: met een beetje mazzel kom je er wel langs. Niet dus, zoals menig automobilist nu weer op de afgesloten Zuidpolderweg moet ervaren. Of is het de gestremde Zuidpolderweg?
+ Hoe het ook heet, het maakt bepaalde automobilisten geen ros uit. Ze willen er langs en zetten de afsluiting opzij. Maar dat heeft niet lang geduurd. Er is nu geen doorkomen meer aan, want de hekken zijn vastgezet met zware blokken beton.
+ En dan de hamvraag. Waarom is het fietspad krom? Hoe hebben ze ooit die gevaarlijke bocht op de T-kruising van de Zuidpolderweg en Nooitgedacht Oost kunnen aanleggen? Volgens de overlevering is de aannemer indertijd in een bocht om een kast van de huidige Nuon heen gegaan. Die stond niet op de tekening maar was er dus wel. Deze kast wordt nu een stukje opzij gezet, waarna het fietspad rechtdoor wordt getrokken.
+ Dat Vlielandse Heike van Floris V verhuisd is, hebben we hier geweten. Muiden zat potdicht toen 'haar' verhuiswagen pal voor De Muiderhaven de hele Herengracht zuid versperde. Zelfs voetgangers moesten zich erlangs wringen. Nadat de politie erbij was gehaald, moesten de verhuizers op eigen kracht de spullen over de gracht dragen.
+ Nagekomen van de Muider Hardzeildagen. Frans Fontaine: 'Waar was je Jan?'. Jan Koppen: 'Sinds ik een polyester scherpjacht heb, vaar ik niet meer mee met die ouwe troep'.
+ Heeft u de uitslagen van de Muider Hardzeildagen bij de hand? Verander dan in de klasse Grote Tjalken de naam achter nummer 3: de Rederijker, in: De Lis, en vul op de vierde plaats de Verwisseling in. De schipper van de Rederijker was zo oneerlijk om een stuk te motoren en zo eerlijk om dat achteraf toe te geven.
+ Volgens de krant heeft wethouder Lüken van Weesp gezegd dat Muiden een paar duizend woningen wil neerzetten op het Muider deel van de Bloemendalerpolder. Aangezien er volgens de laatste berichten óf helemaal geen huizen komen (omdat de polder tot overstroomgebied uitgeroepen wordt) óf dat het er vijfduizend zullen zijn, staat 'een paar duizend' voor vierduizend, want Weesp zelf wil er hooguit duizend. Maar Muiden wilde toch niet verder gaan dan pakweg vijfhonderd huizen (wat overigens altijd nog bijna twee keer Mariahoeve is). Indianenverhalen? Grote blanke broeder Leupen spreken met dubbele tong?
+ Sinds iedereen de mooiste kleurenfoto's en de grootste letters uit zijn computer kan halen, hangt Muiden regelmatig vol met posters waarop een privé boodschap staat. Zo hing er dit weekend overal een foto van vroeger met een schattig klein meisje met pony. 'Bob 33 jaar' stond erbij, plus de vraag: 'Herinnert u zich deze nog?' Het is haast niet te geloven, maar je zou zweren dat het Bob Stevens is.
+ Het CDA wil graag dat er vanwege het Jaar van de Vrijwilliger een herdenkingsmonument komt in de vorm van een boom met een bankje eronder. Slim bedacht! Muiden en Muiderberg tellen vele honderden vrijwilligers en die zouden dan ombeurten op het bankje mogen plaats nemen om uit te rusten van hun vrijwilligerswerk.
+ De Poolse douane heeft de vrijwilligers uit Muiderberg en Muiden, die de hier ingezamelde goederen naar Zhlobin brachten, weer eens te grazen genomen. Ze moesten in totaal tien uur bij de grens wachten en werden andermaal geplukt door de bezoldigde struikrovers. Ze waren gedwongen bijna vierhonderd dollar te dokken voor een door de douane zelf verzonnen overtreding. Je kunt de mooiste straffen bedenken, maar je bent machteloos op zo'n moment. Volgend jaar zit Polen in de Europese Unie. Dan is het hopelijk gebeurd met dit soort streken.
+ De nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling voor de gemeentelijke medewerkers wordt 'Muiden á la carte' genoemd, geheel in de lijn van het bekende 'cafetariamodel' voor dit soort voorzieningen met keuzepakketten. Het past mooi in de Muider horecatraditie. Eigenlijk zouden ze de keuzepakketten 'lunchpakketten' moeten noemen.
+ Toen 'Muiden á la carte' in de commissievergadering behandeld werd ging de helft van de commissieleden zich ermee bemoeien. Nogal irritant, want de regeling is het bevredigende resultaat van overleg tussen werkgever en werknemers. Je kunt je tijd als commissielid beter besteden.
+ Nu ik het daar toch over heb: er zijn naast de burgemeester, die de gemeenteraad voorzit, tegenwoordig vier voorzitters plus vervangers van de commissievergaderingen nieuwe stijl. Als ze niet allemaal een training krijgen in het hanteren van de hamer, is elke poging om meer mensen op de publieke tribune te krijgen tevergeefs. Je hoeft het maar één keer mee te maken en je houdt het de rest van je leven voor gezien. Onbegrijpelijk hoe iedere spreker alle kans wordt geboden om van het onderwerp af te dwalen en alsmaar te herhalen en door te zeuren – om nog maar te zwijgen van de beruchte raadsleden die langdurig in extase raken bij het horen van hun eigen stemgeluid.
+ We weten waar en wanneer Graaf Floris V vermoord is, maar de geleerden zijn het er niet over eens waar de voorlaatste graaf van Holland, die op het Muiderslot woonde, begraven ligt. Het dorp Rijnsburg claimt dat hij daar in een grafkelder te vinden is. Ze zijn er zo trots op dat ze er een bronzen beeld op de resten hebben gezet, stond in De Volkskrant. Maar volgens een Leidse wetenschapper zijn de beenderen vele eeuwen ouder dan ze zouden zijn als ze echt van Floris waren. Dat pikten anderen niet. Ze zochten en vonden het bewijs dat Floris V Floris V was.
+ Het zat zo: de botten van de graaf eeuwen leken ouder, omdat Floris en de zijnen als goede (en rijke) katholieken zes maanden per jaar vis in plaats van vlees aten. En dan komen je botten er veel en veel ouder uit te zien. Het bewijs werd geleverd aan de oever van de Donau. Daar werd een oeroud grafveld gevonden, dat ooit gedolven was met botten van herten uit dezelfde tijd. Alleen leken die hertenbotten eeuwen jonger dan de mensenbotten. Herten eten geen vis. Zodoende.
+ In de Gooi - en Eemlander van dinsdag 20 november staat dat de gemeenten Muiden en Weesp met handen en voeten gebonden zouden zijn aan de projectontwikkelaars die de grond in Bloemendalerpolder opgekocht hebben. Klopt niet. Het omgekeerde is eerder het geval. Niet voor niets trokken de speculanten zich massaal terug toen het voor hen de verkeerde kant uit dreigde te gaan met de bestemming van de polder. Het lijkt erop dat de krant zich voor een karretje heeft laten spannen.
+ Ook al heeft de gemeente een stevige vinger in de pap bij de ontwikkeling van grote projecten: Muiden zelf heeft nauwelijks eigen grond. In elk geval nog geen meter op het kruitfabriekterrein, zomin als op het Van der Vlietterrein of in de Bloemendalerpolder. Wel sloegen in deze polder, sinds er 5000 Vinex woningen dreigen te worden gebouwd, de projectontwikkelaars alsnog toe. Je zou kunnen denken dat die daarmee de gemeente vóór zijn geweest, maar B&W zien dat anders.
+ Volgens B&W is het vrijwel onmogelijk om als gemeente grond te kopen. Er is geen geld voor en als dat er wel zou zijn, dan maakt de trage en ingewikkelde procedure om als gemeente grond in handen te krijgen elke poging hiertoe bijzonder onaantrekkelijk. Het is bovendien niet nodig om greep op de ontwikkelingen te krijgen, zo staat in de stukken.
+ Naast het raadsel van de brand op het kruitfabriekterrein van 20 augustus is er een tweede nog niet opgelost mysterie. De twee vrouwelijke VVD raadsleden van Muiden hadden de burgemeester per brief gevraagd of het klopte dat hij van een (ex) - medewerker van MCI een vertrouwelijke mededeling had gekregen over onjuiste procedures op het terrein waardoor gevaar zou kunnen ontstaan. De burgemeester schreef terug dat hem nimmer door een (ex)- medewerker gezegd is wat door de dames wordt gesteld. Tot twee keer toe is een inhoudelijk gesprek in een openbare vergadering over dit onderwerp uitgesteld.
+ Binnen drie uur kwamen er bij de politie in Huizen drie meldingen binnen over brandende coniferenhagen. 'Aangezien er geen zelfontbrandende coniferen bestaan, is hier mogelijk sprake van brandstichting' aldus meldde het politierapport voorzichtig. Muiden worstelt met een vergelijkbaar probleem: kunnen plastic zakken en pallets spontaan uit zichzelf in de fik vliegen? Het antwoord komt zodra het onderzoekresultaat van de brand op kruitfabriekterrein op 20 augustus bekend is.
+ Ruim een jaar nadat muideninfo.nl op de elektronische snelweg verscheen, heeft nu ook de Kabelkrant zijn eigen site: muider.nl (en muiderberger.nl). Dat er kosten noch moeiten gespaard zijn om er iets moois van te maken is goed te zien. Ouwe Muier verwelkomt vanaf deze plaats deze Kabelkrantdochter van harte op Internet.
+ Muiden kan geen aandacht genoeg krijgen. Het is dan ook prima dat we nu zo goed op Internet vertegenwoordigd zijn. Een beetje onderlinge wedijver, zoals ondanks de grote verschillen in karakter tussen muideninfo.nl en muider.nl wel te verwachten is, kan de kwaliteit van beide sites alleen maar ten goede komen. En dat trekt weer bezoekers aan (was het ook maar zo met de kranten die hier verschijnen. De Gooi- en Eemlander en de gratis advertentiebladen met Muider nieuws maken alle drie deel uit van het Telegraafconcern. Bij gebrek aan concurrentie is er geen sprake van een jacht op nieuws).
+ De Muider sites streven beide naar actuele nieuwsvoorziening, maar dan wel elk op eigen terrein en op eigen manier. Er zijn nu twee soorten Muider nieuws, zou je kunnen zeggen. De pure berichtgeving en het meer gekruide werk. Van muider.nl is dan ook niet gauw een kritische, laat staan een controversiële benadering te verwachten. Dat verdraagt zich niet met de commerciële aanpak. Geen eigen redactionele opinies ventileren, maakt het ook makkelijker je te verzekeren van de medewerking van overheidsinstanties.
+ Gelukkig wil muider.nl ook wat peper en zout in zijn pagina's strooien. In navolging van muideninfo.nl krijgt iedereen de gelegenheid zijn ei kwijt te raken via een forum en politieke pagina's. Kan leuk worden! Probeer het maar eens: op de nieuwe site muider.nl val je het gemeentebestuur aan, en op het oude muideninfo.nl val je het gemeentebestuur bij. Eerst deel je klappen uit op de ene site en daarna weer maak je het weer goed op de andere. De techniek staat voor niets.
+ De gemeente discrimineert de digibeten en trekt muideninfo.nl voor. Het eindrapport van Kolpron kost de gewone geïnteresseerde burger f 23, -, terwijl je het gratis van internet af kan halen.
+ Muideninfo.nl biedt de verschillende politieke partijen de mogelijkheid van een link naar de eigen site. Om de kosten een beetje op te vangen wordt € 30 per halfjaar gevraagd. D66 en de PvdA maken er al dankbaar gebruik van. Het CDA heeft geen site (te link?). De VVD Muiden/Muiderberg wil wel, maar heeft geen geld.
+ D66 heeft Hans van der Steen als nummer 1 op de lijst gezet voor de verkiezingen. Flip de Groot staat 2, Jan Schellekens 3 en Sandra Deuling 4. Joop Lahnstein staat als 'onze lijstduwer' op plaats tien. Vera den Hartog staat niet op de lijst. Ze moeten het zelf maar weten.
+ De gemeentelijke tarieven gaan van guldens naar euro's. Ze worden allemaal naar beneden afgerond, dat levert dus voor iedereen een voordeeltje op. Alleen het parkeertarief gaat een euro omhoog.
+ Gaat een Muier een keer voor zijn lol naar zijn voetballende stadsgenoten kijken. Moet hij rennen voor zij leven. Bleek het voetbalveld een slagveld te zijn.
+ Er zijn mensen die Willebrord Frequin wel weten te vinden. In Mariahoeve.
+ De hele week al rijdt de ene na de andere vrachtauto stampvol spruitjes door Muiden. Zeker op weg naar die oude groenteboer op de TV die een bord met 'heden spruitjes' voor zijn winkel had gezet.
+ Vijf kleine Muurtjes feliciteerden via de Kabel de Grote Muur Antoon Vrolijks. Dit feestvarken vierde zijn tachtigste verjaardag.
+ Pek en veren staat gereed om de blaaskaken, die een Metropool van Muiden willen maken, smadelijk uit de vesting te verjagen.
+ In Muiden zijn wethouders die elkaar geheime keutels doorvertellen.
+ Zolang Muiden klein blijft, kunnen we blijven lachen.

Ouwe Muier

naar de politieberichten met zelfontbrandende coniferen
naar het gratis eindrapport van Kolpron

naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: