- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Lichtverteerbare knabbelkeutels.

+ Opvallend veel dames-Pieten en selfmade Pietjes en Klazen bij de aankomst van de goede Sint. De belangstelling was groter dan in jaren en de burgemeester was zó lief voor de kindertjes, dat hij voor een rondgang door Muiden met de muziek mee mocht. Samen met de Sinterklaas en een hoofdpiet in een koets, want de schimmel bleef dit jaar op stal. Uit een koets val je niet zo gauw.
+ Eindelijk weer eens een egeltje zien rondscharrelen in donker Muiden. Hij was ijverig op jacht langs de haag bij het kantoor van Streefkerk. Het kan ook een zij geweest zijn. Het was te donker om het te zien.
+ Verleden week was het op één dag drie keer een puinhoop in het verkeer. 's Morgens een ongeluk op de Maxisweg waardoor alle auto's terugmoesten naar Muiden. Alles liep vast door het tegemoetkomende sluipverkeer. Daarna reed tot twee keer toe een vrachtauto met aanhanger zich klem op de Herengracht in de draai naar de sluisburg. Weer kon niemand voor- of achteruit.
+ Een van de wachtenden was burgemeester Smith. Hij kwam zijn auto uit en begon in zijn brandweertenue het verkeer te regelen. Hij rende terug naar zijn auto toen het verkeer weer vanaf zijn kant over de brug stroomde. Toen iemand hem toeriep dat het hier elke dag mis is, wist de burgemeester te vertellen dat dit best meeviel. Zou hij soms lang uitslapen?
+ Ook de wethouder van verkeerszaken zat die dag vast in de file voor de brug. Het verhaal gaat dat hij een voorbijganger vroeg of die niet even het verkeer in goede banen kon leiden. Het antwoord: 'Kom nou, dat is toch zeker jouw werk'.
+ 'Lucht' stond er op een aantal richtingsbordjes, die je uit het hart van Muiden stuurden. Ja, dat kunnen we hier goed gebruiken. Hartelijk dank.
+ Een even simpele als goedkope manier om alvast, in afwachting van de voor begin volgend jaar beloofde drastische maatregelen, het huidige sluipverkeer te ontmoedigen, is om dezelfde voorrangsregeling als vroeger op de sluisbrug in te voeren. Moeten de sluipers zo lang wachten op tegemoetkomende auto's dat hun tijdwinst weer verloren gaat. Het huiswaarts kerende sluipverkeer kan ontmoedigd worden door tijdens de avondspits de voorrangsregeling op de brug weer om te draaien.
+ Muiers die zich er op beroepen dat het altijd zo is geweest met die auto's in de vesting moesten zich maar eens afvragen of het ook altijd góed is geweest.
+ Voor de zoveelste keer (de 27ste of 28ste keer overdrijft raadslid Vlaanderen) is de verkoop van het Van der Vlietterrein op de valreep afgeketst. We staan weer op het nulpunt. Vlaanderen drong er in de commissievergadering op aan het lef te hebben als gemeente om deze bouwlocatie zelf aan te kopen. Dan heb je helemaal in de hand wat er gebeurt, betoogde hij terecht. Muiden heeft overigens eerder de kans gehad. De koop ging toen niet door omdat Vlaanderen's partijgenoot wethouder Sjake van Huissteden er niets voor voelde.
+ Nog eentje van dezelfde Vlaanderen: 'Slechts 5% van het verkeer dat in de toekomst onder het aquaduct doorgaat komt uit Muiden en Muiderberg. Waarom zouden wij dan meer dan 5% van de kosten betalen?'
+ Geel, groen, grijs, maar ook rood. CDA wethouder Schulp presenteerde de commissie een palet met kleurmogelijkheden voor de straatstenen van de verkeersdrempels op de T-kruisingen van Nooitgedacht oost en west en de Zuidpolderweg. Het wordt rood. Een verrassing voor PvdA raadslid Eric Hoetmer. Sterker nog: zijn droom werd waargemaakt. Rood is beter, want veiliger en mooier. Zeker weten dat Eric straks op Dick Schulp stemt.
+ De proefverlichting van de Amsterdamse poortbrug wordt definitief. Ook de leuningen zullen worden uitgelicht. De sluisbrug en de Naarderpoortbrug zullen eveneens esthetisch verantwoord in de spotlights komen. Dit allemaal vóór de feestdagen. Daarna is (bij gebrek aan bruggen in Muiderberg) de Dorpsstraat aan de beurt. Volgens de wethouder van brugverlichtingen realiseer je je pas goed dat een brug verlicht is als het licht uitgaat. Met een permanent knipperlicht is dat probleem opgelost.
+ In december weten we het zeker, maar het staat nu al vrijwel vast dat het oude postkantoor een paramedisch centrum wordt met onder meer een tandarts, een mondhygiëniste, een consultatiebureau, een trombosedienst en een mortuarium. Men is er nog niet uit wat er met het Witte kruisgebouw gaat gebeuren. Ook over aankoop door de gemeente van de kerk in de Singelstraat wordt onderhandeld. De kerk zal worden ingezet voor een nader te bepalen gemeenschappelijk doel. Komt het allemaal toch nog goed met de voorzieningen.
+ De gemeente verwacht dat bij ongewijzigd beleid er in 2002 een kleine ton verlies zal worden geleden op het parkeren in Muiden vanwege minder opbrengst aan parkeergelden en boetes. En dat terwijl parkeren overal elders in ons land een melkkoetje voor de gemeente is.
+ De PvdA vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met die verwennerij van de Muider automobilisten en bedrijven van buiten. Wil je ooit uit de rode cijfers komen dan moet er voor de parkeervergunningen betaald worden. Als dit er ooit van komt, dan zal het zeker niet vóór 1 januari 2003 zijn. De aanvragen voor de gratis vergunningen zijn de deur uit en inmiddels ingevuld ingeleverd. Als je daar op terugkomt breekt er een volksopstand uit.
+ Dankzij het corps nieuwe controleurs wordt de laatste tijd weer gecontroleerd. De vraag is waar je blijer mee moet zijn. Met foutparkeerders, omdat dit geld oplevert, of met betalende parkeerders, omdat de mensen dan doen wat ze horen te doen.
+ Het zou wenselijk zijn de Weesperweg aan te wijzen als doorgaande regionale route, zo staat in een officieel stuk over sluiproutes in het Gooi. Was het dit dan niet? En is de weg naar Weesp een sluiproute? Alleen dat stukje in Muiden toch zeker?
+ Het CDA Muiden/Muiderberg meldt dat deze partij nu toch ook een eigen site heeft. Als het allemaal naar wens werkt, zou een link vanaf muideninfo een mooie finishing touch zijn.
+ Wim Ruiter en de zijnen kwamen bijna vierhonderd dollar lichter terug uit Zhlobin, waar ze de in Muiderberg en Muiden verzamelde goederen voor de weeskinderen hadden gebracht. Die dollars had de Poolse douane onder zijn pet gestoken. Ze laten het er niet bij zitten. Er zijn protestbrieven uit naar de Nederlandse autoriteiten en de Poolse ambassade. Dat het geld terugkomt is niet erg waarschijnlijk, maar je mag wel verwachten dat de schuldigen zo stevig op hun lange vingers worden getikt, dat een volgend konvooi uit Muiden zonder schade en sneller dan gebruikelijk de Poolse grens passeert. Zoals dat hoort in een land binnen de Europese Unie.
+ Drie jaar lang is er zwaar bouwverkeer op wegen in Muiden te verwachten voor de aanleg van de Gooiboog – het nieuwe traject van de NS, waardoor reizigers uit de richting Almere niet meer over hoeven te stappen in Weesp. Rail Infra, het uitvoerende bedrijf, wil op voorhand de extra schade aan de Mariahoeveweg, de Zuidpolderweg en de Goog afkopen en heeft daar fl. 231.000, - voor over. Doen, zegt B&W: het is een redelijk bedrag en eigenlijk zijn ze het helemaal niet verplicht, want iedereen mag de openbare weg gewoon gebruiken.
+ De gemeente verdient een applausje voor haar onderhandelkunst zou je denken, maar daar dacht het aankomend PvdA raadslid Jan Hylkema, die de nodige kennis van zaken heeft, toch anders over. Hij was ter plaatse gaan kijken en vond het maar krap geschat, temeer omdat het er zeker inzit het wegdek aan gort gereden wordt. Volgens zijn schatting kan de schade wel drie ton hoger zijn dan het toegezegde bedrag. Waar nog bij komt dat, wanneer de gemeente een schadeclaim zou krijgen vanwege een ongeluk door het slechte wegdek, het heel moeilijk aan te tonen is dat het bouwverkeer van de Gooiboog de schuldige zou zijn, want er rijdt meer vrachtverkeer. Maar de wethouder heeft een opening naar een gesprek voor elkaar gekregen, voor het geval het echt te gek mocht worden. En dat is dan weer wèl een applausje waard.
+ De uitkering uit het Gemeentefonds is per inwoner gemiddeld fl. 425,43. Muiden en Muiderberg tellen samen 6.770 inwoners. Dat is dus een kleine drie miljoen gulden uit Den Haag. Leuk extraatje voor de Kerst.
+ Het vervelende van het 'receptiepunt' van de politie bij het gemeentehuis was dat de openingstijden voor het publiek zo stringent waren. De wijkagent kwam elke dinsdag - en donderdagmorgen met de sleutel aanzetten, waarna je van 9 tot 12 uur de kans kreeg aangifte te doen. Daarna ging de deur weer op slot. Hoewel Muiden inmiddels een echt wijkbureau heeft (bij de brandweerkazerne aan de Weesperweg) zijn de spreekuren gewoon op dinsdag - en donderdagmorgen gebleven. Maar een belangrijk verschil is dat de politie, anders dan op het Anker, hier wèl regelmatig aanwezig is - daar is het een wijkbureau voor.
+ De dienstdoende politieman of - vrouw zal iedereen te woord staan die de politie om welke reden dan ook nodig heeft. Dat wil zeggen: als er iemand is. Alleen op de bekende dinsdag - en donderdagochtenden is dit gegarandeerd het geval. Op andere tijden blijft het een gok. Wat eigenlijk wel logisch is, want de bedoeling is nu juist dat het blauw ondanks de beperkte bezetting niet binnen blijft, maar op straat komt. Sta je voor een dichte deur, dan kun je met een druk op de knop aan de zijkant via een telefoonverbinding contact maken met de centrale van de politie van de Gooi - en Vechtstreek. Zelf opbellen kan natuurlijk ook: 0900 – 8844.
+ Maxis werd A&P en A&P wordt weer Maxis (in Muiden want in Weesp werd A&P C1000). Maar dat wist u al. En ook hoe het komt: de nieuwe naam trok te weinig klanten aan. Maar er is nog een andere, doorslaggevende reden. Sinds A&P deel uitmaakt van het bekende Schuitema-concern, mag de naam A&P niet meer gevoerd worden.
+ De tijd die belangstellende burgers krijgen om voorafgaand aan de raadsvergadering hun ei kwijt te kunnen over onderwerpen op de agenda heet het 'vragenhalfuurtje'. Er is niet veel belangstelling voor. Misschien komt dat wel omdat je geen antwoord krijgt, al stel je vragen tot je een ons weegt. Die antwoorden hoeft B&W niet te geven, want het vragenhalfuurtje is voor meningen bedoeld en niet voor vragen. Blijft de vraag waarom het vragenhalfuurtje vragenhalfuurtje blijft heten.
+ Met de dertien raadsleden van Muiden is het net als bij de tien kleine negertjes. 'Hoeveel zijn er na de nieuwe verkiezingen de weg? Acht? Negen? Tien? Burgemeester Smith raakte de tel kwijt.
+ In Muiden zitten vier bouwmeesters op een kluitje. In één grote ruimte op de Herengracht (nummer 33, waar volgend jaar aan de achterkant zes appartementen gebouwd worden) zijn gevestigd: Boerstra en partners architecten, Vechtlust ingenieurs, De Koning bouwontwerp, bouwvoorbereiding en - bouwmanagement, en bna architect Ron Langdon. Meer kon Ouwe Muier er niet ontdekken, maar vier leek hem wel genoeg voor zes appartementen.
+ Op de voorkant van het Kerstdinerfoldertje 2001 van De Zuydwal wordt De Muiderhof aanbevolen als restaurant waar je lekker kunt eten. Binnenin wordt echter de Muiderhaven als zondanig opgevoerd. Wat doen we? Gaan we eten bij De Muiderhof of bij De Muiderhaven?
+ De nieuwe gemeentegids al ingekeken? Een heel wat mooiere kaft dan de vorige toch? Kijk ook eens naar de foto's van het gemeentebestuur. De burgemeester en drie raadsleden staan er twee keer met hun portret in; de drie raadsleden vanwege het feit dat ze tevens wethouder zijn. Maar dat is niet eerlijk. De drie hadden er drie keer met hun foto in moeten staan, want ze zijn ook nog eens 1ste, 2e en 3e loco-burgemeester.
+ Vanaf volgend jaar maart moet je heel andere foto's bij de raadsleden denken. Dan treedt de nieuwe raad aan. Wat betekent: vrijwel allemaal nieuwe gezichten. We zullen het er de komende vier jaar mee moeten doen.
+ Zodra de nieuwe raad geïnstalleerd is, zullen waarschijnlijk ook de commissievergaderingen nieuwe stijl officieel worden ingevoerd - zij het in een iets andere vorm dan nu in de gids staat, want het is nog een experiment er zijn al wat schoonheidsfoutjes boven komen drijven.
+ Naast een aantal zaken die we allemaal graag willen(doordacht parkeerbeleid, terugdringen van sluipverkeer en een beter milieu) staat als een van de zeven hoofdpunten op het verkiezingsprogramma D66: gymnastiekleraren op alle scholen. Denk erom dat ze weten waar ze het over hebben met een gymnastiekleraar als fractievoorzitter.
+ Als woonbootbewoners onevenredig hoge lasten betalen moet de RZB worden afgeschaft, zegt D66 in haar verkiezingsprogramma. Me dunkt dat dit het geval is. Ze betalen handenvol liggeld. Dat bevalt ze niet: voor huizen wordt immers ook geen sta-geld betaald. Maar de schade is al geschied. OZB voor de huizen, RZB voor de arken, en niet zo'n beetje ook.
+ Discovery moet weer snel terug op de kabel, zegt D66. Maar Discovery staat er al weer hoog en breed op. Merkwaardig is ook de wens voor skatebanen in Muiden en Muiderberg. Die zijn er toch allang? Zeker vergeten uit het verlanglijstje van 1997 te schrappen.
+ Willebrord Frequin is al weer weg uit Mariahoeve. Hij kon zijn huur niet betalen. Volgens een andere lezing ging hij ervan uit dat de huisbaas zozeer vereerd zou zijn met een bekende Nederlander, dat onze Wil van schrik vertrok toen hij de rekening gepresenteerd kreeg.
+ In het najaar (ook in het voorjaar als de schepen vaarklaar worden gemaakt) wordt regelmatig olie geloosd op de Vecht en in de haven van Muiden. Blijkbaar realiseren de overtreders zich niet dat ze enkel om een beetje geld uit te sparen een misdaad tegen de natuur plegen. In Muiden hebben we geen Bilzeboot om de olie op te vangen, maar een stukje verderop kan dat wel, dus er is geen excuus. Jammer genoeg wordt er vrijwel nooit een smeerlap op heterdaad betrapt.
+ 'Verdraaid', riep de wethouder van beloofde bordjes uit toen hij op zijn dagelijkse herfstwandeling bij het parkeerterrein Mariahoeve kwam en zag dat de hele batterij bordjes de voetgangers richting Keetpoortsluis stuurde. En inderdaad: het bordje dat de liefhebbers langs het stille weggetje moeten loodsen, was verdraaid. Het wees dezelfde kant uit als alle andere richtingbordjes.
+ Er komt een opfriscursus 'brieven schrijven door ambtenaren'. Het is ook zo lang geleden dat ze de laatste brief schreven.
+ Burgemeester Harry Smith vertelde dat alle ambtenaren zich wild schrokken toen ze voor het eerst hun salarisafrekening in euro's zagen.
+ Jammer dat Vlaanderen een demagoog is. Hij heeft zo vaak gelijk dat het helemaal niet nodig is om stemming te maken.
+ Eerlijk is eerlijk, Dick Schulp kan het mooi zeggen. Nu weer bij de verdediging van zijn aanpak van Duurzaam Veilig: 'Hapsnap is de laatste eeuw des Muidens. Hier wat, daar wat, nergens wat', zei hij.
+ Een tijdje terug peuterde Schulp bij de Hiswa fl. 10.000, - los voor het aquaductonderzoek. De Hiswa kwam over de brug, omdat de watersport er alle belang bij heeft van de brug over de Vecht af te zijn. Maar nu staat in het Hiswa orgaan dat er, om de bouw van het aquaduct te bekostigen, vijfduizend woningen in de Bloemendalerpolder zullen worden gebouwd. Gauw terugstorten die fl. 10.000, -!
+ Voor oude ansichtkaarten van Muiden moet je in Amsterdam op het Waterlooplein zijn. Ze zijn te vinden onder de M in verschillende kaartenbakjes. Rinus Dobber is iedereen voor geweest. Hij heeft de mooiste er al uit gevist.
+ Voor hele volksstammen is ons mooie Muiden niet meer dan een omlegging van de A1.
+ Als een nieuwsgierige bezoeker iets van hem te weten wilde komen, zei Karel Moolhuizen, toen hij nog bij Ome Ko achter de bar stond, altijd: 'Ik ben van Muiden, niet van Uithoorn'.
+ Wie zoveel keutels produceert moet wel een schijterd zijn. Klopt: geef Ouwe Muier een grote bek en hij doet het in zijn broek van angst. Het vervelende is alleen dat er dan niet minder, maar juist méér keutels komen.
+ Aan iedereen die zich afvraagt waar Ouwe Muier zich mee bemoeit: Ouwe Muier bemoeit zich met Muiden.
+ Misschien kan hij toch maar beter proberen raadslid te worden. Kan hij eindelijk iets voor Muiden doen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: