- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutelbinkie was weer op pad

+ Het is elke ochtend weer smullen voor 'de mannen van Oranje', de wegwerkers van het bedrijf dat de reconstructie van de Zuidpolderweg uitvoert. Als ze op hun werk aankomen, is het eerste wat ze doen: kijken of er de voorgaande avond en nacht weer oenen zijn geweest die zich niets van de afzetting hebben aangetrokken. Niet zelden kunnen ze enkele bumpers oprapen en glasscherven opzijvegen. Dan zijn er weer een paar auto's tegen de grote hopen opgebroken asfalt, die midden op de weg liggen, aangeknald. Dat komt hard aan, vooral als er hard gereden wordt en dat gebeurt, bang als de booswichten zijn om betrapt te worden.
+ Je hebt altijd automobilisten, die als ze in het donker hun weg versperd zien door een afsluiting met knipperlicht, het niet kunnen opbrengen om rechtsomkeert te maken en dat stukje terug te rijden naar de Mariahoeveweg, waar ze via de Keetpoortsluis Muiden in kunnen komen. Terwijl het toch dikke bult eigen schuld is dat ze de grote waarschuwingsborden voor aan de Zuidpolderweg genegeerd hebben. Kennelijk kunnen ze het niet verkroppen dat ze zo stom zijn geweest. Om vervolgens nog stommer te zijn door de afzetting opzij te sjorren en schade op te lopen, die ze alleen op zichzelf kunnen verhalen.
+ Hoe moet het nu met die rode Alfa Romeo die, tot ergernis van het afslaand verkeer dat steeds zijn weg versperd ziet, altijd pal bij de T-kruising Nooitgedacht oostzijde en de Zuidpolderweg geparkeerd staat? De mannen van Oranje, druk bezig met het aanbrengen van het rode drempelplateau, zijn maar om deze auto heen gaan werken, zodat die nu op een eilandje staat. Als de eigenaar zijn Alfa Romeo een eindje verderop wil zetten, mag hij wel opschieten.
+ Natuurlijk mogen we blij zijn met de verbeteringen aan de Zuidpolderweg, zo goed als met het nieuwe asfaltfietspad, dat momenteel wordt aangelegd langs de weg naar Weesp. Alleen was het beter geweest wanneer deze werkzaamheden na elkaar zouden worden uitgevoerd in plaats van tegelijkertijd zoals nu het geval is. Het gevolg is immers dat Muiden wekenlang van twee kanten moeilijk bereikbaar is - vanuit de richting Muiderberg en de richting Weesp.
+ Wat de Weesperweg betreft: veel automobilisten hebben het geduld niet om een paar minuten te wachten voor het rode stoplicht om het tegemoetkomende verkeer voorrang te verlenen. Ze keren en proberen via de Lange Muiderweg Weesp te bereiken. Ook rijden er de nodige driftkoppen de Papenlaan in, wat streng verboden is voor doorgaand verkeer. Zeg er vooral niets van. Je bent je leven niet zeker.
+ De strijkers zijn vroeg dit jaar. Jeroen Brandsen van De Hoek heeft het ervaren. Drie avonden achtereen: vrijdag -, zaterdag - en zondagavond ging in het afgelopen weekend zijn alarm af omdat er zwaar vuurwerk gegooid was in de sigarettenautomaat. Er bleek flink wat schade te zijn. Dubbele schade, want niet alleen moesten er onderdelen vernieuwd worden, ook werden er door de kapotte automaat geen sigaretten verkocht. Zouden de daders zich realiseren wat ze hebben aangericht met hun stoere gedoe? Waarschijnlijk niet. Maar het kan ze wel duidelijk gemaakt worden. Ze zijn gezien en ze zijn bekend.
+ Uit betrouwbare bron (de chauffeur op het busje) wordt vernomen dat het contract voor lijn 153 loopt tot volgend jaar juni. De man die het weten kan heeft ook een suggestie: trek tegen die tijd de 139 vanaf Weesp door naar Muiden.
+ Twee dagen achtereen reed een klein, maar opvallend autootje door Muiden. Het was een zilvermetallic Ford Ka met alarmerende rode en blauwe strepen. Het zag er politieachtig uit, temeer omdat de twee mannen in het autootje stoere types waren. Op het dak stond een intrigerend voorwerp dat in de verte deed denken aan een ouderwetse sirene. Achter op de auto stond in ferme letters: 'Let op! Voertuig stopt regelmatig'. En dat gebeurde ook, maar waarom?
+ Nieuwsgierige Muiers sloegen druk aan het speculeren. Het voertuig zou wel eens bedoeld kunnen zijn voor het opspeuren van gaslekken, met die snuffelaar op het dak. Maar toen er een paar naar binnen keken (wat makkelijk kon, want de Ford Ka stopte immers regelmatig) en men fotoapparatuur zag, werd prompt de conclusie getrokken dat er nu dan toch eindelijk snelheidscontroles in Muiden werden gehouden. In werkelijkheid was de sirene op het dak een geavanceerde panoramacamera voor het maken van digitale foto's. Door Muiden reed een indrukwekkend stuk technologie in een klein autotootje.
+ De bemanning maakte twee dagen achtereen panoramische foto's van straten met aaneengesloten rijen huizen. Ze maakten er duizend. Dat doe je niet als hobby. Desgevraagd legden de heren fotografen, waarschijnlijk voor de duizendste keer (want niet alleen de mensen in Muiden zijn nieuwsgierig) geduldig uit dat zij medewerkers waren van 'CycloMedia', een bedrijf dat percelen en belendende percelen vastlegt in opdracht van bijvoorbeeld makelaars of projectontwikkelaars of welke organisatie ook die belang heeft bij een inventarisatie van huizen en gebouwen. Zoals gemeentes? Gemeentes ook.
+ Spoorslags voor u naar CycloMedia.nl gesurft, want u wilt toch graag het naadje van de kous weten? Op de monitor verschijnt de kopregel: 'Vaak is wat je niet ziet belangrijker dan wat je wel ziet', gevolgd door een tekst, waarin gerept wordt over 'een geavanceerd, dynamisch product waarmee u ons land van meter tot meter aan u voorbij kunt laten trekken, zonder dat u ervoor uit uw stoel hoeft te komen. Want met cyclorama's - digitale panoramafoto's waarop u letterlijk 360° kunt rondkijken - is elke willekeurige locatie of elk vastgoedobject voor u zichtbaar via internet of uw eigen netwerk'.
+ Geen misverstand mogelijk. Het fotoautootje doet nuttig werk. Bijvoorbeeld huizen en gebouwen vereeuwigen voordat er geheid wordt, zodat niemand achteraf kan volhouden dat die scheuren in de muur er vóór het heien nog niet zaten.
+ Blijft de vraag welke opdrachtgever CycloMedia in Muiden had ingeschakeld. De gemeente, zeiden de mannen. Maar op het gemeentehuis wist men van niets, ook niet nadat er uitvoerig naar geïnformeerd was op diverse afdelingen. Zou het te maken kunnen hebben met het zware bouwverkeer voor de Gooiboog, dat straks immers lichte aardbevingen in Muiden kan veroorzaken?
+ Een ingeving! Waarschijnlijk heeft CycloMedia de gemeente en de kruitfabriek door elkaar gehaald. Dat is best mogelijk, want uit het optreden van de burgemeester voor de TV kreeg Nederland sterk de indruk dat deze tevens directeur was van de kruitfabriek. Dat is het natuurlijk! Alle ramen in Muiden werden gefotografeerd, zodat MCI kan aantonen dat 5 tot 10% van de ruiten ondeugdelijk in sponningen is vastgezet. Dé manier om schadeclaims voor te zijn. Als de klap komt.
+ Huib Smelt gaat in Frankrijk wonen. Hij heeft daar van opgespaard statiegeld een huisje gekocht, niet ver van 'Mieke' van de Zeilvloot, die een paar jaar geleden met haar man Ton naar Frankrijk verhuisde. Huib was kind aan huis bij de Zeilvloot. Het was menigeen opgevallen dat hij, sinds hij zijn opvangadres kwijt was, ook een beetje zijn draai kwijt was.
+ Huib Smelt, banjerend door de straten en langs de haven, met aan elke kant een jachthond met zo'n bruine zwabbervacht. Muiden zal het tafereel missen. Er zijn nog Muiers die zich herinneren hoe Huib strak in het pak uit het Gooi kwam. In Muiden verruilde hij zijn voorspelbare carrière voor een onzeker bestaan á la Swiebertje. Toen hij een tijdje een vriendin kreeg en daarmee een dak boven zijn hoofd, schrok hij zich een hoedje bij het wakker worden –gewend als hij was aan het wiebelen van de boot waarin hij sliep.
+ Met Huib vertrekt de zoveelste schilderachtige figuur uit Muiden. Het was een genoegen hem te horen vertellen over zijn avonturen. Zijn onwaarschijnlijkste, maar toch waar gebeurde, verhaal was dat van zijn val in het ruim van een zeeschip. Huib ontwaakte in een mortuarium met een label aan zijn grote teen.
+ Het was niet de eerste keer dat hem zoiets overkwam. Zo leek hij eens wekenlang van de aardbodem verdwenen. Heel Muiden ongerust. Meer dood dan levend, en behoorlijk beschadigd, werd hij uit het holst van een schip opgevist. Hij was 's nachts door een auto aangereden, naar de haven gestrompeld en weggekropen in het schip.
+ Tijdens de Muider Hardzeildagen, waarbij hij per traditie jarenlang als havenmeester optrad, werd al afscheid van Huib Smelt genomen. Als huldeblijk kreeg hij een fles jonge jenever en een paar nieuwe klompen – twee zaken waar hij op dat moment wel aan toe was.
+ Er zijn maar weinig Muiers die weten dat Huib Smelt eigenlijk een Muier is. Wat heet: hij is de enige, die zich met recht een Spiering mag noemen. Alleen wie hem regelmatig een borreltje aanbod, vertrouwde hij – ongeacht of hij het aanbod accepteerde of niet - zijn grote geheim toe: 'Mijn achternaam Smelt is Engels voor spiering'. De enige echte Spiering verlaat Muiden.
+ Ouwe Muier moet iets goedmaken bij D66. Hij zag de lokale kandidatenlijst van die partij op Internet. Hun verkiezingsprogramma stond er vlakbij. Tenminste, dat dacht Ouwe Muier. Hij stortte er zich zo gretig op, dat hij over het hoofd zag dat het niet het huidige, maar het programma van 1998 was. Geen wonder dat hij er zich in de laatste keutelaflevering over verbaasde dat D66 punten oplepelde die hij ook in het vorige programma had gezien.
+ Bijvoorbeeld het onrecht, dat indertijd de woonbooteigenaren werd aangedaan. Die moeten bovenop hun liggeld RZB betalen (hetzelfde als OZB maar dan voor roerende zaken). D66 had indertijd alle begrip voor hun verzet, maar dit haalde niets uit. Ook de wens van D66 om Discovery op de kabel te krijgen, wat dus wel lukte, leek achterhaald zo goed als het streven naar skatebanen voor Muiden en Muiderberg. Ouwe Muier overlaadde de onschuldige democraten met hoon. Mea culpa, mea maxima culpa.
+ Met het verkiezingsprogramma 'Vergezichten' van de VVD ligt het anders. Dat is wel degelijk kakelvers van internet te plukken. Muiden popelde om de uitslag van de huis-aan-huis-enquête van de VVD te vernemen. Het VVD verkiezingsprogramma van de liberalen zou immers een afspiegeling zijn van wat er in Muiden en Muiderberg leeft. Op het enquêteformulier stond althans te lezen dat ter voorbereiding van het opstellen van het verkiezingsprogramma voor de komende raadsverkiezingen de VVD wilde inventariseren wat 'voor u als inwoner van Muiden of Muiderberg belangrijk is'. 'Geef uw mening!' riep de VVD de kiezers op: ' Alleen op die manier wordt het programma waardevol, ook voor u'
+ Helaas staat de enquête-uitslag (nog) niet op de VVD site. Laten we er maar op vertrouwen, dat het programma de wil van het volk van Muiden en Muiderberg tot uitdrukking brengt. Het valt trouwens op dat het gros van de punten op het VVD verlanglijstje sprekend lijkt op wat deze partij al jaren roept zodra de verkiezingen in zicht zijn. Zou toch mooi meegenomen zijn voor de VVD als blijkt dat de bevolking er precies zo over denkt?
+ Nieuw is dat er met geen woord gerept wordt over het altijd ook door de VVD beleden geloof in de zelfstandigheid van Muiden. Nog maar vier jaar geleden vielen alle partijen elkaar om de hals op het punt van de zogeheten autonomie. De zelfstandigheid van de gemeente stond niet voor niets als punt 1 vermeld in het collegeprogramma. De PvdA liet deze eis als eerste vallen en nu dus ook de VVD. Het wachten is op het CDA, D66 en de VIB (die waarschijnlijk afscheiding van Muiden eist).
+ Hoe vaak zal het door de VVD geënquêteerde volk te kennen hebben gegeven dat het graag wil dat de raad actief betrokken wordt bij belangrijke benoemingen binnen het gemeentelijk apparaat? Vast wel vaak genoeg om het in het programma te zetten, naast andere wensen, zoals: er moet in Muiden een passantensteiger een postkantoor komen. Meer landelijk is het streven van de VVD om de OZB af te schaffen. De RZB ook? Indertijd, toen Hans van Esveld nog wethouder was, waren ze het er roerend mee eens dat deze werd ingevoerd.
+ Jammer maar helaas: er is nog geen eigen site van het CDA Muiden/Muiderberg op internet te ontwaren. Zelfs zoekmachine Ilse biedt geen soelaas. Ilse verwijst bij CDA Muiden/Muiderberg naar de Startpagina voor Onafhankelijke Politiek. Daar staat alleen dat het een partij 'uit onvrede' is. Laat het niet waar zijn.
+ In de nieuwe Sluiz, het Muider Maandblad van Guus Kroon, schrijft 'het geweten van Muiden' over de deskundigen die in de informatieavond over de Kruitfabriek de bevolking wilden geruststellen. Zo laat het geweten weten dat de heer Drost van MCI het antwoord schuldig bleef op de vraag van Guus Kroon of die wel 'veilig langs de kruitfabriek kan fietsen, op weg naar zijn werk in Diemen - om naar te zwijgen van de honderdduizend voertuigen die dagelijks op de A1 voorbij komen'.
+ 'We moeten er voorlopig nog maar van uitgaan dat alles goed en veilig bewaakt en bewerkt wordt bij MCI. Stiekem zou je bijna wensen dat die geruststellende mensen eens zelfs een ontploffing mee maakten, dan zouden ze misschien van gedachten veranderen. Maar dat is wel een wat erg cynische gedachte van me'. Schrijft het 'geweten van Muiden'. Wie zou er toch achter die schuilnaam zitten? Zal wel weer import zijn.
+ De klapkalender met alle rampen die dezelfde Guus Kroon heeft uitgegeven vanwege het driehonderd jarig jubileum van de kruitfabriek in Muiden is volgens de Gooi – en Eemlander verkrijgbaar op Kruitpad nummer 16, het adres van MCI. Als dat geen service is!
+ De burgemeester en Wiebe de Haan mogen dan formeel gelijk hebben dat twee brieven met vragen over de kruitfabriek niet in een commissie – of raadsvergadering behandeld mogen worden: voor de briefschrijvers is dit behoorlijk frustrerend. Als er niet op een of andere manier een mouw aan kan worden gepast om alsnog tot openbare behandeling te komen, zullen de verontruste ingezetenen, onder wie de twee vrouwelijke raadsleden, waarschijnlijk de publiciteit zoeken. Terwijl ze nu juist geen behoefte hebben aan spanning en sensatie.
+ Het zit B&W niet mee. Eerst verkeek de burgemeester zich volkomen op de opkomst voor de kruitfabriekavond. Hij verwachtte dat er maar een handjevol mensen zouden komen opdagen, maar er kwamen er over de honderd. 'Dat zal mij niet overkomen', moet de wethouder Ruimtelijke Ordening gedacht hebben. Er was op gerekend dat de kazerne vol zou lopen op de avond dat Muiden zijn mening mocht geven over het eindrapport van bureau Kolpron over de toekomst van onze stad. Veel koffie en thee in huis gehaald. En alvast lange rijen stoelen klaargezet. Die bleven vrijwel leeg. De weinige bezoekers zaten op een kluitje voor in de zaal.
+ Maar we zijn er nog niet: voor de 'Muiderbergse avond' in de Rijver over hetzelfde Kolpron rapport werd zo weinig belangstelling verwacht, dat de inleider van Kolpron zijn overheadprojector maar thuis had gelaten. Weer mis. Laten er in Muiderberg nu uitgerekend twee keer zoveel mensen komen als in Muiden! Men kwam koffie en thee tekort. Voorzichtige conclusie: het wil maar niet lukken om er achter te komen wat er onder de bevolking leeft. Als daar al pogingen toe worden gedaan.
+ Het is lang stil geweest rond het weggetje achter langs de Kalkovens. Maar nu schijnt de buurt zich toch te willen inzetten voor gerechtigheid. Het is de politici geraden er bij de wethouder van beloofde bordjes op aan te dringen dat nog vóór de verkiezingen voor elkaar is met het richtingsbordje bij het parkeerterrein Mariahoeve.
+ De tjalk 'De Wind' van Ernst de Groot is bij gebrek aan een motor aangewezen op natuurkrachten. Ernst leeft van de wind. En verder kan hij bomen als de beste. Maar helaas: zeilen is er voorlopig niet bij. Voor laswerk aan een van flanken moest het schip aan de mast worden schuin getrokken. Die brak af, maar het maakte weinig uit. Er zat al een scheur in.
+ Els Steffens, nichtje van Thijs Leenhoven, is voor fl. 75,- te koop. Ze staat in de winkel van Fie Kooij. Onder aan haar beeld mag dan wel 'Marylin Monroe' staan: het is Els.
+ Raad eens wat een bekende inwoner van Muiden in zijn schoentje vond: eerst een plakboek en de volgende morgen een spiegel!
+ Is de afzetting van de Zuidpolderweg weer eens opzijgeschoven. Bel je de politie. Krijg je te horen: 'dit informatienummer kost dertig cent per minuut'. Zeker voor het fonds om de vervulling van de burgerplicht te stimuleren.
+ Gehoord tijdens het borreluur bij Ome Ko: 'U bent een bekend Nederlander toch?' Antwoord:'Ja, vooral in Muiden'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: