- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Overslaan: allemaal politieke keutels.

+ Om negen uur zaterdagavond legde Norbert Ruiter onder luid applaus zijn batje neer. Vierentwintig uur achtereen had hij in de kantine van s.c.Muiden voor Zhlobin staan tafeltennissen (al kon je dat de laatste uren beter pingpongen noemen). Norbert staat een vermelding in het Guinness boek te wachten als breker van het wereldrecord onafgebroken tafeltennissen. 'Die duikt meteen in zijn bedje', dacht menigeen. Niks hoor: Norbert plukte even aan de blaren in zijn rechterhand, nam een paar flinke teugen champagne en schoof gezellig aan. Het was per slot pas negen uur.
+ Wout Wormhoudt juichte te vroeg. Heel even was hij de trotse winnaar van een beker in het klaverjastoernooi voor Zhlobin. Toen moest hij 'm afstaan aan de echte winnaar. Telfoutje.
+ Wel veel dank, maar geen bloemen voor de dames, die zich ingezet hadden voor Zhlobin's weeskinderen. Dat wilden ze niet. Bloemen kosten geld en dat is beter besteed aan het opknappen van het weeshuis, vonden ze. Het maakte de opbrengst van f 22.000, - nog mooier.
+ Geloof het of niet, maar boven Muiden vloog een duif mee in een formatie ganzen. Het was niet zo, dat hij een stukje meeliftte omdat hij toevallig ook die kant uit moest. Hij bleef onafgebroken in de waaier, en nam zelfs een keer de kop. Wel moet gezegd dat de ganzen hem niet serieus namen. De duif mocht voor spek en benen meedoen: een paar meter opzij van de anderen. Aan een bioloog gevraagd of die vreemde vogel misschien in een identiteitscrises verkeerde. Dat was niet zo. Het zou een verkeerde inschatting geweest kunnen zijn. Misschien dacht hij dat-ie in een zwerm soortgenoten zat en een hele lange bocht maakte. Laten we het er maar op houden dat het een vredesduif was die een V-teken in de lucht had gezien.
+ Gesignaleerd in Muiden: twee Nijlganzen die zij aan zij in de Noordpolder paradeerden, en een vlucht flamingo's die tussen de zwanenkolonies onder aan de dijkweg was neergestreken. Bepaald geen winterharde vogels. Waarschijnlijk zijn ze 'm gesmeerd uit een dierentuin en voor zichzelf begonnen.
+ Als bewijs dat zij tot de allerbeste voetbalster van Nederland is uitgeroepen, houdt Jolanda Verschuren een kleurenfoto achter de hand. Je ziet haar tijdens de huldiging naast Louis van Gaal die een arm om haar schouders heeft geslagen. Zegt een Muier: 'jou ken ik natuurlijk wel, maar wie is die enge man?'
+ U herinnert zich nog de keutels over dat rode autootje, dat met de digitale panoramacamera op het dak door Muiden toerde? De fotografen die er in zaten zeiden dat ze door de gemeente waren ingehuurd en hun firma CycloMedia bevestigde dit. Maar op het gemeentehuis wordt het nadrukkelijk tegengesproken. Conclusie: het zijn commerciële jongens die zichzelf de status hebben aangemeten in overheidsopdracht te werken. Misschien om officieel te lijken. Door met de gemeente te schermen kunnen ze lastige vragen in de kiem smoren, bijvoorbeeld van bewoners die willen weten waarom hun huizen wordt gekiekt, of van de politie die zich afvraagt waarom het autootje om de haverklap midden op de weg stopt.
+ Die keutel van de vorige keer over Els Steffens slaat nergens op, zegt u? Ga kijken bij Fie Kooij. Niet in de etalage, dat is Els niet, dat is Marylin Monroe. De Marylin Monroe die binnen staat, dàt is Els.
+ Niets kan een bepaald slag weggebruikers ervan weerhouden een versperring opzij te trekken om over een afgesloten weg te rossen. De mannen van Oranje die bezig zijn met de reconstructie van de Zuidpolderweg waren het op een gegeven moment spuugzat om bijna geschept te worden door de rakelings langs scheurende hufters. 'Nou is het genoeg', zeiden ze tegen elkaar en ze zetten hun eigen auto's dwars over de weg. Daar hadden de heren (en dames!) wegpiraten niet van terug.
+ Niet getreurd. Als de Zuidpolderweg dicht is neem je toch gewoon de Noordpolderweg? Dat mag eigenlijk niet, maar je hoeft geen politie te verwachten. Die is te druk bezig met het goede voorbeeld te geven op de Zuidpolderweg: hup, de afsluiting opzij en karren maar.
+ Was dat nu echt leuk, die Sinterklaas die werd gearresteerd en door de politie werd opgebracht om de kinderen van de P.C. Hooftschool te leren hoe je met euro's moet omgaan? Straks geloven ze ook niet meer in de politie.
+ Een oud-minister van milieu, die een stuk uit het Groene Hart van de Randstad snijdt. Het is om te huilen. Toch schoot Ouwe Muier in de lach, toen hij in NRC-Handelsblad las: 'de Bloemendalerpolder bij Huizen'. Die jongens van de krant zijn goed op de hoogte! Ze weten natuurlijk dat we hier een Huizer kaasboer hebben en dat de Smurfen Huizers zijn.
+ Kan Muiden zich nauwelijks druk maken over die 5000 woningen in de Bloemendaler polder: Muiderberg raakt het al helemaal niet. Het is ver van hun dorp. Als de Googweg nu eens links en rechts volgebouwd werd met kantoren en duizenden woningen in verschillende woonlagen, hoe zouden ze dan piepen?
+ Burgemeester Harry Smith vertelde tijdens de kruitfabriekavond dat hij zo prettig gesproken had met minister Jan Pronk. Harry moest Jan maar eens opbellen voor een prettig gesprek over de Bloemendalerpolder. Belangrijke mensen onder elkaar, als dáár niets uit komt!
+ De VVD vindt de struisvogel een slim beest. Hij steekt zijn kop in het zand onder het motto: wat je niet ziet, bestaat niet. Voor de VVD bestaat de VIB niet. Eén van de vragen van de enquête die huis aan huis in Muiden en Muiderberg werd verspreid, was op welke partij de geënquêteerde de vorige gemeenteraadsverkiezingen gestemd heeft. Je kon een kruisje zetten bij VVD, PvdA, CDA of D66. De volgende vraag was: op welke partij zou u nu stemmen? Volgde precies hetzelfde rijtje van de vier huidige partijen - plus de mogelijkheid om 'weet niet' aan te kruisen.
+ Ouwe Muier weet het wèl: de vijfde keuzemogelijkheid in politiek Muiden is de VIB, de partij waarvan Anna Waanders, die vanaf 1998 een tijd voor de VVD in de raad zat, lijsttrekker is. VVD bestuur, kruis uw keus aan: 'niet aan gedacht', 'vergeten' of 'wil niet weten'.
+ De voor Muiden en Muiderberg bestemde enquêtevragen van de VVD vonden via e-mail hun weg over de hele wereld. Ze kwamen aan in landen als de VS, Engeland, Spanje, Italië en Zwitserland. Maar ook in bijvoorbeeld Brunei Darussalam, Zuid-Afrika, Uruguay en Bolivia. De reacties die er op kwamen hielden allemaal slechts één tegenvraag in: 'Wat moet ik hier in hemelsnaam mee?' Vast een virusje.
+ Na D66 is nu ook het CDA Muiden/Muiderberg met de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen naar buiten gekomen. Een oude bekende, ons aller geboren Muier Dick Schulp is lijsttrekker (wie had anders verwacht?), maar de drie volgende plaatsen worden ingenomen door nieuwkomers: Jaap Meijer uit Muiderberg op 2, en Gea Heijnen en Henk Steffens uit Muiden op respectievelijk 3 en 4.
+ Drie nieuwelingen zo hoog op de CDA lijst is wel een beetje verrassend, temeer omdat de huidige CDA raadsleden Henk Beenen en Gerrit Ruiter beiden op 'onverkiesbare' plaatsen staan. Henk Beenen staat als zogeheten 'lijstduwer' laatste en Gerrit Ruiter staat op de 15de van de in totaal 23 plaatsen. Beiden hebben beloofd om publiekelijk uit te leggen waarom ze niet nog eens vier jaar in de raad willen zitten. Zal wel iets met politiek te maken hebben.
+ Muiden en Muiderberg zijn mooi evenredig vertegenwoordigd op de kandidatenlijst van het CDA, maar met de seksen was een eerlijke verdeling moeilijker. Er staan tenminste maar vier vrouwen op, van wie Gea Heijnen, die derde staat, in de raad komt, tenzij het heel gek loopt.
+ Elke politieke partij moet bij het samenstellen van de kandidatenlijst op haar hoede zijn dat niemand zich tekort gedaan voelt vanwege woonplaats, sekse en leeftijd. 'Hier geboren en getogen of import' speelt onderhuids ook een rol. Maar het CDA heeft een extra handicap. De partij is indertijd ontstaan uit een samenvoeging van KVP, AR en CHU om een machtsblok van Christen-democraten in stad en land te vormen. Nog altijd moet in de gaten worden gehouden dat de 'bloedgroepen' bij de zetelverdeling alle drie voldoende aan bod komen. Dat is in Muiden niet helemaal gelukt.
+ Komen de CDA vrouwen er al bekaaid af met hun vier plaatsen, ook de kandidaten van katholieke huize (Sinterklaas op plaats zes niet meegerekend) zijn met niet meer dan vier kandidaten op de lijst vertegenwoordigd. Maar het is wel zo, dat één van hen, gezien zijn vierde plaats, een reële kans maakt te worden gekozen.
+ Hoezo? Gaat het CDA dan straks van drie naar vier zetels? Zou kunnen, maar daar gaat het nu even niet om. Het zit zo: Dick Schulp is nu nog als raadslid tevens wethouder, zoals alle wethouders. Maar bij het nieuwe, zogeheten duale stelsel, dat volgend jaar maart ingaat, mogen wethouders niet tevens raadslid zijn. Op dit moment lijkt het waarschijnlijk dat Schulp terugkomt als wethouder. Dat houdt dus in dat, ook al wordt hij straks weer in de raad gekozen (wat niet kan missen, gezien zijn bekendheid en lijsttrekkerschap), hij geen raadslid mag zijn, zodat zijn plaats vrijkomt en de rij kandidaten naar boven opschuift.
+ Los daarvan is het allerminst uitgesloten dat het CDA, dat bij de vorige verkiezingen al van twee naar drie zetels klom, straks nóg beter uit de bus komt, volgens de vuistregel: hoe lager de opkomst is, hoe hoger het CDA scoort. De algemene verwachting is dat de opkomst in 2002 laag zal zijn. Dit bleek onlangs weer bij de vervroegde verkiezingen voor de nieuwe gemeente Wijdemeren: lage opkomst, dikke winst voor het CDA. CDA-stemmers plegen nu eenmaal met dezelfde trouw naar het stemhokje te gaan als naar de kerk.
+ Niet iedereen is het met deze theorie eens. Volgens een vooraanstaande plaatselijk CDA-lid zal de winst van het CDA te danken zijn aan het feit dat het zo'n voortreffelijke partij is met zulke voortreffelijke mensen en zo'n voortreffelijk programma. Maar om stemmen naar binnen te halen door rond te bazuinen dat je niet naar de kerk hoeft te gaan om op het CDA te stemmen - dat vindt hij toch ook weer niet zo'n geslaagd idee.
+ Volgend jaar worden er stemmachines ingezet in plaats van het bekende rode potlood. Best mogelijk dat deze nieuwerwetsigheid veel ouderen zozeer afschrikt dat het ze weerhoudt om te gaan stemmen, ook al worden ze nog zo lief door volijverige partijgangers opgevangen en naar het stembureau getransporteerd. Als veel ouderen hun stem niet uitbrengen zou dat de uitslag weer een beetje recht kunnen trekken, want het CDA moet het in hoge mate hebben van oudere kiezers. Of is dit soms ook al niet waar?
+ De CDA afdeling Muiden/Muiderberg heeft maar liefst 23 kandidaten voor een raadszetel, terwijl er in Muiden maar 13 zetels te verdelen zijn. Waarschijnlijk hebben ze er alvast rekening mee gehouden dat de gemeente Muiden pakweg tweeënhalf keer zoveel inwoners gaat tellen als de Bloemendalerpolder wordt volgebouwd. Dan heeft Muiden recht op veel meer zetels dan 13. Groot Muiden levert 17 zetels op.
+ De PvdA is iets bescheidener met zijn 13 kandidaten. Die zijn net genoeg om alle zetels in de huidige raad op te eisen. Overigens is de verkiezingslijst van de PvdA een ontwerplijst. Dat wil zeggen: in de ledenvergadering van 10 december moet blijken of de leden met de voordracht van het bestuur akkoord gaan. Vier jaar geleden week de keus van de leden af van het bestuursvoorstel. Het is niet waarschijnlijk dat dit nu weer gebeurt, maar je weet het nooit.
+ Dat de huidige PvdA raadsleden Wiebe de Haan, Cees Leupen en Hette Zijlstra het voor gezien houden, is bekend. Nieuw is dat Wiebe niettemin op de lijst staat, en wel op de vijfde plaats, als 'lijstduwer' (altijd gedacht dat dit de laatste plaats was). De wisseling van de wacht had natuurlijk al vier jaar geleden moeten plaatsvinden, maar toen ging het feest niet door.
+ Nu is het dan toch zo ver: vers rood bloed! Op Eric Hoetmer, de nummer 2 op de lijst na, staan er net als bij het CDA louter nieuwelingen op de verkiesbare plaatsen - zij het dat ze allen al enige Kazerne-ervaring hebben als toegevoegd commissielid. Lijsttrekker van de PvdA is, wat het bestuur betreft, Jan Hylkema uit Muiderberg. Derde op de lijst is Fred Winnubst uit Muiden en vierde Nicolien van Duinen uit Muiderberg.
+ Nicolien?Dat betekent dus na lange tijd weer eens een PvdA-vrouw op een haalbare plaats! Vier jaar geleden stond Ellen van de Boomgaard derde, maar Hette Zijlstra en Eric Hoetmer gingen over haar heen. Beiden kwamen in de raad met voorkeurstemmen.
+ Of de PvdA net als in 1998 weer een vierde zetel binnenhaalt, is de vraag. Een PvdA-fractie met vier leden zoals in de afgelopen periode, was nooit eerder vertoond in de politieke geschiedenis van Muiden.
+ Sinds zondag staat een 'eerste aanzet' van het verkiezingsprogramma 2002 – 2006 van D66 op internet. De bedoeling is vragen en meningen binnen te krijgen, die nodig zijn als stem des volks bij de vaststelling van het officiële programma. Helemaal nieuw is wat D66 te zeggen heeft natuurlijk niet, want een aantal oude wensen bleef onvervuld. Zo weten we dat bij D66 het milieu onverminderd boven het economisch belang gaat, dat de overlast van het lawaai van autoweg, spoorbaan en vliegverkeer moet worden aangepakt, en dat Muiden en Muiderberg hun eigen karakter moeten behouden. Om maar iets te noemen.
+ D66 gaat de verkiezingen in met de ferme mededeling dat de kruitfabriek zo spoedig mogelijk uit Muiden moet verdwijnen. Dat mag nieuw lijken, maar in het verleden hebben alle partijen daar op aangedrongen (na wéér een klap, wel te verstaan). Het bijzondere is dat voor D66 een 'zogenaamd brandje' genoeg is om de lont aan het kruitvat te leggen.
+ Een hoofdstuk apart is de Bloemendalerpolder. Die mag niet volgebouwd worden, zegt D66 en ook: de ecologische verbinding tussen Naardermeer en IJmeer moet blijven. De uitsmijter luidt: 'geen aquaduct dan ook geen woningen'. En nu maar afwachten hoeveel indruk de wakkere uitspraken van onze dappere D66-ers op Den Haag en Haarlem zullen maken.
+ Als toegift nog vier wensen van D66: het 700 jarig bestaan van Muiderberg in 2005 dient te worden gevierd; het strand - en zwemgebied is niet veilig en moet heringericht worden; kamperen op de boerderij moet worden gestimuleerd en de ouderen moeten bij één loket met hun vragen terecht kunnen. En verder bekijkt u het zelf maar. Op hun eigen site.
+ Als je iets organiseert voor Muiden én Muiderberg kun je de deelnemers en belangstellenden het best in Muiderberg bijeen laten komen. Het is namelijk zo, dat Muiers wèl naar het dorp gaan, maar Muiderbergers niet naar de stad.
+ Een Muider middenstander kreeg van de bank een rol oude guldens. Een klant, die een paar van die guldens als wisselgeld had ontvangen, kwam even later terug en fluisterde: 'Je hebt me vals geld gegeven, valse guldens, ze passen niet in de automaat'. De winkelier: 'Dan ruilen we ze toch gewoon om?' Maar dat wilde de klant niet: 'Heb je er niet meer? Ik spaar ze, voor later, voor de herinnering, als de euro er is'.
+ Huib Smelt is al vanaf oktober afscheidscadeaus in ontvangst aan het nemen. Maar het wordt nu toch kort dag. Op 12 december is het definitief uitwuiven geblazen. Tenzij er nog cadeaus komen, vertrekt Huib die dag naar Frankrijk. Adieu monsieur l'éperlan (Frans voor spiering).
+ Aan het eind van deze maand hebben de dames van de Kloet het wereldwandelrecord in en om Muiden anno 2001 gevestigd.
+ Het is natuurlijk te waarderen dat B&W de ambtenaren altijd zo in bescherming neemt. Maar er moet wel reden toe zijn.
+ Alvast een tip voor nieuwe raadsleden. Stel geen lastige vragen aan je eigen wethouder, zeker niet met kiezersvolk op de publieke tribune. Het kan je je kop kosten.
+ Nu ik toch bezig ben meteen ook maar wat gratis mediatraining. Ga nooit met de pers in discussie. Maak journalisten complimentjes. Prijs ze in het openbaar de hemel in. Zodra ze bij de krant weg zijn kun je er mee stoppen. Dan zijn ze al blij al je ze gedag zegt.
+ Wie vanaf de zijlijn kritiek uit op het gemeentebestuur krijgt al gauw te horen of hij het zelf soms beter kan. Maar moet een voetbalverslaggever beter kunnen voetballen dan een voetballer? Of een muziekrecensent beter vioolspelen dan een violist?
+ Er zijn 175 voorkeursstemmen nodig om in de raad te komen. Volgend jaar 6 maart zijn de verkiezingen. Om het op eigen kracht te redden moet je er vanaf nu dus twee per dag scoren.
+ Gastkeutel van Paul Beudel: 'Muiden zal aardig moeten wippen om die Bloemendalerpolder vol te krijgen. Het is bij de konijnen af'.
+ Ook doodziek van al die virussen?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: