- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Weer een reutel politiek gekeutel.

+ Geen feestverlichting in Muiden. Afgekeurd wegens storingen. En voor een nieuwe verlichting is het te laat. Om het goed te maken staan nu bij alle MOR - leden twee schattige kerstboompjes links en rechts van de deur. Zonder ballen. En zonder licht. Als je niet uitkijkt, loop je ze in het donker omver. Alleen zal dat er niet gauw van komen want de meeste winkeliers en horeca-exploitanten halen ze 's avonds naar binnen. Niet om ongelukken te voorkomen, maar om snode figuren voor te zijn, die ze onder hun arm willen meenemen voor thuisgebruik. Bovendien kunnen boompjes die binnen staan niet gelanceerd worden door rotjesjongens.
+ Ook al zal er geen licht in de Muider duisternis zijn: onze honden hebben een goeie Kerst. Je kunt precies zien wie er geen MOR-lid is. Daar lopen ze straal voorbij. Dat doen ze ook bij het Muiderslot, wat eigenlijk niet klopt, want aan de poort hadden twee MOR boompjes moeten staan. Als lid van de MOR heeft het slot immers recht op twee boompjes.
+ Helemaal in het duister tasten zal Muiden trouwens niet in deze laatste maand van het jaar. We hebben onze gloednieuwe brugverlichting nog! De Amsterdamsepoortbrug zal voor de feestdagen op artistiek verantwoorde wijze worden uitgelicht. Niet met lampjes, maar met spotjes, die het subtiele lijnenspel van de brugconstructie fraai zullen accentueren. Er zal niet genoeg licht uitstralen om de boompjes voor de winkels in de Amsterdamsestraat te zien, maar daar zal niemand over vallen, want als de papklok slaat, staan die al ruimschoots binnen.
+ De volle stempelkaarten van de oudejaarsactie van de MOR kon je tot vorig jaar inleveren bij de Rabobank. Dat kan ook dit jaar weer, maar alleen in de ochtenduren, want dankzij de nieuwe serviceregeling is de enige bank in Muiden tegenwoordig 's middags dicht. Frank Wagenmans heeft hun dienstverlening overgenomen. Elke middag van de feestmaand kun je je volle kaarten bij de slager kwijt. Geen bank? Naar Frank!
+ Al een week of wat is bij de VVD bekend wie op welke plaats op de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen staat. Maar de partij is er nog niet mee naar buiten gekomen. Te bedeesd misschien? Of een beetje bang voor commentaar, met name vanuit Muiden?
+ Dat laatste zou wel eens het geval kunnen zijn, want de VVD was de laatste jaren een pure Muiderbergse aangelegenheid en dat zal, afgaand op de kandidatenlijst, voorlopig zo blijven. Letterlijk alle verkiesbare plaatsen worden ingenomen door Muiderbergers. Het is op dit moment vrijwel zeker dat er niet één liberaal uit Muiden in de gemeenteraad vertegenwoordigd zal zijn. En de VIB maar beweren dat Muiderberg achtergesteld wordt!
+ De VVD leden wezen Henk Bökenkamp aan als lijststrekker. Huidig raadslid Riet de Groot staat op twee, Kees Grijzenhout op 3, Janneke Knijn die net als Riet al in de raad zit op 4 en Hans Manten op de vijfde plaats. Frits van Rossum en Erik Pieter Vlaanderen komen niet terug. Frits uit eigen verkiezing en Vlaanderen omdat een meerderheid geen trek in hem had.
+ Van de eerste vijf kandidaten is alleen nummer 3, Kees Grijzenhout, 'n echte Muiderberger. Alle anderen zijn 'import'. Er staan ook mensen op die nog maar net in Muiderberg wonen. Blijkbaar was er niet meer keus.
+ Het gebrek aan liefhebbers voor een raadszetel zal een nawee zijn van de perikelen waarin de VVD een tijd heeft verkeerd. Ineens kwamen er drie van de vier raadszetels vrij. Maar de ene na de andere kandidaat paste er voor de opengevallen plaatsen in te nemen. Dan hadden ze bij Vlaanderen moeten aanschuiven.
+ Bereidheid om in de raad te komen is overigens niet voldoende. Een goed raadslid dient ook over inzicht, overzicht, zelfvertrouwen, sociale vaardigheiden en ervaring te beschikken. Vooral dat laatste. Het moet dan ook het een hele geruststelling zijn dat E.P. Vlaanderen de nieuwe fractie kan influisteren wat goed en wat slecht is voor de goegemeente.
+ Je hoeft niet vreemd op te kijken als lijsttrekker Henk Bökenkamp als kandidaat voor het wethouderschap naar voren wordt geschoven. Een wethouder uit eigen gelederen zit er zeker in voor de VVD, die immers ondanks alles nog steeds de grootste partij van Muiden is. Het zou natuurlijk ook kunnen dat E.P.Vlaanderen gevraagd wordt voor een wethouderschap. Toen hij de vorige keer de kans had, liet hij die, bescheiden als hij is, liggen. Wie weet voelt hij zich straks in eer en geweten verplicht om Muiderberg en in één moeite door ook Muiden van de ondergang te redden.
+ Pim de Jong, behalve oud VVD - raadslid en oud - voorzitter van die partij, bovenal 100% Muier kan er allemaal niet om lachen. Hij heeft de jongste ontwikkelingen met lede ogen gevolgd. Wat hem vooral pijn doet is dat zijn geliefde Muiden niet aan de bak komt. Over zijn Muiderbergse medeleden zegt hij dat dit geen mensen zijn die in zijn wereld passen. Hij heeft er dan ook voor bedankt om op de lijst te staan. Of hij Muiden daarmee een dienst bewezen heeft? Hij zou vast een dikke kans hebben gemaakt om met voorkeurstemmen in de raad te komen. Die kans is nu verkeken, hoewel…
+ Pim de Jong is zo teleurgesteld dat hij het liefst met een eigen lijst zou uitkomen. Een lokale belangenpartij, die hebben we nog niet in Muiden. Ooit had je Lijst de Jonge, van Tom de Jonge, en we hebben ook Muider Belang gehad, maar dat bleek een aprilgrap. Als Pim echt nog met een lijst de Jong wil komen: zijn voornaam heeft hij mee. Die is momenteel een fortuin waard. Maar hij mag wel opschieten. Maandag 10 december is de laatste dag dat nieuwe partijen hun 'geloofsbrieven' op het gemeentehuis kunnen inleveren. Ze moeten op de proppen komen met een notariële acte en een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
+ Hetzelfde geldt voor de VIB, de plaatselijke belangenpartij van Muiderberg. Die was er maanden geleden als de kippen bij om zich voor te stellen op het gemeentehuis. Maar op vrijdagmorgen 7 december waren op hetzelfde gemeentehuis nog niet alle benodigde paperassen van de VIB binnen. Je zou er ongerust van worden. Het zal toch wel goed komen?
+ Hoewel de kersverse lijstaanvoerder van de PvdA Jan Hylkema als ter zake kundige betoogde dat er door het bouwverkeer voor de Gooiboog tonnen meer schade in Muiden te verwachten zal zijn dan de uitvoerder bereid is te betalen, houdt B&W het erop dat de aangeboden afkoopsom 'in een redelijke verhouding tot de uiteindelijke inschatbare waarde' staat. Maar ze zijn niet zeker van hun zaak. De reden om hun voorstel te handhaven blijkt ineens deels een juridische te zijn. Je loopt bij een schadeclaim het risico van een eindeloze procedure met een onzeker financieel eindresultaat. 'Acceptatie biedt in elk geval zekerheid' betoogt B&W. Maar heb je die dan nodig als de voorgestelde afkoopsom zo redelijk is?
+ U hebt het vast gelezen in ons onvolprezen gemeentelijk infoblad. Heel Muiden wordt uitgenodigd mee te doen aan een fotowedstrijd in het kader van het restauratieplan van de Vecht. De fotografen onder ons wordt gevraagd hun wensbeeld of schrikbeeld te vereeuwigen, maar er moet wel bij vermeld worden welke van die twee beelden met de foto bedoeld wordt. Zou een fotomontage ook mogen? Bijvoorbeeld de Bijlmer aan de Vecht? De jury mag dan zelf uitmaken of het een wens - of schrikbeeld is. Waar ze voor kiezen kun je wel raden, want in de jury zitten twee Muider wethouders.
+ B&W was van plan om na het Jaar van de Vrijwilliger de Vrijwilliger van het Jaar te laten kiezen. Daar zijn ze op teruggekomen. Terecht, want de ware vrijwilliger is eerder verlegen dan vereerd met zo'n uitverkiezing. Het gaat vrijwilligers niet om de eer, maar om de inzet. Wat er wèl gebeurt staat te lezen in het gemeentelijke informatieblad. Alle vrijwilligers worden in één keer in het zonnetje gezet door de VOMM een extra bijdrage te geven. Als er één voorbeeld is van een even onverdachte als onbaatzuchtige vereniging, dan is dat wel de VOMM. Daar komt bij dat het extraatje naar een doel gaat, waar elke cent goed aan besteed is: de derde wereld. Prima initiatief dus.
+ Als de raad ermee akkoord wordt een miljoen uitgetrokken om in 2003 drie lokalen boven op de Jozefschool te laten bouwen. Tot die tijd zal de school zich met noodlokalen moeten behelpen. Dat zijn er nu drie: één in het gebouw Rehoboth verderop in de Kloosterstraat, één in de 'middenstraat' van de school en één in de keuken, die tevens directie - en personeelsruimte is. De keuken wordt zo gauw mogelijk weer keuken. De klas wordt twee jaar opgevangen in een nieuw noodlokaal tegenover de school, een container op de speelplaats bij de vestingwal. Het liefst had de school twee schoolwoningen gewild, maar de buurt was tegen.
+ Er is weer een rapport van een extern adviesbureau uit. Het bureau heet Metafoor en het rapport gaat over negen gemeentelijke accommodaties, die samen tien procent vormen van alle objecten, die de gemeente bezit en beheert, waaronder ook huizen en ligplaatsen. De accommodaties waarover Metafoor zich gebogen heeft, zijn onder meer de Kazerne, het Muizenfort, het pas verworven Witte kruisgebouw en postkantoor, twee gymzalen in Muiden en de Rijver in Muiderberg – dat overigens in het rapport nauwelijks aan bod komt. Metafoor adviseert dringend om een veel commerciëler beleid te voeren, en daarmee het verlies op deze objecten van een half miljoen gulden terug te brengen naar drie ton. Om te beginnen.
+ De eigen start is niet al te best, want in het rapport blijken de gymlokalen van de P.C.Hooftschool en het vroegere Anker consequent door elkaar gehaald te zijn. De op de valreep toegevoegde mogelijkheid de oude Singelkerk in te zetten voor sociaal-culturele doeleinden, maakt de zaak er niet duidelijker op. Laten we het rijtje even afgaan.
+ Volgens Metafoor zijn er, gezien de heel eigen historische uitstraling, cateringbedrijven genoeg die de Kazerne en het Muizenfort commercieel willen exploiteren. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld congressen, seminars, symposia en exposities. Het betere werk dus. Los daarvan kan er kazerneruimte worden benut voor naschoolse opvang.
+ De laatste huurders, ballet en VVV, zullen de Kazerne uit moeten (wie vangt ze op?). Maar de bieb blijft – zo goed als de mogelijkheid om te trouwen in de raadszaal, die dan ook raadszaal blijft – met de bekende gemeentelijke vergaderingen en bijeenkomsten. Vraag: moeten de Muider senioren ophoepelen als de jetset binnenkomt?
+ Door het Muizenfort gaat pas echt de bezem. De Historische Kring Stad Muiden zal het veld moeten ruimen voor commerciële activiteiten, zo goed als Space, de walbasis van Pampus en de Stichting Herstelling. Waar ze heengaan is niet helemaal duidelijk. Het waarschijnlijkst is de leegstaande Singelkerk, die de gemeente wil huren om daarin, na een grondige verbouwing, allerlei sociaal-culturele organisaties onder te brengen. De Singelkerk heeft een vloeroppervlak van 350 vierkante meter, en kan worden opgedeeld in vier afzonderlijke ruimten.
+ Het is de bedoeling de gymzaal van het Anker eveneens een belangrijke sociaal-culturele (neven)functie te geven, althans dat valt op te maken uit nadere informatie. De verouderde gymzaal van de PC Hooftschool zou dan als overcompleet kunnen worden afgestoten (de kinderopvang blijft). In het Metafoorrapport staat het precies andersom. Hieruit valt te concluderen dat de kinderen van de Jozefschool naar de PC Hooft zouden moeten voor gym. Foutje.
+ Ook wordt voorgesteld het pas door de gemeente voor een half miljoen aangeschafte Witte Kruisgebouw weer af te stoten. Aanvankelijk voelde B&W er voor er een (para)medisch centrum van te maken, maar daar is men op teruggekomen. Voor dit doel is het oog op het oude postkantoor gevallen, dat verhuurd kan worden of doorverkocht voor bijvoorbeeld tandartspraktijken, mondhygiëne en fysiotherapeuten. Mortuarium en consultatiebureau zouden in Muiden kunnen terugkeren dankzij het postkantoor. Over de trombosedienst geen woord, maar die zit dan ook in Muiden: in de brandweerkazerne.
+ Het Kruisgebouw is oud en vergt een zo ingrijpende verbouwing, dat men uiteindelijk af zag van naschoolse opvang. Die gaat dus naar de kazerne. Muiden zal niet in zijn maag zitten met het Kruisgebouw, verwacht B&W. Kantoor, wonen, het mag allemaal.
+ Piet Kersten zal het aankopen en weer verkopen van het Witte Kruisgebouw zeker als gesol met gemeenschapsgeld beschouwen. Indertijd kwam het gebouw tot stand dankzij bijdragen uit de bevolking en bedrijfsleven. Hij heeft geen ongelijk, alleen is het moeilijk te achterhalen hoe het allemaal precies zat. Bovendien kan de gemeente waarschijnlijk een mooie prijs voor het gebouw maken. De opbrengst gaat naar de gemeente, dus naar Muiden.
+ Een hoofdstukje apart is de kazemat in de wal van de Ton Kootsingel, óók van de gemeente. Die is dichtgemetseld en het gat dat uitgebroken werd in de muur is te klein om een kijkje in het binnenste te nemen. De gemeente overweegt de kazemat te openen en 'gebruiksklaar' te maken. Gebruiksklaar waarvoor? Laat Muiden meedenken, malle gemeente. Organiseer een prijsvraag. Omhels de man of vrouw die met het beste idee komt.
+ Er zal nog heel wat afgediscussieerd worden eer de kogel door de Singelkerk is. Veel mensen vinden het een bittere pil, dat de Kazerne en het Muizenfort, die beide ooit opgeknapt werden voor de Muider gemeenschap, een puur commerciële bestemming krijgen. Maar het is niet meer op te brengen. De kosten zijn torenhoog en de huidige huurders dragen er niet in bij. Alleen al het onderhoud en schoonmaken van beide gebouwen kost ruim een ton per jaar. Maar Anja Venema moest wel zelf de spiegels van haar balletruimte schoonmaken.
+ In de laatste 'PampusPost' staan verrassende nieuwtjes. Bijvoorbeeld dat het de Stichting Pampus niet gelukt is de restauratie van het forteiland te 'verkopen' als nationaal huwelijksgeschenk voor Willem A. en Máxima. De secretaris van de Stichting Matthijs Wink, in Muiden bekend van de kabelkrant, geeft aan dat het idee helaas niet is overgenomen.
+ Er kwamen dit seizoen bijna 5000 bezoekers meer naar Pampus dan vorig jaar. Het waren er om precies te zijn 35.204. Eenderde kwam met de Pampusveerdienst vanuit Muiden. Nog een ander groot getal voor zo'n klein eiland: Pampus telt nu al ruim tachtig vrijwilligers.
+ De soepeend heet echt zo. Volgens vogelkenner Dick A. Jonkers komt hij op Pampus voor, naast nog dertien andere soorten broedvogels. De wilde eend is lijstaanvoerder, gevolgd door de boerenzwaluw en de krakeend. Ander vogelvolk op Pampus: kwikstaart, winterkoning, heggenmus, merel, karekiet, bosrietzanger, tuinfluiter, fitis (weer een andere muzikant), rietgors en zwarte kraai. Dick A. Jonkers keek vergeefs uit naar de huismus. Hij zag er niet één. Zeker naar de wal gevlucht vanwege de drukte op het eiland.
+ Er groeien op Pampus 58 soorten planten. Het eiland is een paradijs voor slakken, bruine ratten (niet veel), kolossale legers pissebedden, legioenen grauwzwarte wegmieren en enorme zwermen muggen. Maar toch was er in 2001 nog ruimte voor 35.204 bezoekers.
+ Het oude, vervallen pand Herengracht 37, waar vroeger Flip Hamers zat en later Jocke Overwater met haar galerie – en waar nu een kantoor in gevestigd is dat kantoren verkoopt, gaat tegen de vlakte. Er komt een huis in Anton Pieckstijl voor in de plaats. Makelaar Vlaanderen meldt dat het 'met moderne techniek traditioneel gebouwd wordt, geheel in grachtenstijl, alsof het er altijd gestaan heeft'. Zogezegd een eeuwennieuw pand. Er wordt bijna fl.1,8 miljoen voor gevraagd, maar daar krijg je dan ook wat voor. Naar keus een garage, berging, winkel, kantoor of galerie aan de voorkant en aan de achterkant uitzicht op de tuinen van de buren, inclusief de buren zelf.
+ Als we nu eens, net als Naarden, de vijand van ons af houden door vestingwallen op te werpen. Per slot zijn we een vestingstad. Het verst dragende kanon bepaalt hoe groot het schootsveld is. Alleen achter de inslag mag worden gebouwd. Bij het Amsterdam-Rijnkanaal.
+ Een Muier komt met een kater zijn stamkroeg binnen, gromt een groet, bestelt koffie, pakt een krant en begint te lezen. Er komt een onbekende jongen man naar hem toe met twee guldens in zijn hand. 'Ik wil meespelen' zegt hij. 'Hoezo meespelen?' vraagt de Muier. 'In de lotto natuurlijk' is het antwoord. De Muier: 'Wat is dat voor ongein?' De jongen wijst op de barkeeper: 'Dat zei hij'. De barkeeper haalt zijn schouders op. Maar na een tijdje zegt hij: 'ik weet het al, ik vroeg: was je bij de Mol Otto?'

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: