- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Allemaal keutelklaar voor het nieuwe jaar?

+Donderdagmorgen 10 januari ging als een lopend vuurtje door Muiden dat je voor twee munten van twee eurocent, dat is nog geen dubbeltje, een kwartier kon parkeren, en voor 35 oude centen (acht euromunten van twee cent) een heel uur. Het klopte. Verkeerswethouder Schulp heeft er weer een probleem bij.
+Ouwe Muier ziet elk jaar uit naar de Nieuwjaarstoespraak die de burgemeester afsteekt in de hal van het gemeentehuis. De traditie wil namelijk dat de eerste burger dan een greep doet uit de cijfers van het afgelopen jaar. Allemaal nieuwtjes!
+Normaal begint de burgemeester stipt om acht uur. Maar deze keer duurde het maar en duurde het maar. Iedereen in de propvolle hal werd steeds nieuwsgieriger. Ouwe Muier kreeg ineens aandrang, maar hij hield het op. Om kwart over acht dacht hij: 'dit gaat niet goed, schiet eens op'. Na een half uur hield hij het niet meer en haastte zich naar achteren. Toen hij terugkwam in de hal hoorde hij de laatste cijfers. Dat komt er nou van met dat gekeutel.
+Iemand zei:'waar was je nou man, hij noemde je vrijwilligerswerk op de website amateuristische journalistiek'. Maar Ouwe Muier weet zeker dat de eerste burger hem niet bedoeld kan hebben, want hij had hem eerder in hoogst eigen persoon toevertrouwd dat hij de keutels niet las, wat trouwens zijn goed recht is en niemand iets aangaat. Vandaar dat Ouwe Muier er niet op inging.
+Overigens is hij het van harte met de burgemeester eens dat tegenwoordig alles maar gezegd en geschreven mag worden. Voor je het weet ontaardt het in persvrijheid.
+Zoals elk jaar werd de receptie van het gemeentebestuur gevolgd door de receptie van de VVD, die, ook al per traditie, gehouden werd aan boord van de Egelantier aan de werf van Van der Vliet. Iedereen die nog dorst had, was er. Ook van de andere partijen, zoals CDA raadskandidaat Cees Hennipman. Deze kwam kort na middernacht in actie in zijn hoedanigheid van brandweercommandant. Niet om te blussen, maar om de gloednieuwe lijstrekker van de VVD, tevens mede Muiderberger Henk Bökenkamp in de schijnwerpers te zetten en vervolgens te redden.
+Henk lag onder aan het talud bij de grote loods, nadat hij even de weg kwijt was geraakt bij het verlaten van De Egelantier en onderuit was gegaan. De eerste man van de VVD was anderhalve meter in de diepte gesmakt. Het liet zich even ernstig aanzien, want hij was korte tijd buiten westen. Met een flinke hoofdwond werd hij naar Gooi-Noord vervoerd. Een paar uur later was hij al weer thuis – als altijd bereid om grappen te maken. 'Schrijf maar gerust dat ik afgetuigd ben', liet hij weten. Maar zo was het niet. Henk Bökenkamp was van zijn voetstuk gevallen nog voor hij op het pluche had kunnen plaatsnemen.
+Het vakkundig uitgelichte tafereel werd vanaf de overkant van de Vecht gadegeslagen door Pim de Jong, de oud-voorzitter van de VVD. Pim was niet op de receptie verschenen. Niet de boot in gegaan en ook niet de boot de boot gemist. En al helemaal niet uit de boot gevallen.
+Normaal was er afgelopen woensdag Kerstboomverbranding geweest, maar dat mag sinds verleden jaar niet meer omdat dit vreugdevuur het milieu zou vervuilen. Het geknetter en gespetter in Nieuwjaarsnacht mag wèl. Met als gevolg dat wanneer de honden en katten weer te voorschijn durven te komen, de straten en het openbaar groen vergeven zijn van zwerfvuil. Want zo mag je de stinkende vuurwerkresten in alle kalibers en kleuren, die tot diep in januari overal rondslingeren, toch wel noemen. In uw eigen belang: noem dit geen milieuvervuiling. Zolang vuurwerk een nog groter volksvermaak is dan knetterende kerstbomen, riskeer je daarmee de brandstapel.
+Je had Harry Smit (niet Smith, dat is de burgemeester) met zijn legendarische Madjo, de bionische hond, die zich als Houdini uit een potdichte auto wist te bevrijden en af en toe de trein naar Amsterdam nam. Je had Flip Hamers met Borus, Pam van Lohuizen met Flappy, Paul Beudel met Mulder, Kiepie met Willy. Je had Huib Smelt met zijn twee jachthonden. En tot zondag zes januari had je Jantje Voorthuizen, de zoon van Lou de Palingboer, met Snoet.
+'Onze Snoet is niet meer' stond op de kabel: 'afgelopen zondag is zij door zinloos rijgedrag aangereden, waardoor zij niet verder kon leven. Ik mis haar erg. Snoet was mijn grootste bezit'. Een rouwadvertentie voor een hond? Wie ze heeft gekend, die beroemde Muier honden die niet van de zijde van hun baasje weken, begrijpt waarom. En wie kende Jantje Voorthuizen niet met z'n aandoenlijke vuilnisbak Snoet met d'r roze neus?
+Nog meer hondennieuws. Gert Jan Rensenbrink heeft een indrukwekkende Rottweiler, die niet toevallig Rens heet. Het is een brave hond. Rens houdt zich keurig aan de afspraken met zijn baas. Bij het uitlaten blijft hij, komend van de Prins Bernhardsingel, eerst altijd vlak voor de Amsterdamsepoortbrug op het baasje wachten. Met een stuk hout in zijn bek. Dan wordt hij aangelijnd, waarna ze samen oplopen.
+Laatst ging het fout. Het was acht uur 's morgens. Het door Muiden scheurende sluipverkeer zag zijn weg versperd door Gert Jan's Rottweiler (nee, geen snotkwijler). Rens zat niet op de afgesproken plek vóór de Amsterdamsepoortbrug, maar er pontificaal midden op. Hij had een enorm blok hout in zijn bek, bijna een boomstam. Daar was hij zo trots op, dat iedereen het moest zien. Er ontstond prompt een file, want geen automobilist durfde Rens weg te jagen. Ze durfden zelfs niet te toeteren. Commentaar van Peter Eijkens: 'drie van deze honden in Muiden en het sluipverkeerprobleem is opgelost'.
+Er zijn een dertigtal foto's ingezonden voor de fotowedstrijd 'Wensbeeld of Schrikbeeld', waarin iedereen zijn eigen kijk mocht geven op de Vecht, vandaag of in de toekomst. Zoals te verwachten was, zijn er naast schitterende natuuropnamen, zoals van een ziedende zwaan die achter een meerkoetje aanstormt en een opfladderende (of neerstrijkende) reiger, ook foto's vol kritiek en symboliek. Bijvoorbeeld de ochtendspits op de Herengracht en de Vecht mét en zonder de grote verkeersburg: een waarschuwing in beeld om van de Bloemendalerpolder af te blijven.
+De hele maand januari staat in het teken van de opknapbeurt die de Vecht ondergaat. In het herstel ervan is ruim € 70 miljoen geïnvesteerd. Op 16 januari wordt onder de titel 'De Vecht in de steigers' in het gemeentehuis een informatieavond gehouden. Dan is ook de prijsuitreiking van de fotowedstrijd door wethouder Schulp. Gaat dat zien.
+Vooruitlopend op deze avond is het beslist de moeite waard alvast een blik te werpen op de ingezonden foto's. Ze hangen in de hal van het gemeentehuis. Ook de voorlichtingspanelen zijn interessant. Wist u dat de Vecht door zeven gemeenten stroomt en dat er bijna duizend jaar lang, tot begin vorige eeuw in Muiden tol werd geheven? Nogal verontrustend voor de arkbewoners is de mededeling over het 'verplaatsen of saneren van woonschepen, die een knelpunt vormen voor natuur en landschapsontwikkeling'. Als er nu maar geen huizen voor in de plaats komen.
+Vanaf zijn twintigste had vrijbuiter Jacob Smolders een handel in oud ijzer. Het was een illegale handel want hij beschikte niet over de benodigde papieren. Hij kwam dan ook regelmatig in aanraking met de overheid. Dat neemt niet weg dat heel Muiden altijd een zwak voor Jacob heeft gehad, want hij is het schoolvoorbeeld van de ruwe bolster met de blanke pit. Wel moet gezegd dat niet iedereen even gelukkig was met zijn handel. Vooral niet de buren die er tegenaan moesten kijken. En zoals hij met z'n overbeladen auto rondreed, was toch ook echt wel gevaarlijk.
+In de krant wordt uitvoerig verslag gedaan van de zitting van de Amsterdamse politierechter. Jacob moest op het matje komen. Hij zou het milieu in gevaar hebben gebracht door oud ijzer in een weiland te dumpen. Eerder, in november '99, was zijn aanhangwagen in beslag genomen en verbeurd verklaard. Zowel de Officier van Justitie als de rechter vonden dat hij hiermee genoeg gestraft was. In de krant stond dat jij juichend de rechtszaal verliet. Dat klopt, zegt Jacob, maar het klopt niet dat ik mijn handel in een weiland gedumpt zou hebben. Ik had mijn voorraad opgeslagen en het weiland was van mijn vader.
+Jacob Smolders is al weer een tijd geleden gestopt met zijn oud ijzer vanwege de steeds terugkerende problemen. De Officier van Justitie kon dit zeer waarderen. Hij vond dat Jacob zijn zaakjes nu goed op orde had met zijn bijstandsuitkering. Hoewel Jacob opgelucht was dat hij er zo goed vanaf was gekomen, is deze uitkering nu juist iets wat hij zelf liever niet gewild had. Zijn handel mocht dan niet legaal zijn, hij heeft er zijn halve leven eerlijk zijn brood mee verdiend.
+Om te weten wat er onder de bevolking leeft, zodat er zoveel mogelijk wensen in het verkiezingsprogramma konden worden opgenomen, verspreidde de VVD tweeduizend enquêteformulieren in Muiden en Muiderberg. Hiervan kwamen er 62 ingevuld terug, een respons van drie procent. 'Een goed resultaat' volgens de VVD. Dat moet dan wel op het aantal ingevulde formulieren slaan, want met de uitkomst van de enquête zelf zal de partij niet zo gelukkig zijn.
+De interne problemen, die binnen de VVD speelden, hebben een uitgesproken ongunstige doorwerking, zo bleek uit de enquêteresultaten. De kiezers verwijten de partij dat deze beter de belangen van de bevolking had kunnen behartigen in plaats van vechtend over de grond te rollen.
+De enquête was allereerst een VVD aangelegenheid - en dan vooral van de oudere liberalen, want kiezers onder de veertig jaar reageerden nauwelijks. Zestig procent van de inzenders stemde vier jaar geleden op de VVD. Bijna de helft van dit aantal liet weten straks niet op deze partij te stemmen.
+Ook de PvdA en D66 mogen hopen dat de enquête-uitslag niet representatief is voor de komende raadsverkiezingen, anders halen ze amper een kwart van de stemmen van de vorige gemeenteraadsverkiezing. Een strohalm voor de politieke partijen is, dat het leeuwendeel van de geënquêteerden nog niet weet aan welke partij men zijn stem gaat geven, of dat men überhaupt wel gaat stemmen.
+De VVD enquête leverde de bekende Muider klachten op. Zo werd er stevig gefoeterd op het sluipverkeer, de onveilige situaties voor wandelaars en fietsers en de terugloop van de voorzieningen. Ook het parkeerbeleid en de veiligheid van de kruitfabriek werden aan de kaak gesteld. Dat Muiden zelf het aquaduct zou moeten betalen zagen de geënquêteerden niet zitten, evenmin als grootschalige bebouwing van de Bloemendalerpolder.
+De VVD probeert zich naar ieders wensen te voegen middels een huis-aan-huis-enquête. D66 laat de kiezers weten dat 'uw mening telt' en 'uw visie in het verkiezingsprogramma wordt meegenomen'. En het CDA roept de verenigingen op om samen te bekijken wat er zoal voor hen gedaan kan worden. Alleen de PvdA heeft totnogtoe geen pogingen gedaan om de gunst van de bevolking te winnen. Weet de partij zelf wel wat er leeft, en maakt zij zelf wel uit wat goed voor ons is? Of vindt de PvdA het al te doorzichtig om kort voor de verkiezingen te beloven dat ze het iedereen naar de zin zullen maken. Dat zou een unicum zijn in de politiek.
+De PvdA meldde kort geleden al er voor te voelen dat Muiden in de toekomst samen met buurtgemeenten één grote gemeente vormt. Dan sta je sterker tussen de grootmachten Amsterdam en Almère en ook bij de provincie. De voordelen van de huidige kleinschaligheid kunnen worden gecombineerd met de voordelen van grootschaligheid. We moeten zelf gesprekken aangaan met andere gemeenten, om beslissingen die over ons hoofd heen kunnen worden genomen, vóór te zijn, betoogt de PvdA. Voor Muiden had de PvdA zich een stadsraad bedacht en voor Muiderberg, u raadt het al: een dorpsraad.
+Dezelfde partij zou graag zien dat de aanvliegroute naar Schiphol zodanig verlegd wordt dat de stadsraad en de dorpsraad ongestoord kunnen vergaderen. Een andere eigentijdse wens is een internetcafé voor jongeren. Er staat niet bij in welke plaats.
+Nog meer politieke keutels: even doorbijten dus. Het wordt volgend jaar maart dringen aan de politieke top. Temeer omdat je mag aannemen dat de luxe van drie wethouders, zoals we nu kennen, straks voorbij is. Er zijn er niet meer dan twee te verwachten. Terecht trouwens voor zo'n kleine gemeente als Muiden.
+Normaal gesproken komen de wethouders uit de gelederen van de grootste partijen. In de huidige raad is de VVD de grootste partij, op de voet gevolgd door de PvdA. Beide hebben vier zetels. Het CDA en D66 sluiten de rij met respectievelijk drie en twee zetels.
+Tot voor kort kon een raadslid alleen door de andere raadsleden als wethouder worden gekozen. Logisch dus dat - onder normale omstandigheden - de grote partijen de wethouders leveren. Maar binnen het duale stelsel, dat na de nieuwe verkiezingen in maart ingaat, houdt het raadslidmaatschap van een wethouder m/v op, zodra hij door zijn collega's gekozen is. De vrijkomende raadszetel wordt dan ingenomen door de raadskandidaat van dezelfde partij, die volgens de lijst aan de beurt is om in de raad te komen.
+Het bijzondere van het nieuwe stelsel is, dat het helemaal niet nodig is om raadslid te zijn wil je wethouder worden. Je hoeft hier zelfs niet te wonen. Overigens is het onwaarschijnlijk, dat in Muiden een niet-raadslid als wethouder wordt voorgedragen, maar een verrassing is nooit uitgesloten.
+Een oudgediende als Wiebe de Haan van de PvdA zou weer in de raad kunnen komen, ook al staat hij pas als vijfde op de lijst. Hij kan zelfs zèlf wethouder worden, zoals hij jaren geleden was. Alleen zal Wiebe daar niet veel voor voelen. Evenals de huidige PvdA wethouder heeft hij immers onlangs in het openbaar aangekondigd plaats te willen maken voor de nieuwe lichting. Toch wel opvallend dat Wiebe weer met één been in de raad staat.
+Ouwe Muier had zijn computer nog niet uitgezet of hij vernam dat de PvdA aan komt zetten met een 'eerste wethouderskandidaat - niet raadslid'. De naam is Cees Leupen. Waar hebben we die naam toch eerder gehoord? Bij wie zou hij gesolliciteerd hebben? Bij de partij? Bij de raad? Bij de burgemeester misschien? In elk geval niet bij de bevolking. Waarom zou hij ook? Dankzij het duale stelsel hoeft Muiden niet eens meer op hem te stemmen om hem terug te krijgen in het gemeentebestuur. Als de raad erachter staat is het genoeg.
+In het nauw gedreven door de raadscommissie over de onduidelijkheid van de gemeentelijke plannen voor de verschillende accommodaties, met name de gymlokalen, betoogde wethouder Loop Lahnstein dat de voorstellen van B&W als 'schetsen' moeten worden beschouwd, die nader moeten worden ingevuld. Dat kennen we. Zei B&W ook van de diverse varianten voor hoogbouw langs het aquaduct en de nieuwe stad in de Bloemendalerpolder. Dat waren ineens 'schetsen', toen er protest opklonk in plaats van applaus.
+Een Muidense die voor het eerst naar de Nieuwjaarsreceptie kwam, fluisterde: 'Ik dacht, nieuwjaarsreceptie, gezellig. Maar toen ging meneer Smith iedereen met zijn persoonlijke problemen opzadelen. Hij had het over respect. Nou, wat hij zelf deed vond ik niet van respect getuigen tegenover die mensen die waren gekomen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen'. Kritiek op de overheid! Je moet maar durven. Wat een brutaal mens!
+Pim Fortuin liet even zijn neus zien in Muiden. Komt er een Muier op hem af: 'Bent u niet die Guus Geluk?
+Sluiswachter Rinus Dobber heeft een ijsvogel langs de Vecht zien vliegen nog voor er ijs lag.
+'Beste Ouwe Muier. Met belangstelling lees ik je rubriek, blijf vooral zo doorgaan! Maar... je berichtgeving over de gesloten winkels op 2 januari j.l.(alleen De Hoek zou open zijn geweest) is niet geheel correct: Desirée was ook de gehele dag open en net zo druk als Jeroen bezig met het geduldig helpen van klanten bij de omschakeling van guldens naar euro's. Ere wie ere toekomt! Met welgemeende Muier groet, Mike Man' Ai, foutje. Sorry Dees, Sorry Mike.
+Benieuwd naar het wel en wee van Muiden in 2001? Ouwe Muier heeft de jaarcijfers gemist, maar muideninfo.nl heeft ze allemaal.
+Vanwege goede voornemens heden geen uitsmijter en ook geen toetje.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: